Својим рукама постављамо штит илуминације

Изаберите и инсталирајте штитник за осветљење

Плоче за освјетљење су један од најважнијих елемената електричне мреже стана или куће. Због тога се њиховој инсталацији треба приступити што је могуће пажљивије и не дозволити грешке.

Управо из овог чвора, који директно утиче на перформансе целокупне електроенергетске мреже, и њена оштећења ће довести до дугог, не-напајаног напајања потрошача до њега.

Локација и величина централе

Пре него што директно размотрите монтажу штитника за осветљење, морате извршити бројне припремне радове и правилно изабрати одговарајућу плочу. Погледајмо сваку фазу појединачно.

Положај штитника за осветљење

Један од најважнијих фактора је локација централе. Требало би да одговара низу правила, о којима ћемо говорити у наставку.

Съгласно клавзули 7.1.28 от ПУЕ, това треба да бъде удобно место за служба. Осим тога, централа се не може налазити у затвореном простору испод туша, купатила, купатила.

Ниша за монтажу штитника за осветљење

 • Удаљеност од гасне, водоводне и канализационе мреже мора бити најмање 1 метар. У овом случају, могућност поплаве ове просторије треба потпуно искључити. Ако се просторија може поплавити, ниво инсталације штита треба да буде већи од могућег нивоа поплаве.
 • Следећи важан корак је избор дистрибутивног одбора за нас. И овде први фактор постаје начин његове инсталације.Постоје две опције - уграђене и шарке. Прва опција се сматра погоднијом, јер у овом случају разводна плоча не заузима слободан простор. Поред тога, повећава његову поузданост од механичких и термичких утицаја.
 • Ако инсталирате лаки штит са својим рукама, онда је следећи корак да одаберете материјал из којег је плоча произведена. У овом питању важно је питање мјеста његовог постављања.
 • Ако је место уградње направљено од запаљивих материјала, онда је разводна табла нужно израђена од ватросталних материјала. Најчешће коришћено гвожђе. За уградњу на површину незапаљивих материјала могуће је користити плоче израђене од материјала који слабо сјаје.
 • Штитник за спољну расвету у складу са тачком 4.1.28 мора бити постављен на висини од најмање 0,2 метра од нивоа земље или платформе. Истовремено, ако су сњежне парцеле могуће на висини од једног метра и више, ормариће треба поставити на посебну подигнуту подлогу.
 • Ако, међутим, спољне разводне табле садрже мерне инструменте, релејну заштиту и бројаче, оне се морају загрејати. Изузетак су плоче са уређајима чији номинални параметри омогућавају рад са температурама испод +5? С.

Димензије разводне табле

Сада, што се тиче величине и попуњавања централе. Овај фактор у великој мери зависи од броја главне и додатне опреме. Стога, прије него што купите штитнике за расвјету, потребно је одредити с којим ће се мјерама налазитиинсталиран


Изаберите димензије штитника за осветљење

 • Прво, треба да одлучите са уводним аутоматом. Ако се планира уградња стана, разводна плоча већ има улазне аутомате у подну разводну плочу, а њихова инсталација није изводљива.
 • Уопштено, посебан улазни аутомат се инсталира само ако се овај електрични штит напаја из склопног уређаја са аутоматским уређајима који имају вишу називну струју. Или ако би овај бројач требао инсталирати бројач.

Обратите пажњу! Ако се планира уградња осигурача у вашој централи као заштита за групне мреже, онда је према члану 6.2.15 ГОСТ Р 51778-2001 обавезна инсталација улазног аутомата.

 • Још један важан аспект је присуство једног метра. Ако је то, према тачки 6.2.22 ГОСТ Р 51778-2001, разводна табла треба да садржи структурне елементе за заптивање стезаљки од улазног аутомата до бројача.
 • Ако имате електрично бројило повезано кроз струјне трансформаторе, у овом случају разводни ормар мора имати одвојен претинац у којем се монтира сам мерач и сва додатна опрема до њега.
 • Сада пређите на групне аутомате. Морамо знати број група за правилан избор величине штита. Према томе, израчунавање броја група за осветљење стана или куће мора бити извршено унапред.
 • Следеће, наша упутства саветују да размислите о додатној опреми. То могу бити аутоматизовани УЗО,пренапонски релеји, заштита од пренапона, заштита напона, контролери квалитета електричне енергије и још много тога. Стога, ако је таква опрема планирана, онда треба обезбиједити мјесто за његову инсталацију.

Инсталација разводних ормара

Након завршетка свих припремних радова, можете наставити директно са инсталацијом. Боље је то урадити још на неидентификованој централи, а затим спојити на кабелски сноп.

Једнофазне разводне плоче

Најчешћи су лаки штитови са једнофазним потрошачима. То су подне, станске или дистрибутивне табле за приватну кућу. Зато ћемо започети причу.

На слици је приказана схема са једним редом светлосног штита

 • Пре него што почнете да инсталирате, веома је пожељно да имате бар једно-редно осветљење плоче. Успут, може се причврстити на штитове врата, што је прописано правилима.
 • Процес инсталације почиње директно са монтажом такозваних ДИН шина. Сви модерни заштитни и прекидачки уређаји монтирани су на њих без проблема. Неки светлосни штитови већ имају податковне шине, али ће можда морати да буду преуређени у складу са вашим захтевима.
 • Поред ДИН шина, пожељно је одмах инсталирати жице за монтажу жица. Ове гуме се могу монтирати на шине или директно на кутију. Зависи од дизајна гума.
 • На следећем кораку, прикључујемо опрему на шине. То се ради једноставно на рачун опружног механизма који обезбеђује скоро све модерне уређаје. АкоУређај нема монтажу испод ДИН шине, онда можете купити специјални носач.
 • Сада ћемо говорити о локацији опреме у телефонској централи. Чак и када се пројектује светлосни штит, предвиђена је уградња уводне аутоматске машине. Налази се на врху. Ако се планира уградња великог броја додатне опреме, онда се обично одваја горња лева страна штита.

Обратите пажњу! Према ПУЕ стандардима, главна снага је увек на левој страни. Ако постоји резерва, онда се она налази десно. Стога, ако отворите електричну инсталацију и не знате гдје и гдје се налази, можете бити сигурни да је у горњем лијевом куту постављен улазни аутомат. Ако постоји резервна машина, она се инсталира десно.

 • Ако ваш штит нема улазни аутомат, онда постављамо терминале или гуме умјесто њега. А онда ћемо хранити групу аутомата.
 • Ако је доступна уводна машина, онда се жица терминала за фазну жицу налази одмах испод ње. Терминали за нулу и заштитно уземљење могу бити смјештени испод. У неким случајевима, они су инсталирани на страни ормара.
 • Из фазне стезаљке бити ћемо задовољни групним аутоматима. Због тога се налазе испод гума.


Трожична склопна схема разводне табле

 • Ако се планира уградња РЦД машина, они ће бити смјештени испод стројева групе. У истој серији постоји додатна опрема за ову групу,као што су импулсни релеји, заштита напона за ову групу, итд.

Обратите пажњу! Ако се планира уградња ултразвучних машина, онда су аутобуси или терминали са нултим проводницима боље постављени испод стројева групе, али изнад ултразвучних машина. У овом случају, заштитна сабирница за уземљење се налази испод УХФ машине. Ако постоји место, онда се додатна опрема налази испод. Ако нема простора, одредиште пулсе релеја у штиту осветљења и других помоћних уређаја треба да буде на страни штита.

 • Схема групног штита за расвјету треба да укључује инсталацију и другу додатну опрему. Обично се налази на горњој десној страни. Посебно због заштите од пренапона, уређаји за контролу електричне енергије су боље инсталирати прије уводног строја.
 • Након што је инсталирана сва опрема за напајање, можете је почети повезивати. Овдје, као што је немогуће, успут, имат ће комплетну главну схему свјетлосног штита, која ће омогућити да се прати свако постављање.

Обратите пажњу! Приликом дистрибуције опреме, треба имати на уму да је било која опрема или терминали на вратима ормара забрањени.

 • Када се расклопни уређај испразни унутар њега, може се монтирати на мјесто трајне инсталације и већ постоји веза између напајања и потрошача.

Трофазни штитник за осветљење

Инсталација и производња панела за осветљење у трофазној изведби је практично иста, али постоје и одређененијансе На њима ћемо се бавити детаљније.


Шема трофазног штита за осветљење

 • Главна разлика између трофазног штита је могућност спајања на трофазна оптерећења и једнофазна оптерећења. Осим тога, у зависности од типова оптерећења, могућа је варијанта када се једнофазно оптерећење напаја из двије или три различите фазе.
 • Прва могућа опција је напајање из улазног аутомата трофазних и једнофазних оптерећења. У овом случају, препоручљиво је лоцирати три жице водова фаза жица испод улазне машине. Од њих се користе трофазна и једнофазна оптерећења. У другом принципу конструкција разводне табле је слична оној која је горе описана.
 • Ако се само трофазни улазни аутомат напаја само једнофазним оптерећењем. У овом случају постављамо три гуме за фазне проводнике на истом нивоу испод улазног аутомата. Из сваке од ових гума живимо у одвојеним групама.

Обратите пажњу! Ако повезујете групе осветљења из трофазне мреже, оне треба да буду одвојене. Пожељно је да се из различитих фаза напајају различите структуре, осветљавање билборда различитих типова, различите врсте оптерећења, које би било тешко комбиновати у процесу рада.

Разводне табле спремне за инсталацију

Дистрибутивни пултови су већ широко доступни на тржишту и спремни су за уградњу као и на представљеном видеу. Они већ имају сву потребну опрему која је искључена и спремна за повезивање.

Постоји много врста таквих штитова и описују сваку од њихбескорисно Стога ћемо представити само норме за одређивање таквих разводних ормара, које морају бити у складу са ГОСТ 32397 - 2013.


Опција за повезивање готове разводне табле

 • Ознака на комплетном сету и врсти перформанси се примјењује у горњем дијелу штита. Први знак означава присуство уводне машине. Ако бројка 1 стоји, то значи да постоји прекидач без уграђене заштите. Симбол "1А" говори о присутности прекидача са уграђеним заштитама. Симбол "1Д" говори о аутоматима са уграђеним заштитама за заштитно путовање. "0" говори о недостатку улазног аутомата.
 • Следеће две или три цифре се односе на називну струју за коју се израчунава ова склопна плоча.
 • Надаље, због фракције, приказан је број аутоматских склопки и аутоматских уређаја ултразвучне јединице.
 • Поред тога, у нотацији можете наћи такве знакове као "И", што указује на потребу да се штит угради у нишу. Симбол "Сч" говори о присутности у билборд паноу. Симбол "Ф" говори о додатним уређајима за контролу и сигнализацију, што чини цијену штита већом.

закључак

Расклопни уређај је један од најважнијих елемената сваке електричне мреже. Стога је на њему да изабере и инсталира инсталацију са свом одговорношћу.

Уосталом, ако ће опрема унутар штита бити хаотична, онда постоји велика вероватноћа грешке. А ако су уређаји преблизу, постоји велика вероватноћа оштећења једне опреме када је друга оштећена. Дакле, на изборСтандардној величини кабинета треба приступити пажљиво.