Сунце је корисно

Божја крава је једна од малобројних инсеката које људи воле, посебно дјеца. Вероватно се сви сећају дечје песме: "Сунце, лет на небо ..." Једном у детињству, ухватили смо ове бубе и увек пуштали, бацали и певали ове речи. Није чудо и епитет је такав - Бог. У скоро свим земљама, име овог инсекта је једнако поетично. На пример, код католика се то зове бубамара, бубамара. Госпина ријеч у овом контексту подразумијева Дјевицу Марију, тј. Сунце се сматра инсектом Мајке Божје.

У Француској има име поулетте а Диеу ("кокош од бога"), ау другим земљама његово име је такође повезано са богом власником кућних љубимаца који припада Богу. Ову бубу не треба мешати ни са једном другом: црне тачке на светло црвеној или жутој позадини се одмах бацају у очи. Данас смо сазнали више о овим, на први поглед, познатим, али у суштини мало познатим инсектима. И коначно ћемо сазнати шта је корист од сунца.

Карактеристике животног циклуса сунца

Одрасли у породици живе и зими на отвореном тлу, скривајући се у сухом, ваљаном лишћу или под сувом травом. Са појавом топлоте, време је да се потомци повуку, а кукци положе 10-20 јаја. Бубамара Решетка је причвршћена или на кору вертикалних грана воћака, или на унутрашњу страну плоче лишћа, недалеко од насеља лисних уши. Од јаја до почетка одраслог инсекта постепено пролазе четири фазе.

Личинке ових инсеката имају браонкасто-сиву боју, као период приближавањабоја поклопца се мења у бледо жуту. Када млада буба изађе из лутке, потребно је мало времена да се заврши на крају, да се коначно стекне јарко црвена боја. Током животног циклуса, женска буба полаже око хиљаду јаја, из којих ће се излећи, расти и дати живот новој генерацији хиљада младих кукаца.

Готово сви представници ове групе инсеката су предатори. Одрасли кукци, а посебно њихове личинке, одликују се завидном прождрљивошћу и безбројним количинама конзумирања пољопривредних штеточина - лисних уши, штитова, пиљевине, листова, крпеља и других, што доноси несумњиву корист човеку.

Типови сунцокрета

Сви се друже са малим инсектом са јарко црвеним оклопом, са неколико црних тачака. Ово је само један од многих његових слика, јер на свету постоји више од 5.000 различитих врста сунаца, од којих имамо преко седамдесет.

Најчешће су, наравно, две тачке (латински-Адалиа бипунцтата) и седам тачака (лат. Цоццинелла септемпунцтата), са типичним корисним оклопом за нас, али осим ових, ту су и инсекти са наранџасто-црвеним оклопом и црним тачкама - Тенатоточечнаја, (Адалиа децемпунцтата), црвени оклоп и црне тачке, са жутим ободом у кругу - скуасх (лат. Анатис оцеллата), црна љуска и жуте или црвене тачке - брусница цхетирнатсатипјатнистаиа (лат. Цоццинула куатуордецимпустулата), жута или кремаста љуска и црна Тачке - 20-тонске бојице а, или псилобор, наранџаста шкољка и врхови за крем - Цалвиадесет децидуоус (лат. Цалвиа децемгуттата).

Која је корист од сунца

Биолошки значај Сунца је тешко прецијенити: само један женски кукац уништава до четири хиљаде лисних уши током свог живота, чиме штеди од уништења биљака које заузимају пола хектара земље. Познато свима од детињства, смешна буба са црвеним крилима у плиткој капи у једном дану може да уништи нешто више од 150-170 јединки литососушке лисне уши.

Постоје, наравно, штетне "сунце", а уобичајено сунце у врелом летњем дану не угасава жеђ, милује сочан лист. Међутим, ова врста штете је неспојива са користима које гомила доноси пољопривредницима. Да бисте пратили шта сунце једе, морате се наоружати повећалом. Тешко је поверовати да је ова слатка буба ужасан и силан грабежљивац, јер има малу брзину путовања и инструменте дивљења, као, на пример, у молитвама, не. Али "сунце" овога није потребно, јер је његова производња много спорија и потпуно беспомоћна.

Не брините се о "сунцу" и црву, бијело-крилатом, пауковом грлу, малим гусеницама, штитовима, биљоједима и ларвама колорадских буба. У исто време инсект открива велики апетит: за један дан хрпа поједе 150-200 одраслих ваши или 300-400 ларви. Овај неуморни грабежљивац може чак да се ископа у земљу да би дошао до лисних уши које паразитирају на корену. За овај квалитет - незаситност и способност тражења плена - то је као искусни фармери. Раније, сељаци који су живјели у подножју, кренули су на крају зиме у планинетрагајући за зимским сунцем, скупљајући их у врећама, и када сунце гори, пуштају их на своју земљу. У годинама совјетске власти, кукци су "прскали" преко колективних фарми и винограда, бацајући их из кукурузних каменица. Нажалост, ова пракса је сада заборављена, а контрола штеточина се проводи уз помоћ кемикалија или ГМО-а.

Има ли отровних сунчевих зрака

Сунни нису отровни за људе. Међутим, они могу имати токсично дејство на неке животиње, јер имају неугодан мирис који плаши неке предаторе. Ограничавајући фактор је и одређена боја. У природи, црвене и наранџасте боје упозоравају на потенцијалну опасност и показују другим животињама да је за њих боље да потраже неког другог за вечеру или ручак. Генерално, сунце не изазива значајна оштећења, али код људи који су осетљиви на стране мирисе, могу изазвати алергијску реакцију.

Шта синови једу код куће? Добра вест је да зими не једу ништа, они су равнодушни према грађевинским материјалима, дрвету и одећи и не полажу јаја у кућу.

Како нацртати сунце у град

Да би се нове генерације сунца населиле у вашој башти, створите одговарајуће услове за њих. На пример, објесите посебне куће које се продају у вртним центрима и продавницама кућних љубимаца. Такве куће имитирају доминантно природно станиште и зимовање ових инсеката. Сунчане куће су израђене од дрвених полина, од којих је средина уклоњена. Таква полина испуњена природним материјалима и кровом кућеуклонити за чишћење куће или праћење инсеката. Сунчева светлост се такође може урадити бушењем рупа у старом полиному. Поставите лежаљке у топлој и ветровитој башти, по могућности у близини биљака које су склоне нападу на лисне уши.

Нема потребе за клањем и уклањањем лишћа које су пале са дрвећа - то ће бити веома повољно мјесто не само за сунце, већ и за друге корисне инсекте. Под падавим лишћем, међу умирућим јесенским стабљикама биљака наћи ће се уточиште зими, многи корисни становници врта. Али ако, ипак, упркос горе наведеним препорукама, девојка не жели да се насели у вашем врту, можете их купити. Да, сада постоје компаније за заштиту животне средине које продају ове инсекте, можете их једноставно наручити.

Пустити сунце у врт је боље ујутро или касно увече, када је улица хладна и роса пада. Ако нема росе, треба посути водом биљке на које стављате корисне бубе.

Стварањем услова који би комбиновали повољно окружење за корисне инсекте и декоративне, могуће је постићи природну равнотежу између броја штетних и корисних инсеката.