Традиционални парадајз у стакленику: расте и формира грм

Након што је правилно завршио формирање грмља рајчице, могуће је значајно повећати његов принос, што је уобичајено питање на уснама чак и искусних вртлара: узгој и формирање грмља рајчице у стакленику, разбија главу чак и особе са профилом. Многима се чини да је довољно користити доказане обрасце већ годинама, иако, у ствари, редослијед дјеловања у великој мјери овиси о многим факторима. Клима, влажност, спорт - све то директно утиче на развој парадајза.

Проучавање основа: формирање парадајза у стакленику

За почетак, потребно је схватити да је основа исправних радњи рачуноводство форме курса. Овај индикатор се разликује у зависности од одабране сорте парадајза. Отвара листу неодређених сорти, које карактерише брз раст главног стабла.

Побег је засађен у стакленику, гдје се осигурава оптимални ниво влаге и температуре. Не заборавите да такви парадајзи захтијевају редовну нормализацију наводњавања и облачења.

Уклањање непотребних пасторака може се обавити ручно или маказама

У већини случајева, грм је увек формиран у једном стаблу. Истовремено, сви бочни изданци морају бити уклоњени.

Поред неодређених варијетета разликују се и бројни други:

 1. Полу-детерминистички - процес раста је сталан, међутим, под одређеним условима, може престати. Међу могућим узроцима ботанике је оштар хладни пуцкетање, недостатак хранљивих материја и нередовно заливање.
 2. Одреднице - њихов раст је строго ограничен. Као једна од могућих граница стоји постављен на нивоу висине наслеђивања или на картицу од 6 цеткица.
 3. Супер-зависна - нема потребе за пасинкетинг. У исто време, баштованско раме је потребно да уклони непотребне процесе. Као што пракса показује, потребно је формирати кљун
 4. .
 5. Стабљика - стабљика увек расте до средњег нивоа, са круном у облику дрвета. Ова врста не захтева везаност и страст. Због тога, брига о њима траје много мање времена.

Правилно формирање комадића парадајза у великој мери зависи од његове разноликости. Стопа раста, број додатних изданака, потреба за њиховим уклањањем - све што требате знати прије него што почнете да се бавите хортикултуром. Информације су скоро увек назначене на паковању са семеном, тако да га треба пажљиво прочитати.

Сорте детерминанта: шема формирања парадајза у стакленику

Ако информације на паковању указују да сорта парадајза спада у ову категорију, следећи поступак је следећи.

Важно је почети од чињенице да је могуће правилно формирати грм без уклањања бочних изданака. Ако је све урађено исправно, грм добија малу величину, што олакшава процес његе.

Постоји посебна схема која показује како се могу формирати детерминистичке сорте парадајза

Са практичне тачке гледишта, шемаОдрасла биљка претпоставља присуство само једног стабла. Да би се побољшала динамика развоја помоћи ће у пасинацији, која се проводи једном сваких 10 дана. Главна ствар је да се ублаже бочни изданци, у супротном, уместо да се повећа принос, знатно ће се смањити.

Като, баштановът може да използва следните препораки:

 • Минимална удаљеност између кревета је 30 цм;
 • Максималан број стабала дозвољен од два до три;
 • Брисање тачке наступа у року од 3-4 месеца од тренутка слијетања.

Развој и формирање комада у детерминистичким комадима одвија се на минималној удаљености, како између изданака тако и између кревета. На другом месту је значај коришћења методе ручне обраде. У овом случају, ниско растуће грмље неће моћи да оштете.

Неодређене сорте: како направити парадајз у стакленику

Задатак вртлара - да плоду обезбеди потребну количину влаге и хранљивих материја. У ове сврхе, узгој се изводи на узорку од 1 стабљике. Ако постоји значајна количина секундарних изданака на главном стаблу, то ће довести до смрти биљке.

Најпогодније мјесто за узгој таквих сорти је стакленик који осигурава угодне услове.

Съдържа методот на формирање бумова рајчица, в зависимост от сорта

У случају да не дође до вањских "шокова", 2-3 тједна након слијетања долази до уклањања бочних изданака.

Дополнителна процедураизгледа овако:

 • Избегавање сушења садница помоћи ће да се без изузетка уклоне доњи листови, који се налазе испод четкице са плодовима зеленог;
 • Дозвољено је оставити 1-2 лишћа након четкице, ако главно стабло још није нашло потребну стабилност;
 • У случају да се вријеме изван прозора не може похвалити модерирањем, потребно је оставити првих неколико пастора на 1-2 гранчице.

Климатске карактеристике су залог активног раста и развоја неодређених сорти. Схема предвиђа потпуно или дјелимично уклањање бочних изданака у зависности од климатских карактеристика. За разлику од детерминистичких варијетета, они издржавају било који број секундарних изданака, неодређене колеге захтијевају уклањање малог броја изданака како би се убрзао раст.

Препоруке за почетнике: како формирати грм парадајза у стакленику

У стакленику од поликарбоната, потребно је одабрати право вријеме за планиране манипулације. Можете смањити могући стрес садница користећи неколико трикова. Прво, подвезица и страст се изводе рано ујутро. Друго, чак и делимично уклањање секундарних изданака врши се не више од једном сваких 8-9 дана, у супротном ће се биљка брзо оштетити.

Пре него што почнете да формирате грм парадајза у стакленику, вреди гледати видео видео

Поред тога, правилно формирање грма се врши узимајући у обзир следеће препоруке ботаничара:

 • 1 пут се не бришевише од 3 листа;
 • Све манипулације се врше у стакленику поликарбоната у умјерено топлом и сувом времену;
 • Дозвољено је формулирати у влажној клими, али за почетак ће бити потребно обрадити постојеће фракције отопине ​​са слабим манганом;
 • Дозвољено је уклањање само оних дама чија дужина није мања од 55 цм;
 • Забрањено је напуштање чак и мале конопље;

Како направити парадајз у стакленику (видео)

Недостатак одговарајуће контроле процеса раста парадајза не утиче на продуктивност усјева на најбољи начин. С једне стране, саднице ће за неколико недеља значајно повећати заузетост подручја. С друге стране, не могу се све сорте развити у присуству секундарних изданака. Подузмите потребне кораке за неколико недеља након садње садница на отвореном терену. Истовремено је неопходно правилно одредити сорту сорте, што значајно утиче на расположиви арсенал средстава.