Шта направити рупу у утичници: препоруке

Правилно постављамо утичнице

Како направити рупу у зиду испод зидне утичнице?

Такво питање неизбежно се суочава са онима који су одлучили поправити кућу или стан без ангажовања професионалаца. Али одговор на ово питање је прилично разнолик и има своје замке. Стога ћемо у нашем чланку размотрити ово питање, које се назива, од А до З.

Где се могу налазити утичнице

Прије него што погледамо процес и одаберемо пречник рупе у утичници, погледајмо и гдје, у ствари, можете их инсталирати. На крају крајева, правила ПУЕ јасно одређују: где и које врсте утичница треба да стоје.

Поред тога, према грађевинским прописима постоји минимални број испуста за сваку поједину просторију. Штавише, чак су и номинални параметри таквих утичница стандардизовани.


Правила и правила за лоцирање утичница у соби

 • ВСН 59-88 обезбеђује најмање један излаз у свакој дневној соби. У овом случају, станови на југу земље морају имати два излаза у заједничком простору, у који ће бити уграђена клима. У ходницима је предвиђена једна утичница за сваку површину од 10м2.
 • Највећи број утичница треба да буде у кухињи. За собу до 8м2 морају бити најмање четири, а за кухиње веће површине најмање пет. Истовремено је обавезна једна утичница номиналне струје од најмање 16А. Ако у кухињи постоји и електрична пећница, онда се очекује друга утичница номиналне струје од 25А.
 • Али то је количина. ФорТакође смо важна места на којима треба инсталирати утичнице. Логично је претпоставити да би ово требала бити погодна услуга, неометано мјесто. Такође треба имати на уму да се утичнице могу инсталирати испод судопера, а такође се не препоручују на удаљености мањој од 0,5 метара од водовода. Ако је утичница инсталирана мање од 1 метра од гасовода, мора се осигурати додатна заштита кабла за напајање и утичнице.


Утичнице у купатилу се могу налазити само у зони 3

 • Одвојена ставка је утичница инсталирана у купаоницама. Упутство не препоручује монтажне утичнице у овој просторији, али је дозвољено за стамбене просторије. Једино ограничење је уградња утичница не ближе од 60 цм од судопера, каде или туш кабине, као и обавезно прикључивање утичнице преко машине УЗО.

Обратите пажњу! Сада је на тржишту прилично широко заступљене утичнице са уграђеним аутоматом УЗО. Такви производи се такође могу користити у купатилима.


На фотографији УЗО машина

 • Сада, што се тиче висине инсталације утичнице. Може бити било које. Стари совјетски стандарди су препоручили висину инсталације у подручју од 1,3 метра. Нови "европски" стандарди препоручују инсталацију на висини од 20 цм као видео. Али у принципу, не постоје рестриктивна документа која забрањују постављање утичнице на плафону или директно у средини пода. Стога, овде треба водити само смјернице и практичност.

Какомоунт соцкет

Сам процес постављања утичнице није технички веома компликован. Али ево нијанси о којима ћемо причати.

Фазе уградње утичнице

Процес монтаже утичнице, као иу сваком другом случају, почиње планирањем. Треба да испланирамо где ће тачно стајати утичница, како да јој доведемо напајање и број утичница у групи.


Холе соцкет

У првој фази треба да избушимо отворе испод утичница. Ово питање је доста разноврсно, па ћемо га детаљније размотрити у наставку. У међувремену, треба да знате да дубина овог отварања треба да буде једнака дубини хипотеке, или како се још назива - под-дилер.


Поправљамо хипотекарне кутије

Следећи корак је повезивање жице у кутију за залог, а сама кутија је фиксирана. То можете урадити или помоћу кита или помоћу вијака. Друга опција је исправнија - и једина је могућа за подинсталаторе инсталиране на стаблу.


Повезујемо утичницу

Затим спојите утичницу. Нека буде једноставно. Фазна и нулта жица се спајају на струјне стезаљке утичнице, а жица за уземљење - на одговарајућу утичницу. У том случају, морате оставити и ставити у хипотекарну кутију испоруку жице која није мања од 5 цм

Причвршћујемо утичницу за под-носиоце

Следећи корак је инсталирање утичнице у кутију. Да бисте то урадили, користите специјалне шрафоведистанцери који фиксирају утичницу. Након тога пожељно је причврстити утичницу на хипотекарну кутију са посебним вијцима на боковима кутије. Типично, ови вијци долазе заједно са под-носачима.


Постављамо предњи поклопац утичнице

Па, последњи корак је инсталација декоративне, или како се још назива - предња плоча на утичници. Процес уградње у производе различитих произвођача може варирати. Обично је то вијак који причвршћује предњу површину у средини утичнице. Али постоје модели са квачицама које можете лако носити својим рукама.

Обратите пажњу! Према ПУЕ правилима, нула жица има плаву боју, заштитна жица је жуто-зелена, добро, трећа жица може имати било коју другу боју и фазно је. Ово правило се мора поштовати током инсталације. На крају крајева, не само да ће олакшати ваш рад, већ и поједноставити даље одржавање и поправку.

Монтажне рупе за утичнице

Као што видите, најкомпликованији и најдуготрајнији процес у овом низу је стварање рупе у утичници. Ово се обично ради помоћу посебног алата, а понекад и читавог скупа алата. Али хајде да причамо о свему у реду.


Утичница за монтажу рупа испод утичнице на дрвету

\ т
 • Почнимо са најједноставнијом опцијом - то је инсталација утичнице у дрвеном зиду или сухозиду. За брзе и квалитетне рупе, требаће нам алат за рупе за утичницу. И ако уопште будепрецизна, затим специјална млазница на обичној бушилици.
 • Рад са овом везом је прилично једноставан. Ви одредите центар будућег отвора и поставите бургију до ове тачке. Онда почните са бушењем и за неколико минута или чак секунди имате добру рупу у утичници.


Дрвени подзидери морају бити метални

Обратите пажњу! Приликом постављања утичница у дрвеним конструкцијама на скривени начин, за који је потребна рупа, треба користити само металне подрезиваче.


Млазница за бетон

 • Комплекснија опција је уградња утичнице у зидове од цигле и бетонских пјена. У овом случају, биће нам потребна слична млазница, али већ за чекић. Рупа за утичну кутију у овом случају се ради на исти начин као код рада са дрветом.


Употреба бетонског прикључка за монтажу

 • Ако требате инсталирати утичницу у бетонском зиду, онда је све мало компликованије. Уобичајена млазница испод бушилице не може руковати бетоном, а само ће се загријати и оставити огреботине на издржљивом материјалу. Дакле, да би ископали рупу, мораћемо да идемо на трик.

Израда отвора испод утичнице у бетону

 • Трик је у томе што постављањем обима нашег будућег отвора уз помоћ млазнице, налазимо се по ободу круга, изводећи неколико отвора уз помоћ уобичајеног сврдла на бетону. Што је више таквих отвора, брже ће се млазница носити са бетоном. Дакле, на обиму од 65 мм, то јестстандард за под-носач, потребно је извршити најмање 12 рупа са бушилицом. Онда опет узмемо конкретну везаност и она ће ићи много брже.


Керамичка плочица од волфрамове плочице

\ т
 • Најтеже је отворити отвор за утичницу у керамичким плочицама. Ако користите чекић, онда готово сигурно ишчупате плочицу. Коришћење привитка стабла је глупо - овде ће нам требати млазница за плочице. Такве млазнице имају распршивач од волфрама, који вам омогућава да ефикасно рукујете керамиком.
 • Процес инсталације рупе практично се не разликује од употребе других типова млазница. Једина разлика је прилично клизава површина која не дозвољава да се везивање фиксира у правом положају.

 • Постоје два начина да се реши овај проблем. Прва и исправнија - је употреба посебног проводника, који фиксира главу бушилице у правилном положају. Друга опција је једноставнија - ово је уобичајена контрола центра будуће рупе.
 • Још једна могућност стварања рупе за плочицу је метода која је већ описана за конкретне радове, када се користи бургија за керамику стварајући велики број отвора дуж периметра будућег отварања подлога. Затим, уз помоћ алата, уклоните керамику између рупа из бушилице. Када се локација ослободи керамике, даљи рад се може обавити са млазницама за бетон.


Млазницаза радове са керамичким плочицама "балеринка"

 • Ако вам је потребан излаз са три рупе у керамичкој плочици, метода сејања може оштетити керамику. Дакле, постоји још деликатнији начин бушења плочице. У ту сврху користи се такозвана "балерина".
 • Суштина ове млазнице је сведена на чињеницу да у средишту постоји керамичка бушилица, на коју је причвршћен посебан подесиви део са елементом за сечење. Показало се да је процес прилично дугачак, али што је могуће осјетљивији.

закључак

Отвори у дрвету испод утичнице, као иу цигли, бетону или керамици, могу се обавити брзо и лијепо. Главна ствар - користите одговарајући алат, који је дизајниран посебно за овај материјал. Трошкови таквих прикључака су на прихватљивом нивоу, а уместо да се "поново изумите" боље је користити готова решења која ће поједноставити рад и учинити процес инсталације сигурнијим.