Слетање шаргарепе на тоалет папир

Мркве воле да узгајају све летње викендице. Ово је укусно и веома корисно корјенасто поврће, без којег се не може избећи јело. Мрква је богата витаминима и каротином, помаже у одржавању доброг вида, благостања и тако даље. Као и свака друга култура, шаргарепе имају своје посебности култивације. Семе мркве одликује чињеница да су веома мале и да их сеју неугодно. Због тога многи туристи траже начине да сеју мркве да не напредују. Уосталом, стањивање засада је бесмислено трошење сјемена и додатни рад. А ако оставите мркву без украшавања, онда ће усјев бити мали. Због недостатка простора и густог раста биљака, коријенски усеви ће бити мали и деформисани, што у великој мери нарушава квалитет усева. Због тога су деценијама постојали начини за сејање мркве.

Процес садње мркве на тоалетном папиру

За садњу било које врсте поврћа, укључујући и мркву, потребно је пажљиво припремити тло. Приближно две недеље пре почетка сетве, земљиште, које је у јесен потопљено до дубине једнаке бајунету лопате, треба добро отпуштати и онда забранити грабљем.

Даље, потребно је дубину бразде извући не више од два центиметра, у њу ставити траку сјемена, сипати и напунити земљом. Горњи слој земље се препоручује да добро изравнате и поново полирате, покушавајући да не замрљате земљу на траци.

паста за садњу мркве на тоалетном папиру

Старцхи. Припремићемо 500 мл пасте. Ставите у ватру посуду са 400 мл воде и доведите је добоилинг Фире екцлуде. У посебној посуди у 100 мл топле воде растворите 1,5 - 2 кашике. л сухи скроб, лагано мешање. Затим, танко капати у кипућој води, сипати овај раствор скроба. Пажљиво спусти слушалицу. Паста не сме бити предебела.

Брашно. Напуните емајлирани лонац водом и прокухајте до кључања. Брашно улијте танким концем у малим порцијама, редовно мешајте. Брашно се кува по стопи од 1 кашике на 100 мл воде. Када смеша пронађе конзистенцију течног теста, уклоните га из ватре. Раствор се остави да се охлади и користи се као лепак за семе.

Појас за усађивање мркве на тоалетни папир

Трака са сјеменом мркве може се купити у трговини. Наравно, то ће бити лакше и брже него да га направите својим рукама. Али, прво, такво паковање сјемена је прилично скупо, и, друго, не догађа се увијек сорта биљке коју желите засадити. Због тога су се многи искусни вртлари прилагодили да се сјеме стави на врпцу.

Али такву траку можете направити и из ролне тоалетног папира. Припремите густу пасту, која ће залепити семе на врпци. Наоружани смо обичном иглом, тоалетним папиром, лепком и семеном:

 • измерити иглу са врхом у лепљењу масе тако да остане мала кап;
 • додирује ову кап до сјемена мркве - готово је неважна и лако се причвршћује на иглу пастом;
 • носите семе на иглу директно са тракомтоалетни папир пресавијен два пута по дужини (нормално);
 • семена су удаљена 4 цм један од другог;
 • чекамо, када ће паста пресушити, и повући траку у згодан ваљак за садњу.

У лежишту ће се папир добро растопити и заједно са пастом ће бити додатна храна за биљке. Рад са таквим тракама је задовољство!

Предности "папирне" методе сетве шаргарепе

Овај метод садње корјенастих усева, у овом случају - шаргарепе, има своје плусе:

 • припрема сјемена врши се у просторији у којој је све што је потребно за рад прикладно смјештено, за разлику од кућице, када се рад обавља у теренским увјетима;
 • семе се налазе у земљишту на истој удаљености једна од друге, пошто се равномерно наносе на папирне траке;
 • све сјеменке леже на истој дубини, јер се наносе на једну траку, која је равномјерно дуж цијеле површине;
 • потрошња семена је око 20-30 пута мања него код уобичајеног начина сетве, а принос је неколико пута већи
 • неко време није потребно резати и заливати саднице - након неовлашћеног сагоревања корова у мркви, понекад неће бити конкуренције са коровом;
 • шаргарепе - један од главних штеточина бактерија које се хране коренима - неће моћи да стави јаја на кревет јер ће бити покривена материјалом за покривање

Минус "папирни" метод сетве шаргарепе

Недостатак сјемена у врпци је скупљи од обичних, али то је тоПотребно је доста времена да то урадите својим рукама.

Садња шаргарепе на салвете

Пронашли смо још једну занимљиву варијанту садње шаргарепе - на салвету. Принцип је сличан врпци, са једином разликом што одмах формирате кревет, лепи семе као што ће ваши корени расти.

Па, у врту, већ полагате салвете и прскате слојем земље. Испада да се одмах формира гребен, који не мора да се разрјеђује.