Склопива врата: стакло и алуминијум, купе, дизајна књига и мали аутомобили, фотографије у ентеријеру

Склопива врата су прилично повољна алтернатива конвенционалним надземним структурама. Захваљујући њиховој способности да се састоје од значајне уштеде простора. Осим тога, такав дизајн је врло атрактиван са естетског становишта.

Конструкција и типови

Склопиви одељци за врата се састоје од неколико платна и врата која се крећу дуж посебне вођице. Инсталирање таквих врата се не препоручује као улаз или у зони честе употребе. Таква ограничења су због недовољне чврстоће конструкције и отпорности на хабање елемената арматуре под интензивним оптерећењима.

Идеално мјесто за уградњу је спаваћа соба, гардероба и купаоница. Такав дизајн ће бити одлично решење ако је потребно направити екран за поделу простора на функционална подручја. Поред тога, значајна предност употребе овог типа платна је могућност примене у нестандардним отворима, као и заштита од неовлашћеног затварања као последица нацрта.

По врсти конструкције, склопива врата се деле на два типа:

  • хармоника;
  • Књига.

хармоника

Дизајн преклопних врата овог типа купеа је веома популаран. Разлог је у конструкцији врата која се састоје од више секција ширине 10-15 цм, комбинованих са петљастим механизмима. Све шипке су обавезно фиксиране на горњој водилици. У неким случајевима, користи се и први нижи ниво шине.

ТокомОтварањем врата све ламеле се скупљају на зиду у облику хармонике. У овом случају, прва тканина се фиксира помоћу шарки на кутији врата. Остатак тканине са механизмима за котрљање постављеним на њима у крајњем делу се креће дуж водилице.

Врата, у зависности од броја уобичајених пешкира, могу се отворити у одама са стране, или у оба. Међутим, за ефикасно функционисање производа није препоручљиво користити вентиле веће од 7 јединица. Да би се одредила крајња отворена позиција, користи се уградња посебних затварача.

Да би се осигурала глаткоћа пројектовања комплексних врата, користе се специјални уређаји-синкронизатори. Њихова главна функција је да осигурају паралелност платна у процесу састављања и разлагања. Такође је могуће инсталирати механизам који омогућава аутоматско склапање врата и отварање врата након притиска на одговарајуће дугме.

Да би се створила пријатна и коректна са естетског становишта унутрашњости, избор материјала приликом постављања сложених врата као што је "хармоника" треба да се заснива на локацији њихове жељене локације.

боок

Дизајн врата, са 2 врата, назива се крило врата. Такав производ се разликује у односу на хармонику, њену поузданост и трајност. Међутим, такав систем укључује повећану тежину дизајна. Осим тога, књига врата има већу разноврсност. Њихова инсталација не захтева детаљан избор простора за инсталацију.

Такви системи се такође могу користити као платна за затварање врата или као алат за зонирање слободног простора.

За разлику од механизма хармоника, сложена врата овог типа захтевају више простора за њихово отварање. Али у исто време, у склопљеном облику, ширина платна је много мања, јер су само 2. Слични модели могу да се отварају и затварају у једном правцу иу оба. Довољно је погодно да се у склопљеном стању ламеле могу изложити не само дуж ивице отвора, већ и да се формирају дуж зида или чак иду у њу.

У дизајну производа могуће је произвести и симетричне и различите ширине платна. Асиметрични дизајн истовремено изгледа прилично необично и спектакуларно.

Материјали за врата

Структура врата сложеног типа лако се уклапа у сваки ентеријер уз правилан избор материјала од тканине. Најпопуларнији за такве производе је комбинација алуминијума и стакла.

Склопива врата, која омогућавају не само визуелно проширење просторије, већ и значајно осветљавање, изгледају веома уочљиво и естетски, како у животу тако и на фотографији. Несумњива предност материјала је могућност употребе прилично широке палете боја, као и цртање на платну декоративних елемената.

Предности алуминијумског профила

Флексибилна алуминијумска врата имају многа позитивна својства. Дакле, материјал у комбинацији са стакленим уметцима омогућава вам да одржавате топло довољно топломикроклима у соби. Клизни дизајн доприноси стварној и визуелној експанзији простора.

Због употребе распрострањеног алуминијумског профила и компактног стакла у основи производа, лим има висок степен чврстоће. Због физичких својстава материјала осигурана је трајност производа. Поред тога, алуминијумски делови врата комплекса не зависе од манифестација спољних фактора и, као резултат, од појаве корозије.

Упркос очигледној дебљини платна, присуство алуминијумског профила и стаклених уметака обезбеђује ефикасну звучну изолацију просторије. С обзиром на једноставност алуминијума, могуће је смањити оптерећење на механизме за причвршћивање, елементе ваљка и водилице.

Једна од значајних предности сложених алуминијумских врата је лакоћа његе површине. Због стабилности материјала у односу на влагу, производ у случају загађења је једноставан за чишћење детерџента.

Типови алуминијумског профила

У конструкцији механизама врата који користе алуминијум као профилни материјал, користе се две главне врсте материјала:

  • хладно;
  • Топло.

За хладни профил сложених алуминијумских врата налази се шупљи обод затвореног типа, шупље унутар. Овај дизајн профила вам омогућава да ефективно изаберете и шему боја и потребно пуњење.

Топли профил у сложеним стакленим вратима је израђен у облику двије контуре затвореног типа,међу којима постоји слој полимера налик мосту. Таква преграда унутар тканине омогућава повећање степена температуре и звучне изолације.

додатна опрема

Склопива врата купеа, нарочито у присуству тешких стаклених крпа, пре свега треба да буду опремљена висококвалитетним прикључцима. Тип и трајност елемената арматуре директно зависи од трајања ефективног функционисања целокупне конструкције.

Основни елементи опреме у конструкцијама овог типа су:

    Окретна осовина за улазна врата;
  • подршка;
  • механизам ваљака;
  • петље;
  • Монтажни елементи.

Често су ваљкасти механизми, који су опремљени сложеним алуминијумским вратима, опремљени посебним премазом који обезбеђује тихо кретање дуж водилица. Присуство лежајева у механизму олакшава клизање. Сви елементи су обрађени посебним премазом, који пружа заштиту од појаве корозивних процеса.

Лооп механизми који се користе у конструкцији сложених врата, способни да издрже тежину ламела до 40 кг. Међутим, куповина комплетног прибора треба да зна да је у већини случајева пројектована за релативно мали број летака за врата. Важно је запамтити да је неопходно користити дубоке оловке, јер избочени део неће дозволити потпуно отварање производа.

инсталација

Приликом монтаже, прије свега, потребно је саставити сам дизајн платна преклопног одељка за врата, акотренутак инсталације је у растављеном облику. Прикључак плоче се врши постављањем петљи са завртњима. Број слика зависи од димензија врата. Детаљан принцип инсталације, на који се монтирају сложена врата, најчешће се описује у упутствима која су приложена уз упутство произвођача или у комплету са причвршћивачима.

Након тога, панел за браву је постављен на десно, а бравица је постављена на левој страни. На монтираним вратима, летвице се фиксирају затварачима за затварање, након чега се уводе механизми ваљка. Ваљци на преклопним вратима причвршћују се преко једне плоче. Одбројавање почиње од панела механизма за закључавање, који ће касније бити уграђен магнетни елемент за чврсто затварање врата.

Следећи корак је да се заустави и направи шина за вођење. Као материјал за то вреди користити алуминијумску легуру. Дужина водилице директно зависи од димензија рупе. Препоручује се да се користи клин да се осигура равномеран рез трачнице. За постављање изнад врата, водилица је причвршћена вијком на једној страни.

Вреди напоменути да су рупе за причвршћиваче припремљене унапред, на растојању од 5-7 цм. Затим се у рупу горње трачнице умећу сви механизми котрљања сложеног купеа врата, а након поравнања водича фиксирају се на неколико места. Ова процедура треба да се спроведе само након вишекратне провере глаткоће курса иодговарају нивоу. Такве мјере су неопходне, пошто се након коначне фиксације профила изнад врата база водича сигурно закључава. А у случају потребе да се исправи напредовање елемената ваљака, који положај, у којем су сложена стаклена врата, профил ће морати да се демонтира и почне све прво.

Бочне плоче за фиксирање причвршћују се вијцима, који се налазе на удаљености од 15-20 цм један од другог. Нема акутне потребе за постављањем доњег водича, пошто горња трачница, када је правилно постављена, чврсто држи крпу чврсто. Међутим, ако желите, то је могуће. У овом случају, тежина врата ће пасти на под и на доњу шину, а горња водилица ће послужити да се осигура поравнање конструкције.

У току монтаже се у корито доњих водилица уводе механизми ваљка. Након тога је причвршћена на под помоћу вијака. За њежније клизање, ваљкасти елементи могу бити обрађени машинским уљем.

По завршетку инсталације главне конструкције, плоче се постављају на врата. Њихово присуство, у највећем делу, служи за прикривање монтажних елемената који држе сложена алуминијумска врата. Такође, даске додају осећај естетске савршености. Уградња ормара се врши и уз помоћ течних ноктију, као и намештаја ноктију са прерушеним шеширима.