Шта је уземљење и нула жица

Зашто ми је потребна уземљење и неутрална жица?

У процесу инсталирања електричне мреже у стану или у кући, неизбјежно ћете се суочити с питањем шта је уземљење и земља и каква је њихова разлика? Уосталом, без јасног разумијевања овог питања, за монтажу електричне мреже која је у потпуности у складу са правилима ПУЕ (Правила за уградњу електричних инсталација) тешко је довољно. Зато ћемо у нашем чланку покушати да решимо ово питање и даћемо основна правила за инсталацију ових кола.

Шта је уземљење и неутрални проводник

Пре свега, хајде да схватимо шта је нула и шта је заштитна жица, која је њихова разлика и која је сврха? На основу тога, нама ће бити лакше да разумемо правила њихове везе и оне услове које они чине ПУЕ.

Шта је нула жица

Прије свега, хајде да се задржимо на нули или као што се назива неутрална жица. Према одредби 1.7.35 ПУЕ, она је намењена за напајање електричне опреме и прикључена на неутрални трансформатор.


Шта је нула жица?

 • Ако говоримо једноставним језиком и одбацујемо неке нијансе које нам нису толико важне, онда је нула жица водич који је повезан са уземљеним дијелом трансформатора или генератора из којег једете.
 • У једнофазној мрежи, која се користи у готово свим приватним домаћинствима и становима, за рад електричних инсталација нужно је потребна фаза и нула жице. Нула жице у суштинидиректно повезана са земљом и идеално има нулти потенцијал. То значи да на њему нема напона.

Обратите пажњу! Напон нулте жице није присутан ако је повезан са земљом. Ако се из неког разлога крши ова веза, током рада електричне инсталације она је под напоном једнаким фази. То јест, за једнофазну мрежу једнаку 220В.

 • У шемама је нула жица означена симболом "Н". Стара совјетска инструкција је препоручила употребу ознаке "0" и још увијек се може наћи на неким схемама. И сама жица у складу са.1.1.30 ПУЕ мора бити изведена плавом жицом.

Шта је уземљење?

Уземљење или заштитни проводник према параграфу 1.7.34 ПУЕ је намењен искључиво за електричну сигурност. У нормалним условима није под напоном и дјелује као проводник само у случајевима кршења изолације фазе или нулте проводнице. Истовремено, на већини електричних инсталација, смањује се потенцијал за непроходност.


Зашто уземљење?

 • Ако говорите једноставним језиком, онда је уземљење неопходно само у случају квара. На примјер, имате квар изолације перилице. Ако није уземљен, онда је додир са њим еквивалентан фази проводљивости. Међутим, ако ће бити утемељено, онда се ништа неће догодити, јер ће вишак потенцијала кроз земљу ићи на земљу.
 • Уземљење се може изводити у складу са различитим колима зависно од ваших могућности и струјних кругова напајања. Ово питање се разматра у наставку.
 • Заштитни проводник на шемама је означен симболима "ПЕ". Исти проводник треба да буде од жице жуто-зелене боје.
 • На неким схемама можете наћи ознаку "ПЕН". То значи комбинацију нуле и заштитних жица. О томе ћемо говорити мало ниже. Боја такве жице у складу са ставом 1.11.29 ПУЕ мора бити плава са жуто-зеленим пругама на крајевима.

Склопови за повезивање неутралне жице и земље

Сада знате како разликовати нулу од земље и разумете да су оба повезана са земљом. Сада можете размотрити могуће шеме за повезивање неутралне жице и уземљења. Сви они су јасно прописани у клаузули 1.7.3 ПУЕ. Ми ћемо размотрити само кола са глуво-уземљеном неутралном страном која се користе у нашим електричним мрежама.


Фотографија приказује ТТ систем

 • Прво, размотримо систем ТТ у коме је неутрална жица повезана са уземљењем трансформатора, а уземљење са независним извором. Овај метод се користи веома ријетко, а цијена инсталације таквог система је највиша.
 • ТН типови система који користе ПЕН проводнике су много чешће коришћени. То јест, кроз или у засебним областима, нула и заштитни проводници се полажу помоћу једне жице или су повезани са једним уземљењем.


Систем ТН-С

 • Најоптималнији у овом случају у питањима електричне сигурности је ТН-С систем. У њој су нулти и заштитни проводници повезани на једну тачку земље, алина целој дужини одвојених проводника.


Систем ТН-Ц

 • Много је вероватније да ће се наћи у ТН-Ц систему, који је врло лако имплементирати властитим рукама. У њеном неутралном проводнику и уземљењу се врши једна жица дуж цијеле дужине. Али ово је најмање сигурна опција у погледу електричне сигурности.

Систем ТН-Ц-С

 • И последња могућа опција је ТН-Ц-С систем. Као што је јасно из наслова, он комбинује два претходна система. То јест, на једном месту се изводи заједничка бртва неутралног и тло, ау другом дијелу су подијељени.

Правила за повезивање неутралне жице и земље

Познавање могућих шема за повезивање тла и нулте жице може говорити о правилима и захтјевима за њихову везу. Уосталом, они ипак нису значајно, већ се разликују. Надаље, надамо се да ћемо објаснити често наилазимо на питање зашто се нула жица.

 • Прије свега, хајде да причамо о ТТ систему. Према одредби 1.7.59 ПУЕ, овај систем се може користити само у изузетним случајевима, када ниједан од ТН система не може пружити адекватан ниво заштите.

Обратите пажњу! Када се користи ТТ систем, потребно је користити ултразвучни апарат. Штавише, правила ПУЕ-а им намећу посебне захтјеве за текућу операцију.

 • Али за ТН систем, то није тако једноставно. Према члану 1.7.71, ПУЕ мора имати секундарно уземљење на улазу зграде или електричној инсталацији. Да разумемо зашто је то потребно.
 • У ТН систему, као што већ знамо,Нула и заштитни проводници се монтирају помоћу једног проводника. У случају прекида у овој заједничкој жици испада да нула и заштитне жице чине једну јединицу. На крају крајева, они нису повезани са земљом.
 • Ако немамо везу са земљом, онда као што већ знамо када укључимо било који електрични апарат или чак и сијалице, нула жице је под фазним напоном.
 • Али за ТН систем, нула и фаза жице су делимично или потпуно комбиновани. То јест, жица за уземљење се такође појављује под напоном фазе. Фазна жица је прикључена на кућиште наше машине за прање веша, сушаре, фрижидера и друге електричне опреме. Испоставило се да ће на њиховом случају доћи до фазног напона. Додиривањем ћете добити електрични шок.


Зашто поновити уземљење?

 • На тој основи је поновно уземљење нулте жице на ПУЕ за ТН системе обавезно. Доиста, такво поновно утемељење смањује ризик од таквих случајева. А ако се изврши у свим електричним потрошачима, вјероватноћа таквих случајева постаје још нижа.
 • Поред тога, ПУЕ стандарди у вишекатним зградама захтевају да се ПЕН магистрала повеже са сабирницом за изједначавање потенцијала, која се према параграфу 1.7.82 ПУЕ мора повезати на све уземљене проводнике у згради.
 • Појединачни захтјеви ПУЕ-а намећу се потрошачима који су прикључени на електричну мрежу путем ваздушне линије. Поновно уземљење жице за уземљење и тла за такве потрошаче треба да буде опремљено у складу са П.17.101 и 1.7.102 ПУЕ.
 • За такве потрошаче стандардизовани су не само отпорност вештачког уземљења, већ и захтеви за материјал, као и пресек и дебљина. На крају крајева, на ваздушним водовима је вјероватније ломљење једне жице.

закључак

Као што видите, питање правилног уземљења и инсталације нулте жице је прилично разноврсно. Ми смо се фокусирали само на главне аспекте и покушали да објаснимо именовање ових лидера. За више информација о инсталацији уземљења, уземљења и уземљења, можете наћи следеће чланке на нашем сајту као и на видео снимку.