Шта да нахранимо земљу у јесен под купусом

Зелени купус је једно од омиљених поврћа на нашем столу због одличног укуса и хрскавости. Узгајати га на отвореном тлу је прилично једноставно, технологија узгоја купусих белих глава, чак и ако је то почетни круг. Да бисте добили добру жетву купуса, требали бисте јести земљу од јесени.

Оптимална структура тла за узгој купуса

Једна од најважнијих мјера је третирање тла. Методе обраде изазивају много врелих спорова. Неки сматрају да је исправан систем дједа са обртом формације. Други то зову, не много, злочином против земље за његу. Наведите примјер америчких старосједилаца који су узгајали кукуруз и крумпир, користећи само штап и јарак. Да бисмо разумели шта је потребно, морамо да знамо која својства поседује земљиште на нашем сајту и шта бисмо желели да урадимо. Биљке су познате по разним испитивањима, али већина поврћа је најбоље приказана на лаким, храњивим тлима са добром структуром (велики број пора које складиште воду и кисеоник, са честицама које апсорбују и задржавају хранљиве материје), са благо киселим или близу неутралне реакције (пХ 6 до 7). Ово је идеално, али у пракси није тако лако постићи.

Да ли треба да копам земљу у јесен испод купуса

Јесенско копање није корисно за све врсте земљишта. Не делује позитивно на пјесковито растресито тло, а за тешка глинена тла изузетно је корисно.

Трасх се побољшаваструктура земљаног тла. Ствара поре, ваздушне празнине, где улази кисеоник. Врло је важно за дисање коријена и асимилацију хранљивих твари биљкама. У одсуству кисеоника, хранљиви елементи постају недоступни биљкама, а продуктивност биљака се смањује.

Јесенско копање земљишта смањује загађење града штеточинама и болестима. Уништава покрете и штеточине штеточина и даје им приступ хладном зраку. Окренут на површину дојке боље мраз, доприноси њиховој дјеломичној деконтаминацији. Када се копа доље, број годишњих корова се смањује. Мале коровске степенице лако пропадају након копања, што ће вам олакшати коров у наредној сезони.

Ефикасна влажност снијега. На брдовитој површини кревета, након копања, накупља се више снијега. У том случају, када се снијег топи, вода не тече у страну, већ настаје након копања пора, бушотина и апсорбује се дубоко у тло. Ископајте кревете на дубини од око 15-20 цм, ако је могуће, окрећући груди, тако да су степенице корова испод.

Седерате засијане у јесен под искрцајем купуса

Ако су у јуну-јулу на локалитету били засађени сидерати (огрозд, зоб, грашак), а до септембра су добили боју, онда је време да их покосимо и ископамо. Ова процедура ће бити еквивалентна увођењу азота у дози од 300 т /ха. Фаза пупљења је врхунац акумулације корисних хранива у култури семена. Исто тако, не можете дозволити сидерате да се оплођују, иначеследеће године ће проклијати већ као коров.

У септембру можете засијати зимску раж, зоб, прућак и мармот. Ови сидерати више не клизе, већ остављају да пређу у хибернацију. Биљке које су остављене зими, поред главних благотворних својстава специфичних сијачица, имају и друге плусе:

  • доприносе таложењу снежног покривача на површини тла;
  • штити хранљиве материје у земљишту од прања растопљеном водом;
  • формирају живу малч и штите земљу од смрзавања.

Увођење стајњака у земљу у јесен под купусом

Гној се уводи у јесен или рано прољеће. Све зависи од врсте културе коју ћете развијати. Под раним поврћем (купус, кромпир) боље је доносити гној од јесени, касно - током раног пролећног копања.

Ако у прољеће морате користити свјеже разграђени гној, онда на тим креветима можете узгајати бундеве, краставце. Али црни лук, купус, шаргарепа, зелене културе се саде само другу годину након уношења стајњака. Од јесени, када је копање земље боље направити фосфатно ђубриво, јер је потребно много времена да се дође до корена.

Уношење минералних ђубрива у земљу у јесен под купусом

Ако врева са стајским гнојем није за вас, онда можете користити готова минерална ђубрива, на амбалажи која се обично даје пуна информација о количини и начину употребе. Новац би требао бити равномјерно распоређен по цијелом граду, а затим ископан. Главна нијанса у увођењу јесенског одијевања - у њихтреба да садржи минимум азота. Веома је погодно користити специјална сложена ђубрива, припремљена само за јесенски период. Они ће се звати, на пример, "Јесен", итд. Имају уравнотежен садржај фосфора, калцијума и калијума и практично без азота. Осим тога, одмах можете покупити ђубриво у складишту за одређену врсту постројења.

Компостирање у земљу у јесен под купусом

Перегнни највише воле сву страст, лук, купус. Компостирање је обавезна мјера за одржавање високог нивоа плодности тла. Захваљујући компостној мешавини, постиже се побољшана аерација, јер су укључене кишне црве и друге природне шкаре. Поред тога, компост садржи велику количину хранљивих материја које су потребне за раст и развој биљака. Помоћу копања могуће је брзо створити систем вертикалних покрета који су најпогоднији за коријенске усјеве. У ову сврху, компост је посебно погодан за непробојне тврде стабљике вишегодишњих цветова.

Ђубрење у пролеће за купус, ако не у време од јесени

Ако је кревет од купуса посебно припремљен од јесени и напуњен органским материјама или минералним ђубривима, ситуација се може лако кориговати додавањем хранљивог комплекса директно у бунар пре садње.

Опција 1. Комплексна мешавина.

Добро измијешати са земљом пола килограма хумуса или компоста, једну кашичицу суперфосфата или нитрофоски и једну или двије кашике дрвеног пепела и напунитирупу са овом смешом.

Опција 2. Органска смеша. Велика шака хумуса или компоста и две кутије шибица од дрвеног пепела помешане са земљом директно у бунар.

Зими, ако је могуће, не заборавите да сакупите дрвени пепео, пилеће смеће, које треба чувати у кутијама или бачвама на сувом месту. Пепео пепела неутралише кисело тло и значајно оживљава активност корисних микроорганизама, посебно бактерија које обогаћују земљиште азотом. Направите пепео у пролеће у жлебовима и бунарима по стопи од 100-200 г по 1 км2. м. Компетентна припрема баштенског земљишта у јесен је гаранција очувања хумусног слоја, побољшања структуре и гранулометријског састава и високе продуктивности култивисаних биљака. Јесенска обрада омогућава побољшање физичких својстава тла и стварање повољних увјета за тло и фауну.