Склониште грожђа за зиму у средњој стази

Данас се грожђе узгаја у средњој зони Русије. Зима је овде много јача него у јужним регионима. Зато морамо размишљати о томе како заштитити винову лозу у зимском периоду од ниских температура. За почетнике узгајивача грожђа још увијек се не зна много о агрономским правилима за његу биљака, тако да је питање како сакрити садњу грожђа за зиму у средњој стази сада релевантно. На крају крајева, припрема почиње много пре јесени на винограду. Морате га одмах покренути.

То значи да биљке након бербе морају бити правилно припремљене да буду строго како би добиле добар усев укусних и здравих плодова наредне године. О правилима припреме лозе, у чланку ће се расправљати о оплодњи и методама склоништа.

Правила за затварање грожђа за зиму у средњој стази

Кухање грожђа прије зимовања на Средњем западу започиње уклањањем неоштећених листова. Затим се жбуње сече, остављајући на сваком рукаву воћну стрелицу и чвор замене. Болесни, оштећени и неповређени изданци су уклоњени. Утврдите да невидљиво бекство може бити звуком - сазрели изданци са савијањем дају пукотину. Уклоните и из воћа носите винову лозу. Корисно је држати цитат грмља у јесен. Површине или, како се називају, росне корене се уклањају. Основа грма се ископава на дубину од око 15 цм и уклањају све изложене корене. Дубоко заспи са сувим песком.

Сакријте грожђе од мраза у близини Москве је најпоузданије ако је правилно засађено. Посадковаиа холе сизе 60* 60 цм на дубини од најмање 15 омогућиће вам да загрејете винову лозу по свим правилима. У сухом, сунчаном дану, рукави се ваљају у прстен и постављају на дно бунара. Избоји се третирају од могућих болести, остављајући оштро мирисну супстанцу мишева - најбоље комаде карбида. Одозго су прекривени дрвеним штитовима или комадима рубероида. Примљено уточиште зими корисно је додатно заспати са снијегом.

Грмови који носе воће складиште се у зимском мразу у сложенијем склоништу. Ошишани рукавци грожђа наслагани су на сувим плочама, у екстремном случају, на сувом тлу. Изнад грмља поставите лукове из привремених стакленика. Изнад лукова су наслагани четинари. Можете користити гране које су преостале од обрезивања четињача, које расту на локацији. Четинарска нога за причвршћивање грана и задржавање топлоте може бити покривена са два слоја спонзора.

Уместо лукова, можете комбиновати из кутија за подизање. Инсталира се на покривене четинарске лозе.

Време брања за затварање грожђа у средњој стази

Чињеница да мале негативне температуре доприносе активности биолошких процеса одговорних за отпорност биљака на ниске температуре ваздуха, повећава отпорност на мраз.

Скривање искрцаја грожђа за зиму остварује два циља: Први циљ - снажно и здраво грожђе се подвргава гашењу. Одредите такво вино, које може издржати хладноћу средине Русије, може бити у светло смеђој боји бијега.

Други циљ је заштитити неугледну лозу, покрити је прије.

Прво, покријте новеслијетање и винова лоза, која је стара само годину дана.

Друго, прошлогодишње биљке са непокретним бубрезима или оним грмљем које су донијеле богату жетву и које још нису успјеле ојачати.

Треће, рано склониште је подложно лози, ослабљеној болешћу.

Четврто, грожђе са ниском отпорношћу на мраз.

Вертикални и стакленички начини склањања грожђа

Ако планирате винову лозу са високом отпорношћу на мраз на локацији, онда није потребно да је уклањате са тапета. Након свих припремних радова, спојите биљке у један сноп, везан за иглу. Након тога, умотајте са специјалним материјалом, везите га узицом. Зимско грожђе ће бити у усправном положају.

Прво морате ископати земљу испод грожђа, затим напунити пиљевину и покрити ревер. Искусним узгајивачима грожђа се не препоручује да покривају листове из два разлога:

  • Када почну да труне, лишће ствара неповољне услове за зимовање корена;
  • Листови, по правилу, презимљују многе штеточине.

Поликарбонат за винову лозу, који не загрева стакленик, такође ће бити нека врста заштите, али јаки мраз је начин да се оштети биљка. Главни проблем са којим се бавио вртлар приликом постављања грмља у стакленику је густо смјештање у малој количини. У најхладнијем времену у стакленику, искусни виноградари покривају грмље једноставним полиетиленским филмом, а са појављивањем топлоте једноставно га бацају.

Узгој у стакленику има неколико предности, али главни проблем са којим се суочава сваки власник нијезамрзавање и залијевање. Под заштитним слојем целуларног карбоната, чак се и каприциозне сорте грожђа осећају пријатно. Грожђе се често суши због чињенице да је под склоништем биљка изложена високој влажности, посебно штетног утицаја на лозу даје хладна кора. Најбоље решење је да се организује специјална завршна вентилација, која се по потреби може отворити и затворити. У ту сврху најчешће се користи суво лишће које лежи у празнини између покривеног грожђа и тла.

Почетници вртлари су склонији да изврше штетне биљке. Да би се искључиле непријатне посљедице, потребно је узети у обзир сљедеће:

Не бацајте превише земље на филм;

да се не користи за прикривање земљишта које је било у непосредној близини винове лозе;

Пажљиво размислите о вентилацији постројења, која ће ублажити многе проблеме.

Правилно затварање грожђа у стакленику ће штитити биљку од смрзавања и сушења, а власници ће на крају уживати у укусној жетви.

Феннел стакленик за грожђе за зиму

Уопштено, широко је распрострањено мишљење да је потребно све покрити крзненим шапама. Али иако је добар материјал за склониште, још увијек није доступан свима, посебно у великим количинама. Постоји, дакле, много тога што је лакше добити и лакше користити. На пример: обична амбалажа, која нема проблема, и полиетиленска фолија, боље је него обичнонепрозиран или рубероид. Након обрезивања савијамо винову лозу до земље (повукла сам жицу на удаљености од 15-20 цм од земље испод, и везана за њу шипком), могуће је ставити исте ноге од смреке, или исти рубероид испод винове лозе. Затим покријте врх картоном и картонском фолијом. Ако су зиме превише хладне на вашим мјестима, можете имати неколико слојева картона.

Такође, као пенасти материјал, може се користити пјенасти полиетилен (ламинатна облога) или слама и рубероид. У овом случају слама је боље користити прошле године, тако да се миш не креће у склоништу. У Пољској се користе листови пене, ау северним областима се користе дрвене кутије за покривање винове лозе.

Генерално, главни услов за склониште је хидроизолација, вентилација и заштита од ветра. Да, још једна ствар - прозирни филм без употребе било чега, испод њега би требала бити некаква непрозирна кожа, иначе ћемо под првим сунчевим зракама добити ефект стаклене баште. И не заборавите да оставите полице на крајевима склоништа.

Дакле, када је потребно започети затварање грожђа за зиму? Познато је да у релативном миру надземног дела, грожђе без склоништа може толерисати смањење температуре ваздуха на -15 ° Ц. У случају даљег пада температуре долази до смрти очију биљке. На таквој температури околине, до 70% свих тачака може се изгубити за четири дана, а када су све температуре 20 ° Ц или више, све чаше (и на једногодишњим садницама и на грмовима одраслих) умиру.

Али коријенски систем грожђа не може се похвалити таквом отпорношћу на мраз. Снижавање температуре на -6 степени Целзијуса доводи до оштећења плавичастог дела кореновог система. Озбиљније оштећење коријена, јер се смрзнута површина још увијек може опоравити у прољеће и љето, онда озеблине коријенског система готово увијек доводе до смрти цијелог грожђа.

Потапање, заштићено грожђаним земљиштем за зиму

Опстанак је најједноставнији начин покривања грожђа за зиму. Обично се користи за младе биљке у првој години садње. Око сваке саднице се сипа мала "грба". Његова висина варира у распону од 10 до 25 цм, а потапање се сматра лаким обликом заштите, ау оштрим зимама без леда не може осигурати сигурност свих врста грожђа. Пошто бубрези остају отворени и незаштићени у исто време, постоји вероватноћа њихове смрти.

Пре садње, неопходно је да се биљка правилно припреми, третирајући специјалне препарате од штеточина и бактерија. Тренутно је најчешћи начин заштите ДНОЦ. Међутим, због токсичности, ова супстанца се не сме користити више од једном сваке три године. Земља око грмља треба да буде хидратисана, јер ће вода спречити смрзавање земље, а влажна земља - да се топлина да саднице.

У циљу заштите младих грмова зими, можете користити различите методе. За склониште коришћене су пластичне боце, тканина, слама, направити густе надстрешницепапир У току су и старе кофе. Онда су све ове зграде посуте земљом. Након тога, са почетком пролећа, тло око биљака треба да се олабави да би се обезбедио приступ ваздуху. То можете урадити ручно или помоћу култиватора.