Суцулентна нега код куће

Сукуленти? биљке које имају својства да у својим ткивима складиште велике количине воде. Напољу се чини да су листови сукулената испуњени водом. По први пут ове биљке су се појавиле у земљама са сухом климом. Сукуленти, најчешће, веома су лаки за негу и непретенциозни. Није неопходно игнорисати сукуленте при избору собне биљке, јер постоји низ цветних лиснатих и матичних мотива који својим мајсторима доносе много позитивних емоција.

типови сукулената

Сукуленте (од лат. Суццулентус - сочне) називају се биљке са меснатим листовима или стабљикама које могу складиштити влагу. Типични сукуленти су кактуси. Углавном расту у сушним климама.

Сукуленти се могу максимално заштитити од варијабилности природних услова, складиштења воде и регулисања њихових метаболичких процеса.

Ако говоримо о томе шта се дешава са сукулентима, онда се ове биљке могу поделити у две групе - стабљику и лист.

Матичне сукуленте. Матичне сукуленте задржавају влагу у згуснутој стабљици. Врло често има ребрасти облик. Листови су обично мали у стабљикама бријестова или се поновно рађају у бодљама.

Највише султанозних сукулената укључује већину кактуса, као и многе врсте сланине.

Схеет Суццулентс. Сукуленти листова задржавају влагу у дебелим листовима. У летцима са сукулентима су представници родова:

· Алое;

· Литхопс;

· Хавортхиа;

Ецхевериа.

Ухватити собне биљке, много људиостаје до краја живота, обично почиње са једном или две посуде са кактусима и неколико лонаца са другим сочаним биљкама.

Сукулентне биљке су сјајне за дјецу, јер се лако његују, њима се ништа неће догодити, ако се дуго забораве или ако се с њима погрешно третирају; Они се такође веома лако репродукују.

Постоје стотине сочних биљака различитих облика и величина.

Многи од ових листова се сакупљају у утичници - овај аранжман лишћа доприноси смањењу испаравања воде у пустињи, одакле потичу многи сукуленти.

Од старости неких од ових биљака се претварају у "дрвеће на излазу", у којем грло оставља стабла налик дрвећу.

Упркос разноврсности врста, све сукулентне биљке захтевају исту негу. За добар раст, потребни су исти услови на које су навикли на природно станиште - пустиње и полу-пустиње, односно добра дренажа, сунце, свеж ваздух, заливање током раста, хладноћа и суво тло током периода одмора.

За добар развој и дуг живот, биљке требају зимски одмор и љети остати на свјежем зраку.

Избор тла и посуде за сукуленте

Главни захтев за подлогу - треба да буде савршено и равномерно навлажен, али брзо исушити и не задржавати влагу. Дакле, тресет им не одговара, јер се може држати, а када је врло сух, тешко га је навлажити. Продавница продаје мешавине за сукуленте, оне сусастоје се од тресета, глина, песка. Сукуленти, који имају мале корене, налазе се готово на површини, земља која има велику количину дробљеног камена и пијеска је врло лабава. Сукуленти са дебелим коренима захтевају густо земљано земљиште.

Субулатус за сукуленте мора нужно укључивати шљунак, глину, песак. Тамо се може сипати вермикулит, перлит, упијају влагу и полако испаравају. У њега се додаје више активног угља, чини земљу лабавијом, упија воду и уклања нечистоће. Угаљ се додаје у пропорцији 1:10 укупној количини земљишта. Такође, подлога укључује листно тло, траву, вријесак.

Лонац је покупљен величином сочне. Велика Толстианка, велике глинене посуде са млеком. А мале хавортхс, алое је најбоље ставити у мале лонце од пластике. Ако цвет расте, онда ће га у прољеће проћи у већој посуди.

Сочна нега код куће

Ове биљке су непретенциозне да се брину о њима, али ипак морате знати која правила треба слиједити. Све врсте сукулената су исте под условима притвора. Свима њима треба добро осветљење, тако да је најбоље место за њих прозорска даска, а од краја пролећа њихово место на балкону. Потребно је умерено наводњавање, у топло време 1 пут недељно, у хладном - 1 пут месечно. Вода за наводњавање треба да има собну температуру. Да би се осигурала угодна зима, температура би требала бити унутар 13-15 ступњева. Узгајају се у равним посудама са добром дренажом земљишта. Сукулентипотребна је подлога са умереним нивоом влажности. Готове мешавине које се продају у продавницама често садрже тресет, који није погодан за сукуленте. Потребна им је мешавина листа, земљане земље и крупнозрног песка у једнаким пропорцијама. Не заборавите на ђубрива земље. Зими их не треба хранити, што не значи период вегетације. Гнојива се уводи у прољеће једном мјесечно. Продавница за исхрану у цвећарама. Пресадити биљку годишње је опционално. Све зависи од његовог изгледа. Дакле, ако је сочна пуна снаге, расте, цвета и не разболи се, онда није вредно узнемирити њене трансплантације. Ако је биљка престала да расте, кожа је изгубила еластичност или уобичајену боју, а сама биљка у пролећном периоду је наборана, неопходно је хитно предузети кораке за пресађивање у друго тло. Пресадити у суву смешу земље и сипати за неколико дана.

Репродукција сукулената код куће

Репродукција сукулената се одвија на два начина: семе и резнице. Ако приметите да су сукуленти почели да активно избацују нове сече - време је за узгој биљака. Лако је направити, јер чак и мали ној или лист који пада у хранљиву земљу има све шансе за преживљавање и степенице. Резнице су врло лако укоријенити. У прољеће или љето изрезати стабљике, лишће. Пустите их да се суше неко време, ако је грашак велики, а затим их оставите да се суши 1-2 недеље. Затим их ставите у смешу за сукуленте. Њихово заливање ријетко, не кошта ихпокријте филмом или стаклом. Неке сорте дају латерални потомци, који се на неко вријеме морају ставити у воду, а затим - посадити у тло.

Ширење семена превладава у природном окружењу раста. Семе се дистрибуира на различите начине. Неке сјеменке се набављају летачким направама како би летјеле заједно с вјетром. За семе које се шири заједно са воденим токовима, карактерише га водоотпорна мембрана и лако ткиво које им омогућава да пливају на површини. Мале канџе на семену омогућавају им да се држе за птице и животиње. Неки плодови (нпр. Цереус, Маммиллариа и Опунтиа) служе као храна за животиње. Непробављена семена падају у земљу, заједно са животињама. Милксхакес им катапултирају семе када им се плодови распрсну.

Болести сукулената код куће

Ако се сућурама повреди кућна нега, оне постају склоније болестима и штеточинама.

Од штетних инсеката најчешћи су месоједи брашно и лисне уши. Као и мали памучни обрисци, они изгледају као воскови нити или цормс у црвима. Они седе између вена и на другим сувим местима. Када нападате инсекте, покушајте да их избаците из биљке млазом воде. Ако то не помогне, онда ћете морати прибјећи инсектициду. Корен лисних уши утиче на корење и може довести до смрти биљке. Овде ћете морати да надоградите земљу и третирате корене хемијом.

За превенцију, пре него што пролеће оживи штитове, црве или брзо размножите црвене гриње, потребно је да прегледате биљке и одмах уништите штеточине. Инквалитет превенције од гљивица, код куће, морате створити оптималне услове за раст. За бригу о сукулентима, болесне биљке су изоловане, изложене сунцу и прате сувоћу и довољан свеж ваздух. Биљке са вирусним или бактеријским болестима треба уклонити што је пре могуће, тако да не инфицирају друго цвеће. Свијетло жута боја младих изданака често резултира из тамног мјеста. Интензиван утицај сунца доводи до појаве црвенкасте боје. Губитак корена у сукулентима указује на пречесто заливање.