Тросмерни вентил за грејање са термостатом: круг, избор

Модерно гријање се не састоји само од котловске опреме, трупа и батерија. Састоји се од елемената који се могу назвати опћом дефиницијом - запорним и регулационим прикључцима. Ово је саставни дио система. Сваки од њих је важан за промену режима температуре расхладног средства. Посебну улогу игра тросмерни вентил за грејање са термостатом. Схема спајања се може изводити на различите начине, али принцип функционисања је један: регулација или мешање расхладног средства.

Зашто регулисати проток топлоте у систему грејања?

Приликом изградње пројекта гријања у кући потребно је извршити прорачун топлине, што резултира оптималним перформансама опреме, снагом главне линије и топлинском равнотежом у цијелој кући. У процесу рада, режим се може промијенити због много разлога:

 • промена температуре на улици;
 • соларна активност;
 • удари вјетра;
 • топлотно зрачење кућанских апарата.

Као резултат тога долази до кршења израчунатог температурног баланса. Али је немогуће уклонити или влажити одвојене дијелове батерија за гријање. Да би се ова ситуација искључила, потребно је инсталирати додатне елементе који помажу регулацију температуре расхладног средства.

Предности тросмерног вентила за мешање могу се приписати:

 • једноставна инсталација;
 • дуг радни век;
 • функционалне карактеристике;
 • практичност;
 • приликанезависна промена температуре течности.

Међу негативним тачкама које треба нагласити су високи трошкови и немогућност функционисања контаминираних водотока

Означавање тропутног вентила за грејање са термостатом: подручја примене

Тросмерни вентил са термалном главом - главни елемент запорног вентила за грејање. Према принципу дјеловања, он је намијењен за мијешање или одвајање протока расхладне текућине:

 • сплит арматуре- користи се за поделу течности истовремено у више праваца. Кран је укључен у систем за захватање воде у појединој кући или индустријским предузећима;
 • вентил за мешањеје усмерен на мешање течности у циљу организовања ефикасне терморегулације. Дизалица има 2 отвора за улазне струје и 1 - за излаз.

Главна сврха производа је да обезбеди континуирану циркулацију течности кроз линију грејања да би се одржала иста удобна температура расхладне течности и обезбедило равномерно загревање просторије.

Тросмерни вентил миксера се препоручује за уградњу када се поставља топли под. Са јармом се контролише контрола температуре, прегријавање премаза није могуће.

Граница регулације топлотног протока

Важно је знати да принцип рада чвора омогућава регулисање рада батерије у одређеним границама. Граничне норме зависе од техничких параметара производа. Сваки радијатор има максималну топлотну снагу. Можете га навести у пасошупроизвођача за инсталацију.

Уређај и принцип рада троструког вентила у систему грејања

Вањски чвор подсјећа на чај. Састоји се од:

 • 2 улазне секције цеви (цеви);
 • 1 излазна цев.

Принцип рада тространог крана је да се дистрибуира, прекида, мијеша расхладно средство. Може се користити да контролише који од два тока ће изаћи, иу којој размери ће се мешати.

Дизајн дизалице се састоји од следећих делова:

 • кућиште од месинга (или нерђајућег или полимерног);
 • кугласти запорни чвор са перфорираном перфорацијом на зидовима;
 • 2 тефлонска прстена (седла) служе за закључавање затварача, у неким моделима недостају;
 • Буттерфли хандле;
 • Вретено је потребно за повезивање запорног вентила и погона. Преноси обртни момент на затварач;
 • заптивне делове за заптивање јединице.

Окидач се може подесити у следећим режимима:

 • потпуно прегревање довода расхладног средства;
 • мешање течности;
 • одвајање протока расхладног средства између два излаза;
 • преусмеравање тока.

Троструки вентил за грејање са термостатом: склоп и основне функције

Упркос спољашњој сличности са Т-профилима, вентил има сасвим различите функције. Јединица, допуњена термалном главом, главни је елемент запорног вентила.

Одржавање угодне температуре

Да би се одржала угодна температура ваздуха, потребно је контролисати грејање. Могуће јена два начина. У сваком случају, потребне су манипулације протока расхладне течности. Препоручује се уградња термостабилних вентила у куће са топлим подовима

Квалитативна промена својстава радијатора

Да би се регулисао квалитет расхладне течности, неопходно је да се генератор топлоте претвори у светли режим рада (хладни проток се примењује на батерије).

Ово треба знати!У приватној кући, мод се може промијенити у котловској опреми. У урбаним високим зградама остаје да се регулише само температура у батерији.

Квантитативна регулација топлотног протока

Ако није могуће променити температуру расхладне течности, потребно је подесити количину течности помоћу регулационог тросмерног вентила. Мањи број токова ће тећи кроз цевовод, што ће смањити собну температуру.

Овај уређај је трокраки вентил са термостатом. Уз његову помоћ можете ограничити (повећати) количину течности која пролази кроз систем грејања. Другим речима, због батерије ће бити мање (више) количине расхладне течности, у складу са тим ће се променити температурни баланс просторије.

Регулатор батерије можете подесити одвојено и трокраки, али да би се повећала ефикасност, препоручује се уградња миксера са термостатом.

Типови погона троструких вентила

Тип погона принцип функционисања хов ордеред
седла Допуњен је језгром која обавља транслаторно кретање горе /доље. Седло унутар чвора преклапа се са конусом који је фиксиран на крају штапа.
ротари Допуњен ротирајућом куглом (сектор) Ожичење пролази кроз члан шипке, узрокујући да метак отвори или блокира кретање расхладног средства између млазница.

Типови погона тропутних вентила

Чвор изгледа као нормална мајица, на чијем врху се налази вентил. Принцип рада се заснива на обртном режиму вентила, који мења или преклапа два тока.

По типу управљања погон може бити:

 • ручно подешавање;
 • електрични;
 • је термостатски.

Принцип функционисања сваке од њих има разлике. Ручно управљање се врши уз помоћ јањетине (окретне ручице). Да бисте променили режим температуре, потребно је окренути кран назад у жељени положај. Велики недостатак је неравномерност расхладног средства и дуго време загревања система за грејање. Принцип рада не дозвољава вам да стално ручно регулишете кран како бисте постигли угодну температурну равнотежу.

Троструки термостатски вентил

Овај производ је допуњен терморегулатором, гасом или посебном течношћу. Термостат је у одређеној шупљини унутар чвора. Одговара чак и на најмању флуктуацију расхладног средства.

Како температура расте, термостат се шири и покреће клипни систем, који зауставља приступхот Стреамс

Ово је важно!Пре уградње уређаја са термостатом, потребно га је врло прецизно поставити: подесити температурне границе кроз које ће се регулирати загријавање текућине у суставу гријања.

Главна предност производа је апсолутни аутономни рад.

Електрични трокраки вентил

Овај вентил је опремљен серво главама електронском контролном јединицом, преко које се врши контрола и регулација температурног режима расхладног средства у линији грејања. Главни плус ове контроле је подршка датим параметрима у оффлине моду.

Принцип сљедећег: Електронска јединица мјери температуру расхладног средства на излазу, анализира и даје наредбу погону преко регулатора, који, промјеном своје позиције, регулира количину хладног и врућег флукса у систему.

Варијанте терморегулатора за радијатор

Инсталирање термостата је могуће на пролазу акумулатора. Уз њихову помоћ, довод течности до производа се делимично или потпуно преклапа. Исти принцип ради са краном опремљеним термостатом. Довољно је једном подесити параметре, рад целог система ће и даље бити у датом моду. Посебна прецизност и функционалност су електронски чворови.

Ово треба знати!Термостат не може да промени почетне податке о снази опреме. Међутим, уз његову помоћ можете створити оптималну температурну равнотежу и удобну микроклиму у просторији.

Принцип деловања термостата

Класификација путем контроле протока

\ т
Тип контроле Принцип рада бенефиције недостаци
мецханицал Основни принцип рада термостата је заснован на физичким својствима температурног агенса (гаса или течности) унутар главе да се прошири под утицајем температуре.
За рад је довољно окренути ручицу са поделама и подесити је на жељену температуру.
Ово је најлакши и најпоузданији уређај. За рад не захтева спољни прикључак за напајање. Може бити грешка, ниска функционалност
Елецтрониц Регулација температуре је потпуно аутоматизована.
\ т Подаци се приказују на панелу.
\ т Контролу кретања шипке врши микропроцесор.
Уређај ради на батеријама.
Можете самостално подесити угодну температуру и везати је на вријеме. Велике димензије, потребно је пратити пуњење батерије и високу цену

Предности и недостаци трокраких вентила са термостатом и електромотором

Препоручује се да се тространи кран инсталира у кућама са котловима на чврсто гориво. То је посљедица испадања на почетку пламеника кондензата. Вентил затвара хладне струје. Истовремено, загрејана расхладна течност почиње код кратког споја.

Електрични магнет или електрични мотор могу се користити као погони у таквим јединицама. Предности фитингаДодавање електричног погона може се приписати тачној контроли температуре протока. Међутим, због чињенице да се на било којој позицији залиха кретање текућине не зауставља, повећава се трошак електричне енергије и потрошња расхладног средства.

Како изабрати тропутни вентил

Пре него што изаберете тространи кран, важно је да се упознате са принципом његовог рада и да одредите врсту производа. Поред тога, обратите пажњу на произвођача. На тржишту водоводних производа постоје многи аналози ниског квалитета непознатих произвођача. Поправак система гријања и посљедице ће бити скупи. Дакле, у овом случају, економија је неприкладна.

Кључне тачке које треба узети у обзир приликом куповине:

  \ т
 • \ т арматуре бакра и месингаимају дужи век трајања;
 • Ручно управљана дизалицаје поузданија од електронске. Међутим, његова функционалност је много нижа;
 • Електронски троструки вентил са актуаторомје много скупљи, чешће не ради. Главни плус је велики скуп функција.

Преглед модела и произвођача трокраких дизалица

Да бисте направили прави избор, морате упоредити параметре различитих модела, разјаснити детаље произвођача и упоредити цене.

Нудимо мали преглед водећих произвођача.

Троструки вентил са електричним Есбе

Произвођач вентила Есбе одликује се високим квалитетом, прецизношћу и приступачном вредношћу. У производњи запорних вентилакористи се посебна легура од месинга. Тросмерни вентили су серво управљани.

Можете да изаберете модел ВГР131 ДН25 са електричним погоном и - то је показатељ високог квалитета произвођача. Нису сви производи допуњени серво или електричним погоном.

Тросмерни вентил "Навиен"

Производац "Навиен" је познат по производњи котловске опреме. Троструки кранови су направљени за регулацију протока опреме за круто гориво. Издавање једног произвођача "Навиен" и трокраких вентила и котлова је значајан плус. То је гаранција ефикасног рада целокупног система грејања.

Данфосс трокраки вентили

Веома популаран немачки произвођач Данфосс производи трокраке дизалице са електричним погоном, које се лако користе, издржљиве су и поуздане. Дизалице су довољно компактне. Што је најважније, да би се одабрао исправан модел, резултат ће бити постигнут.

Поред горе наведених заслуга, може се приметити:

 • тачност контроле температуре;
 • стабилност;
 • једноставно одржавање;
 • рад је потпуно аутоматизован.

преглед цена

Пре него што одете у трговачко место за куповину тространог крана, потребно је разјаснити све техничке тачке које се односе на мешалицу и линију грејања. Осим тога, можете искористити наше савјете, погледајте рецензије произвођача.

Нудимо преглед провјерених произвођача и приближну цијену опреме:

 • Шведскиј производительЕсбе нуди славине од 3 900 рубаља;
 • Хонеивеллнуди удобне и једноставне трокраке вентиле за грејање са термостатом по цени од 5.500 рубаља;
 • Валтецне е предака, а производите се показали само позитивни. Дизалице се могу купити по цијени од 3.500 рубаља;
 • произвођачи миксераДанфосснуди по цени од 3 550 рубаља;
 • продуцтс"Хеимер"може да се назове лидери в буџетната линија. Могу се купити од 2.000 рубаља.

Нијансе за постављање троструког вентила у систему грејања

Да би се исправно поставила трокрака миксера, важно је знати неке од нијанси које ће зависити од несметаног и ефикасног рада система за грејање.

Упутство је приложено сваком производу, строго поштовање је неопходно да би се избегли проблеми:

 • У складу са упутством на кућишту, уградите вентил у правилан положај.

Симболи на телу значе:

 1. Ије равна линија.
 2. У- пролаз окомит или бајпас.
 3. АБ- комбиновани улаз и излаз.

 • Важно је одредити модел дизалице. Зависи од тога где ће расхладна течност ући у славину;
 • У симетричној (Т-облика) схеми , течност улази у рупе од краја и наставља се након мешања кроз центар;
 • у асиметричној (Л-облика) схемитопла струја улази кроз крајњи отвор, хлади се одоздо. После мешања расхладна течност пролази кроз други крајрупа

Ово је важно! Погон или термостат не би требало да се налазе испод.

Након тога морате припремити систем гријања. Прво блокирајте воду, а затим провјерите присутност талога у мрежи, што може довести до неисправног миксера. За инсталацију је потребно одабрати прикладно мјесто с отвореним приступом.

закључак

Корисност трокраких вентила са термостатом за грејање је веома важна. Можете самостално контролисати температуру полаза. Рад дизалице је лако упоредити са кућном славином у којој је вода врућа или хладна, у зависности од потребе. Пре куповине морате узети у обзир величину секције, пропусност цеви, додатну инсталацију погона, преко које се контрола врши у аутоматском режиму.

Надамо се да вам је преглед био од помоћи. Придружите се дискусији о овој теми у коментарима. Радо ћемо одговорити на сва ваша питања.

Да би се правилно поставио трокраки вентил, можете гледати видео: