Склониште грожђа за зиму у предграђу Москве

Због климатских услова у региону, припрема и затварање грожђа за зиму у московском региону је обавезна процедура. Са својим игнорисањем биљка ће пропасти, а на пролеће ће се морати поново репродуковати. Ово, на крају, неће дозволити добру жетву, јер стабилно виноградарско плодоношење почиње тек наредне године након садње. Чак и ако грожђе преживи након мраза, његов изглед ће патити, а тешко да ће бити могуће добити јесени у јесен.

Зашто грожђе треба бити покривено

Наравно, за узгој у регионима гдје хладне температуре превладавају зими, користе се посебне сорте ове културе, способне да издрже до -30 степени. Међутим, то не значи да такве биљке нису осјетљиве на прољеће. Пре него што одлучите како да покријете грожђе за зиму, вреди узети у обзир чињеницу да чак и постројење које је отпорно на мраз треба да буде пажљиво и неопходан температурни режим. Ако је сорта грожђа најстабилнија, то не значи да ће поднети и скокове времена. Када температура у улици порасте, биљке слабе њихово отврдњавање, тако да ноћни мразеви могу бити штетни за њих. Поред тога, треба узети у обзир и осетљив систем корења грожђа. Ако је земља замрзнута до температуре од - 20 степени, то јест, постоји огроман ризик да ће култура нестати, а не угодити вртлару са усјевом укусних бобица.

Време и време за затварање грожђа у предграђима

Због климатских услова у регионуприпрема и склониште грожђа за зиму у Москви - обавезна процедура. Са својим игнорисањем биљка ће пропасти, а на пролеће ће се морати поново репродуковати. Ово, на крају, неће дозволити добру жетву, јер стабилно виноградарско плодоношење почиње тек наредне године након садње. Чак и ако грожђе преживи након мраза, његов изглед ће патити, а тешко да ће бити могуће добити јесени у јесен. Почетак припрема за зиму треба да буде у право време. Као и до сада, чак и касније склониште је оштетило биљку.

Говорећи о томе како покрити грожђе за зиму, вреди одредити када се управо та процедура мора обавити. Овом приликом, мишљења виноградара су веома различита. Неки стручњаци сматрају да је неопходно спровести ове мере много пре појаве прехладе. Други су увјерени да грожђе не може бити покривено прије него температура зрака падне на -5 ступњева.

Ако је грожђе рано покривено, онда:

  • лоза неће имати времена да апсорбује довољне количине минерала;
  • биљка може утицати на гљивичну инфекцију;
  • Виноград ће се кувати у влажном, топлом окружењу.

Касније, склониште неће бити у могућности да заштити лозу од смрзавања, нарочито младих младица. Грожђе прве године узгоја треба да буде покривено смањењем ноћне температуре на -2 ° Ц. Такви услови доприносе заустављању раста изданка.

Обрезивање грожђа у јесен у Москви

Обрезивање се врши крајем септембра или почетком октобра према једној од стандардних техника. Већ у ово времеможете припремити склониште за сорту грожђа. Таписерија је ослобођена од грана, у близини се налази ров, винова лоза је притиснута уз тло. Ако покријете грожђе, или га не ставите на земљу, неће бити ефекта. Температура под било којим материјалом у овом случају ће бити врло ниска. Остављајући необрезане винове лозе за зиму, могуће је следеће сезоне да добијемо ледени грм са малим бобицама, или чак потпуно без њих. То је потреба за склоништем (или његовим недостатком) да се одреди време и методе орезивања винове лозе пре зиме.

Кратка култура је метода која се често користи за сорте са обилним плодовима. Обично се користи за не-кукичане сорте. Овом методом, једногодишњи и двогодишњи изданци се одсецају обрнуто, у зависности од величине кластера: што су већи, то је краће.

Просечна резидба се врши како би се створила равнотежа продуктивних изданака и број тачака на њима. Већина сорти одговара 6-8 стријелама које носе воће, од којих свака има 6-8 бодова.

Дуга обрезивање је потребно за сорте са слабим плодним или снажно узгојеним сортама. У овом случају, избојци остављају 10-15 тачака.

Мешовита култура укључује скраћивање воћне стрелице на 6-8 поена, а на замјенском пакету у овом случају оставити само 2 или 3 бода.

Затим извадите винову лозу из носача и њежно је стисните на земљу. За фиксирање изданака примените металне протезе. Треба имати у виду да након савијања, винова лоза не сме доћи у контакт са земљом, као тачкомконтакт може утицати на калуп. Да би се то избегло, потребно је поставити дрвене даске.

Исхрана грожђа у предграђима након резидбе

Након што је усјев извршен за зиму, без обзира на старост, коврчаве лијане, за пуну његу у јесен, грм грожђа треба хранити ђубривом. Препоручује се употреба неколико врста ђубрива које вам омогућавају да акумулирате што више хранљивих материја.

За ђубрива са додатним коријењем, следећа ђубрива су погодна за бољи раст корена:

  • Дрвени пепео - 500-650 г;
  • Калијум сулфат - 20-25 м на 10 литара воде (1 канта).

Поред тога, следећи левци би требало да се уведу у формирајуће левке у подножју вратила за напајање или током пукнућа:

  • Суперфосфат - не више од 80 грама;
  • Фосфорно-поташка ђубрива - 60-75 гр;
  • Хлор калијум - до 30 гр.

Сви облози су направљени не више од 1 м2 око дебла винограда. Велика површина дистрибуције ђубрива није прикладна за исхрану ризома грмљу.

Какав материјал за покривање грожђа у предграђима

Навешћемо најпопуларније варијанте из којих можете изабрати управо ону која ће задовољити одређене климатске услове:

Дрвени штитови, постављени на различитим странама изданака положени на тло, формирају неку врсту "куће". За максимални ефекат, могу се плетити изнутра рубероидом, пружајући додатну заштиту од прекомерне влаге. Метода је одличнамале парцеле, али је неодговарајуће користити га у великим виноградима због потребе за великом количином непотребног дрвета и сложености производње штитова.

Филм или агрофибре. Користећи ове материјале да се сакрију зими, потребно је ставити на грожђе додатни слој гранчица смреке одозго како би се побољшала својства топлотне изолације. Ако намјеравате користити полиетилен, пажљиво пратите временске увјете - боље је уклонити поклопац на топле дане како би се спријечило парење и његова расправа. Боље је покрити - полиетилен или влакна, овиси само о вашим жељама.

Четинарске гране. У московском региону неће бити тешко наћи грање црногорице, које се такође користе за покривање грожђа. Пролазе ваздух и влагу, мада ако зима буде неколико пута топлија, земља се може смрзнути. Игла штити грожђе од мишева.

Додатни материјали. Њихова употреба је прикладна истовремено са земљом. На слоју земље можете поставити све: плоче од шкриљевца, старе металне канте, пластичне контејнере, врећицу. Све што се налази у дворишту може се у потпуности примијенити за сакривање биљке за зиму. Истовремено, препоручљиво је осигурати да грожђе не буде преоптерећено - оне могу оштетити винову лозу.

Наравно, дуг је пут да се сакрије грожђе - да га напуни земљом. Међутим, то није увијек поуздано, посебно у топлим зимама, јер под тако тешком "деком" температура може порасти, а какопосљедица тога, биће испијање винове лозе.