Шта је то термосет вентил за топле подове?

Данас се међу коришћеним системима гријања стамбених простора издваја значајно мјесто за топле подове. Због сложености дизајна и начина монтаже топлог пода тешко је именовати лагану и приступачну опцију гријања. Друга ствар је ефикасност. Употреба грејања за грејање пода обезбеђује животни простор уз максималну удобност температурног баланса. Поредећи рад подова са традиционалним радијаторским грејањем, први ће имати велике користи, како у погледу ефикасности тако иу естетском смислу. Једина препрека која спречава ширу употребу гријаних водоводних цијеви за подно гријање је значајна разлика у температури расхладног средства.

Аутономни котао или систем централног грејања даје воду за грејање са температуром од 75-950С. Топли под је нискотемпературни систем, оптимална температура воде у цијевима за гријање водовода је 35-550Ц. Како у таквој ситуацији добити воду за топлу подлогу жељене температуре? Са овим задатком, вентил за мешање за топли под успешно успева. Уређај омогућава мешање топле и хладне воде која циркулише у систему, тј. Припрему расхладног средства за даље убацивање у цевовод вашег пода. Који су вентили за мешање и какав је њихов рад, размотрите све постојеће моделе и опције инсталације.

Место и улога мешних вентила у систему грејања "топли подови"

Главни задатак с којим се потрошачи суочавају приликом одлучивања о питањима везаним за монтажутоплом поду у вашем дому, да би се постигла потребна температура расхладног средства. За радијаторе вода, температура од 750Ц је сасвим прихватљива, што не значи за цијеви, које су положене у дебљини бетонске кравате.

Важно! Прекомерно загревање бетонског вијка доводи до погоршања температурне равнотеже унутар просторије за гријање. Подна облога (у већини случајева на бази дрвета) на високим температурама брзо губи своје естетске и технолошке квалитете, заустављајући се.

У складу са санитарним нормама, нормална температура загревања топлог пода не би требало да пређе 260Ц. Затим се средњи слојеви ваздушне масе унутар просторије загреју до удобних 20-220 ° Ц. Да би се добили такви температурни параметри, вода која улази у петљу из водовода треба да се загреје до 500 ° Ц. Нешто мање од 50% топлотне енергије загрејане воде иде на загревање пахуљица на топлом поду. С обзиром на дебљину слоја бетона, материјала и варијанти подне облоге, долази до смањења температуре на површини пода.

Да би се постигло значајно смањење температуре котла на улазу у круг грејне воде доприноси се мешајућем чвору, који је скуп међусобно повезаних уређаја и уређаја. Једна од главних улога у раду мешалице је термореактивни вентил, који мијеша воду за топли под. Захваљујући овом малом уређају, врши се мешање два тока воде, хладна и врела, тако да се испостави да је излазна температура воде потребна.Вентили уграђени у чвориће за мешање су два типа, тространи и двосмјерни. Сваки од типова дизалица обавља своје, одређене процесне задатке и функције. Који алат је најбоље користити за ваше топле подове? Који је избор типа уређаја за мешање и контролу?

Шта је мешавни термостатски вентил

Процес покретања топлог пода је снабдевање топлом водом из уређаја за грејање или другог извора грејања до јединице за мешање. Први уређај који долази у контакт са топлом водом је сигурносни термостатски вентил за мијешање. Двосмјерни или тросмјерни вентил је посебно дизајниран да смањи температуру котловске воде прије него што уђе у колектор. Хлађење расхладне течности врши се у аутоматском режиму, уз мешање, вода је омекшана из повратног вода. Овај процес се дешава непрекидно и непрекидно у време када је грејање укључено.

Већ је речено да се за ове сврхе користе мешни вентили два типа.

Двосмерни термостатски мешни вентил

Двосмјерни термостатски вентил, ако се користи у нормалним ријечима, је побољшана верзија ручног вентила.

Једноставан и лак вентилски уређај омогућава ефикасно регулисање температуре расхладног средства у аутоматизованом режиму. Типично, такав уређај се налази у систему грејања, замењујући ручне славине. Главне предности двосмерног уређајаможе се безбедно приписати:

 • аутоматизовани рад за смањење температуре воде;
 • једноставан и јефтин дизајн;
 • једноставна инсталација.

Напомена: Недостатак таквог уређаја је ограничење употребе. Овај тип вентила је дизајниран за рад на топлом поду мале површине. Обично се двосмерни вентил поставља на водене грејне кругове мале дужине (за купатило, у расаднику).

Овај тип мјерних инструмената најчешће се користи када је ријеч о опреми за гријање као помоћном суставу гријања. Овим уређајем се врши правилна контрола температуре расхладног средства, радног тлака у систему и интензитета протока воде.

Уређај се састоји од чврстог, обликованог тела (месинг или бронза). Дизалица има терморегулациону главу са метричком скалом. Положај главе може се мењати ручно иу аутоматском режиму. За једноставне и јефтине системе гријања обично се користи опрема са поставкама. У сложеним системима је уобичајено инсталирати термостатске вентиле са даљинским температурним сензорима. Главни део дизајна уређаја - седла, један или два. Двосовинске дизалице могу потпуно преклапати проток воде, за разлику од троструких уређаја.

Принцип деловања уређаја је следећи:

 • вода која долази из задње петље се враћа у петљу топлог пода;
 • смањење температуре загревања отпадне воде испод подешених параметара, доводи дорада уређаја. Систем покреће топлу воду, мијешајући унутар уређаја са водопадом;
 • Када се достигне температура воде, термостатски сензор ради, вентил аутоматски затвара довод топле воде у систем.

Другим речима, капија, која се састоји од седла и клипа, реагује на механичко дејство термостатске главе. Клип, спуштен према доле, блокира проток воде, смањујући притисак. Спуштени затварач значи потпуно заптивање пролазних отвора дизалице, односно вода не улази у систем. Клип је постављен окомито на смер кретања воде и може бити игла, канал или шипка.

Напомена: Ако користите ову врсту опреме за грејање великих просторија, термостат ће радити са сударима. Вода у дугим круговима брже се хлади, тако да ће термостат вентила радити чешће, додајући топлу воду у систем.

У пракси се тренутно користе три врсте вентила:

 • хидраулична;
 • пнеуматски;
 • Са електричним погоном.

На слици је приказана схема прикључка двосмерног мешног вентила на систем грејања "топли под".

Тросмерни вентил за мешалицу

Што се тиче тросмерног вентила, његов рад се у принципу разликује од принципа двосмерног уређаја. Овде говоримо о мешању са топлом водом која долази из котла у колектор, омекшава воду која долази из обрнутог. Предности и недостаци овог уређајасличан двоструки кран, са изузетком једног дела:

Када се уређај укључи, брзина протока расхладног средства се не мења. Тиме се постиже равномјерна промјена температуре воде која улази у петљу са стране довода воде.


Главне карактеристике овог уређаја треба да укључују најпогодније подешавање температурног режима грејања пода воде. Овај тип мешалице је дизајниран за рад са великим системима грејања (просторија преко 250 м2). Међутим, упркос очигледним предностима, трокраки вентил има низ недостатака.

Важно! Када се термостат активира, дизалица се потпуно отвара, омогућавајући приступ топлом систему подног грејања топле расхладне течности. То може довести до прегрејавања круга гријања у најбољем случају, ау најгорем случају, док се цјевовод не пробије.

За разлику од двосмјерног типа, тросмјерни уређај за мијешање има мали проток.

Производ је од месинга или бронзе. Опремљен термосензибилном главом или термостатом. Схема овог уређаја је следећа:

Врућа вода пролази кроз десну и предњу утичницу све док температура воде не задовољи постављене параметре. Са смањењем или повећањем температуре расхладног средства, у рад улази термостат који покреће шипку. Као резултат кретања залиха мешање вреле или хлађене течности са других линија. Предњи отвор се потпуно отвара кадатемпература воде је поново достигла жељене параметре.

У зависности од погона, трокраки вентили могу имати следећу конструкцију:

 • са термостатским актуатором;
 • са термостатском главом;
 • са електричним погоном;
 • са серво погоном.

Сваки модел има своје разлике и карактеристике посебно дизајниране за употребу у различитим хидрауличним комуникационим системима.

Спојите радни вентил на следећи начин.

закључак

Оба типа мешајућих термостатских вентила повезана су на различите начине. За двосмерни кран карактерише паралелно повезивање. За тространи вентил се користи серијска веза.

Први тип, двосмјерни вентил, углавном се користи за рад с једним или два круга гријања воде. Ова опција такође користи паралелну везу.

Тип троструког уређаја је дизајниран за рад са дугим воденим круговима. Када је вентил спојен у серију, постиже се максимални учинак пода. Оба уређаја су монтирана у систему пре јединице за мешање, испред циркулационе пумпе. Поузданост дизалица се проверава током пробног рада система за грејање. Правилна уградња и подешавање уређаја ће омогућити да ваши подови раде дуго и ефикасно.