Скривене кухињске утичнице: Како то поставити

Уградња скривених утичница у кухињи

Утичнице у кухињи - изнимно неопходна ствар, поготово у новије вријеме, када је све већи број електричних апарата који увелике олакшавају припрему разних јела. Зато је у фази планирања ове зграде изузетно важно планирати и поставити све испусте на такав начин да буду довољни и да се налазе што је могуће ефикасније.

Припремни рад

Пре него што пређемо директно на уградњу утичница, потребно је извршити низ припремних мјера. То је избор количине, типа, положаја и начина уградње утичнице. Заиста, прави избор у великој мери зависи од безбедности и лакоће рада ваше електричне мреже.

Избор количине и начина уградње утичница

Пре него што наставите са неким прорачунима и прибавите потребне материјале, наша упутства саветују вам да одредите број и начин полагања ожичења (погледајте Инсталирање књижења у кући: правила извођења радова). Да би се ово питање ријешило, не треба посебно знање, логично размишљање и свијест о прикладности одлуке.

 • Пре свега, одређујемо метод инсталације. Ово може бити скривено и отворено ожичење. У већини случајева, скривене жице се користе за кухиње. То је просторија са високом влажношћу, отвореном ватром и, генерално, са прилично интензивним саобраћајем. Стога ће скривено ожичење најбоље одговарати сигурности, трајности и естетиции уштеду простора.


Могућност постављања утичница у кухињи

 • Али отворено ожичење није тако неприхватљиво. Често у приватним дрвеним кућама скривене утичнице у кухињи постављене су прилично проблематично. Да, и уопште, скривено ожичење за дрвене куће није најбоља опција, у смислу да се тражи од ПУЕ. Осим тога, полагањем ожичења на отворен начин, неће вам бити потребна даља поправка простора, увјети инсталације таквог постављања су много већи, а овдје можете додати високу поузданост и могућност бесплатног прикључивања додатних електричних апарата.
 • Сада морамо одредити број утичница. Према клаузули 12.27 ВСН 59-88, у кухињама са површином до 8м2 треба да буде најмање 3 испуста. За кухиње веће површине постоје 4 утичнице. Они би требало да буду пројектовани за струју у 6А. Поред тога, у присуству електричног штедњака, утичница је постављена на 25 А.
 • Али у данашњим условима то очигледно није довољно. Зато бројимо број утичница, на основу постојећих електричних апарата. За ово, пре свега, разматрамо стационарно инсталиране уређаје. Уосталом, за апарате као што су фрижидер, машина за прање веша, електрични штедњак (погледајте Како инсталирати утичницу властитим рукама), перилицу посуђа, ТВ, микровалну пећницу, канализацијске пумпе, вентилацијске суставе и друге требамо осигурати посебан прикључак за трајну везу.
 • Поред тога, можда ће нам требати утичнице у кухињи. Обично ставите троструки овдеутичницу, али је не ограничавате. Требало би да има најмање један излаз у трпезарији, као и утичницу за електрични чајник.

Избор типа утичница

Дакле, одлучили смо се за број продајних мјеста, сада морамо одредити њихове минималне параметре. Уосталом, тржиште је представљено утичницама номиналне струје од 6, 10, 16, 25 и 32А. Правилним избором називне струје знатно ће се смањити вјероватноћа изгарања излаза или његовог квара тијеком рада.

Различити типови утичница

 • Да бисте правилно изабрали излаз за кухињу, морамо знати називну струју уређаја. И даље ћемо морати да израчунамо овај параметар при одабиру књижења и одабира схеме напајања, тако да је можете рачунати за сваки електрични апарат одвојено.
 • Прорачун се врши по формули И = П /У? Цос ?, Гдје је Р номинална снага уређаја (треба навести или на тијелу или у путовници), У = 220В за једнофазну мрежу, и цос? - фактор снаге (ако га нисте нашли у пасошу, онда га можете узети као једнак број).
 • Као резултат тога, добићете приближно следеће: за уређаје снаге до 1,5 кВ бирамо утичницу номиналне вредности 6А, снаге до 2,2 кВ - са називном вредношћу од 10А, снаге до 3,5 кВ - са номиналном вредношћу 16А и тако даље. Ако не можете да пронађете снагу апарата у пасошу, онда ћете на слици испод пронаћи његову приближну вредност.

Табела капацитета домаћих електричних апарата

 • Исто тако, ако се спојите да бисте сами извршили инсталацију, можете се појавитипитање сврсисходности набавке утичница са контактом за уземљење. Правила ПУЕ дају ово питање недвосмисленим одговором - основање треба да буде. Ово је посебно тачно у кухињи, гдје, као што смо већ рекли, услови нису најоптималнији за електричне апарате. Уопштено бих саветовао све групе утичница да инсталирају машину УЗО, иако то није потребно, у складу са правилима ПУЕ.

Монтажа и повезивање утичница у кухињи

Дакле, завршили смо све припреме. Поред оних у овом чланку, и даље ћете морати да одаберете ожичење и број група које ће напајати кухињску мрежу. Али ово је посебна тема и наћи ћете одговоре на ова питања у другим чланцима нашег сајта. Прелазимо директно на инсталацију.

Локација утичница

Скривена утичница за кухињу неће радити без ударца зидова. Процес је радно интензиван и зато је боље унапријед одредити локацију њихове локације, тако да онда није потребно рециклирати.


Локација излаза у кухињи

 • Главно правило којим се треба руководити при избору локације утичница је стр. 12.29 ВСН59 - 88, у којем се каже да утичнице треба да буду постављене на мјестима која су погодна за њихов рад. Због тога се утичнице за стационарне електричне уређаје налазе у непосредној близини њиховог постављања.

Обратите пажњу! Према клаузули 12.30 ВСН 59-88, стављање утичница испод и изнад судопера је забрањено, и то је вероватно једино ограничење овог питања.

 • Утичнице за повезивање уређаја за привремено коришћење у правилусмештене у центру радног простора. Друге утичнице се такођер налазе недалеко од мјеста рада.

повезивање утичница

У последњој фази наше инсталације, она је директно повезана са утичницама. Да бисмо то урадили, потребно је да намотамо жицу, обично користећи жицу од три жице од разводног ормара до разводне кутије.

А онда - од разводне кутије директно до излазне кутије. Нећемо детаљно описати ову фазу, јер ће бројни видео записи на нашој веб страници много боље рећи о томе.

 • Скривена утичница је инсталирана у такозваној кутији. Треба га инсталирати и консолидовати у фази припремних радова. Причвршћује се или китом или вијцима директно на зид.

Обратите пажњу! За незапаљиве базе као што су бетон, цигле и слично, хипотекарна кутија је израђена од пластике. Ако имате дрвену кућу, онда она мора нужно бити од ватросталног материјала. Ово је обично гвожђе.

Повезивање вишеструких утичница у петљу

 • Сада се можете повезати. Скривена утичница у кухињи обично покреће властита разводна кутија. Овде морамо имати три жице. Једна од њих је фаза, друга је нула, а задња је заштитна. Ако сте вођени П.1.1.29 ПУЕ, онда нула жица има плаву боју, заштитна жица има жуто-зелену боју, а фазни водич за једнофазну мрежу може имати било коју боју.
 • Стога, слиједећи П.2.1.21, ПУЕ,која забрањује употребу увртања, изводимо жичане везе исте боје.
 • Након тога извршите повезивање са утичницама. Прво спојите заштитни кабел на утичнице за уземљење. Затим, случајним редоследом, повезујемо жице нуле и фазе са енергетским контактима утичнице.

Обратите пажњу! За повезивање електричног штедњака и неких других уређаја, потребно је пратити поравнање жице фазе и нуле на излазу и вилици. Стога, приликом извођења везе, морате одлучити на који уређај се повезујете.

 • На овоме је наш рад завршен. Након спајања задње утичнице и затварања поклопца кутије, можемо напајати и провјерити учинковитост наших утичница.

закључак

Инсталација електричних инсталација у стану или кући није тако компликована. Али ако немате потребне вјештине или знања из области електротехнике, онда можете значајно комплицирати задатак себе и људи, који ће се онда морати носити с тим.

Стога, као минимум, позовите стручњака за процес прикључивања утичница, прекидача и друге електричне опреме. На крају крајева, цена живота је много већа од уштеђених центи.