Шта садити поред ограде, савјете, препоруке и примјере фотографија

Сеоска кућа - ово није само уређење ентеријера простора, већ и разноврсне биљке и декоративни елементи који украшавају територију. Сви власници викендица воде бригу о љепоти свог дворишта и често преферирају да не прибјегавају специјалистима у дизајну пејзажа, рјешавајући питање вртларства пољопривредног земљишта на своју руку. Размислите шта бисте садили поред ограде.

Правила за слетање

Слетање уз ограду не би требало да буде неуредно. Прије свега, потребно је ријешити сљедећа питања:

  • која се површина очекује да буде озелењена, јер мале површине не би требале бити преоптерећене великим биљкама и плантажама не би требале бити честе;
  • гдје ће се налазити биљке, на сунчаној или сјеновитој страни ограде;
  • шта ће послужити за садњу, заштиту земљишне честице или украса;
  • пожељна висина биљака;
  • потребно је узети у обзир карактеристике тла, климатске услове, као и да ли ограда биљака не замагљује;
  • да ли је могуће садити биљке које захтијевају пажљиву бригу или користити скромне усјеве;
  • која врста ограде (чврста, ријетка, мрежаста-рабица), из које се израђује материјал, њена величина, интегритет и изглед.

Након решавања свих питања, може се приступити селекцији самих биљака. Догађа се да одабране биљке за садњу не могу расти на одређеном подручју. Пожељно је садити дрвеће не ближе од 3-5 метара од ограде, грмље на удаљености од 1-1,5 метара да би се избегло оштећењеограде. Кућишта су различита и свако треба да покупи одговарајуће грмље, дрвеће или другу вегетацију.

Тренутно је употреба микбордерса - мјешовитих засада грмља, цвијећа и дрвећа врло популарна. Основа таквих засада је употреба цветних биљака у различито време, док су оне добро избалансиране. За таква слијетања типична је употреба неколико врста четињача, патуљастих грмова и дрвећа, велика разноликост боја.

Шта је боље посадити уз ограду из решетке

Ако оградите сеоску кућу са решетком и желите да се затворите од погледа иза ограде или само да је украсите, онда можете да направите ограду са засадима. За мрежасте ограде, погодне биљке су: оцат маиден (партхенотсусс), мирисни грашак, коврчави мед, кобеи и друге врсте лија. Често се на таквим скуповима налазе и хмељ, ехинотистис (луди краставац) - биљке непретенциозне и брзо растуће. Важно је запамтити да је хмељ врло одржив и да га се у будућности ослободити - није лако.

хиппиехопс

Можете засадити пасуљ - он ће затворити подручје и донијети плодове. Слетање би требало да буде густо. Топинамбур са добром негом такође расте довољно високо и доноси корисне плодове.

Биљке погодне за дрвене ограде

Дрвене ограде - најпогоднија опција за земљишну парцелу, која комбинира естетски изглед, издржљивост и еколошку прихватљивост. Уз ову ограду можете да засадитебило које грмље, винова лоза, дрвеће и цвијеће. Погодни су за трње, аронију, спиреу, вртове хортензије, гуме за жвакање, ирге, глог, брезу, форзију, траву, барберију, јоргован, тују и многе друге биљке.

У позадини се налазе највише културе: туја (посебно колоније), патуљасти борови, чичак, ципринид. На предњој страни - ниско и покривају земљу брин, патуљак, јеле. У размацима између њих можете ставити листопадна листопадна стабла са пламеном круном - врбом, брезом. Ако је тешко селектовати дрвеће за садњу, онда ће најбоља опција бити црногоричне или листопадне пасмине са високим цијевима.

Гомила дуж ограде може бити најразличитија, најчешће комбинована са средње или високим цветовима. Оцене се морају узети са другачијим периодом цветања. Захваљујући томе ће постојати величанствене оазе, које ће задовољити његову љепоту и арому. Врло лијепо цвијеће, засађено како у облику сложених композиција, тако иу облику једноставних цвјетних гредица. Можете украсити вишередни цвјетњак.

Врло погодан за украшавање сеоских кућа вишегодишњим цвијећем. На пример: љиљани, климати, руже, нарцисе, пиони, тулипани, шаренице, разне врсте хризантема, далије, вишегодишње астере, лупине. Диван украс простора на огради може бити непретенциозан рудбекииа (златни метак) - висок (до 200 центиметара) и не захтијева посебну биљку за његу.

За садњу поред вртларства и љепоте донесених и других погодности, можете засадити плодове бобице -малине, рибиз, огрозда, кукови, глог. Широко се користе засаде воћака - јабуке, крушке и др.

Ограда од профилисане или валовите плоче

Уз ограду од валовитих или профилисаних листова потребно је засадити јаке биљке, јер ће таква ограда јако загријати сунце, а биљке могу патити од прегријавања. Препоручује се да се такве ограде осликају пре садње. Уз такву ограду могуће је испланирати и јасмин, јоргован, малину и неке врсте лија.

Може се засадити на уличној страни дрвета - бор, јела, кестен, бреза и исећи их док растете. Једење треба засадити на довољној удаљености од ограде, како би се контролисао њихов раст фризуром. Врло погодна за слетање и изнутра и са вањске стране ограде, далије.

Избор биљака, узимајући у обзир потребе тла и осветљење

Треба имати на уму да свака биљка има своје захтјеве за влагу и састав тла. Ове карактеристике треба узети у обзир приликом комбиновања засада различитих биљака. На пример, тресет и жутика не планирају се у близини. Дерен - грм који достиже висину од три метра, са широким листовима и оштрим врхом. За њега, најбоље довољно влажна тла, не захтијевају посебну његу, брзо расте и лако се скраћује.

Барберија је ниско растућа, грмовита висина од 0,7-0,9 метара, најчешће сорте нису захтјевне и наводњавају се, али боље засађене на отвореним и сунчаним мјестима. Пожељно је са јужне или западне стране ограде.

Такође је пожељно узети у обзирпредности биљака у односу на освјетљење. За паклене су: хортензија, орлови ноктију, бршљан и дугогодишњи заљубљеници у врт - кампсис, ткајуће руже, глицинија, Цлематис, грожђе. За воћке - трешње, трешње, кајсије, брескве, шипци су најбоља оплођена, влажна земља. Четинарске врсте захтијевају пјесковито тло и добро освијетљене просторе.

Љиљан, црни крилати планински јасен, јелени се могу сијати у комбинацији са ниским растом грмља, у облику малих група. Ровена, калина је непретенциозна, али као засјењена, влажна мјеста и оплођена земља. За такве засаде погодни су и јорговани и старији. Старијег може бити посађено одвојено, непретенциозно на тло, али љубавно. Не захтева посебну бригу.


Украсне ограде могу бити једногодишње, као што је лобелија, мирисни грашак - непретенциозне су и брзо се протежу. Бездимни грашак добро расте и обилно цвета на местима која се загревају на сунцу. Партхенотсус се развија на сваком тлу, не захтијевајући влагу, погодан за пјесковито и иловасто тло.

Постављање уз трачнице

Главни елемент регистрације приватне парцеле - стазе. Они заједно спајају све елементе, стварајући од њих невероватну композицију. Стога је изузетно важно да буду правилно састављени. Најраспрострањенија опција је стварање границе, рабата од годишњих и вишегодишњих ниских биљака, малих цвјетних гредица.

Ако пут пролази кроз травњакцвјетне гредице, онда морате дефинитивно одабрати њихову линију. У ту сврху можете створити плочу од ниске резане тканине (термофилну биљку, погодну за подручја са благим, топлим климама), ниске форме туиаса. На мјестима гдје се шавови пресијецају, постављајући велики камен, можете посадити грожђе дјевојке слањем грана на њега.

Погодно је да се на стази засаде неке врсте клеке на бази земље и других врста четињача. Није густа једноредна слијетања колонијална Туиа је идеална за стазе у ширини не мање од једног и пол метара. Ниски сферични облици ће се савршено уклопити и украсити укупан изглед.

Око стаза тврдог покривача и бетонске плоче можете засадити дрвеће на удаљености не већој од 70-150 цм, а од руба грмови нису ближи 50-100 цм, за стазе са шљунком који се може смањити.

Од цвећа дуж стаза можете засадити трајнице: геихере, домаћине, јаглац, флокс шиловидне, вулгарис, седум, метлу, тимијан, лаванду, априету, арабис, милниан. Ниске: астилоб, звона, каранфилићи, аквилеги, разне врсте јаглаца и друге трајнице. Од година се савршено уклапају: петуниа, барцхатси, целозиа, Нигел, Немопхилус, левина зив, салвиа, сцхисантхус, настуртиум, агератум, лобелиа, брахикома, више о томе можете наћи овдје.

додатне препоруке

Биљке дуж ограде обично су засађене у облику једноредног слијетања. Дубина рова мора бити око пола метра. Размак између грмља је 50 до 80 центиметара, у зависности од њихове величине. ИнУ случају ниске ограде препоручује се да се уз њега постави дрво. Они ће визуелно повећати његову висину и учинити је сигурнијом.

Да бисте добили прелепу живицу, направите фризуру по могућности што је пре могуће и чешће. Пре резања, сачекајте док се не повежу круне сусједних стабала. Лајм и бријест се најлакше секу. Важно је запамтити да појединачне биљке имају различите стопе раста, у зависности од учесталости фризура. Ако желите да направите више редова садње стабла, онда је боље да одаберете црногоричне и листопадне пасмине. Највише су засађене у позадини.

Лишће на таквим искрцајима налази се у првом реду, нарочито добро, ако је то врба или бреза. Дрвеће треба поставити тако да у будућности не ометају раст постојећих искрцавања. Немојте садити дрвеће близу ограде, зграде, водоводне цеви, жице, системе за наводњавање, јер их је могуће оштетити коријењем. Ово се посебно односи на црногорицу са високо развијеним кореновим системом. Слетање би требало бити удаљено неколико метара од зграда.


Висока стабла су најбоље смештена на северној страни локалитета, јер могу касније заклонити друга слијетања. У исто време, такве плантаже штите од утицаја хладних ветрова. У источним и западним дијеловима боље је имати грмље, испред дрвећа или уз ограду.

Кловн дуж ограде не крије своје мане, већ привлачипажњу Због тога се препоручује украсити ограде цвијећем како би се нагласила његова љепота. За сваку врсту цвећа важно је покупити одговарајуће земљиште. Биљке које не садрже влагу и преферирају слабу влажност земљишта не би требало да се саде заједно.

Након слијетања уз ограду уз придржавање препоручених правила, појавит ће се прекрасно, удобно приградско подручје.