Табела пречника полипропиленских цеви за грејање

Једноставност уградње и високе перформансе полипропиленских цевовода у водоводним и грејним системима - само горњи део леденог бријега. За правилан рад монтираних комуникација није довољно изабрати врсту полимерне цеви и купити материјал у правој количини - неопходне идејне идејне пројекте и на великим објектима - озбиљне термичке и хидрауличке прорачуне. Да би систем грејања био ефикасан, полипропиленске цеви за грејање треба да имају пречник који је потврђен овим прорачунима.

Размотрите значајност пречника цеви од полипропилена у распореду цевовода.

Цијевни материјал за комуникације. Шта утиче на параметре цеви

Питање о томе како би требало да изгледа цевовод, пречник цеви треба да буде у мрежи која доводи топлоту до радијатора, решавају се у фази пројектовања система за одржавање живота у кући. Као резултат тога, пречник полипропиленских цеви за снабдевање водом често се може разликовати од исте величине цевовода система грејања, јер ове комуникације имају различите сврхе и стога су изложене различитим факторима.

Капацитет топлотних мрежа, препоручен од стране стручњака, треба да обезбеди проток расхладне течности не мањи од 0.4-0.6 м /с - то зависи од количине снабдевене топлотне енергије за загревање животног простора.

Напомена: ако је брзина протока воде у котлу мања од 0,2 м /с у грејном цевоводу, онда високавјероватноћа заозводусхиванииа аутопута, а прекорачење протока за 0,2 м /с ће довести до повећања трошкова - повећат ће се трошкови опреме која је изложена великим оптерећењима.

Употреба полипропиленских производа знатно је поједноставила рад на опремању стамбених објеката системима за гријање воде и водоснабдијевање. Међутим, неопходно је тачно знати који је тип полимерног материјала погодан у једном или другом случају. Постојеће врсте полипропиленских цеви до данас имају различите техничке карактеристике и пројектоване су за одређени обим употребе.

Најпоузданији производи за уградњу топловодних и топловодних цјевовода ПН25 или ПН30 су најпоузданији. Управо ови брендови могу издржати притисак до 25 и 30 атм. респективно, на радној температури расхладног средства 950С. Дозвољена је чак и краткотрајна употреба таквих цеви на температури воде на 1200Ц, јер је одлика ових производа дебели зидови.

Главни чланак о полипропиленским цевима.

Полипропиленске цеви са хомогеним зидом користе се за снабдевање хладном водом. Код високотлачних лонаца и кругова гријања користе се ојачани производи, јер укључивање у структуру полипропиленске цијевне стијенке љуске алуминија или стаклопластике значајно повећава чврстоћу материјала цијеви и смањује количину топлинског ширења.

За референцу: у армираним цјевоводима, топлотно ширење је 0,03 мм /м 0 Ц, док је за канале са зидом хомогеног полипропилена ова вредностоко 0.15 мм /м.С. Полазећи од тога, хомогени производи су погодни за снабдевање хладном водом, а само ојачани полипропилен се користи за системе грејања и ПРТ.

Какви пречници произведу полипропиленске цевасте материјале

При одабиру компонената за систем грејања и водоснабдевања, одлучујући фактори су температура течности, брзина њеног снабдевања и притисак. Потребна површина попречног пресека система водоснабдијевања одређује се истовремено са прорачунима извршеним у складу са обимом примене и условима рада опреме.

На основу конфигурације пресека цеви (кружни прстен), њени геометријски параметри су одређени спољашњим и унутрашњим пречницима. Тренутна класификација полипропиленских цијеви јасно дефинира типичне величине сваке врсте цијевних производа који се користе за уградњу.

Данас домаћи и страни произвођачи производе компоненте за цјевоводе у стандардној изведби. Узимајући у обзир практичну примјену, развијена су типична инжењерска и техничка рјешења која омогућавају одређивање оптималног пролаза у производима за кућно гријање и друге водоводне комуникације. На основу података у табели можете направити прави избор опреме и компоненти термалне линије, без примене хидрауличких прорачуна.

Напомена: Вредности наведене у ознаци на производима за параметар пресека не треба узети у обзир. Полипропиленски материјали обично указују на спољашњи пречник.

У правилу, једна од сљедећих вриједности вањског промјера је присутна у ознаци:

16, 20, 25, 32 и 40 мм,

који одговарају унутрашњим пречницима ПН25 полипропиленских цеви:

10.6; 13.2; 16.6; 21.2; 26.6 мм.

Ради лакшег коришћења, слагање пречника и дебљине зида од полипропиленске цеви које се користе у системима за грејање и снабдевање водом су сумиране у табели:


Одговор је питање. Зашто се на готовим производима примјењују вањски параметри, ако је то важно за функционалност величине унутрашњег пролаза цјевовода. Ствар је у томе да спољашњи пречник показује одговарајући тип везе.

Потенцијал за употребу полипропиленских цеви различитих спољашњих пречника при брзини расхладног средства у цевоводу 0,7 м /с:

 • цев пречника 16 мм је дизајнирана да повеже један или два радијатора грејања;
 • вредност од 20 мм одговара прикључењу на 5 радијатора укупног капацитета до 7000 вати);
 • за већи број радијатора (укупног капацитета до 11 кВ) користе се пропилен полимерне цеви спољашњег пречника 25 мм;
 • полипропиленски цевасти материјал са спољном димензијом 32 мм намењен је за опремање зграде у целини или на једном спрату системом грејања од 10-12 кВ укупног капацитета (максимално 19 кВ);
 • Производи са пречником од 40 мм се користе за полагање магистралних цевовода у стамбеним подручјима велике површине. Обично су то викендице и ладањске куће у којима број уређаја за гријање достиже 20ком., а укупна снага свих тачака везе је око 30 киловата.

Утицај пречника цеви на перформансе система грејања

Проток носиоца топлоте и количина енергије за пренос топлоте директно зависе од унутрашњег пресека полипропиленских цевовода. Ради јасноће ове тврдње, зависност снабдевања топлотном енергијом од интензитета напајања расхладног средства и вредности пречника цевовода сумирана је у табели:


Топлотна снага је дата у В, брзина преноса топлоте у кг /сец. Процијењени подаци темеље се на просјечним вриједностима температура: носач топлине, испоручен у 800Ц, обртање у 600Ц, зрак у просторији + 200Ц.

На пример: при протоку од 0,4 м /с следећа количина топлотне енергије ће се пренети на цевовод:

 • за линију са спољном димензијом 20 (унутрашњи пресек 13,2 мм) количина топлоте је 4,1 кВ;
 • за производе пропилена О 25 и 16,6 респективно, количина топлоте ће бити 6,3 кВ;
 • цевоводи за пропилен са спољашњим и унутрашњим пречницима 32 и 21,2 имају довод топлоте од 11,5 кВ;
 • материјали цеви у 40 милиметара (величина унутрашњег лумена 26,6 мм) ће обезбедити снабдевање топлотом од 17 кВ.

Са повећањем протока флуида на 0,7 м /с, брзина преноса топлоте ће се одмах повећати за 70-80%.

Важно! Практична сврха горње табеле - препоручити, на основу вредности потребне количине топлотеЕнергија, пречник цеви је потребан приликом избора материјала цеви за систем грејања стана.

Размотрите илустративни пример:

Постоји типична кућа корисне површине 250 м2. Структура је прилично изолована и за стварање нормалних животних услова потребно је грејање брзином од 1 кВ по 10 квадратних метара. м, то јест, створити угодну температуру у кући ће бити довољно 25000 вати топлинске енергије (максимално).

Напомена: за први спрат је потребно више топлоте - око 2/3 укупне потрошене количине.

Дакле, са 25 кВ гријања први кат ће захтијевати 15 кВ, други - 10 кВ.

Кућа је опремљена аутономним системом гријања на бази котла. Радијатори инсталирани у собама су паралелно повезани. Кућа има кабелски сноп с два крила, једнаке топлинске снаге. У приземљу, снага сваког крила је 7.500 вати. За други спрат, оба крила захтевају 5000 вати.


Котао даје 25 киловата топлоте за загревање куће. Дакле, за топлотни цевовод потребно је користити полипропиленске цеви и фитинге унутрашњег пречника од 26,6 мм (при протоку од 0,6 м /с). Ова вредност одговара спољњем пречнику цеви 40 милиметара.

За снабдевање огранака у приземљу, потребно је 1500 вати топлоте. Користећи податке из табеле, добијамо следеће:

 • при брзини протока од 0,6 м /сец оптимални пречник унутрашњег лумена полипропиленских цеви биће 21,2 мм - одговарајућа вредност ове вредности је идентична спољашњојпараметар према табели је 30 мм;
 • за сваки крило погодан материјал цеви са унутрашњим пречником од 16,6 мм, што би одговарало спољашњим полипропиленским цевима попречног пресека О 25 мм.

Сада размотрите поступак повезивања уређаја за грејање.

Радијатори гријања воде у просјеку имају капацитет од 2 киловата, теоретски, цијеви прикладне за резање у контуру су прикладне цијеви с минималном вриједношћу вањског промјера 16 мм (ПН16). Међутим, у пракси се препоручује употреба полипропиленских производа са унутрашњим пречником од 13,2 мм и спољним пречником од 20 мм (ПН20), јер се употреба ПН16 полимерних цеви сматра неприкладном због ниске продуктивности.

Други спрат је опремљен цевоводом од 32 мм. За свако крило се користе цеви и спојнице О25 мм. Код радијатора иста слика као у приземљу - спајање батерија се врши помоћу ПН20 цеви.

закључак

На основу горе наведеног примјера, за сваки дио цјевовода у суставу гријања могу се одабрати компоненте потребног промјера - укључујући и учинковитост рада опреме за гријање.

Треба имати на уму да су материјали за цевоводе у систему грејања одабрани у складу са прорачуном усклађености са максималним техничким карактеристикама аутономног котла, упркос чињеници да ће у већини случајева јединица радити у нормалном режиму - у складу са постављеним параметрима рада.