Шта одабрати расвету за спаваћу собу

Светла спаваћа соба са мешовитим осветљењем

Спаваћа соба - прилично је интимна и особна соба, не долази трећа страна, у њој се одморимо и опустимо. Стога, правилно осветљење игра велику улогу, то ће зависити од тога колико ћемо бити удобни. Погледајмо у овом чланку како да изаберемо осветљење спаваће собе, како би било пријатно.

Изаберите расвету у спаваћој соби


На фотографији, пример спектакуларног осветљења у тамној спаваћој соби

Осветљење у спаваћој соби је креативно, али прилично компликовано. Велики избор расветних уређаја, омогућава вам да створите атмосферу у спаваћој соби и покупите светла за све стилове ентеријера.

Ово може бити:

 • Лустер у средини плафона,осветљава целу просторију.
 • ноћне светиљке , са функцијом сенки.
 • Осветљавајући зидове у спаваћој собикористећи свитак.
 • локално осветљење , одређује одређене зоне.

Каква врста осветљења треба да буде у спаваћој соби, сваки њен власник одлучује сам, на основу својих укуса и преференција.

Главно је да се узму у обзир нека важна правила, која имају лампе:

 • Велики лустер у средини стропа није потребан, али је потребно освијетлити узглавље кревета.
 • Ако је кревет дупли, инсталирамо две лампе са одвојеним прекидачима.
 • Ако желите да означите слике или тапете, позадинско осветљење треба да буде меко и не светле боје.
 • Осветљавајући тоалетни стол, лампе се налазе са стране иизнад вас ће вас спасити од сенки.

типови осветљења


Занимљива варијанта осветљавања спаваће собе на зиду

Постоји неколико типова расвјете, они су подијељени по локацији њихове локације и обављају различите функције:

 1. Опште осветљење.


Осветљење спаваћих соба лустерима на плафону

Опште осветљење се сматра лустером који се налази у центру плафона, чије светло осветљава целу просторију. Међутим, треба имати на уму да светлост у спаваћој соби не би требало да буде превише светла и оштра. То се може постићи уз помоћ нијанси и напе.

Али не обавезно објесите лустер ако вам је потребна општа свјетлост. Најмодерније је сада направити сјајни плафон или са позадинским осветљењем. Осветљење у спаваћој соби са затезним плафонима, осветљено халогеним сијалицама, скривено иза сухозидног дизајна, створити ће атмосферу удобности.

Један од најпрестижнијих стропова за спаваћу собу је стварање неба са звездама које сијају у мраку. Такав плафон се опушта и прилагођава сањарењу, што побољшава процес заспања и доноси добре снове.

Сматра се да је још једна од оригиналних техника општег осветљења у спаваћој соби инсталирана на поду или постављена у њу. За естетику ентеријера, они се могу сакрити иза декоративне лајсне. Такво осветљење ствара ефекат лета, као да су зидови одвојени од пода.

Чак и ако имате једну лампу, онда она не мора нужно бити смјештена у средини стропа. ЊеговМожете га поставити директно изнад кревета усмеравајући светлосни ток на плафон. Осветљење над креветом у спаваћој соби не би требало да буде светло.

 1. Локално осветљење.

Локално осветљење помоћу светиљки на ноћним ормарићима

Ово је додатна просторија за осветљење која не даје много светла и има мали радијус осветљења. То могу бити као постељне свјетиљке, и сцонцес на зидовима или подним свјетиљкама на поду. Они најчешће обављају декоративну функцију, или дају прилику да читају пре одласка у кревет без употребе заједничке светлости.

Често се локално светло користи за декоративно осветљење, на пример: осветљење слике за интимност унутрашњости; позадине са позадинским осветљењем за креирање акцента; уградња подних лампи у фотеље за додјелу зоне читања или ручни рад.

Наравно, не можете без локалне расвете у близини тоалетног стола. Када постављате сијалице у близини складишта, запамтите да нема сенки и одсјаја, сијалице треба да буду постављене са обе стране огледала и изнад њега.

Разноврсне лампе за локално осветљење омогућиће вам да изаберете праве облике и боје за сваки стил ентеријера, а цена неће погодити џеп. Чак и ако ваша спаваћа соба нема одређену стилистику, онда уз помоћ изабраних лампе можете је сами креирати.

 1. Декоративно осветление.


Украсно осветљење кревета

\ т

Као декоративно осветљење можете осветлити свеу сваком случају Ово може бити: ниша у соби; унутрашњост гардеробе, посебно спектакуларна, изгледат ће ако су њезина врата израђена од прозирног стакла или у боји уметака; слике или тапете, осветљене шареним светлећим диодама.

Такође, декоративни позадински осветљење може да се користи за прављење тоалетног стола поред локалне расвете. Осветљење огледала или огледала ће створити атмосферу збуњености и мистицизма у спаваћој соби, а можете одабрати боју светлости, узимајући у обзир њене предности и позадину унутрашњости просторије.

Најчешћа варијанта декоративног осветљења је вишеслојно осветљење плафона. Опште осветљење се сматра светлијим и живописнијим бојама лампи, када као украсно осветљење преферира тамније и пригушене боје.

 1. Природно светло.


Природна светлост је регулисана завесом

Ово је наравно светло из прозора или неколико прозора. Најчешће се не узима у обзир у спаваћој соби, јер врло често поподне нема никога у њој. Међутим, то није случај, јер постоје викенди и празници, а истовремено желим да се опустим и опустим.

Осветљеност природне светлости зависи од: доба дана; страну света у којој се налази соба; број прозора у затвореном простору; квалитет и особине стакла на прозорима. Прилагођава природну светлост завесом.

Обично у спаваћој соби објесимо двије врсте завјеса, оне су лагане и прозирне, пролазећи свјетлост, али прилагођавају њену свјетлину и густоћу,тешке завесе које не пропуштају светлост, добре су, ако сте хтели да легнете и дремате поподне.

Положај светлости


Исправно осветљење постељине у спаваћој соби

Приликом креирања удобног дизајна, увек треба узети у обзир осветљење спаваће собе. Положај расвјетних тијела у просторији, по правилу, планира се у фази поправке, јер је потребно провести постављање и, наравно, сакрити.

За почетак, потребно је нацртати приближан распоред просторије с намјештајем. Свјетиљке ће бити смјештене на или у близини кревета, у близини тоалетног стола, могуће у ормару, морате узети у обзир свјетла и нагласке на зони.

Савет! Правилно одабрано осветљење и уређаји могу бити лоцирани не само на једном или два места, већ свуда где желите.

Место светлости


Неуобичајена расподела кревета са осветљењем

Стварање лаганог дизајна у спаваћој соби је разноврсно, само требате правилно покупити свјетла за различите зоне у спаваћој соби. Такође, морате узети у обзир стилску оријентацију просторије, схему боја и свјетлину.

Размотримо место инсталације уређаја:

 • Плафон. Класика осветљења на плафону, има лустер у центру. Сада је распрострањенија гипсана конструкција на плафону са осветљењем. Може бити и затегнута стропа са високим осветљењем или комбинација конструкције од гипсаних плоча са затезним плафонима

И на стропу можете направити освјетљење или пригушено освјетљење за додјелу кревета који јеглавни предмет намјештаја у спаваћој соби. То може бити главно осветљење, под условом да светлосни ток не буде усмерен ка кревету, и декоративној расвети, за акценат.

 • Зидови. Ако су у соби ниски плафони и не постоји могућност постављања на њих лустера или истицања дизајна, главно светло се може направити уз помоћ зидних лампи. У овом случају, они се морају налазити на висини од два метра од пода да би делимично осветлили плафон.

Најчешће, расвјета у спаваћој соби на зиду је локална и служи за расподјелу одређених подручја спаваће собе. На пример: додељујемо кревет уз помоћ чаура са обе стране; Ми изолујемо тоалетни простор, имамо лампе око огледала; изолујемо гардеробу са унутрашњим елементима.

 • Спрат. Идеја постављања уградних елемената у поду је веома оригинална. Такво осветљење може да обавља различите функције, стварајући ефекат свемирског лета или мистичног лета. Такође, може бити и низак ниво светлости са светлом према горе.

Савет! Ако се плашите да погрешно одаберете осветљење у спаваћој соби, консултујте се са дизајнером, јер ће светлост зависити од вашег удобног стања.

закључак


Све врсте расвете у ентеријеру спаваће собе

Спаваћа соба је мјесто гдје се опуштамо и одморимо након напорног радног дана. Зато су ентеријер и дизајн важни за наше удобно стање, док се налазите у другој просторији. И да нагласими да бисте нагласили хармонију просторије, потребно је да направите исправну расвету у просторији.

Видео приказује како да направите ожичење у спаваћој соби.