Тандоор са циглама: карактеристике конструкције тандир од опеке

Тандуро од цигле, колико је заиста могуће направити властитим рукама?

Тандоор је традиционална узбекистанска пећ. У великој мери се разликује од традиционалне руске пећи. Зато је за успешну изградњу тандиора потребно упознати се са специфичностима конструкције овог невероватног уређаја.

Традиционални материјал за производњу ове пећи је глина, али као база и екстеријер можете користити опечену црвену циглу, која може бити било које величине (најчешћа је цигла 250к120к65 мм). Ако сте веома ограничени у финансијама, онда можете користити истрошену циглу за изградњу.

Важан је процес избора места за изградњу. Дизајн тандора изазива неколико важних нијанси: не сме бити запаљивих материјала у радијусу од четири метра; поред извора воде; Изнад пећи треба да буде високи балдахин.

Тандери су по природи:

  • вертикално,
  • хоризонтално,
  • под земљом,
  • земља.

У Азији је резервоар пећи направљен од глине са додатком камене вуне или оваца. Међутим, процес стварања бачве је веома дуготрајан и захтијева специфична знања. Због тога је лакше купити порцулан за ову пећницу у специјализованој продавници. Али темељ и вањски зид треба да се изграде сами.

Без обзира на дизајн, тандир се састоји од: базе, темеља, вањског заштитног слоја, спремника, одјељка за одржавање температуре, решетке и надстрешнице.

фондација

Због карактеристика ове пећи, она имавелика тежина, тако да без темеља не може. Темељ би требао стајати мало изнад саме пећи. Најбоље је да се направи платформа од 20-30 цм. Темељ је потребно изградити на пјешчаном јастуку не мање од 20 цм.

Типично, чврсти темељ од око једног метра, али не мање од 60 цм, користи се за изградњу тандира

Мешавина цемента и песка се користи за попуњавање танди подрума. А за хидроизолацију се препоручује наношење галванизације.

Сроитсииа

Спољни заштитни слој је предвиђен за топлотну изолацију пећи. Обично су израђене од опечене црвене цигле. Можете користити и шамотну циглу. Али не изгледа тако лепо. Међутим, то се може исправити, јер нико не забрањује обраду на врху бесрамне цигле отпорне на топлоту, а затим украшава ватросталном декорацијом.

Унутрашњи и спољни пречник зида тандора морају имати дебљину од 80 и 90 цм.

Општи облик тандора је коничан. Између посуде и вањског слоја опеке мора постојати празан простор од најмање 10 цм за полагање изолацијског материјала.

Подножје пећнице треба бити 60 цм. Врат треба да делује не више од 1500 мм изнад нивоа земље.

Под тандиром је потребно осигурати простор за уградњу врата и решетке.

Пећ ове пећи треба да буде кружна 60-70 цм и налази се на дну или у зиду спољашњег кућишта.

Као што је већ поменуто, лакше је купити танин пећ за пећи.

Изолациони материјал између спољашње и унутрашње површине може бити од глине и вермикулита. Специфичне пропорције зависе од састава ових материјала. Такође, термоизолациони материјал се може купити након консултација са специјалистом у овој области.

Тандур у вашем крају неће само да буде место кувања, већ ће пријатно изненадити и ваше госте.

За љубитеље димљених производа можете саградити дим од цигле.