Топли подови у води у приватној кући: како направити естрихе и слојеве властитим рукама, инсталацијске схеме инсталације у дрвеној кући

Власницима приватних сеоских кућа често се поставља питање који топли подови треба инсталирати тако да се просторије добро греју и да одабрани систем грејања испуњава потребне услове за рад.

Карактеристике

У приватним кућама, топли подови се обично монтирају на двије структуре:

 • вода;
 • електрични.Под који је загрејан водом је недавно постао веома тражен. То је систем за течно грејање, дизајн подова са цевним системом и посебно опремљено расхладно средство. Водени под састоји се од полимерних цијеви које циркулирају топлом водом. Важно је напоменути да се доњи слој зрака загријава све више и боље од горњег. То помаже да се створе удобни животни услови.

Такав систем грејања може се користити не само као главни извор топлоте, већ и као додатни извор топлоте. У случају да је простор за гријање мали по величини, боље је користити електрични сустав.


Топли под је дозвољен да се инсталира само у приватним кућама, јер ако се једна од цијеви погорша, у вишекатном стану стан ће бити потопљен одоздо. Овај систем грејања се препоручује за употребу у хладној сезони, када је потребно потпуно загревање простора.

Топли електрични под је кабловски систем за гријање просторија, који се користи и за главно гријање и за додатне.Овај систем се лако инсталира, поред тога, веома је популаран при одабиру грејања у купатилу, на лођи, у сауни или на веранди. Рад топлог електричног пода подразумева константан осећај удобности и топлине. Овакав систем грејања најчешће се примењује у одређеним областима, али је погодан и за грејање читавог животног простора. Под одређеним условима, рад топлога електричног пода може постати прилично економичан и не попустити овом систему за гријање воде.


Предности и недостаци

Плусеви пода воде су следећи:

 • профитабилност је једна од главних предности топлог пода са загревањем воде. Лако се штеди енергија индивидуалним подешавањем температуре ваздуха.
 • Када се користи под са топлом водом, загревање ваздуха се врши на такав начин да се топлота на простору за грејање равномерно распоређује.
 • Будући да су искључени контакти измењивача топлоте, постоји мали ризик од опекотина и повреда. Тако је гријана просторија апсолутно сигурна чак и за малу дјецу.
 • Одсуство видљивих делова конструкције не може неповољно утицати на изабрану унутрашњост, што може резултирати максималном естетиком. Могући су и пројекти ре-планирања, јер то ни на који начин неће утицати на систем грејања.

Под топле воде, осимочигледно са становишта стручњака, постоје неки недостаци, на пример:

 • Инсталирање дизајна система за гријање воде је радно интензиван процес који захтијева много труда, времена и вјештина.
 • Цевовод се може процурити, што доводи до потпуног демонтирања подне облоге како би се отклонио проблем.
 • Као резултат дјеловања ступца топле воде, укупни тлак у центру гријања куће може се смањити.
 • Поред тога, разлог за недовољно загревање може бити то што се након проласка кроз контурне цеви у други простор за гријање вода охлади.
 • Ако отворите прозор да проветрите просторију, онда се неће хладити.
 • Овај систем грејања није добра опција за унутрашње просторе, у којима су људи стално, јер ноге не треба увек бити топле.


Плусеви електричног пода су бројни:

 • Може се користити и као главни систем гријања и као додатни.
 • Ради са свим врстама подних облога.
 • Обезбеђује равномерно загревање читаве површине пода.
 • Неопходни елементи инсталације не кваре изглед, јер су скривени од очију.
 • У случају пуцања електричног пола, нема много времена за бијег да би се утврдио узрок.
 • Када се правилно третира са системом, то ће трајати дуго.
 • Пошто кабл не обезбеђује директан контакт са атмосфером, ваздух у просторији се не суши.

Нити би требало да буде:

 • Будите спремни на чињеницу да одржавање топлог електричног пода неће бити скупо.
 • Подна облога може бити деформисана.
 • Потребно је снажно ожичење ако се овај систем грејања користи као главни.
 • Људско тело добија веома негативан ефекат стварајући електромагнетно поље.
 • Када инсталирате електрични под у претежно влажној просторији, имајте на уму да је вероватноћа струјног удара довољно висока.


Израђујемо калкулације

Прорачуни за подну воду и за електрични систем су нешто другачији.

водени под

За успешан рад овог система препоручује се да сваки спрат опремите једном пумпом и да сами направите заптивку. Израчунавање броја плочица и снаге топлог пода са загревањем воде треба да почне са припремом цртежа просторије, а да се не заборави стварна локација прозорских оквира и врата. Затим можете наставити с израчунавањем корака локације и промјера цијеви, а затим - наставити с израчунавањем количине подлоге, за коју морате знати подручје собе. За сваку просторију потребно је направити посебан прорачун дужине цијеви и корак њене инсталације.

За најточније израчунавање, треба обратити пажњу на такве важне параметре као што су:

 • Материјал од којег је направљен плафон, зидови.
 • Материјал подне облоге.
 • Величина простора за грејање.
 • Топлотна изолација испод самог пода.
 • Пречник цевицевовод у систему и материјал из кога су направљене цеви.Није потребно заборавити на постављање и регулацију - индикаторе који су најважнији међу свим другима.

Ово је посебно тачно ако дјеца живе у кући. Осим тога, прорачуни се морају увијек сјетити броја катова, врсте подних облога. Такође је важно да максимална температура воде у цеви не прелази 50 степени. Ово је неопходно да би се одржали најудобнији животни услови у кући.


електрични под

Пре инсталирања било каквог система гријања, препоручује се израчунати губитак топлине. Да би се то постигло, потребно је узети у обзир многе факторе: од географске локације до подручја постојећих прозора. Након тога можете почети с израчунавањем површине простора, израчунавања се могу обавити помоћу посебног програма на вашем рачуналу. Пожељно је да површина, која би захтијевала гријање, буде више од 50% укупне површине просторије.

У фази планирања електричног подног гријања треба одредити снагу гријаћег елемента. Када се електрични под као главни сустав гријања користи, важно је да је губитак топлине у просторији већи од претходно дефиниране снаге.

Затим одлучите који ће се елементи за гријање користити. На пример, ако сте изабрали мат мат, имајте на уму да је оптимална опција 7 квадратних. м. Приликом полагања отирача треба резати мрежу, али ни у ком случају каблом.

инсталација

Не заборавите да ће подови сухе топле воде бити ефикаснији у приватној кући, а електрични - у градском стану, али много зависи од исправности инсталационих радова. Да би се уградила нека специфична знања није потребно, довољно је унапријед се упознати са одређеном литературом.

Инсталација пода за топлу воду је процес који се проводи према класичној схеми - полагање цјевовода у цементну кошуљицу. Пре полагања цевовода потребно је директно припремити изолациони слој. Ако имате питање о фиксирању цевовода на базу, увијек можете затражити помоћ у продавници, гдје можете пронаћи потребне врпце за причвршћивање и обујмице. Вреди размотрити да ако монтирате цевовод жицом, може се деформисати неколико година касније.Ако имате све потребне елементе и материјале за уградњу пода топле воде, можете почети да поправљате цевовод, а затим наставите са полагањем контуре. Затим треба спојити крај коришћеног цевовода са колектором, а затим - напунити бетонски вез, слој не сме бити већи од 7 цм

.

Ако желите да под у топлој води траје годинама, покушајте профилаксу сваких 12 мјесеци.


У процесу инсталирања топлог електричног пода,У подножју којих се налазе грејне подлоге, пре свега, потребно је у зид уградити посебан регулатор температуре, припремити жљебове за провођење жица, као и цијеви за температурни сензор. Жлеб у поду ће морати да положи жицу за телефонску линију између система и температурног сензора.


Након инсталације електричног сензора, пређите на инсталацију специјалне грејне подлоге. Има лепљиву страну мреже, којом се лако може залијепити на површину. Осим тога, може бити корисно и самољепљива алуминијска трака. Препоручује се да сви елементи раде исправно, након провере инсталираног температурног сензора и грејне подлоге. Затим морате инсталирати термостат, након чега можете отићи на излијевање решетке за причвршћивање плочица на њој; Рјешење ће такођер бити потребно за зачепљење утора у зиду. Након што се раствор потпуно осуши, поставите плочицу.


Савети за избор

Ако је ваш циљ да загрејете целу дрвену приватну кућу са великим снимцима, онда би било боље да изаберете најтоплији загрејани под, а не електрични. Упркос релативно високој цијени и сложености сустава гријања, гријање воде је најоптималнија опција. Имајте на уму да је спајање подова топле воде могуће само за централно гријање, а не за довод топле воде: то је строго забрањено. Такође, инсталација таквог система је укљученаПостоје многе потешкоће повезане са радом регулатора топлоте.

Ако је потребно загријати било коју малу површину просторије, најтоплији електрични под ће послужити као најбоља опција.

Произвођачи и рецензије

Треба напоменути да избор произвођача, који може купити квалитетне компоненте за уградњу, није увијек једноставан задатак, посебно ако постоје појединачне користи. Међутим, када говоримо о брендовима који производе топле воде и електричне подове, не може се не споменути неке од најпопуларнијих, као што су Рехау, Санект и Акуатхерм,

 • Немачка компанија Рехау постоји већ око 70 година због својих познатих иновација у технологији полимера. Рехау производи не само топле подове, већ и врата, намештај, прозоре. Поред тога, предузеће производи све потребне елементе за рад, који се користе у процесу инсталације топле воде и електричних подова.

 • Санект је популарна италијанска компанија у Русији. Главни акценат је на производњи производа у облику цеви од умреженог полиетилена, као иу бренду Рехау. Производи Санекта имају одличне карактеристике и могу трајати више од 50 година (уз гаранцију до 10 година). Поред топловодних подова, Санект производи висококвалитетне колекторе и колекторске ормаре.


 • Ако говоримо о лидерима међу компанијама које производе потребне компоненте за уградњу топлог пода, онда је, пре свега, немачкикомпанија Акуатхерм, чији је датум оснивања 1973. године. Посебност овог предузећа је да се специјализује углавном за производњу цевоводних система.


 • Фирма Упонор из Финске постоји већ 60 година. Упонор је био успјешан у европским земљама, а не само у Русији. Треба напоменути да је један од разлога брзог раста потражње за производима ове компаније то што нуди свеобухватна рјешења за удобну уградњу топлога електричног пода у кући или стану.

 • Компанија, основана 1976. године у Италији и има своје устаљене традиције, - Еммети. Производња овог бренда је усредсређена на све елементе који су потребни за инсталирање топлог пода, који се може користити само током процеса рада. Као и сви остали: од колектора и прибора до котлова и термостата. Компанија нуди велики асортиман производа.


 • Немачка компанија Овентроп није млада, јер је основана давне 1851. године. Ако се на самом почетку свог постојања компанија специјализовала за производњу намјештаја, онда је почела производити углавном производе за гријање и водоснабдијевање. После дугогодишњег рада, добивши довољну количину искуства у овој области и увелико проширујући понуду на тржишту, компанија је постала једна од најпознатијих. Производи компаније се побољшавају, а потребне промјене се врше на вријеме.

 • Керми је предузеће из Немачке. Уз технологију која је доступна за гријање, Керми такођер производи туш кабине. Вреди напоменути заиста широку палету производа које производи ова компанија. Ово је несумњива предност, поготово ако желите купити све дијелове за уградњу топлог пода у једног произвођача.

 • Хенцо Индустриес је компанија која је своју историју започела у Белгији 1948. године. Потражња за робом овог предузећа је увек расла прилично брзо. Тренутно, Хенко Индустриес цевоводи произведени за топлу воду су признати као један од најбољих. Поред цеви, ова компанија се активно бави производњом таквих производа као што су колектори, термометри, решетке и многи други елементи неопходни за уградњу.


 • Предузеће Пурмо основано је у Финској 50-тих година. Испрва је направљен само панелним радијаторима, али је касније асортиман снажно повећан, проширен. Данас је ова компанија позната у свим земљама света. Главни правац овог периода је производња радијатора, од којих је почела историја овог предузећа. Пурмо нуди 10 година гаранције за све производе који задовољавају најстроже стандарде свјетске класе.


 • Производи произведени од стране познате компаније Валтец активно се користе у Русији. Главни производни погони компаније налазе се у Италији. Ова организација увек има најсавременију и најсавременију опремуКао резултат тога, производња никада није успостављена и поуздано иде напријед. Поред тога, Валтец нуди свеобухватна решења за креирање различитих типова водених подова у земљи, у кућици.


  \ т
 • Цомпипе је основан релативно недавно - 2006. године активно шири асортиман свих производа. Цомпипе потрошачима нуди широку палету есенцијалних производа и склопова за комплетну уградњу топле воде и електричних подова. Да, можете купити све потребне дијелове за монтажу.


  Не може се посебно говорити о добро познатој компанији као што је Миленијум. Вредност за новац чини производе ове фирме вредним пажње не само руских потрошача, већ и европских. "Милленниум" нуди буџетске опције које су направљене напредном технологијом, доброг су квалитета и дугог вијека трајања.


Успешни примери и варијанте

Опет, треба напоменути да инсталација, уградња подова топле воде у кућу имплицира естетику премаза, јер не, чак ни најмањи дијелови дизајна неће бити видљиви оку, као, на примјер, у овим сликама. Добро сложен под топле воде омогућава добро загревање просторије.

Правилно постављени подови немају негативан утицај на изглед просторије. Исто правило важи и за електричне системе.О предностима и недостацима различитих врста топлих подова погледајте следећи видео.