Што је ламинат боље одабрати за стан

Данас су ламинатни подови најпопуларнија подна облога. Али морате разумјети да се уз добре у својим карактеристикама ламинат често налази нискоквалитетно. Стога, избор подне облоге треба третирати са озбиљношћу.

Тајне избора ламината. Видео

Критеријуми за избор ламината

Приликом избора ламината, главни критеријум који треба узети у обзир су:

 • класа;
 • дебљина;
 • тип везе.

Који је разред ламината бољи?

Прва, од које се исплати - то је класа ламината. Увек је означен на паковању са двоцифреним бројем од 21 до 34. Што је већи број, то су карактеристике следећих параметара веће:

 • отпорност на хабање;
 • отпорност на умире;
 • отпорност на влагу;
 • отпорност на фединг;
 • безбедност од пожара.

Таблица классов ламинатов

Шта значи класа ламината? На данашњем тржишту готово сигурно нећете наћи класе отпорности на хабање ламината од 21 до 23, јер су оне превише непоуздане и погодније за суво складиштење него за стамбене просторе. Али модели класе од 31 до 34 показали су се као пристојна подна облога не само за станове, већ и за комерцијалне просторе. Погледајмо најтраженије класе ламината и одредимо која је разлика:

 • 31. образац. У стану, такав ламинат ће трајати 10-15 година, док је у канцеларији са благим оптерећењем на поду - до 5 година.
 • Класа 32 Лонгер цовер форфлоор Да служи у комерцијалним просторијама са просечним оптерећењем на поду око 7 година, у становима око 20.
 • Класа 33 Веома поуздан и може се користити у просторијама са интензивним оптерећењем на поду, на пример, у продавницама - око 8 година, а код куће - око 25.
 • Класа 34 Најбоља класа за индустријске и спортске објекте. Са таквим оптерећењем може трајати и више од 10 година.

дебљина ламината

На питање која је боља дебљина ламината за кухињу је одговор: што је дебљи, то боље. Дебљина зависи од звучне изолације, топлине пода и чврстоће закључавања браве.

Дебљина ламината не смије бити мања од 8 мм. Такође, не заборавите узети у обзир да ће између различитих просторија ламинат бити повезан са другим подним облогама, тако да висина пода, заједно са подлогом, треба да одговара висини суседног покривача.

Тип конектора панела

Везе су подељене у два типа:

 • лепак;
 • дворац.

Најјефтинији је тип повезивања. Приликом лијепљења панела шав је затегнут, али постављање овог пода властитим рукама је врло проблематично.

Тип "лоцк" и "лепак"

Најпопуларнија врста закључавања. Овдје се ламинат може полагати самостално без љепила уз помоћ посебних брава. Ту се закључава "Цлицк" и закључава "Лоцк". Разлика је у томе што су панели са закључаним бравама скупљи, али могу бити постављени независно и на некој равној површини, док самало је вероватно да ће доћи до закључавања. Да би се ламинат ставио са типом браве "Лоцк", површина мора бити добро поравната. Такође, локација спојева панела достиже ширину, што подразумева ризик од оштећења дизајна дворца. Стога је мудрије повјерити такав посао професионалцу.

Која је подстава боља за ламинат?

Прави избор подлоге омогућава да ламинат задржи свој квалитет и оригинални изглед дуго времена. Стога овом питању треба посветити посебну пажњу.

Приликом избора подлоге, треба узети у обзир следеће факторе:

 • квалитет површине грубог пода;
 • влажност просторије;
 • именовање собе;
 • буџет.

Ако не узмете у обзир ове факторе, могуће је да чак и веома добар скуп ламината може значајно скратити његов животни вијек.

разноврсности субстратов :

 • Цорк - сматра се најуспјешнијом опцијом. Отпоран је на деформације, не штети околини, није склон трулежи и формирању плијесни, има добра звучна и топлотна изолација. Али таква подлога није пожељна за употребу, ако је под недовољно раван, као иу просторијама са високом влажношћу. Осим тога, облога од плуте се разликује релативно високом цијеном.
 • Композитни - састоји се од неколико слојева: два слоја филма и један гранулирани полистирен. Таква облога успјешно скрива неравномјерност грубих подова. Има добру звучну изолацију, спречава стварање трулежи и плијесни, може се користити у просторијама са топлим подовима. Такође композитна облогаиздржљив, али не и веома скуп.
 • Пена од полиетилена је најчешће коришћена и приступачна подлога. Не плаши се влаге, не трули или пљеснива. Лако се монтира и има добра звучна и вапоризолирујућа својства. Али такав супстрат се разликује краткорочно, што ће дефинитивно утицати на живот ламината.
 • Пјенасти полистирен - састоји се од полистирена и фолије. Таква облога крије безначајне недостатке темеља, има добре звучне изолације, погодна је за собе с топлим подом, доступне по цијени. Али временом, таква подлога, као пјенасти полиетилен, може изгубити свој првобитни облик.
 • Фолија - састоји се од главног (пјенастог полиетилена) и вањског (алуминијума) слоја. Ова подлога има одличне топлотне и акустичне особине. Због високе цене коришћења такве подлоге, најпрофитабилнија је у просторијама са топлим подом, јер ће значајно уштедети трошкове енергије.

Ламинат са или без фасете, што је боље?

Руб резача се назива ламинат. Његово присуство даје изгледу ламината посебну профињеност и високу цену.

Ламинат са фасадом изгледа "богатији"

Плоче се касније неминовно формирају између ламината, и ако присуство посуде омогућава да се маска сакрије, онда њено одсуство чини празнине видљивијим. Такође треба напоменути да место ламинатног споја без шамота није имун на влагу. То може довести до отицања подне облоге и саприсуство таквих дефеката је скоро неприметно.

Додатне ознаке на ламинату

Када купујете ламинат, обратите пажњу на додатне ознаке. Оне могу карактеризирати такве параметре као што су антистатички, хигијенски, отпорност на деформације и дјеловање УВ зрака, ступањ отпорности на хабање и запаљивост, могућност полагања на "топлом поду" и друге. Ове параметре је потребно проучити како би се искључила могућност настанка непоправљивих грешака у инсталацији или употреби подних облога.

Додатни називи на ламината

Могу ли ставити ламинат на ламинат?

То се може учинити, али то није пожељно. Прво, ламинат ће шкрипати. Друго, највероватније ће бити неуједначено. Зато је боље уклонити стари ламинат и ставити нови на раван под.

Нега ламината

Ламинат није само леп, већ и лак за његу. Међутим, код чишћења је боље да не користите усисивач, а ако ваш ламинат нема особине отпорне на влагу, препоручљиво је да се не пере јер вода може довести до отицања горњег слоја. За чишћење површине боље је користити специјалне алате за ламинат.

Запамтите да приликом избора ламината морате узети у обзир не само главне карактеристике производа. Важан избор је произвођач. Прочитајте рецензије, дајте предност само познатим и савесним произвођачима, а онда дефинитивно нећете морати да жалите због потрошеног новца, снаге и времена. Професионални савети ће вам такође помоћи да направите прави избор.