То је економично гријање приватне куће: 5 врста електричног гријања

Прије покретања чланка вриједи напоменути да се тренутно најучинковитије сматра плинским суставом гријања. Али ако из било ког разлога није могуће инсталирати гасни котао (на пример, у земљи нема гасовода), вредно је обратити пажњу на такву опцију као што је економично грејање приватне куће електричном енергијом, коришћењем одређених других шема грејања.

Продаја и уградња Зебра инфрацрвених система грејања за приватне куће, канцеларије и друштвене објекте по ценама из фабрике произвођача на хттп://гилдиа-мастеров.ру/

Алтернативно, струја је безбедније решење, штавише, ниједна инсталација ове опреме не захтева никакве додатне дозволе. Осим тога, лако је властитим рукама направити електрично гријање приватних кућа. На минусе је могуће, можда, приписати високе рачуне потрошене електричне енергије.

Затим размотрите разне најекономичније опције за грејање стана и приватне куће.

Зашто је електрично гријање?

Треба напоменути да је електрично гријање, самостално или фабрички изведено - најпоузданији, еколошки прихватљив и удобан начин загријавања дома. Ова опрема не захтева одржавање, лако се регулише и аутоматизује, тако да је много лакше и безбедније грејање куће електричном енергијом. Дизајн не укључује елементе који се брзо крећу. Нема потребе за сталним праћењем нивоа горива и сензора.

Надаље, електрично гријањеПриватни дом има следеће плусе:

 1. Лаган и једноставан за инсталацију. Инсталација не захтева стручну квалификацију и скуп алат. Сама опрема је прилично мала по величини и неће бити потребно пуно времена да се она инсталира. Сви уређаји се прилично лако превозе. За ову опрему није потребна посебна котларница или димњак.
 2. Безбедност. Систем електричног гријања не ослобађа производе изгарања и угљични моноксид. Чак и током демонтаже или квара, не ослобађају се штетне супстанце.
 3. Ниске почетне инвестиције. Нема потребе за било каквим посебним дозволама, припремити пројекат и позвати посебне службе које ће омогућити добру инсталацију.
 4. Поузданост и бешумност. За електрично гријање није потребна редовна провјера у специјализираним сервисима. Током рада, опрема не производи буку због недостатка елемената у систему као што су вентилатор и циркулациона пумпа.
 5. Висок ниво ефикасности. Чак и током високих мраза, кућа се брзо загрева. Електрично гријање је нужно опремљено посебним системом који вам омогућава да регулирате температуру у свакој просторији одвојено. То омогућава значајно уштеду новца током грејне сезоне.

Значајни недостаци ове опреме су велика потрошња електричне енергије. Цијене струје у неким подручјима су прилично високе, а ова опција може бити неповољна за гријање куће.

Још један значајан недостатак је енергетска зависност. Грејање у просторији је једноставноТо је немогуће, у случају искључене струје.

Могуће је приписати минусима и нестабилним напонима у електроенергетској мрежи, посебно овај проблем се снажно осјети на селу. Препоручује се да купи сопствени генератор за његово решење, али то ће подразумијевати додатне готовинске трошкове.

Ако сте ипак одлучили о економичном гријању приватне куће без кориштења плина, тј. На електрично гријање, тада ћете морати узети у обзир опће стање и снагу ожичења. Велика приватна кућа за такве потребе захтева мрежу од три фазе. Биће неопходно да се одреди додељена снага за кућу и колико се тог капацитета може дати за грејање.

Типови електро-електричних система и њихове карактеристике

Сваки електрични систем грејања у приватној кући може бити изграђен на два принципа:

 • Директно. Грејање сваке просторије врши се преко уређаја који се директно напајају из мреже.
 • Индиректно. Уз овај принцип, носач топлине, који се загревају радијатори, инсталиран у просторијама.

Постоји доста великог броја мисли које су оптимална опција за електрично гријање у приватној кући. Већина присталица индиректног начина гријања куће као главни аргумент доводи до дуготрајног процеса хлађења у систему, што даје довољно предности при заустављању котла. Други, који заговарају директно гријање, мање говоре о трошковима набаве и уградње опреме.

Размотриморазни системи електричног грејања у циљу повећања вредности инвестиција:

 • грејачи вентилатора и конвектори;
 • загревање помоћу инфрацрвеног зрачења;
 • постоља за електричне грејалице;
 • топли подови кабловског и филмског типа;
 • стандардни водоводни систем, опремљен електричним бојлером и радијаторима.

Уградња зидних електричних конвектора врши се у оним подручјима гдје се обично уграђују радијатори за гријање воде - у хладним зидовима и испод прозора. Вентилатори обично имају присилни притисак ваздуха и мобилни дизајн. Могу се налазити на најпогоднијим местима. Ова врста електричног грејања је најјефтинија, али у исто време и мање ефикасна.

Гријање на основу опреме за инфрацрвено зрачење је ефикасније. Ови уређаји причвршћени за плафон, загревају све површине, од којих накнадно загрева ваздух. Побољшане перформансе показале су се на подстављеним конвекцијским грејачима, који се налазе на ободу просторије. Али за такав дизајн ће бити потребни додатни трошкови јер ће морати да се инсталира уместо плоча.

Испробана метода гријања као топли под је врло популарна. Ова метода у основи користи филм за гријање, мајку за електрични кабел или гријаћи кабел који може загријати довољно велику просторију. Сам дизајн је прилично јефтин, али инсталација испод естриха или покривача може изазвати озбиљан ударац вашем буџету.Такав начин гријања је најекономичнији, штавише, даје угодну топлину и ствара осјећај угоде.

Све горе описане методе имају значајан недостатак, њихов рад је могућ само у присуству електричне енергије. Ако се трошкови струје повећају, постоји могућност преношења природног гаса до куће или из неког разлога, бит ће потребно промијенити енергетски носач, претходна опрема може бити бескорисна.

Да би се спречио овај неспоразум, препоручује се уградња електричног котла и стандардног система за воду са радијаторима за грејање. Ако желите да промените енергију, само ћете морати да трошите новац на нови извор топлоте.

У малом стану идеална опција ће бити кабловски топли подови, њихов степен удобности је изнад свега хвале. И јефтиније методе имају право да постоје. Али са озбиљнијим прехладама, њихове способности можда неће бити довољне и просторије ће бити хладније.

У великом стану оптимална опција ће бити уградња радијаторског аутономног електричног гријања или топловодних подова.

Најбоља опција за избор била би много компликованија, ако не и цијена носиоца енергије. Али власници станова се такође суочавају са проблемом ограничене потрошње (око 3-5 кВ).

Препоручује се да се о томе унапријед размисли чим се планира организација гријања стана. Неопходно је пажљиво проучити уговор о снабдијевању електричном енергијом, који одређује овај лимит, у овом споразуму се може предвидјети и да се гријање станауз помоћ струје је забрањено.

Грејање електричном енергијом је организовано у приватној кући нешто једноставније него у стану. Граница потрошње енергије је много већа, могуће је провјерити ожичење и ако је потребно, довести га у ред, почевши од напајања. Из горње листе, власника викендице, најуспјешнија опција ће бити систем гријања воде с електричним бојлером.

Сасвим је лако објаснити: потребно је осигурати кориштење различитих извора енергије, а не само електричне енергије. Полазећи од тога, потребно је покупити котао, монтирати га и саставити један или двоцевни систем.

Структурне карактеристике електричних котлова

Модерни котлови раде на три принципа грејања носиоца топлоте:

 • Тенаами;
 • електроде;
 • на основу магнетне индукције.

Прва опција је најчешћа. Носач топлоте из система улази у котао, где се помоћу цевастог ТЕН-а загрева и враћа у систем грејања. Ова врста опреме је сигурна, функционална, као и уграђени систем за аутоматизацију који контролише собну температуру и расхладну течност.

Котлови на електроде раде на потпуно другој основи. У овом уређају, грејни елемент се састоји од пара електрода, које се напајају високим напоном. Носач топлоте се загрева због чињенице да се електрична струја кроз њу креће од једне до друге електроде, након чега расхладно средство улази у систем грејања.

Важно! Не постоје процеси у котловима овог типаелектролиза (због које нема појаве скале) употребом наизмјеничног напона фреквенције не мање од 50 Хз.

Интензитет употребе утиче на способност електрода да се загревају, јер на крају постају танке и престају да греју кућу у потребној мери. У котловима на електродама, замјена електрода је стандардна процедура.

Уређај индукционих котлова је сложенији, иако су конструктивно привлачнији. Овај тип котла нема грејне елементе на које смо навикли. Измјењивач топлине, који је дио магнетног круга, кроз снажно магнетно поље, загријава расхладно средство које пролази кроз њега у сустав гријања.

Електрично гријање сеоске куће, у облику индиректног пријеноса топлине, има озбиљне предности у односу на гријање на плин и зрак: котлови за топлу воду су прилично поуздани, не захтијевају димњак и имају високу учинковитост. На недостатке ових уређаја, вероватно треба да се позовете на захтеве стабилног напона мреже, као и на доступност доброг ожичења.

Инсталирање система за загревање воде са електричним бојлером захтева озбиљно почетно улагање, посебно ако се ради о организацији треће стране која ће бити укључена у систем инсталације, конфигурације и балансирања система. Такође је вредно додатно издвојити из буџета новац за одржавање овог система грејања, који укључује проверу рада вентила, периодично испирање радијатора и друго.

Како штедети енергију?

Следите савете исподда би електрично гријање у приватној кући било економичније:

 • Користити много тарифа за електричну енергију, јер је ноћна тарифа много нижа него током дана;
 • користити неелектричне изворе топлоте у радно вријеме;
 • у собама инсталирати терморегулаторе;
 • дати предност системима подног грејања;
 • традиционални савет: покушајте да максимално изолујете кућу или спољни зид стана.

Нема потребе занемарити аутоматизацију која може помоћи у смањењу температуре у неискориштеним подручјима. И не би требало да бацате алате који вам могу помоћи да смањите трошкове енергије.

Направите дизајн за оптимални систем грејања. На пример, мали једнособни стан може да се греје електричним аутомобилом (уз услов да су губици топлоте довољно мали). Али у кући са великим бројем соба, он можда неће моћи да се носи са задатком у потпуности.

У овој ситуацији, оптимална опција би била инсталација конвекторског система са термостатима који ће контролисати климу у свакој соби. Инфрацрвени панели ће бити оптимално решење за државне зграде где нема потребе за одржавањем константне температуре.

Тако смо извршили преглед свих популарних начина грејања и закључили да грејање куће електричном енергијом није само најекономичнији, већ и најсигурнији начин. Свака метода има прилично велику листу предности - еколошка прихватљивост, одсуство потребе за горивом,бука и лакоћа рада. Али с обзиром на трошкове електричне енергије, немојте се ослањати на било какав економски ефекат. Због тога се препоручује максимално загревање кућишта како би се смањио губитак топлоте.

Соурце: хттп://гилдиа-мастеров.ру/