Трофазна утичница - склоп, склопови, уземљење

За разлику од домаће двофазне, трофазна утичница је повезана једним строго одређеним редом контаката. Ако је у неким случајевима дозвољено да се промени положај фазних жица између њих, онда је немогуће збунити фазу и нула је гарантовани кратки спој ожичења. Као резултат, трофазне утичнице и утикачи имају дизајн који елиминише погрешну везу.

Врсте трофазних утичница

У зависности од тога која је шема повезивања уређаја који ће се напајати из трофазне утичнице, потребно је донети четири или пет жица. У ретким случајевима, то може бити три или седам комада - у првом случају, када се управљачки склоп и уземљење раде одвојено, ау другом случају када се користи појачана заштита.

За сваки од ових метода изабран је његов прикључак, са одређеним бројем контаката. Изузетак је овај случај, ако уређај мора донијети само три фазе, али се то догађа врло ријетко. Ево четири-пински утикач, један од контаката на којем остаје празан. Није потребно куповати троконтактне утичнице, које су у трговинама - у ствари, оне су кућне, пројектоване за 220 волти - фазни, нулти и уземљени. Они су слични трофазним, јер могу повезати оптерећења са струјом до 32А.

Димензије трофазних утичница су обично веома значајне, тако да ови уређаји нису предвиђени за уградњу унутар зида, већ су причвршћени на клин или постоље направљено за њих.

Утичнице

су најчешће у свакодневном животу иу производњи, у мрежама где нула жица такође обавља функцију уземљења и повезује се са телом уређаја. Утичница је база која се причвршћује за зид или постоље, а затим се на њу причвршћује заштитни поклопац.

Дизајн утичница и распоред стезаљки се могу разликовати, тако да ако се планира прикључити више уређаја на једну утичницу, онда није сувишно питати продавницу која од њих је стално у продаји.

Приликом повезивања морате бити опрезни са нулом - овакав изглед изгледа као и сви други, али је означен одговарајућом иконом на бази утичнице или поклопца.

На контакте жице су повезане вијчаном везом. Пошто је већина контаката израђена од месинга, дозвољено је користити алуминијумске жице. Ако желите, можете користити металне подлошке за реосигурање.

петоконтактне утичнице

Користи се у савременим електричним круговима, где је заштитна, нула за уземљење одвојена од радника, што захтева посебан контакт на зидној утичници.

Упркос чињеници да је у поређењу са четворо-пинским утичницама додана само једна жица, пет-контакт је много већи од његове величине. С обзиром да су често повезани са доста крутим каблом, они морају бити добро причвршћени на зиду.

Дизајн кутије, локација терминала и њихов облик могу се разликовати, тако да је боље одабрати стандардне моделе, тако да можете слободно пронаћи замјену када вам је потребна.

Приликом куповине пожељно је обратити пажњуна начин повезивања жица - ако је то вијак, чија ивица живи притиснута уз контакт, онда се временом у тачки монтаже може сломити. Рјешење проблема може бити избор модела утичнице с другим начинима монтаже или кориштење савјета за жице које истискују жиле. Уопштено, ако требате користити стезаљке за вијке, онда се ништа страшно неће догодити - само морате чешће провјеравати контакте.

Како повезати фазне жице

Ако је електрични гријач или сличан уређај који нема електрични мотор прикључен на утичницу, онда редослијед спајања фазних жица није важан - уређај ће радити у сваком случају. Када је шема повезивања дизајнирана за електрични мотор, онда провјерите у исправном смјеру како се окреће. Ако је ротација у супротном смеру, онда је потребно заменити било коју две фазне жице на местима - у излазу, на вилицама или на прикључцима мотора.

У идеалном случају, електричари би требали провјерити редослијед фазног прикључка тако да се свуда исти мотор окреће у истом смјеру. У пракси, такав уређај као што је електромотор је инсталиран стационарно и много је лакше замијенити контакте на мјестима него да се придржавају схеме спајања. Ово посебно важи за предузећа која су радила дуги низ година и на којима су се исте шеме стално мијењале и поново повезивале са различитим потребама.

Трофазне утичнице и уземљење


прикључак на три фаземрежа према шеми "троугао"

Избор и повезивање трофазне утичнице на више начина одређује се методом повезивања намотаја мотора, грејних елемената котла или другог уређаја. Ако се веза користи са троуглом, онда се намоти или сенке једноставно спајају једна са другом - крај једне до почетка следеће и тако у кругу. На мјестима плетива (бит ће их све три) фазе жице су повезане и нула овдје није потребна - користи се само за управљачки круг, који може бити прилично далеко од самог мотора.

У овом случају, нула жице се може "ставити" на тело уређаја ако је истовремено и уземљена. Ако је постоље уземљено одвојено, онда нула није спојена нигде, осим у случајевима када је потребно поништити. Постоји сасвим четири излазне утичнице.


прикључење на трофазну мрежу према шеми "звезда"

Повезивање са звездицом - један крај сваког намотаја повезује се са нулом жице, а остатак - са својим фазним водичем. У овом случају, много је практичније користити петоконтактну утичницу, која одвојено доводи фазу, нулу и масу.

Повезивање звезде са додатном заштитом - Користи се ако се користи додатна заштита од струјног кола када се веза сваке фазе одвија кроз посебан РЦД. У том случају, уређај мора бити вођен трима фазама, трима нулама и уземљењем, које ће морати да пронађу 7-контактну утичницу и утикач.

Шта тражити приликом куповине

АтПотреба за одабиром трофазне утичнице, треба обратити пажњу на следеће тачке:

  • Тренутна снага за коју се израчунава. Најчешће можете бирати између 16, 32 или 64 амп модела, у зависности од уређаја на који ће бити повезани.
  • Ниво заштите од влаге и прашине. За верификацију је потребно погледати у карактеристике обиљежавања "ИП" - него што је знаменка више, поузданија заштита. У пракси, пажњу треба посветити само ако је испуст инсталиран на мјесту са високом влажношћу.
  • Потребна је утичница или мобилни телефон. Ако се на једноставан начин држи за зид или направи трансфер од њега.
  • Број контаката - одабраних у зависности од употребе специфичне шеме везе.
  • Ако купујете утичнице са самонарезним невезаним контактима, онда морате бити сигурни да раде исправно - тако да не буду једнократни.

Дизајнерски трикови, облик и локација контаката - сви ови детаљи зависе од произвођача и могу се разликовати у различитим моделима уређаја. Они утичу само на погодност проналажења нове утичнице ако је потребно да је замене.