Степенаста хидроизолација бетонских прстена

Било која врста водовода мора бити потпуно заштићена од продора влаге унутар објекта. Ово се односи на све врсте резервоара, посебно на бунаре. У овом чланку ћемо говорити о бунару од бетонских прстена. Хидроизолација овог контејнера, направљена од бетонских прстенова, је важна, јер је овај објекат извор воде за пиће.

Резервоари који се налазе у канализационом систему морају бити заштићени, јер то зависи од стања земљишта и резервоара који се налазе испод земље.Хидроизолација и обезбеђивање потпуне непропусности површина и зидова одлагалишта су најважнији фактори у изградњи бунара од бетонских прстенова. Многи сматрају да је довољно да се на врх бунара наноси хидроизолациони слој, али у будућности вода више неће бити погодна за пиће.

Потреба за хидроизолацијом бетонске бушотине

Овај тип резервоара је извор чисте питке воде. Међутим, под утицајем подземних вода, бочне површине резервоара почињу да се колабирају. Све ситне честице грађевинског материјала (глина, песак), соли и хемијски токсини који се налазе у земљишту - све то може почети продирати у бунар. После таквог загађења воде, не може се ни потрошити након кључања.

Потребна је и хидроизолација септичке јаме од бетонских прстенова. Али у овом случају потребно је заштитити подземне воде од било какве контаминације. Ови контаминанти могу продријети из бунара.

Унутратехнички бунар је кугласти вентил на бази воде. Ови предмети су од фибергласа. Не могу имати воду. Ако ћете користити бунар бетонских прстенова, онда без хидроизолације једноставно не можете. У случају занемаривања овог посла, ваш тенк ће бити еродиран и више неће бити употребљив (ниво влаге ће премашити норму).

Рад на хидроизолацији бунара је подељен на два типа:

 • Спољна изолација (најсложенији процес);
 • Унутрашња изолација.

Могуће је извршити један од ова два типа хидроизолационих бунара. Али да би се повећало време рада бетонске бушотине и боље заштитило од околних фактора, потребно је спровести и спољашњу и унутрашњу хидроизолацију резервоара.

Спољна хидроизолација бетонске бушотине

Главни задатак овог рада је елиминисање утицаја подземних вода на површину бунара. Наношење хидроизолационог слоја на спољни део бунара треба да се изврши током његове изградње.

Ако нисте, онда ћете морати много радити у будућности.За спољашњу хидроизолацију, потребни су различити материјали:

 • прије свега битумен-полимерни материјал и средство за лијепљење грађевине (мастикс) ће бити потребни;
 • раствор цемента. Овај материјал ће бити потребан да би се елиминисала различита оштећења на површини и створио водоотпорни премазоко објекта;
 • да би се створила солидна заштита за бунаре од падавина треба да се опскрбљују песком и глином.

В предприатниа работа, следи алгоритам на дејствие:

 • Ако бетонски бунар ради, онда га ослободите за три и по или четири метра (ако је могуће - више);
 • слободни бетон се мора уклонити, то се може урадити механичким ручним ударним алатом (ударним чекићем);
 • Надаље, цијела површина мора бити темељито очишћена од свих комадића прљавштине, дијелова маховине и других агрегата седимената. Да бисте извршили задатак, нанесите кит (или другу лопатицу), алате за резање удара (длијета, длијета, длијета). Чим се вањска површина бунара осуши, тај процес се мора поновити;
 • након уклањања растреситог бетона ударним чекићем, "гвоздена" база (арматура) може "оголити". У овом тренутку, постојећа рђа са фитинга треба уклонити средством против корозије.

То су биле индикације за припремне радове. Идемо директно на хидроизолацију.Постоји неколико начина за спровођење овог рада:

 • Метода која користи хидроизолацију ваљком. Прво, премаз је завршен. Овај процес ће обезбедити одличну адхезију површина (адхезија) и олакшати наношење хидроизолационог слоја. Материјал за прајмер је боље користити раствор битумен-бензин. На површини се ово рјешење наноси у три дебела слоја (то можете учинити помоћупиштољ за прскање). Овај рад захтијева посебну бригу, стога се не препоруча да га сами водите, вјерујте стручњацима у овом послу. Даље, по потреби се изводе радови на санацији зидова. Полагање отвора, пукотина и других оштећења. Зидови треба да буду савршено глатки. На површини бетона направите равномеран и глатки обичан цементни малтер. Једини недостатак цемента је дуг период сушења раствора. Након сушења, спољни део резервоара је поново уземљен. Након тога наноси се грађевински материјал (мастикс), а већ постоји слој за хидроизолацију у четири слоја. Обликовани спојеви су лакирани конструкцијским специјалним мастима;
 • У овом поступку се користи импрегнација. Уземљење није потребно. Само треба да буде влажна. Продирање у премаз се врши уз помоћ дубоке импрегнације бетона. Након неког времена, ова процедура се понавља и три дана напушта дизајн. У овом случају потребно је стално влажити предмет и спречавати утицај било каквих вањских фактора који могу покварити обављени посао;
 • Постоји слој цемента дебљине шест милиметара. Након тога је потребно чекати око двије седмице (дванаест дана) како би слој скочио. Важно је спријечити појаву пукотина на цементу, па га треба залијевати свака четири сата (ако је зрак висок), или сваких четрнаест сати (ако је зрак низак). Прошло је око две годиненедеља, други слој се примењује.

Ово су методе које су предвиђене за хидроизолацију вањске стране бетонске бушотине. На крају, глина и песак падају око врха усева, и све је добро затворено.

Хидроизолација унутрашњости бетонске бушотине

Постоје посебни материјали за унутрашњу хидроизолацију.То укључује различите мешавине цементних полимера, саставе тренутног сушења:

 • пре почетка рада потребно је испумпати сву воду из резервоара;
 • даље, сви капацитивни дефекти морају бити пронађени;
 • се врши чишћење;
 • све пукотине се брушују са раствором за поправку цемента који је модификован полимерима;
 • након што је материјал замрзнут, два слоја изолације морају се наносити од дна до горњег дела бунара. Други слој хидроизолације се наноси тек након првог сушења. Чим су примењена два слоја, потребно је чекати 24 сата.

Хидроизолациони елементи бетонске бушотине

На дну бунара су постављене гипсане плоче. Тиме се осигурава поравнање прстена унутар дозвољеног одступања (центрирање). Формира се тегла која треба да се изолује. Прстен се поставља тек након полагања бентонитне жице. Комбиноване суве расуте супстанце (грануле) у контакту са водом се шире четири пута, чиме се попуњава читава шупљина резервоара.

Да би се избегли проблеми након постављања прстена, хидроизолациони слој се наноси са двастране, чак и током кувања.Обавезно заптивање бетонских прстена и шавова. Током рада потребно је пратити могући изглед изобличења дизајна, тако да се не губи вријеме на његово отклањање.

Добијени спојеви су премазани битуменским мастима. Затим се лијепе на ваљане водонепропусне материјале (рубероид).

Након обављања ове процедуре, ваш бетонски прстен може се сматрати заштићеним од подземних вода и другим факторима.

закључак

Хидроизолација бунара бетонских прстенова - сложен и дуготрајан процес. Истовремено, ово је обавезан посао, јер зависи од вашег здравља. Канализациона хидроизолација ће вам помоћи да избегнете контаминацију подземних вода.

Постоје посебни материјали за хидроизолацију бетонских конструкција, који се могу купити у свакој грађевинској радњи. Као што је наведено у овом чланку, постоје два типа хидроизолације (спољашње и унутрашње). Најприкладнија опција је да се изведу два типа одједном, да се креира најсигурније спремиште и да се повећа живот читавог дизајна.

Приликом извођења посла треба слиједити одређени алгоритам дјеловања - помоћи ће вам да успјешно завршите задатак.Наравно, хидроизолација бунара од бетонских прстена није пожељна сама од себе.Вјерујте професионалцима који ће радити овај посао квалитативно и нећете морати да бринете ни о чему. Иако посао траје доста дуго, али ви у будућностиуживат ћете у чистој питкој води.