Теписи у стилу "Пецхора": јастучић од крпица, патцхворк са вискозним узорком

Увек желите да користите нешто светло и необично за кућни декор. Становање људи је отелотворење његове унутрашње суштине, и што је оригиналније, то боље. Мат "Пецхварк" савршено ће допунити ентеријер, било да се ради о самопроизведеној палачи или производу познатог произвођача.

Такви теписи изгледају необично и необично, стварајући осећај топлине и удобности у кући или стану.Шта је ово?

Техника "патцхворк" је једноставан и економичан начин израде тепиха и завјеса. Ово је комбинација комадића различитих ткива, коже или животињских кожа у једном платну методом шивања.

Настали обрасци могу бити различити: од једноставних квадрата, причвршћених у шаху, до фантазијских композиција у стилу "лудих". Стил вам даје много слободе избора у обликовању слике: можете користити комадиће различитих материјала, величина и облика, креирајући праве слике, нанети декоративну линију.врсте

Постоји неколико основних образаца који се користе у формирању тепиха у овој техници.

Поред класичног трга, који је шаховска табла, користи се руски трг:

  • Трг, који се налази у центру, ушивени су другима, а сваки је мањи од претходног.
  • За углове квадрата користе се комадићи друге боје, контраста или тона по тону. Све су исте величине.


Амерички трг изгледа мало другачије:

  • Око централног квадрата шиве се остаци различитих дужина, формирајући оквир.
  • Превише широке пруге ће изгледати нелагодно. Узорци на њима могу бити потпуно различити, али ширина се мора увек подударати.


Било би занимљиво видети тепих од трокута:

  • Потребно је припремити 32 трокута тражене величине, који се затим ушивају у парове на квадратима, они у тракама и траке у готовом производу.
  • Пожељно је користити 2-3 различите боје.

Често се користи цртеж "млин". Комбинира квадрате и трокуте из различитих материјала који формирају карактеристичан узорак на једном производу.


Важно је напоменути да су теписи у овој техници подељени према типу технологије производње: ручном или машинском раду. Наравно, радови настали на први начин вреднују се скупље, јер сваки производ има свој јединствени карактер. У овом случају, они нису нужно скупи, јер се производе у сиромашним земљама као што су Индија и Пакистан.

Осим шивених, такви производи могу бити и чвор: платно је формирано мноштвом чворова из тканине, међусобно повезаних. Ова метода често производи мале простирке и простирке.

Машински производи изгледају монотоније и представљају комадиће, повезане једноставном линијом. Они такође могу бити релевантни у бројним интеријерима.складиште

Предност пахуљастих тепиха је у томе што пружајуВелики избор материјала. Утисци да се шиве само од комада непотребних једноставних крпа као што су вискоза или сито, апсолутно су погрешни.

Конкретно, ова техника је широко распрострањена на Истоку, а наручивање тепиха ручне израде од природне свиле не може приуштити свима. Још увијек постоје вунени узорци који нису естетски лошији од свилених узорака и посебно су релевантни у хладној руској клими.Можете пронаћи варијанте шивене од комада праве коже или крзна. Најчешће се не могу похвалити компликованим узорком, али имају прекрасну луксузну текстуру. Такве опције нису скупе, међутим, оне у потпуности оправдавају своје присуство у унутрашњости куће.

Постоје модели који комбинују елементе старих стаза за тепих. Обично се израђују или сами или на захтјев. Ова опција такође може изгледати удобно и необично.

Плетени ћилими који комбинују неколико техника ткања могу се савршено уклопити у дизајн дневне собе или спаваће собе. Овдје можете приуштити више софистицираних образаца и техника, тако да ће овај прибор бити неопходан у стварању истински оригиналног духа куће.стил

Теписи у техници дробљења могу изгледати веома различито, тако да се могу користити у различитим интеријерима:

  • Свилени оријентални теписи изгледат ће сјајно у етничким интеријерима.
  • Они ће такође помоћи у стварању еклектицизма, према томе, примјењују се наквалитет дизајна мешовитих ентеријера.
  • Шиваће плетенице, поред тога, савршено диверсификују хладни и дискретни скандинавски стил.
  • Такви теписи могу изгледати веома модерно ако се користе у неутралним бојама и текстурама. Савршено ће се допунити дневној соби у модерном стилу или канцеларији.
Где користити?

Теписи с плочама могу се налазити у готово свакој просторији, у зависности од материјала. Не стављајте их у просторије у којима се лако могу запрљати, на пример, у кухињи или ходнику. Након неколико прања, ризикују да изгубе свој првобитни изглед.

Ширина употребе таквих производа повећава чињеницу да се могу налазити не само на поду. Велики премаз у техници патцхворк-а од тканине, коже или крзна ће изгледати добро на поду, али се може поставити и на зид. Ово посебно важи за свилене тепихе или друге текстилне варијанте са сложеним лепим цртежима. Ако такав производ ставите на зид, он ће бити перципиран не као тепих, већ као декоративни панел.

Поред тога, мале тканине могу се користити као декоративне облоге за столице. Можете их бацити на наслон кауча или фотеље.Примери у унутрашњости

Испод су неке прелепе простирке за уситњавање које се користе у дизајну просторија. Помоћи ће вам да одредите свој изборкупцима производа.

Тепих, створен од остатака старих фармерки, не само да изгледа сјајно у модерном студију и даје му несташан и младалачки изглед. Ово је такође добар начин за поновну употребу старих ствари. Они се увек могу трансформисати у нешто стилизовано и необично, захваљујући постојању такве технологије.

За украшавање зида стана у рустикалном стилу користи се слатка и домаћа подлога, шивана од комада обичног сита. Задовољан је диверсификацијом досадног бијелог зида и изгледат ће посебно успјешно у комбинацији с осталим елементима интеријера.


Бела дневна соба је допуњена тепихом у техници вила. Комбинација различитих типова тепиха у једном производу чини просторију модернијом, јер тепих животног простора са монокромним материјалом многи дизајнери сматрају досадним и застарелим решењем. Решење обојеног тепиха је комбиновано са панелом на зиду, што чини састав потпунијим.

Стилизован и необичан изглед је производ у облику бисера, монтиран на зиду завеса. Простирка пружа собу етничких нота и наставља еко-тренд употребе дизајна.


У техници "лудих" причвршћених светлих комада краткодлаког вештачког крзна. Ово је одлично решење за модерне и енергичне људе који су увек пуни креативних идеја и мотивације да створе нешто посебно.

Погледајте следећи видео о томе како шивати мат у техници "Пецхора".