Што је боље - Акуапанел или ГЦЛОВ

За декорацију зидова и плафона у просторијама високе влажности могу се користити различити материјали. Многи мајстори у ту сврху користе сухозидом отпорну на влагу, што је идеално ако је потребна преграда у таквој просторији или ако се строп знатно смањи. Плоча од гипсаног картона може се једноставно резати обичним клекерским ножем и једноставно не постоји у стварању лучних конструкција ГКЛ натјецања. Осим водоотпорног сухозида, обрада таквих просторија може се обавити и са Акуапанелом, који је врло сличан сухозидним својствима, тако да је тешко разумјети неискусне мајсторе, што је боље инсталирати у купатилу или било којој другој просторији са високом влажношћу - Акуапанел или суви зид отпоран на влагу.

У овом чланку ће се говорити о главним квалитетима сухозида отпорних на влагу и Акуапанела.

Шта је Акуапанел

Акуапанел је релативно нови тип грађевинског материјала који се може користити за обраду просторија високе влажности. Акуапанел се састоји од цементне плоче и глиненог експандера, на чијем врху је слој од стаклених влакана.

Акуапанел има наследње позитивне особине:

 • Савршено толерише флуктуације температуре
 • Не спали
 • Није склон процесима труљења
 • Има добре звучне изолационе карактеристике
 • хемијски неутрална
 • Не спречава циркулацију ваздуха
 • Добро јееластичност
 • трајан
 • Омогућава брзу обраду просторија
 • Може бити прекривен било којим типом завршног материјала

Недостатак овог материјала може се сматрати само високом цијеном, али с таквим бројем предности чини се да цијена није прецијењена.

Шта је суви зид отпоран на влагу

Водоотпорно суво градиво се састоји не само од картона и гипса, већ и од специјалних адитива који материјалу дају водоодбојна својства.

Кнауф је један од најпопуларнијих произвођача сухозида са таквим карактеристикама. Производи ове компаније разликују се по томе што се у процесу производње под гипсаном плочом отпорном на влагу додаје поливинил ацетатна емулзија, која даје материјалу хидрофобна својства. Међу главним позитивним особинама ГКЛВ су:

 • лов цост
 • еколошки
 • пропелант паре
 • Не спали
 • Не боји се влажности
 • Има добру звучну изолацију
 • Омогућава обраду простора у кратком временском периоду

Недостаци сухозида отпорних на влагу могу се примијетити да има зелену боју, која се може видјети кроз танке тапете.

Суочавање са овим материјалом врши се на исти начин као и код обичног сухозида, само се мора водити рачуна да се током инсталације суви зид постави сигурно унутар просторије.

упоредни материјали

Да би се утврдило којематеријал који се изабере за облагање просторије, у којој влажност ваздуха прелази дозвољене вредности, потребно је упоредити Акуапанел и водонепропусне сухозиде према главним карактеристикама.

отпорност на влагу

У производњи Акуапанела, користи се цементни малтер, који може ефикасније издржати високу влажност од гипсане основе сухозида. Но, отпоран на влагу сухозидом није много лошији од Акуапанела у хидростатичком због присутности у свом саставу високо учинковитих синтетичких адитива. Пожељно је да Акуапанел буде само ако је у просторији влажност ваздуха толико висока да се зидови стално кондензују, или је материјал у директном контакту са водом. Ако ниво влажности није тако висок, онда је оправдана употреба Акуапанела и специјалних сувих зидова отпорних на влагу.

снага

У овој категорији суви зид отпоран на влагу је знатно лошији од Акуапанела. Снага армиранобетонске плоче је много већа од композитне плоче сухозида, тако да ако је потребно да се постави материјал за облагање на мјестима гдје ће површина зида бити изложена знатном притиску, те ако је потребно, користити тешке керамичке плочице за обраду просторије, треба дати предност Акуапанелима, који савршено одговарају висока влажност и оптерећења.

звучна изолација

Потпуно се ријешите вањске буке користећи Акуапанел или дривалл не може радити, али ако је данокарактеристика је важна, онда у мокрим просторијама, зидове треба третирати сувим зидом отпорним на влагу. Има лабаву структуру, која мало спречава ширење звучних вибрација кроз грађевински материјал.

топлотна изолација

По правилу, ако је потребна додатна топлотна изолација, између материјала за облагање и главног зида поставља се материјал за топлотну изолацију. Таква изолација се може извести под сувим зидовима отпорним на влагу и под Акуапанелом. Ако упоредимо овај параметар Акуапанел и суви зид отпоран на влагу, онда ГЦЛОВ има нешто боље карактеристике топлотне изолације због мање густине.

флексибилност

Оба материјала савијају се добро ако дебљина плоче не прелази 9 мм. Суви зид отпоран на влагу може бити савијен и дебљи, али за то је неопходно да се унутрашњи слој обради специјалним игличастим ваљком, а сам лист да се мало влажи.

Цена

Влага отпорна на суву градњу је много скупља од обичних гипсаних плоча, али у исто вријеме, суочавање са зидовима овог материјала кошта мање него ако користите акуапан панеле.

В каких случаах е приложени ГЦЛБ, в което Акуапанел

Ако у просторији постоји висока влажност, зид се може користити као плоча са сухозидом и Акуапанел. Такви материјали могу бити обложени купаоницом или подрумом.

Ако зид има директан контакт са водом, онда је боље изабрати Акуапанел, којиотпорнији на влагу. Вода не може проузроковати озбиљније оштећење овог материјала, а употреба сухозида отпорног на влагу на мјестима гдје ће површина доћи у додир с текућином може на крају довести до потпуног уништења гипсаних плоча.

У поређењу са Акуапанелом, суви зид је лакши, али је овај квалитет профитабилан само за време транспорта и извођења радова.

Због своје мале густине, отпорна на влагу суви зид не дозвољава директно причвршћивање на површину тешких предмета.

Акуапанел се много боље носи са великим оптерећењима и неповољним условима, па се може користити као спољашњи завршни материјал. Акуапанел се може поставити на под; Плоча овог материјала уграђена је као груби под, а на врху се налази било који прикладан за влажне просторе. Гипс картон за полагање на под није уопште погодан због ниске механичке чврстоће, али се плафон може суочити са овим материјалом без много напора. Рад на уградњи плоча од сухозида на равном стропу ће трајати много мање времена него инсталација тешких акваплата.

Зид у влажној просторији може се успешно обложити и специјалним сухозидом и употребом Акуапанела. Нема ограничења на овом резултату, али Акуапанел мрежа би требала бити снажнија од базе која се користи за постављање сувог зида. Размак између вертикално постављеног профилакоји је инсталиран за инсталацију акваплада, не би требало да прелази 300 мм.

Упркос сличности, Акуапанел и суви зид отпоран на влагу не може увек бити заменљив. Главна разлика између ових материјала је њихова "тежинска категорија", која може бити плус или негативна квалитета, у зависности од специфичних услова уградње.