Шта су дневна светла и зашто су дизајнирана?

Покушаји да се побољша безбедност на путевима довели су до извештавања о светлима која су учинила мобилни транспорт видљивијим. По први пут, светла дневне светлости су се појавила пре око 40 година у скандинавским земљама, где климатским карактеристикама често недостаје природно светло током дана.

После деценија, присуство тркаћих светала на аутомобилу је постало обавезна тачка у правилима пута (ДР) у већини земаља света, чиме се доказује њена ефикасност. Чињеница да ће таква дневна светла и све што је повезано са њима, рећи ће овај чланак.

Шта је ДГС?

Светла за дневну вожњу (ДФЛс) су светла која се налазе на предњем делу аутомобила. Они су дизајнирани да се користе током дана. ДГС значајно побољшава видљивост возила у покрету (ТОР), чиме се смањује ризик од хитних случајева. У енглеском језику ДЗХ се назива ДРЛ (дневна свјетла). Ова скраћеница се често налази на амбалажи са комерцијално произведеним покретним светлима.

ГОСТ и ДФГ

Инсталација уређаја за осветљење и светлосну сигнализацију на ТК регулисана је стандардом ГОСТ Р 41.48-2004. Одељак 6.19 "Светло за дневну вожњу" јасно наводи правила за постављање светлосних уређаја, њихову геометријску видљивост и функционалну шему повезивања. Посебно, клаузула 6.9.19.5 каже да емитовано светло мора ићи под углом:

  • у хоризонталној равни - 20 °;
  • у вертикалној равни - 10 °.

Управо у томе је поентачесто крше возаче када праве и фиксирају ДФГ својим рукама. Као резултат тога, свјетлост или усмјерена на асфалт, без привлачења позорности контра моториста, или их превише засљепљује.

Минимална одступања за постављање свјетала за вожњу јасно су приказана на слици.Укључивање (искључивање) покретних светала врши се аутоматски када се мотор покрене (стоп) (тачка 6.17.7). Такође, у електричном кругу треба узети у обзир аутоматско искључивање дизел мотора у тренутку када се укључе светла предњих светала.

Кратка и дневна светла

У Русији, на законодавном нивоу, обавезно кориштење хидроелектрана је одобрено у новембру 2010. године. С тим у вези, ДРА су допуњене амандманима, према којима би сваки мобилни транспорт требао укључивати дизел мотор, или кратка свјетла, или антифог свјетла.

Избор извора светлости, који обавља функцију покретних светала, у великој мери је одређен пројектним карактеристикама аутомобила и годином његовог пуштања. Модерни модели аутомобила опремљени су редовним преносницима на бази ЛЕД модула. Употреба таквих ДДЦ-ова значајно штеди потрошњу горива и снагу батерије приликом вожње у градским подручјима.

Из тог разлога, многи власници машина самостално инсталирају готове модуларне ДБЗ-е или их праве властитим рукама, ослобађајући се недостатака кратких и свјетала за маглу. Укључивање светала за кратка светла омогућава осветљење и димензије арматурне плоче, што резултира повећаним оптерећењем батерије и скупљањемрадни век лампе. С друге стране, предња светла ће појачати возаче надолазећег саобраћаја, што је њихов главни недостатак. Због тога је у многим земљама забрањено њихово укључивање у условима нормалне видљивости.

Тачка 12.5 Административног законика РФ садржи информације о кваровима и условима под којима је забрањена употреба ТК. Нарочито је забрањено уградити свјетлосне уређаје чији начин рада не испуњава основне захтјеве Правилника, што подразумијева лишавање права на период од 6 до 12 мјесеци.

Посебну опрезност треба показати возачима јавног превоза, као и превозу дјеце, опасног и превеликог терета. Према чл. 12.20 Кодекса о административним прекршајима на територији Русије за јахање у светло доба дана са искљученим ДГС даје упозорење или новчану казну од 500 рубаља.

Инсталација и прикључење ДГЗ-а

Пратећи распоред распореда, покретна светла на аутомобилу су сасвим реална са сопственим рукама. Комплетан модел индустријски произведених модела обично укључује доступност описа и детаља за брзу монтажу и повезивање са мрежном мрежом машине.Али са саморефлексним фаровима дневне светлости, мораш се преварити. Посебну пажњу треба посветити квалитету и исправности везе, како би се избјегли проблеми у вези са ожичењем у будућности.

Што се тиче готових склопова, Пхилипс ЛЕД ДВД је овдје добро доказан. Повољно се истичу лакоћом уградње, погодни су за многе марке аутомобила, имају кућиште отпорно на ударце и дуг вијек трајања.Њихов једини недостатак- то је цена која се креће од $ 60 до $ 100 за пар. Сумирајући, желио бих напоменути да су данашња дневна свјетла тандем практичности и сигурности. Због њихове намјене, аутомобил се додјељује из опћег протока кретања, а њихово свјетло спрјечава потенцијалне несреће.