Стезање пода глиненим покривачем (50 фотографија): предности и мане глиненог пунила, технологија и избор суве глине

У тешким условима наше земље са традиционално хладним зимама, многи размишљају о загревању својих кућа и станова: згусну и запечати зидове, подове, плафоне. Технологије се побољшавају из године у годину. Асортиман се стално допуњава разним мешавинама, сувим пуњењем и грејацима. Једно од решења за подну изолацију је употреба глинене куке.

Карактеристике

Постављање пода је први слој изнад базе. Изаберите га, на основу врсте просторија, сврхе његове употребе, стања куће и очекиване декоративне подне облоге. Цлаидите је познат већ дуго времена, али не губи своју важност и популарност као адитив у саставу модерних естриха. Смеше које се продају у продавницама не губе своје особине приликом употребе. Овај материјал је направљен од глине, чистећи га од непотребних нечистоћа. Из раствора текуће конзистенције обликују се порозне грануле под утицајем високих температура.За и против

Да бисте користили глинену глину, морате да разумете какве су користи од ове методе, зашто би уопште то требало да урадите.

 • Такав вијак може значајно повећати висину пода. У случајевима када је потребно подићи ниво до значајне висине због изобличења базе или једноставно смањити растојање између пода и плафона, непрактично је напунити дебели слој бетона.
 • У старим зградама и објектима са дрвеним подовима, чак и са малим слојем сипања темеља, не можеда издржи оптерећење конкретног раствора. Маса подова у овом случају смањује ризик од оштећења прекривача.


 • Чак и јаки остаци, јаме и пукотине могу се напунити глинастом иловаком и добити равну површину.
 • У хладним климама, важна предност је отпорност на мраз експандиране глине.


 • Безбедност примене је условљена, укључујући и отпорност на загревање.
 • Материјал је врло издржљив - не одводи се на корозију, не гори и не труне.


 • Одлична пропустљивост паре и ваздуха је неопходна за квалитет амбијента премаза.
 • Упркос природној основи, експандирана глина није изложена микроорганизмима, гљивицама, плијесни и глодавцима.

 • Лагани материјал се може транспортовати без икаквих проблема, чак иу великим количинама.
 • Технологија слагања омогућава да се носите са радом неприпремљене особе. Лако је руковати композицијом.

 • Екстракт керамзита је веома буџет. Производ је лако пронаћи у продавницама. Често, они чији избор пада на куповину експандиране глине, не желе да изолују премаз, већ да уштеде на санацији, јер је бетонска мешавина прилично скупа.
 • Материјал је отпоран на влагу. Његова апсорпција воде достиже цифру од 20%. То значи да се током поплаве дуго не деформише.
 • Ако вам је потребна добра изолација буке, онда би избор свакако требао да лежи на гламиту. У исто вријеме, за разлику од пјенастог полистирена и пјенасте пластике,има већу чврстоћу и мању топлотну проводљивост. Најбоља звучна изолација постиже се додавањем експандиране глине бетону.

Проширено приањање нема толико недостатака:

 • Ако направите суху скелу, морате заштитити земљу од продора воде. Не упија, ствара влагу и плијесан у просторији. Хидроизолацији се увек придаје велика пажња при руковању експандираном глином.
 • Избегавајте грануле од једне величине са сувим испунима. Хетерогеност ће додати већу густину и уједначеност покривености.
 • Да би се топлина одржала, мале пелете ће бити бескорисне, као и танак слој естриха. Потребно је подићи ниво пода за најмање 10 цм


технологија

Прије свега, потребно је припремити све алате и израчунати потребну количину материјала.

Можда ће вам требати:

 • канта;
 • миксер, миксер за мешање или само штап;
 • четка или игличасти ваљак;
 • лопатица;
 • правило;
 • грађевинске светиљке;
 • ниво зграде (вода или ласер);
 • равнало и специјални маркер;
 • четке и ваљци.

У почетној фази треба припремити под. Ако поправљате стари стан или кућу, пажљиво уклоните стари вијак вијком или ударцем. Онда се морате ослободити смећа, прашине и прљавштине. Призор је отворио земљу. На њему не би требало да буде чипса, пукотина, масних мрља. Ако наиђете на пукотине веће од 1 мм, треба их затворити.

У овом случају, препоручује се да се претходно обраде са примерима, а затим примени једна од опција:

 • цементно-песковита смеша;
 • кит или заптивач.


Потребан је темељни темељни продор да би се смеша добро држала површине подлоге. Масне мрље треба уклонити или очистити. Затим обрадите целу површину пода композицијом прајмера.

Следећа ставка је избор нуле. То је дефиниција висине, која ће се налазити на горњем слоју, који смо створили подну облогу. То можете урадити са нивоима ласера ​​или воде. По правилу, изложена је не више од 15 цм од базе. Уређај подне облоге омогућава полагање водонепропусног слоја. Многима се може чинити да је ова фаза у апартманским собама у стану опционална, али није.

Хидроизолација се може извести на неколико начина:

 • Ако живите у приватној кући, боље је примијенити добро познато постављање крова. Положите слојеве за прекривање, навијајући на некој висини на зидовима. База је уграђена са битуменским мастиксом за лепљење материјала ваљака на њега. Шавови се такође морају третирати мастиком.


 • У становима је довољно нанети изолациони филм. Изаберите чврсте материјале за јачину слоја. Филм такође утиче на преклапање и улаз у зидове. Залијепите га уз помоћ конструкцијске љепљиве траке. Да би се смањио утицај слојева премаза,Обим просторије је покривен са пригушном траком.
 • Такођер можете користити водонепропусну жбуку из специјалних смјеса разријеђених водом. Они обрађују читаву површину пода и дна зидова.


Дебљина слоја је назначена у препорукама на паковањима. Затим морате оставити премаз да се осуши. Потребно је више времена него претходне методе. Онда је то учињено полагање керамзитобетоного слоја. Када се премаз потпуно осуши (време сушења варира у зависности од састава бетонске мешавине), можете прећи на завршну обраду подне облоге.

типови испуна

Важан индикатор за гламид је његова густина. То зависи од величине примењене фракције. У грађевинарству се користи ГОСТ 32496-2013, који регулише техничке карактеристике гранитне керамзите, али због опцијске цертификације, произвођачи могу издавати различите верзије у складу са својим спецификацијама.

Најчешћа је подела на:

 • Цлаидите шљунак. Величине гранула су велике - 20 - 40 мм. Најлакше се попуњава гранулама ове величине.
 • Дробилица је мања. Његове честице су величине од 10 до 20 мм. Обично се добијају дробљени шљунак.
 • Величина глина је мања од 10 мм. Сви остаци експандиране глине укључени су у ову категорију.Ако говоримо о изолационим својствима експандиране глине, препоручљиво је користити шљунак и дробљени камен и отпад који ће се користити за добијање вишепорозни премаз.

методе попуњавања

Постоје три методе затварања са употребом експандиране глине. Потребно је детаљније раставити начин употребе и предности сваког од њих.

Полу-сува глинена овојница

Овај метод се користи у случајевима када је потребно подићи и загријати под у соби. Да би се постигла топлотна изолација, слој експандиране глине треба да буде најмање 10 цм, при чему је важно узети велики дио пуњења - не мање од 20 мм. Ако је важно да подигнете под до потребног нивоа, можете користити мање честице. У том случају је неопходна хидроизолација како би се заштитио слој експандиране глине од влаге. Свјетионици су изложени на потребној висини, а глина је проширена. Пратите га правилом да исправите и изједначите лопту.

Након тога треба почети сипање бетонске кравате. Може се користити цементно-пјешчани морт или посебна смјеса. За лакше руковање боље је просијати слој керамзита бетонском мјешавином, јако разријеђеном водено-цементним млијеком. То ће спречити испадање иловаче и олакшати пуњење главног раствора. Такође за ове сврхе може се наћи полагање слоја гранула са филмом. Само у овом случају, слагање треба обавити врло пажљиво, тако да се филм не сломи.


Ове двије методе су такођер потребне како би се осигурало да је влага из слоја бетона мања у порозном граниту експандиране глине. Тада ће премаз бити трајнији и издржљивији. За заливање бетонаМожете користити решење за појачање мреже. Биће лакше постепено попунити подручја слојем и изравнати их како би добили глатку површину.

Цлаидите цонцрете

Ово је такозвани мокри естрих. У овом случају, потребно је пажљиво мјерити све неједнакости базе и одредити која ће дебљина бити слој естриха. Овај метод је погодан ако морате подићи ниво пода на значајну висину, као и да сачувате бетонску мешавину. Цлаидите повезати са пјешчаним бетоном, пажљиво промијешати добивену композицију и распоредити је на под. Боље је прво да се експандиране грануле импрегнирају водом, тако да се конзистенција смеше касније не покаже веома сувом. Мешање је најбоље урадити помоћу грађевинске мешалице, јер без лопата и штапића не може се постићи равномерна конзистенција без грушања и грудви.


Ојачавајућа мрежа може се користити за ојачање глиненог омотача, и као било које греде, било које трачнице које је најлакше добити. Мрежа не би требало да достигне жељену висину за пар центиметара. Затим равномерно распоредите раствор преко решетке, изједначавајући га са правилом. Након завршетка мешања, немојте чекати да се осуши. Припремите раствор за горњи изравнавајући слој. Може бити цементно-пјесковити естрих, и пуњење пода. Наноси се на нулту ознаку, поравнава са правилом и оставља да се осуши.

За уклањање светионика потребно је око један дан. Прорезе од њих морају бити третирани прајмером и сипатицемент Плус глинасто-цементни омотач је да се може излити без икаквих проблема властитим рукама, све пропорције су направљене на оку да би се добила потребна вискозна конзистенција. Такав вијак може бити дио вишеслојног система и користи се као подвозје испод утоварног пода. Такође може бити довољна за постављање чисте површине која не захтева равномерну подлогу (на пример, плочице).

Сува подна кошуљица са глином

\ т

Ако је полу-сува метода комбиновани естрих, онда пуњење глинених експандираних гранула не захтијева даљње излијевање било којим од отопина. База се припрема као и обично, али је неопходно искључити сваку могућност добијања влаге на хидроизолационом слоју. Свјетионици су изложени траженој ознаци. Минимална дебљина слоја иловаче са овом методом је 5 цм, а грануле треба да буду мале до средње величине, пожељно је комбиновати различите величине како би се слој равномерније распоредио са мање шупљина. Нема смисла примењивати мали отпад, јер они захтевају велику количину, али не стварају жељени ефекат топлотне изолације.


Боље је подијелити површину на траке са дрвеним трачницама - лакше ће се поравнати зрнасти слој и израдити такве материјале. Не трчите у глину, већ га лагано откопчајте. Онда треба да положите слој сувог зида отпорног на влагу. Ако су листови танки, боље их је ставити у два слоја, заједно залијепити, а шавове је потребно намазати китом. Можеш и тикористити хидроизолационе мешавине. Након завршетка полагања сухозида потребно је одрезати све траке или филм.

Овај тип кравате има много предности:

  \ т
 • Равна површина је погодна за примјену било каквих завршних премаза.
 • Кугла може издржати велика оптерећења.
 • Под је лаган, тако да се може користити без опасности на старим истрошеним подовима.

 • Изолација на висини. Нема потребе за топлим подом на глиненом јастуку.
 • Рад се може обавити веома брзо, и то одмах након завршетка преласка у наредне фазе поправке.
 • Сухи естрих даје одличну звучну изолацију.
 • Премаз се не деформише.

Понекад, грађевинари предлажу да се глина користи за капање у црну кошуљицу директно на земљу, умјесто пијеска или шљунка. Ово се може урадити само када је ниво подземних вода низак, иначе ће висока влажност довести до негативних посљедица за цијелу климу у кући, а добра задржавања топлине овдје више неће играти своју улогу.

Дебљина слоја

Дебљина превлаке зависи од многих аспеката: и величине зрна, нивоа потребног подизања пода и функционалности кравате. Минимални слој естриха са употребом експандиране глине боље је узети најмање 3 цм.Овисно о начину на који слој премаза, слојеви могу значајно варирати. За излијевање глине за подизањеВисина и нивелација су довољне да буду дебљине 3-5 цм.

Лака фолија са танким слојем је боља са малим гранулама. Штеди финансије и смањује оптерећење. У случају сувог пуњења, за изравнавање пода, мале фракције се могу наносити слојем од 3-6 мм, али за топлотну изолацију ће морати положити слој специјалних материјала. Ако вас занимају, прије свега, својства за уштеду топлоте и антисумидни ефекат, онда морате напунити 10-15 цм од базе, а удио браће је велики.

Колико се суши?

Ово питање се односи на мокру и комбиновану врсту естриха. Песцо бетон се дуго суши. Код мешаног типа естриха, сачекајте најмање 14 дана да осушите горњи слој да бисте наставили завршне радове. Пуна снага и способност уочавања максималног оптерећења које ће премаз наћи у 28 дана. Међутим, ове препоруке варирају у зависности од дебљине слоја. Ако сте користили мокру методу, а дебљина кравате је већа од 5-6 цм, потребно је повећати термин до 6 недеља. У сваком случају, ако сумњате у услове сушења покривача, покријте површину пода филмом и притисните је на више места дрвеним шинама.

Ако се након 1-2 дана појави кондензација, естрих треба даље сушити, јер ако сва накупљена влага нема времена да испари, чврстоћа и интегритет премаза ће бити угрожени. Такав под више неће бити поуздан и издржљив.Ако се кува мешавина са додатком модерних компоненти или специјалних пластификатора, повећава се шанса добијања добре површине и, наравно, смањује време сушења, понекад чак и два пута. Информације се обично наводе на врећама са готовим складиштима. Овај метод је скупљи, али се дају више гаранција. Потребно је само изабрати квалитетне мешавине проверених произвођача.


Како израчунати трошкове?

Трошак експандиране глине за различите просторе зависиће од чврстоће базе и њеног максималног оптерећења, дебљине слоја, ваших преференција за топлотну и звучну изолацију. Што је већа количина експандиране глине коју додајете, више топлине можете сачувати премазом, али снага ће патити. За мокро рјешење боље је узети глидит и бетон у омјерима од 1: 1. Количина зрнатог материјала мјери се у литрама, а не у килограмима. За израчуне се обично узима слој дебљине од 1 цм, а потребно је одредити колико литара експандиране глине треба да покрива 1 квадратни метар. м ареа. Ова вредност ће бити једнака 10 литара.

Да би се утврдио трошак проширене глине на стандардну површину стана (обично 20 м2), 10 литара треба помножити са 20 квадратних метара. м. Испада 200 литара. Висина слоја се бира на основу намене просторије. У приземљу иу хладњачама одабире се висина од 10 цм, у осталим врстама становања слој се узима од 3-4 цм, тако да се у новој згради у једнособном стану површине 40 метара може нанети слој од 5 цм. м ће пасти 50 литараекспандирана глина Према томе, за цео простор стана потребно је 40 * 50 = 2000 л - 40 врећа од 50 л.

Кухиње у "Хрушчову", које имају малу површину, захтевају слој од 3 цм.У таквој соби требаће вам 150 литара експандиране глине. Треба имати на уму да површине могу имати неједнакости и одступања, па је формула израчунавања само приближна. Боље је узети глинену иловачу са неким залихама. Да би се испунио слој бетона, потрошња је приближно 1 кубика. м експандиране глине захтијева 300 кг цемента «М500» и исту количину пијеска.

Рецензије

Стручњаци примећују да у сувом естриху можете добити савршено равну и поуздану површину. Након тога, собе са таквим третманом савршено одржавају топлоту. Мокро или комбиновано излијевање, према необученим сервисерима, не изазива посебне проблеме у транспорту и припреми отопина. Комбиновани метод уочава практичност заједничког рада за кување истовремено и глина, као и горњи слој. Под се испостави да је јак и топао у слоју од 10 цм. Средства за завршну обраду препоручује се периодично посипати водом тако да бетонски темељ не пукне током сушења и избјегава пропух у соби. У новим зградама, глине су веома популарне, јер нема проблема са испоруком грађевинског материјала на горњим спратовима.

Добри примери и варијанте

Полу-суво пуњење велике површине је приказано испод. Рад се одвија у фазама. Затезање је ојачано арматурном мрежом, причвршћеном бетонским раствором.Дугачко правило поравнава горњи слој.

Следи дијаграм сувог подног пуњења са накнадним полагањем сухозида. Као водоотпорни филм се користи. Пригушна трака за корекцију деформирајућег терета означава границу подне облоге на зидовима.

Илустрација одражава процес поравнавања слоја експандиране глине у широкој просторији. Сува маса је равномерно распоређена, а уз помоћ супстрата и правила је уредно изравнана, а не гажење.

Испод је процес полагања влажне кравате на балкону. Велика зрнаста глина је намењена за додатну хидроизолацију. То је груби слој естриха, јер је због величине шљунка експандиране глине површина превише неравна.

О томе како направити глинену глину, види сљедећи видео.