Штета за кварцни гријач за људско здравље, детаљи његове влијаније

Међу многим типовима грејних уређаја који се користе за стварање потребних температурних услова у просторији, потрошач је већ неколико деценија познат кварцни грејач, за који је ова јединица успела да претрпи значајне промене и побољшања која су је учинила технолошки што је могуће и безбеднијим.

Да би имали добар увид у ове уређаје при избору агрегата за специфичне услове, детаљније размотрите агрегат разбијањем прегледа поглавља: ​​

1. Уређај и принцип деловања.

2. Врсте кварцних гријача, њихове карактеристике, предности и недостаци:

 • лампа;
 • монолит.

3. Безбедност.

Уређај и принцип дјеловања

Кварцни грејач је електрични апарат, једна од три врсте инфрацрвеног емитера, који користи грејне елементе за грејање и невидљиво ултраљубичасто зрачење за грејање, док се у халогеном омотачу користи лампа која емитује топлоту и белу светлост.

Дакле, ова два типа инфрацрвених уређаја за грејање разликују се само у грејном елементу. Чини се да је замјеном халогених жаруља на кварцу у случају могуће набавити кварцни уређај из халогеног гријача. Међутим, није све тако једноставно, јер су кварцни гријачи подијељени у типове који имају опћи принцип рада, али различити у дизајну и изведби.

Типови кварцних грејних уређаја

Име кварцних грејача је дошло одистог материјала, из којег се, зависно од врсте уређаја, луковица или панела гријаћих уређаја - кварца.


За структуралне уређаје, ове јединице су подељене на лампе и монолитне, према изведби - на стационарни и преносни. Свака врста има своје карактеристике, предности и недостатке, који одређују обим примене, степен савршенства и, сходно томе, цену уређаја. Погледајмо ове типове детаљније.

Ламп кварцни грејачи

Посебност дизајна ових уређаја огледа се у називу типа - лампе у којој се као грејни елемент користе специјалне лампе са облогом од кварцног стакла које емитује топлоту и ултраљубичасто зрачење, у правцу зрачења постављеног у кућишту са рефлектором.

Уређај кварцне лампе

Грејни елемент кварцног грејача састоји се од спирале направљене од легуре никла са хром-никром и смештене у шкољку од кварцног стакла.


Овај тип уређаја прелази на максималну снагу грејања за само 30 секунди након укључивања мреже и исто тако брзо се хлади након искључивања уређаја. Због тога је материјал сијалице (цеви) изложен топлотном удару, како када је укључен, тако и када је уређај искључен. Због тога је тело грејног елемента (лампе) направљено од кварцног стакла, способног за пренос тренутног загревања или хлађења на вредност од 1000 степени, а нихромска завојница у кварцној цеви за искључивање сагоревања при загревању је у вакууму.

диаметер куартз стаклене цеви може бити у опсегу од 8 - 16 мм, минималне /максималне дужине сијалице - 100 мм /1000 мм, вредност напона напајања - 220/230, 110, 12, 24 и 400 В.

У просеку, кварцни цеви грејач дизајниран за загревање 18 кубних метара. запремина простора, а куповина мора поћи од ових података. Што се тиче потрошње енергије, таква јединица са термостатом користећи као главни и једини уређај грејање троши дан на загревање ова запремина 2,5 - 3,5 кВ.

При куповини кварцни грејач и израчунавања потребног капацитета је корисно приближна калкулација Обрачун формула - 1 кВ до 10 квадратних метара. област.

Имплементација кварцни тубе хеатерс

Спровођење кварцних електричних грејача производе портабл или намењени за монтажу на зид, па чак и плафона.


Практичније и функционалан сматрају преносних уређаја, али изгубе у удобности зида и плафона - увек постоји шанса за случајно превртања уређаја или лаптоп кабл за напајање штету. Међутим, постављање инсталација на зид или плафон уређаја захтева одређене вештине и пружају мере безбедности на место и област уградње уређаја. Осим тога, после грејне сезоне стационарне јединице су неостварен и њихова монтажа, периодично растављање тешко.

Предности и недостаци кварцни лампе грејача

побољшани моделиагрегати због многих врлина су распрострањени у свакодневном животу, потрошачи и даље користе чак и застарјеле моделе.

Списак одлика:

 • лакоћа рада и свакодневна брига;
 • функција искључивања током случајног превртања или превртања;
 • могућност независне замјене грејних елемената;
 • компактност и мала тежина - мобилност;
 • је готово тренутни излаз за дату снагу;
 • одсуство утицаја на влажност у просторији;
 • да је штета на људима минимална - само ако се крше правила рада;
 • доступност цијелог распона трошкова модела.

Упркос сталном побољшању уређаја за грејање овог типа, они и даље имају недостатке:

 • Осетљив, иако повезан са снагом уређаја, потрошња електричне енергије;
 • недостатак аутономије - зависност од доступности електричне енергије у мрежи;
 • крхкост кварцних сијалица, велика вероватноћа отказа у случају случајног пада;
 • опасност од пожара (за директну употребу у близини запаљивих предмета);
 • опасност од добијања електричне трауме (фактор било којег електричног уређаја);
 • ризик од топлотних опекотина у случају случајног додира са лампом.

Монолитни кварцни грејачи

Овај тип кварцних инфрацрвених грејача разликује се од дизајна лампе и технологије производње, за кратки назив врсте која се користи скраћеница МКТЕН - монолитни кварцелектрични гријач.

Уређај је произведен на следећи начин. Прво, направљен је загрејани елемент - метална цев са запечаћеним крајевима која је закривљена са змијом, која је смештена у ницхроме хелик и испуњена је кварцним песком. Крајеви спирале се извлаче са крајева цеви у облику контаката.

Ова "змијска" цев се уграђује у раван облик заданих димензија са завршетком контаката никромовог конца преко његових зидова, након чега се форма испуњава пластичном мешавином кварцног песка са мермерном мрвицом на бази везива - беле глине. Садржај форме се запечати и пошаље у пећ за сушење, што резултира равном монолитном декоративном плочом од вештачког камена са унутрашњим грејним елементом, равномерно загреваним проласком кроз роаминг струју и даје топлоту околини уз помоћ ефекта конвекције.

Приликом формирања плоче, користе се технологије за израду естетски атрактивних панела који се уклапају у постојећи ентеријер просторије. Приликом куповине овог гријача, величина и снага се бирају на основу индивидуалних потреба потрошача.

Ради лакшег коришћења и аутоматског одржавања температурног режима у просторији, многи такви грејачи су опремљени термостатом. Ако у комплету уређаја нема термостата, постоји техничка могућност да га се додатно инсталира на уређај.

У економском смислу, монолитни кварцни грејач далеко надмашује лампуГрејање 16 - 17 м2. током дана монолитни уређај троши око 0,5 кВ електричне енергије.

Важно! Када искључите расхладну плочу, због присуства кварцног песка у тањиру је веома споро - око 2 степена на сат, што значи да се благо загревање просторије наставља неколико сати.

Типови монолитних грејача према перформансама

Монолитни кварцни грејач такође може бити преносив или монтиран на земљи трајно.

Преносиви панели, упркос њиховој значајној тежини (10 - 12 кг), лако се помичу због точкова у својој конструкцији. У овом случају, тежина уређаја није недостатак - јединица је теже преврнути.

Стандардна величина плоче је 610к340к25 мм, што не ствара проблеме при кретању између соба иу малим становима.

Монтажа МКТЕН на зид обично је технички једноставна, ако пратите упутства за инсталацију. Међутим, потребно је избегавати монтажу такве јединице на плафон због сигурносних разлога, јер значајан дио уређаја поставља повећане захтјеве за монтажу и има карактеристике темеља, чија грешка може довести до пада уређаја и повреда.

Предности и недостаци монолитног кварцног ТЕН-а

Листа позитивних карактеристика у монолитним грејним панелима је много шира од оне за грејаче лампи. Да бисте направили прави избор приликом куповине уређаја, наведите следеће предности:

 • профитабилност;
 • термичка сигурност (максимална температура панела +95 степени);
 • једноставност свакодневне бриге;
 • отпорност на механичка оштећења;
 • компактност;
 • стабилност;
 • естетика;
 • нема штете по здравље када се користи;
 • приступачност;
 • велики избор уметничких решења.

В МКЕТЕН, съсо, има недостатъци:

 • недостатак аутономије;
 • немогућност поправке или замене грејних елемената;
 • Конвективна конвекција је запрашивање одређених површина простора.

Листа негатива је веома скромна, што је још чудесније након упознавања са заиста ниским цијенама.

Безбедност при раду кварцних грејача

За дугорочно функционисање и искључивање повреде приликом коришћења опреме за грејање морају бити испуњени следећи безбедносни захтеви:

 1. Уређај мора бити уземљен.
 2. Чишћење апарата у укљученом или топлом стању је забрањено.
 3. Повлачење електричног кабла за помицање гријача није прихватљиво.
 4. Забрањено је додиривање грејних елемената током рада уређаја.
 5. Продужено присуство у непосредној близини укључених кварцних лама пријети опекотинама.

закључак

Усклађеност са правилима о употреби уређаја за гријање описаних у упутама за употребу уређаја и опћим сигурносним прописима приликом руковања електричним апаратима ће сачувати ваше здравље и продужити животнајсавременија опрема.