Топли кревети у стакленику властитим рукама - 6 најбољих начина с упутама!

Да ли сте икада били комшија у некој кућици или уређеној зони која је почела са садњом садница у марту, док га никакви хладни или други проблеми нису спречавали да изведе добру жетву са великим плодовима? Ако сте били или чак и сада, онда је то врло искусан пас, који тачно зна како да направи топле кревете у стакленику сопственим рукама, јер је то уз њихову помоћ. У томе нема ништа превише компликовано, ниже наведене инструкције и препоруке ће вам помоћи.

Топли кревети у стакленику властитим рукама

Топли кревети и њихове предности

Почнимо са основама. Топли кревет се разликује од уобичајене чињеницом да на њега на одређени начин ствара повишену температуру, оптималну за раст усјева, па чак иу присуству "у мору" стакленика озеблина или праве хладноће. Захваљујући оваквом дизајну, вртлари добијају могућност да почну летњу сезону у марту-априлу, упркос још увек преосталом снегу, незагађеном земљишту, температури испод нуле и непредвидивом времену.

Топли кревети

Најпопуларније варијанте топлих тркача су оне које се користе за загревање биљака и њихов коријенски систем "биолошког горива" у облику компоста или стајњака. Али о томе ће бити речено мало ниже, а сада ћемо размотрити које су предности топлих кревета у стакленику, јесу ли оправдане трошком времена и труда.

 1. Способност почетка садње садница у стакленику пре ида се постигне већа и квалитетнија жетва.
 2. Заштита усева и посебно њиховог кореновог система од смрзавања током наглих мраза.
 3. Добре жетве са великим плодовима, чак и на релативно сиромашном и неплодном земљишту.
 4. Побољшање процеса фотосинтезе - када се користи "биолошко гориво" ослобађа се угљен диоксид, који одмах долази до листова садница и грмља.

  Добар усев кромпира са топлим креветима

 5. Смањење потребе за ђубривом и храњењем - сам састав топле постељице садржи велику количину хранљивих материја и минерала.
 6. Борба са коровом - њихово семе у топлом кревету улази у процес труљења, и нису успели да постану препрека вашим парадајзима или краставцима.
 7. Благо смањење потребе за наводњавањем због влажнијег тла и смањења процеса испаравања воде на минимум.
 8. Топли кревети дозвољавају употребу разног отпада из вртларства и сточарства, који су претходно морали бити спаљени или збринути на било који други начин.

Правилна организација унутрашњег простора - гаранција високих приноса

Недостаци топлих кревета могу се издвојити као потреба да се почне са радом у рано пролеће или чак у јесен и да процес труљења може бити праћен далеко не најлепшим мирисима.

Врсте топлих тркача

Према принципу загријавања тла и коријенског система биљака, топли кревети су подијељени у три врсте.

 1. "Биолошки" топли кревети. Као извор повишених температура, они користе процес распадања различитих биљних остатака и животињског отпада. Постоји много подтипова топлих тркача на "биогоривима", који се разликују по дизајну и пунилу.

  Типови топлих слојева на компосту

 2. Електрични - слични кревети се користе као извор топлоте посебним каблом, који се унапријед полаже испод земље. Кабл при раду се загрева и на тај начин игра улогу "загревања" за земљиште стаклене баште и засађено у њему. Такви топли кревети нуде високу ефикасност, али због високих трошкова уградње и велике потрошње енергије, што такође није бесплатно.

  Облагање каблова за постављање електричног гријања

  Направимо топли кревет уз помоћ грејног кабла

 3. Вода - овде, уместо каблова, користе се цеви од ПВЦ-а или другог полимера, а такође се постављају испод земље у стакленику. Цеви су направљене са топлом водом, која загрева кревете. У суштини, она је аналогна оним грејним батеријама које се налазе у свакој кући. Као и код електрично гријаних кревета, висока ефикасност захтијева много почетних улагања и накнадне трошкове гријања воде.

  Уређај топлих подова са подземним цевима

Важно! Без обзира на принцип деловања, за сваки топли кревет неће бити сувишне инсталације изолације одоздо (ау неким случајевима и одозго). Ово неће дозволити да топлота трули,каблови или цеви иду узалуд на замрзнуту земљу.

У овом чланку, фокус ће бити на топлим креветима на "биогорива", будући да су у овом тренутку најчешћи. Оне су лакше и јефтиније поставити у односу на друге варијанте.

Топли органски кревети

По свом дизајну, топли кревети, који раде на трулеж, подељени су у четири подтипа.

 1. Продубљивање - испод стакленика, трава се уклања у земљишту, ископава се прилично дубок ров и пуни неколико слојева органског материјала тако да је горња граница на нивоу тла или нешто виша.

  Жито са органским, високим и повишеним лежајевима

 2. Топлота кревета је повишена - овде су структуре потпуно супротне. На означеним површинама стакленика уклања се горњи слој земље и сакупља правокутна кутија. Унутрашњи простор је испуњен са неколико слојева органске материје и покривен је истим тратинама које су раније узимане. Бачва је заштићена од осипа.
 3. Топло-брдо - у суштини је претходна верзија, али без кутије. Тако да земља и органска материја не падну, кревети у том делу обезбеђују обрис лука.
 4. Комбиновано - овај подтип топлих кревета комбинира прва два - доњи слојеви органских налази се испод нивоа тла, а горњи су затворени у правокутну кутију.

Главне варијанте топлих тркача који раде на труљењу

Најоптималнија опција ће бити загревање кревета - најлакше је опремити, јер не треба копати ров,губи мање топлоте кроз контакт са замрзнутом пролећном земљом. Осим тога, због релативно мале количине топлине у кутији у кутији се загријава много брже.

Много у стакленици 3 на 6

Кревети у стакленику од 3 до 6 метара имају своје нијансе уређаја. Потребно је рационално користити цијелу површину стакленика, нужно осигурати слободан приступ сваком грму, биљци, грани. Поред тога, за саме биљке, услови треба да буду најбољи - да имају довољно светла, исхрану.

Дубина кревета са компостом - инструкција корак по корак

Сличан тип топлог лежаја компостног пунила има најједноставнији дизајн и захтијева минимум материјала, али уређење захтијева много времена и труда. Ево водича корак-по-корак о томе како га креирати.

Спремни топли кревети у рову са стазом између њих на даскама

Корак 1. Користите клин и траку ушивену између њих да направите места за будуће топле тркаче. За обичан стакленик у летњиковцу, он може бити или 2-3 реда ширине 60 до 120 цм са стазама између њих или лежајима у облику слова П.

Пример означавања топлих кревета у стакленику ширине 2,4 и 3 метра

Корак 2. Уклоните турбот лопатом. Баците га и не мешајте са другим земљиштем - потребно је да се формира топли кревет.

Савет! Ако се распоред топлих кревета појави истовремено са самом изградњом стаклене баште, почните копати ров прије него што завршите структуру структуре.

Корак 3. Ископајте ров на дубини од 50-70 цм илина двије бајонете.

копање рова

Корак 4. Поравнајте бочне зидове рова.

Корак 5. Одредите тип тла. Ако се ради о тешким тлима која садрже много глине, продубите ров за 50 мм и напуните истом дебљином пијеска - он ће играти улогу дренаже и брже апсорбирати вишак воде. У супротном случају, када земља брзо упије воду, причврстите дно рова памучном крпом, што ће спријечити прекомјерно испирање храњивих твари из кревета влагом.

Корак 6. Ставите низ празних пластичних боца са чврсто уплетеним поклопцима на дно рова - неопходно је за изолацију кревета компостом и заштитом од смрзавања. Као додатне кораке, зидове ровова можете прекрити даскама или вишеструким слојевима полиетиленске фолије.

Топлотна изолација са пластичним боцама

Изградња топлог кревета

Уређај за топли кревет

Корак 7. Припремите покривни материјал и малч.

Корак 8. Почните пуњење припремљеног рова са потребним материјалом за труљење. Чињеница да се наредба закључује се разматра у једном од сљедећих дијелова чланка.

Пуњење јарка топлог кревета

Топли кревети у кутији - инструкција корак по корак

Од продубљеног рова у топлом кревету, дрвена или шкриљчана кутија са компостом је повољно додељена са мање времена и труда за опремање - нема потребе да се копа дуга и дубока јама, довољно да се комбинује најједноставнија конструкцијабоард Поред тога, рад са подигнутим топлим креветима је практичнији - нема потребе да се превише удаљавате за бригу о усевима и жетви.

Један пример је кутија за топли кревет. 1. Плоче за ладицу 2. Решетка за заштиту од стубова 3. Дрвни отпад или здробљене гране 4. Новине и картон 5. Дрвни опиљци и пиљевина 6. Свјежи вртни отпад 7. Јесењи листови из компостне гомиле 8. Компост са копном

Стандардна висина кутије је приближно једнака дубини рова из претходног дијела артикла - од 40 до 70 цм. Прво - лежајеви не могу бити постављени близу зида, изгубљени корисни простор и без те мале дужине /ширине конструкције. Други - грмови неких усева могу да расту превисоко и почињу да се одмарају на крову стакленика, што је непожељно. Решење ових проблема је комбиновани топлотни слој - његова доња половина се налази у рову одговарајуће дубине, а горња - у кутији изнад нивоа тла.

Комбиновани топлотни слој са металним зидовима

Оквир за високи, топли калем од валовитог лима жељеза

Поред јаме, дизајн подигнутих и комбинованих топлих тркача нема озбиљних разлика, кутије за њих могу се сакупљати према истом упутству, прилагођеном само висини производа. Један од ових поступака корак по корак је дат у наставку.

Корак 1. Измерите помоћу рулета, клинова и ужадипросторије стакленика за кутије. Ширина топлих пречки које се налазе у близини зида не би требала прелазити 60-80 цм, у супротном ће бити незгодно радити с њима. Осим тога, са прешироким кутијама с приступом њима, само с једне стране, постоји висок ризик од оштећења услијед непажње једне од биљака. Укупно, у обичној летњиковци, можете поставити 2-3 реда кутија са стазама између њих. Друга опција - у облику слова П, када је супротан улаз у зид стакленика такођер има топли кревет. У овом случају добијате додатних 1 м2 до 3 м2 за узгој биљака.

План за дистрибуцију пластеника за два и три кревета

П-топлота кревета са вертикалном граном у средини и већ сакупљеним посудама са садницама

Корак 2. Уклоните танки слој траве са места где ће се кутија налазити.

Уклоните горњи слој земље

Корак 3. Ако је планиран композитни топли кревет, ископајте ров. Више детаља о томе можете наћи у претходном делу чланка.

Корак 4. Направите плоче. Изаберите сталак за труљење дрвета, најбоља опција је ариш. Ако није присутан - други ће пристајати, али их претходно третирати антисептиком два до три пута. Изаберите дебеле плоче, не мање од 20 мм.

Резна плоча из сибирског ариша

\ т

Корак 5. Избушите из плоча или припремите одвојене вертикалне регале који ће играти улогу посебног оквира. На њиховој висини треба да буду 5-15 цм више од оне у кутији.

Корак 6. Написати секцијуплоче које користе електричну шаблону или избушене дуж дужине и ширине кутија.

Корак 7. Скупите плоче дугог зида кутије, причврстите регале и спојите их чавлима или вијцима. Поновите поступак за супротни зид.

Збирка дрвене кутије

Корак 8. За све исте вијке или чавле, причврстите плоче кратког зида на крајеве дасака. Поновите поступак на другој страни. Пратити квалитет израде кутија мерењем дијагоналних дужина - одступања треба да буду занемарљива.

За бољу повезаност на угловима плоча можете извршити бургије

Корак 9. Нанесите унутрашњу површину кутије пластичном фолијом. Тиме се осигурава да влага не напусти кревет пребрзо када је у контакту са хигроскопним дрветом. Причврстите филм на спајалицу користећи спајалицу за намјештај или траке за причвршћивање, приковане за врх даске кутије.

Схема топлог кревета у кутији

Корак 10. Ставите кутију на убрано место, а истурени делови регала морају бити укопани у земљу.

Кутија је инсталирана на мјесту

Корак 11. Причврстите супротну плочу на врх дугог зида кутије са попречном шипком како бисте је заштитили од прскања земљишта.

Зидови кутије повезани су попречним елементом

Корак 12. Почните пуњење кутије са потребним материјалом за топли кревет.

Припремите топли кревет

Уместо дасака као материјала заКутија се може користити са шкриљцем (као издржљивија алтернатива). У овом случају, потребно је направити довољно јак оквир греде или профилиране цијеви. Имајте на уму да ће коначни дизајн бити тежак, па га направите или директно у стакленику или близу њега, тако да кутија за пренос не доноси никакве велике проблеме.

Креирање корпе за топле траке од камена, плочица и опеке не само да ће их учинити јачим и трајнијим, већ ће и украсити ваш стакленик, посебно заједно са калдрмом.

Топло брдо - корак по корак

Распоред топлог брда погодан је за оне који само желе пробати ову агротехничку методу и експериментирати с њом, али не желе трошити превише времена на изградњу кутије и копање дубоког рова.

Секција брдовитог гребена (пример са аранжманом на локацији)

Корак 1. Направите оријентире у стакленику за будуће кревете.

Корак 2. Уклоните траву на ова места.

Корак 3. Ископајте плитки ров на један бајонет.

Корак 4. Ставити слојеве биолошког материјала на топли слој тако да остане 15-20 цм од ивица рова

Корак 5. Напуните ове празнине плодним земљиштем и напуните цијели биолошки материјал на врху.

Реади бед-хилл

Треба имати на уму да ће ширина коначног топлог кревета бити од 80 до 120 цм, тако да није пожељно распоредити је у зидовима стаклене баште.

Видео - Вармкревет у стакленику

\ т

Припрема и паковање сировина за топли кревет

Сада размотримо најважнију ствар - шта и како ставити у унапријед припремљену кутију или ров да би добили топли кревет. У секцији, то је "пита" од неколико слојева разних органских материјала, који, при распадању, изолују топлоту и формирају хранљиве материје за биљке.

Слојеви топлих кревета

Доњи слој је топлотна изолација која је неопходна за заштиту кревета од смрзавања од дна. Израђене су од шупљих пластичних боца, нужно са чврсто уплетеним поклопцима. Под овим слојем или на врху, не заборавите да причврстите малу жичану мрежу да заштитите топли кревет од мишева и других глодара.

Решетка је потребна за заштиту од мишева и других глодара

Затим почиње први слој органске материје - велике гране, бакалар, дрвене битве, листови кукуруза, стабљике сунцокрета и други релативно велики објекти биљног поријекла, склони трулежи. Поред развоја топлоте и хранљивих материја, овај слој ће играти улогу неке врсте дренаже - вишак влаге ће пасти без проблема кроз празнине и празнине између великих органских материја. У својој дебљини треба да буде од 50 до 70% целог топлог кревета.

Формирање ровова топлог кревета. Напуните ров гране и велике органске материје

Важно! Приликом одабира биљног отпада за топли кревет, побрините се да нема трагова болести, иначе се касније може преврнути на култивисаним усевима.

Ако заспете пуно органске материје, сипајте га с довољно воде и поспите микробиолошким ђубривом "Сиаиво-3" (или познатим као "БакСиб Ф") или његовим аналозима. Садржи мноштво бактерија које активирају и подржавају труљење и трансформацију органске материје у компост. Након тога, сваки нови слој за топли кревет третира се микробиолошким ђубривом и залијева.

"Схаои-3"

Следећи ће бити релативно танак слој сецканог картона, новина и отпадног папира. Поред тога, можете додати креду и пепео. Поновите операцију са наводњавањем и микробиолошким ђубривом "Сиаиво-3".

Нови слој топлих кревета садржи органски медиј средње величине - кромпир и друге прочишћавања, јасен, танке гране без сјеменки и стабљике биљака. Можете додати пиљевину, али их пре-улијте кипућом водом да бисте их убили насумице.

Средства за чишћење крумпира су такође потребна за уређење топлих кревета у стакленику

Затим је лежао слој отпалог лишћа, укошене траве, ситне пиљевине и остатака биљака. Такође додајте много органског, само пре-дробљеног. Овај слој топлог кревета захтева посебно много воде и микробиолошког ђубрива. Неће бити сувишно покривати га од врха трулим гнојивом или готовим компостом - реакција труљења ће почети много брже и биће ефикаснија.

Једна од варијанти топле постеље велике дубине која је способна да обезбеди топлоту веома дуго

Последњи слој би требало узетиоко 20-25% укупне дубине или висине топлог кревета. То је плодно тло. Препоручује се да је купите одвојено да бисте добили што је могуће више хранљивих материја. Ако је земља земље или приватне парцеле прилично богата, додајте земљиште које сте купили раније. За зиму, спреман да загреје кревете, покријте на врху лишћем, сламом или прозирним полиетиленским филмом са крстастим шупљинама за биљке.

Почетак пуњења топлих кревета плодним тлом. Можете видети средњи слој фине органске материје

Повећајте ефикасност топлог слоја и садржај нутријената у њему користећи посебну смјесу за посљедњи слој. Његов састав је дат у табели испод.

Табела. Састав мешавине земљишта за топли кревет.

\ т \ т \ т \ т \ т
Назив састојка, фотографија Коришћена количина

Городскаа область, чернозем или тресет

Шест стандардних рафала, приближно 60 до 72 л

речни песак

Један стандардни отвор, око 10 до 12 литара

Мала пиљевина, претходно искухана

Једна стандардна канта, око 10 до 12 литара
\ т

воод асхес

3 тбсп кашике
\ т

суперфосфат

1 тбсп. жлица

Борна киселина

1.5 ч.
\ т

калијум сулфат

1 сат кашика
\ т

Уреа (уреа)

1 час Споон
\ т

зинц сулфате

1 час Споон
\ т

Препорука! Пунило топлог слоја може се користити као потпуно исцрпљивање његових хранљивих материја и прекид ослобађања топлоте при труљењу, као и годишња промена органске материје. У овом другом случају, као резултат процеса разградње, компост се користи за формирање плодног слоја на обичним слојевима у стакленику или на отвореном тлу.

Препоруке за коришћење топлог кревета

Треба схватити да својства топлог кревета, ако се користи "биолошко" гориво, нису статична и мијењају се током времена. Ово се односи и на расподелу топлоте, као и на количину нитрата, хранљивих материја, минерала. У просеку, нормална топла гомила компоста може трајати четири године, а свако од њих је најбоље да посади различите усеве.

Босиљак, који је посијан у обичан кревет (лево) и топао (десно)

Првих 12 месеци за такав дизајн карактерише ослобађање велике количине топлоте, као и висок садржај азотних супстанци. Имајући у виду ове услове, планирајте за биљке које воле топлоту која захтевају велику количину минерала и хранљивих материја.

Ти усјеви укључују:

  \ т
 • лубенице;
 • бундеве;
 • диње;
 • парадајз;
 • краставци;
 • паприке;
 • патлиџане;
 • Тиквице.

Важно! Не препоручује се садња у првој години, корен и зеленило - склони су акумулацији прекомјерних количина нитрата у плоду, што је штетно.за оне који ће их конзумирати.

Уређај топлог кревета ствара повољне услове за гајење биљака

У другој години, просечна температура у земљишту топлог кревета се смањује, али нутријенти и нитрати ће и даље бити прилично велики. Списак биљака које се препоручују за садњу ће остати исти, са изузетком лубеница, бундеве и диње. Садржај азотних супстанци је и даље превисок, тако да у овој години расте на топлим усевима, усјевима, склоним њиховој акумулацији, непожељно.

До треће године, коришћењем топлог кревета за "биолошко" гориво, хлади се још више, али створена топлота и хранљиве материје биће довољне за парадајз, пасуљ, купус и бибер. Садржај нитрата постаје прихватљив и можете почети да гајете корење и различите зелене површине.

Ложе у стакленику

Последња година коришћења лежишта на компосту карактерише исцрпљивање залиха хранљивих материја и постепено прекидање реакција ослобађањем топлоте. Препоручује се садња зеленила, грашка, пасуља и других непретенциозних усева. У неким случајевима, биљке треба да се хране.

На крају горњег четворогодишњег циклуса, поново треба створити топли кревет, очистити од остатака старе органске материје и заспати ново. Добро решење је да се креирају такви кревети у интервалима од једне до две године да би се узгајале различите врсте поврћа и зеленила за исту сезону.

Чишћење топлих кревета у стакленику након четврте годинеусе

Припремите топле кревете у стакленику унапријед - од јесени, након жетве претходне жетве. У овом случају, у периоду од новембра до марта или априла, органска материја ће почети и развијати се, а створена током распадања топлоте ће бити довољна да створи оптималне услове за садњу засађене на почетку пролећа. Ако је све урађено, онда ћете на крају сезоне добити богату, здраву и квалитетну жетву!

Видео - Како уредити кревете у стакленику