Температура боје сјаја ЛЕД лампи

Једна од важних карактеристика било ког извора вештачког светла је температура боје (Тц). Једноставним језиком, овај параметар показује шта је светли тон - топло и жућкасто, неутрално бело или плаво-хладно. Боја сјаја ЛЕД лампи, за разлику од других типова лампе, може бити у много ширем опсегу вредности. Због тога у сијалицама на основу параметра Тц обратите посебну пажњу.

Мјерна јединица

Са физичке тачке гледишта, температура боје (Тц) карактерише интензитет зрачења извора светлости у радном фреквентном опсегу и функционално зависи од таласне дужине. То утиче на перцепцију боје људског ока од стране осветљених објеката. Измерите га у степенима Келвина (° К).

У неким случајевима, као прикладнија вриједност, користи се вриједност у Миредо (М). Миредо, или реципрочни микрогласс, је једнак милионима, подељен са вредности Тц у келвину.

Температура осветљења светлећих диода које се користе у заједничким и додатним расветним елементима одређује се коришћењем фосфорног слоја. Метода наношења фосфора, хемијски састав и дебљина његовог слоја су одлучујући фактори за будућу боју и осветљеност карактеристика ЛЕД сијалице.

СП 52.13330.2011

Боја било ког физичког тела одређена је његовом спектралном композицијом и природом осветљења која на њега утичу. То значи да приликом освјетљавања истог субјекта са ЛЕД-омлампе са различитим температурама боје, ова ставка ће имати различите нијансе. Да би се поставиле одређене норме, развијен је СП 52.13330.2011 "Природно и вештачко осветљење".

СП 52.13330.2011 - ово је ажурирана верзија СНиП 23-05-95, која важи у Русији до 20. маја 2011. године.

СП 52.13330.2011 поставља стандарде за све врсте расвете, које се користе у зградама и објектима, у производњи и на отвореним просторима. Што се тиче боје светла, документ предвиђа коришћење вештачких извора, чија температура боје не би требало да пређе 2400-6800 ° К.

Поред низа правила и прописа, СП 52.13330.2011 даје препоруке за покривање различитих типова просторија. На пример, у стамбеним насељима је препоручљиво користити пријатну атмосферу жућкасто-топле светлосне температуре, ау радним просторијама - хладнијим, што доприноси радној атмосфери.

Значај и избор исправне светлосне нијансе

Научно је доказано да нијанса светлости утиче на психолошки утицај простора и да може значајно да промени перцепцију појаве осветљених објеката. Такође је доказано да правилан избор температуре светла може повољно утицати на људско понашање. На пример, у златарници добро одабрана нијанса осветљавања излога наглашава лепоту производа и промовише продају.
Температура боје ЛЕД сијалица директно утиче на удобност у осветљеној просторији. По вредности Тц, све ЛЕД сијалице су подељене у 3 групе:

  • топлосјај 2700-3500 ° К;
  • неутрална луминесценција 3500-5300 ° К;
  • хладан сјај 5300-6800 ° К.

ЛЕД лампе са топлим тоновима су идеалне за дом и осветљење дневних боравака, јер је њихова светлост најмање узнемирујућа за очи. Топли тонови дају предмету жутости и стварају атмосферу вечерњег доба дана. Важно је напоменути да су ЛЕД светла топлог сјаја неопходна за осветљење у рекреативним подручјима.

Неутрална светлост се користи за осветљење индустријских просторија и канцеларија. ЛЕД лампе са Тц = 4000-4500 ° К доприносе повећаној ефикасности, доказаној практичним истраживањима. Даље повећање температуре боје са преласком у хладни регион доводи до замора и нервног напрезања. Као део стана биће коришћена и ЛЕД светла неутралне светлости:

  • као главно осветљење купатила;
  • у столним лампама дизајнираним за освјетљавање радног мјеста ученика;
  • у кухињи у мјесту кухања.

ЛЕД сијалице са Тц већим од 5300 ° К могу се инсталирати само у нестамбеним просторијама и на радним мјестима гдје је потребна краткотрајна висока концентрација пажње. Осим тога, они се ефикасно користе у хитној расвјети.

У закључку, вреди још једном напоменути да је температура боје ЛЕД сијалица важна карактеристика за избор којих има много табела. Али да изаберете ЛЕД лампу само параметром светлосног тона дефинитивно се не исплати.Правилан избор је могућ само уз уважавање свих техничких карактеристика.