Технологија заваривања пластичних цеви: 5 фаза

Да би се правилно завариле пластичне цеви, потребно је детаљно сагледати технологију овог процеса. Уместо цеви од ливеног гвожђа и метала, одавно долазе пластика, метал-пластика, полипропилен, полиетилен и други. Елементи Неоспорна предност полимерних цеви је њихова трајност, отпорност на биолошке микроорганизме, корозију, хабање, као и лакоћу уградње и свестраност. Уз помоћ полимерних цеви можете монтирати систем водовода, канализације или грејања. За рад је довољно да имате при руци апарат за заваривање ПВЦ цијеви, саме цијеви и сет фитинга-конектора.

Заваривање полимерних цеви: тајне технологије

Заваривање ПВЦ цеви врши се загревањем њихових крајева и спојних елемената до течног вискозног стања, након чега слиједи њихово спајање. У ту сврху користи се апарат за заваривање.

Технологија заваривања полипропиленских цијеви назива се муфтоваја или цјеваста. Прикључивање елемената није буквално спој, већ уз помоћ помоћних прикључака, додатних проводника, који при температури од око 260 ступњева распршују руб цијеви. Када су повезани елементи чврсто причвршћени један за други на молекуларном нивоу, заваривање се може сматрати завршеним.

Проблеми који се могу појавити приликом повезивањахетерогени материјали - мала чврстоћа спојева је могућа код слојевитих оптерећења, што ограничава употребу заваривања.

Проучавајући тајне технологије, полимерне цеви се могу брзо и лако заварити

Алтернативне методе спајања ПВЦ цеви:

 • лепљење;
 • Монтажа са заковицама;
 • Формација;
 • Слијетање.

Ове методе се не примењују ако су делови повезани са сличним структурама или истим материјалима, а основни захтев за повезивање је рад, способност аутоматизације и механизације.

Технологија за заваривање полипропиленских цеви за грејање: карактеристике

Детаљан план система грејања је припремљен пре почетка радова, што указује не само на директан проток цеви, већ и на све гране и кривине. Тада се израчунавају сви потребни елементи.

Запамтите: доступност добрих и правилно одабраних материјала - гаранција успјешног завршетка поправака и трајности будућег система гријања. У ту сврху најприкладније су за то цијеви са алуминијским слојем.

Пре него што пређе на заваривање полипропиленских цеви за грејање, потребно је припремити материјале и алате за рад

Цеви су боље купити са малом маргином, посебно ако се рад обавља први пут. Додатни елементи за повезивање цеви су такође бољи, посебно ако се рад обавља самостално и по први пут.

Редослед дела:

 1. Послепровјером полипропиленских цијеви за дефекте и одређивањем температуре њиховог гријања, цијеви или ножа, према плану, одсећи потребан сегмент цијеви. Важно је осигурати да рез буде под правим углом.
 2. Без обзира да ли је лемилица укључена, жељена температура је подешена, тефлонска навлака је уметнута у грејни елемент. Када се упали сигнална лампица на инструменту, она ће бити спремна за рад (загријана до жељене температуре).
 3. Заварени крајеви цеви уклањају посјекотину за 1/3 дебљине елемената помоћу апарата за бријање. Зачепљује се, алуминијумски слој.
 4. На загрејаном рукаву, уграђеном у заваривач, с једне стране је обучен у лулу, а на другој - за уградњу. Детаљи се загревају 6 - 7 секунди.
 5. Цев и фитинг се уклањају са врућом заптивком, цев се убацује у спојни елемент и различит део грејне цеви се ставља у задњи део фитинга. Важно је извршити ове манипулације што је прије могуће. Прикључак мора бити једнак, без ротације, а цијели поступак заваривања елемената не би требао трајати више од 5 секунди.

За 4 до 5 минута везе постају све теже и јаче. Стимулација заптивања спојева цеви додатним методама (лед, хладна вода) се не препоручује. Кршењем технологије заваривања смањује се чврстоћа спојева.

Ми правимо своје руке: заваривање полипропиленских цеви за воду

Посебност инсталације водоводног система је правилан избор материјала, одкоји директно зависи од трајности и перформанси будућег снабдевања водом. За систем водоснабдевања може се користити само неколико врста ПВЦ цеви.

Сасвим је могуће самостално обављати заваривање цијеви, ако правилно слиједите упуте корак по корак

Наиме:

 1. Пластичне цеви са алуминијумском арматуром;
 2. Елементи са слојем од фибергласа:
 3. Једнослојне ПВЦ цеви;
 4. Вишеслојни производи.

Пречник кућног водовода је најчешће 2, 2,5 и 3,2 цм. Избор пречника цеви може зависити и од система снабдевања водом и од карактеристика, и од пречника млазница апарата за заваривање. Прикључци, спојнице и квадрати су помоћни елементи за лемљење пластичних цијеви, без којих је немогуће без њих.

Поступак заваривања ПВЦ цеви:

 1. Израчунавање параметара система.
 2. Демонтажа старог водовода (ако постоји).
 3. Монтажне арматуре (ако желите спојити пластику, на пример, са металом или метал-пластиком).
 4. Директно заваривање цеви и причвршћивање.
 5. Провера поузданости веза.
 6. Стробировани зидови за полагање цевовода (ако је потребно).
 7. Завршна фаза (причвршћивање цијеви на зид итд.).

Апарат за заваривање полипропиленских цеви сопственим рукама

Лемилицу можете да скупите за обичне гвоздене цеви. Такође ћете морати да узмете два врха за шпорет и цеви испод фитинга и матице. У гвожђу се узима терморегулатор,одсећи непотребне избочине, а ђон са грејачем остаје. У подножју пробушите рупу од 6 милиметара, а врхови су затегнути. У супротном крају утичнице, бушотина се буши да би се инсталирао термопар.

Врло је могуће узети термоелемент велик, уклонити заварене проводнике из њега, одрезати потребну дуљину и уметнути у отвор на ђону глачала након цијеви од лискуна које су потребне за изолацију.

Важан елемент у заваривању полипропиленских цеви је апарат за заваривање

Све елементе лемилице за лемљење, које је израдио сам, потребно је саставити у кућиште. Термопар је спојен са оклопљеном метарском жицом, а грејни елемент је исти дуж дужине двожичног кабла. Жице су причвршћене на ручки и причвршћене за вањско кућиште. Простор између ђона и термопара, кућишта и врха је испуњен азбестном ватом. Звучници из кућишта се топлотно изолирају, а пречник отвора у кућишту мора бити већи од пречника 10 мм.

Термостат мора бити фиксиран у засебном пластичном кућишту. За приказ можете користити даљински управљач из старог касетофона чија се оса излази изван кућишта термостатске јединице.

Правилно заваривање пластичних цеви (видео)

Прикључак пластичних цеви не имплицира никакве посебне потешкоће, а лемилица за њих може се израђивати властитим рукама од старих електричних апарата или изнајмљивати у било ком најму.

Успешан поправак!