Систем водоснабдијевања приватне куће из бунара властитим рукама

Један од услова за обезбеђивање удобности сеоског живота - поуздано снабдевање водом викендице. Будући да је централно водоснабдијевање у граду изузетно ријетко, водоопскрбни сустав приватне куће из бунара је модерно рјешење за уградњу аутономног водовода до викендице. Да би се осигурао угодан амбијент, потребно је властитим рукама довести воду у кућу из бунара.

Већ нико неће бити изненађен уређењем водовода приватне куће из бунара или бунара. Теоретски, постављање водовода и повезивање бунара са њим је сасвим једноставно: потребно је опремити кесон, копати ровове, замотати их у цијеви, уз пут монтирати спремник, све заједно спојити, затегнути дизалице, поставити аутоматизацију и све је спремно. Тако је и теоретски увођење воде у кућу из бунара. Свака фаза има своје замршености. Они ће наставити да се растављају.

Предности и недостаци песковитих и артешких бунара

Да би се систем водоснабдијевања уредио из бунара властитим рукама, пјешчани и артешки извори ће се уклопити.

Ако потрошња воде у кући није већа од 1,5 м3 /х, питање увођења водоснабдијевања се лако рјешава помоћу пјешчане бушотине. Ова запремина је сасвим оптимална за обезбеђивање мале куће водом.

Главне предности бушотине од песка су мали трошкови изградње, нема потребе за прибјегавањем великом инжењерству и брзини монтаже. Али за викендицу, где живи читава породицагодине, пешчана бушотина није најбољи избор.

Водоносни слојеви током уређења таквих бунара, по правилу, леже не дубље од 50 метара, што не гарантује кристално чисту воду. Иако је у пјешчаној бушотини вода много чишћа него у бунару, у њој могу постојати разне нечистоће и агресивна једињења. Све је то због блиске локације пјесковитог водоносника до нивоа површинских вода.

Перформансе бушотине су око 500 литара, а животни век од само 10 година. Стога, овај тип водоснабдијевања за велике викендице није прикладан.

Најбоља опција је артешки бунар који је опремљен на дубини од 100 метара. Главна предност ове врсте је неограничена испорука воде високог квалитета. Сличан бунар може произвести и до 10 м3 /х. То ће бити довољно да обезбеди воду до куће и пристојно подручје поред ње. Живот таквог бунара чак и током активне употребе може достићи више од 50 година.

Вода која се налази на великој дубини, пречишћава се и природно филтрира. Због тога што не садржи различите нечистоће и бактерије могу оштетити људско здравље. Ако се рупа пијеска може уредити самостално, онда је за артешки потребно прибјећи помоћ стручњака.

Иако бушење артешког бунара и захтијевају озбиљне инвестиције, нема потребе да се штеди. Ова фаза је најбоља за професионалну употребубушилице, које ће, на основу састава стијена које леже испод локације, моћи одредити водоносник и опремити бунар у складу са свим правилима технологије бушења.

Професионалним уређењем бунара, а не властитим рукама, можете се ријешити планине проблема у даљем процесу експлоатације.

Опрема за инсталацију аутономног водовода

Дубина појаве водоносника и његове карактеристике директно утичу на технологију независног бушења бушотине. Уз помоћ стручњака, можете дизајнирати самосталну схему снабдијевања водом у приватној кући која зна како да је исправно повеже, или употријебите готову водоводну мрежу.

У шеми водоснабдијевања приватне куће постоје 3 главна елемента:

 • извор (добро, добро);
 • пумпна станица (пумпа + хидро акумулатор);
 • нафтовод. на којој ће бити сервирана вода.

Ови елементи су опремљени додатном опремом:

 • кесон за бунаре,
 • аутоматизација,
 • филтери за чишћење бунарских вода,
 • бојлер.

Један од најважнијих детаља приликом опремања система водоснабдијевања приватне куће властитим рукама је пумпа, захваљујући којој ће бити обезбијеђена континуирана дизања и довод воде из бунара директно у кућу.

У циљу опремања аутономног бунара, сасвим је довољно поставити уређај пречника 3 или 4 ", са уграђеним уређајемдодатна заштита од рада на суво. Ово ће спречити прегревање и лом јединице када се достигне минимални ниво воде у извору.

Инсталација пластичног или металног кесона се такође обезбеђује снабдевањем водом из бунара и поставља се на такав начин да се обезбеди слободан приступ до њега, али то мора бити урађено тако да не дозволи да прљавштина и вода дођу споља. Његова уградња је неопходна да би се пумпа спојила у бунар и онда била у стању да контролише његово функционисање.

Да би се снабдијевање водом из бунара у кућу опремило властитим рукама, најпопуларније су метално-пластичне цијеви промјера 25-32 мм, које се лако савијају и имају одличну отпорност на корозију.

Водоводне цеви морају се обрисати од извора до куће, њихов ниво заптивача треба да буде испод нивоа замрзавања тла (не мање од 30-50 цм). Инсталација система водоснабдијевања је немогућа без канализационог система, који би требао укључити инсталацију септичке јаме са системом за третман и пријемним камерама.

Опције за снабдевање водом из бунара

Начин бр. 1 - облога са аутоматизованом пумпном станицом . Ако на градилишту постоји плитка бунар и ако то допушта ниво воде, можете инсталирати ручну пумпу или пумпну станицу. Принцип овог система је да се пумпа у хидропнеуматском резервоару испумпава, њен капацитет може да се креће од 100 до 500 литара.

Токомрад са плитким пјешчаним отвором, једна од најрационалнијих опција је уградња аутоматизованог водовода, који осигурава непрекидно снабдијевање водом куће.
У капацитету за складиштење налази се гумена мембрана и релеји који регулишу притисак воде унутар контејнера. Ако је резервоар пун, пумпа је искључена, у тренутку када вода почне да тече, релеј ставља пумпу на прекидач и почиње да пумпа воду из бунара.

То значи да таква пумпа може радити директно, доводећи воду у систем, а након што притисак у систему падне на одређени ниво, да би се попунила "залиха" у хидропнеуматском резервоару.

Сам пријемник (резервоар за воду) мора бити постављен на било које погодно место у кући да би се цевовод, по правилу, налазио у канцеларији. Од кесона до мјеста цијеви у кућу избија јарак, на дну којег се буди водоводна цијев и електрични кабел за пумпу.

Ако је могуће, препоручује се куповина грејног кабла, који ће, поред снабдевања пумпе, и зими загрејати цев, чиме ће се спречити замрзавање.

Начин број 2 - са инсталацијом дубоке пумпе . Приликом ове врсте водоснабдијевања, дубока пумпа има за циљ пумпање воде из бунара у складишни резервоар, који се налази на највишој надморској висини куће. Типично, за уређење складишног спремника, мјесто се налази на тавану или на другом кату зграде.

Ако се одлучи да се резервоар постави на таван, потребно је загрејати његове зидове, што ће спријечити замрзавање воде у њему зими. Због локације резервоара на највишој тачки, ствара се ефекат тлачног торња за воду, при чему због разлике у висини између воденог омотача и тачака спајања постоји притисак, у овом случају 1 м воденог стуба износи 0,1 атмосфере.

У основи, резервоар је направљен од пластике или нерђајућег челика. Запремина од 500 - 1500 литара. У зависности од запремине резервоара, количина воде зависи од тога: она је важна, јер ће се угасити у крану када се искључи гравитацијом. Инсталација коначног пловног прекидача ће аутоматски активирати пумпу када падне ниво воде у резервоару.

Дубинске пумпе се користе када је растојање до нивоа воде у бунару веће од 9 метара. Приликом одабира пумпе, морате узети у обзир перформансе бунара. Упркос чињеници да ће капацитет уређаја зависити само од стопе акумулације резервоара за воду, током аквизиције боље ће се водити ознака максималне потрошње воде у кући.

Дубока пумпа заједно са цијеви и електричним каблом се спушта у рупу, овјешена витлом на поцинкованом каблу, витло такођер мора бити инсталирано унутар кесона. Да би се одржао потребан ниво притиска у систему и да се вода не пумпа натраг у бунар, вишом пумпом се поставља неповратни вентил. Када су сви елементи система инсталирани, само је потребнопроверите унутрашње ожичење до прикључних тачака, а затим прикључите опрему на контролну таблу.

Серијско повезивање система

Ако су цијеви спојене посебним "Америцан 1" демонтажним прикључком, могуће је одвојити траку водонепропусне цијеви ПНД 32 са пумпом монтираном са 4 милиметарског кабла и 5 милиметарског конца из бушотине цијеви.

Кабл вам омогућава да задржите пумпу на одређеној удаљености од дна бунара, која је од 1 до 3 метра. Не препоручује се остављање веће удаљености, јер уређај може бити непроходан, што може отежати његово подизање или чак немогућност.

Повратни вентил се инсталира када овај уређај није опремљен конфигурацијом пумпе. Повратни вентил не дозвољава повратак воде из водовода у бунар.

Пре спуштања, ПНД цев 32 је повезана са пумпом и кабл је причвршћен. На бушотини, која је опремљена бртвеном еластиком, носи се доњи дио траке за главу. Почните полако спуштати пумпу, сваких пола метра, фиксирајући кабл за напајање на цев помоћу пластичних стезаљки.

У овом тренутку, није неопходно да се кабл чврсто вуче, или током истезања полипропиленске цеви може да се сломи. Пумпа се спушта до дна, након чега се подиже на висину од 1-2 метра. Након тога фиксирајте уређај фиксирањем кабла. По завршетку ове операције, фиксирајте горњи део траке за главу.

ПремаТаква шема се изводи инсталацијом водоводног система за снабдевање водом из бунара. Ево главних елемената аутономног водовода са њиховим кратким карактеристикама и задацима:

 • Хидраулични акумулатор је потребан за стварање резерве воде и одржавање потребног нивоа притиска у самом систему;
 • релеј притиска је одговоран за регулацију укључивања и искључивања напајања електричном енергијом пумпе бушотине;
 • релеј суво трчање, његов задатак је да искључи пумпу када је дно бунара испод минималног нивоа;
 • РОМ (уређај за искључивање) је укључен у склоп пумпе;
 • груби филтер, служи за заштиту од великих честица присутних као нечистоћа у води;
 • посуда са уграђеном патроном за чишћење служи за бољу филтрацију воде;
 • потребан је манометар за контролу нивоа притиска.

Као резултат тога, цијена аутоматског система водоснабдијевања ће бити око 3000-5000 долара. Све зависи од тога колико је дубоко извор, каква је врста пумпе и броја места за унос воде у кући. 30-50% од укупног износа је потребно потрошити на инжењерски аранжман система, остатак новца иде на елементе који одређују ниво удобности живљења.

Као што видите, снабдевање водом из бунара је прилично реално, али је важно запамтити велики број нијанси. Пре него што наставите са радом, морате се упознати са технологијом њиховог понашања. Ако тражите помоћ од специјалиста, можете се позабавити овим питањеммного брже и боље.