Стални профили за конструкције од гипсаних плоча: која су подручја примјене

Код рада са сухозидом, једна од главних компоненти је метални оквир. То је оквирна метода за инсталирање сухозида данас широко практикована у поправци унутрашњих просторија. Ова метода вам омогућава да сакријете неједнакост зидова и плафона, као и да направите различите сложености и тежине стропне или зидне конструкције.

Будући да метални профил у раму обавља једну од главних функција у читавој конструкцији, као иу његовим даљњим лакираним плочама од сувог зида, потребно је врло пажљиво га одабрати.Неправилна примена профила, не због његове директне намјене, може довести до замућености и нестабилности цијеле оквирне конструкције.И као резултат тога, угрожава пад у свом животу.

опције избора

Данас је највећи произвођач сухозида и свих сродних производа њемачка компанија Кнауф. Овај произвођач заузима око 70% тржишта за све грађевинске материјале.
Данас произвођачи (домаћи и страни) производе два главна типа профила:

 • профил воде;
 • стабилан профил.

Неки људи понекад замењују метални профил дрвеним шинама. Ово није потпуно успешно решење, јер је метал много јачи од дрвета и трајаће много дуже.
У овом чланку ћемо дискутовати искључиво о стохастичким елементима који играју веома важну улогу у пројектовању оквирних структура било које сложености и намјене.

Изглед

Стилски профил је елемент дугачке дужине чија је дужина око три метра. Цео процес производње мора бити у складу са ГОСТ стандардима. Глатки профил се производи поступком хладног ваљања. За израду оваквих профила треба користити специјалну профилирану опрему модерног типа за обраду танке челичне траке.
Основа сваког произведеног елемента регала има два посебна ребра и облик перфорације-Н. Они служе као окосница комуникација, ако постоји таква потреба. У исто време, обе полице производе производе са уједначеним резом. Овај уметак обезбеђује проклизавање вијка на профилу приликом уградње сухозидних плоча, што у великој мери олакшава рад на монтажи.
Резултат је стабилан профил који задовољава свјетске стандарде квалитета.Напомињемо да свака серија производа мора имати цертификат који служи као доказ његовог квалитета.

Настали производи могу имати различите величине и дестинације. Овај профил има прилично велики дефаулт.
Стилски профил има облик Ц облика и доступан је у паковању од осам производа. У складу са њиховим техничким карактеристикама, ови елементи могу имати следећу дужину:

 • 3000 мм;
 • 3500 мм;
 • 4000 мм.

У овом случају постоји могућност појединачне наруџбе до 6000 мм.
Поред тога, произведени производи могу имати различите раскрснице:

 • 50? 50 мм;
 • 75? 50 мм;
 • 100? 50 мм

Различите величине, као и попречни пресек, то је могућеупотреба елемента металног оквира на различитим местима и стварање различитих сложености скела.

предности производа

За гипсане картоне, метални оквир стоичких профила је идеалан због следећих предности:

 • профил осигурава чврсто приањање на завршни материјал. Између њега и сухозида нема празнина или деформација;
 • стандардна величина сталка у одређеној мјери олакшава завртање вијака у њега у процесу причвршћивања на оквир сухозида;

Обратите пажњу! Посебно лака уградња сухозидних плоча на регални профил са двослојном облогом, јер у овој ситуацији постоји прилично мала могућност пада вијака поред металне летве.

 • присуство уздужног жљеба на производу, што увелико повећава крутост производа, чинећи га издржљивијим;
 • присуство централног жљеба служи као одличан показатељ за монтажу оквира и његове накнадне облоге са сухозидним плочама;
 • присуство на крају металног производа два отвора пречника 33 мм. Уз њихову помоћ можете извршити монтажу било које инжењерске комуникације испод материјала који се налази у оквирима и унутар саме конструкције. На тај начин је могуће прикрити жице из кабловског снопа и још много тога.

Као што можете видјети, стабилан профил има прилично значајну листу предности које га чине незамјењивим и врло важним елементом у оквиру креираном за суву градњу.

подручје употребе

Глатки профил честокористи се као вертикални сталак за оквире за различите изведбе сухозида. Најчешће се користе за креирање различитих преграда (декоративних или функционалних), као и за облагање и изравнавање зидова.
На овом елементу оквира можете лако поправити све врсте гипсаних плоча: стандардне, отпорне на влагу, ватросталне и ватроотпорне. Поред тога, могу се лако наносити и за облагање зидова другим декоративним материјалима.

Обратите пажњу! Монтажа елемента регала мора бити изведена у једној стандардној величини са профилом воде, тако да су ти елементи оквира идеално прилагођени један другом и заједно чине чврсту и чврсту структуру.

Разноврсност производа вам омогућава да је користите у различите сврхе.
До данас постоје следећи типови стабилних елемената:

 • ЦД-60. Ово је најпопуларнији и најчешће коришћен у грађевинском профилу. То је лежај за стропне конструкције и може се користити за израду различитих декоративних елемената. У присуству закривљености назива се лук профил. Користи се за прављење отвора лука;


 • ЦВ-50. Сматра се главним елементом регала и користи се за израду танких преграда од сухозида. Његова величина је најмања. Минуси таквог елемента могу се приписати ниској ригидности;
 • ЦВ-75. Димензије овог преградног елемента су ширине 75 мм. Због тога се може користити за израду сухозидапартиције Управо се тај профил сматра оптималним за партиције;
 • ЦВ-100. Постоји профил преградног зида. Користи се за монтажу преграде, која има стандардне, нестандардне величине. Дебљина преграде мора бити најмање 125 мм. Да би се направила преграда, такав оквирни елемент се користи у ситуацији када су дизајну представљени посебни захтеви за издржљивост и крутост. Такве структуре могу бити високе и широке преграде, као и структура са функционалним нишама или полицама.

Као што можете видјети, одређени тип профила треба користити за сваку појединачну ситуацију. Избор треба да се врши не на основу трошкова грађевинског материјала, већ на основу његове намјене. Стога, пре него што одете на тржиште или на Маркетплаце, морате већ знати тачно шта треба да купите.

Препоруке за инсталацију

Када радите са таквим елементима оквира, треба да знате следеће нијансе:

 • места сечења и сечења на профилу за монтажу,нема потребе за обрадом додатних средстава за заштиту од корозије;
 • за фиксирање статичког профила на водилицу помоћу пиштоља за прскање. У ту сврху потребно је користити методе савијања и подрезивања;
 • , уградња сухозида треба да се изводи само у једном правцу у односу на отворени део оквира. То ће омогућити постављање вијака на најближој удаљености од зида. Исто тако, приликом причвршћивања даљег гипсаног лима у процесу завртања вијака нећеуврнути профил унутра.

Као што можете видјети, овдје нема ништа компликовано, а постоји релативно мало препорука, али ће њихова имплементација учинити оквир што је могуће јачим и ригидним. А ово је једна од компоненти квалитативног поправка.
Уз све горе наведене информације, можете се уверити да су профили регала веома важни при креирању чврстог скелета. Њихов избор треба да буде направљен, узимајући у обзир сву њихову величину и сврху.