Шта је најбоље за дом и ауто - ЛЕД или халогене сијалице?

Поређење ЛЕД и халогених сијалица је актуелна тема и за возаче и за обичне потрошаче при одабиру лампе за дом. У последњој деценији, ова два извора вештачког светла активно се надмећу. ЛЕД лампе добијају на замаху, настојећи да се чврсто фиксирају у све врсте расвете. Халогенки се заузврат опире и одбија да заузме позицију.

халогене сијалице

Популарност вештачких извора светлости на бази халогена објашњава се невољношћу потрошача да експериментишу са новим, скупљим технологијама. Такви људи и даље "крећу на доказаном путу", мењајући спаљену халогену лампу на исти производ. Ово се наставља све док добро познавање у пракси не докаже предност ЛЕД извора свјетлости.

Како функционише?

Уређај халогених сијалица у много чему понавља дизајн обичних сијалица са жарном нити. Разлика лежи у присуству халогене сијалице (јода или брома) унутар сијалице, која продужава животни вијек уређаја за освјетљавање за 2-4 пута.

Када се укључи, струја фузије се загрева и почиње да сија. Цео процес је праћен активним испаравањем волфрама са површине спирале. Отпуштени атоми волфрама реагују са јодом (бром), што их спречава да се таложе на унутрашњој површини тиквице. Деловање гаса је усмерено на повратак металних честица у тело паљења.

Као резултат тога, око светлеће нити ствара посебан позитиванфеедбацк. Овај ефекат доприноси повећању температуре спирале до 3 хиљаде колона, што, заузврат, повећава сјајност сјаја. Облик халогених лампи може веома да варира. Њихов велики асортиман објашњава се применом профила (ауто фарови, рефлектори, медицинска опрема).

Једно од најновијих достигнућа научника је ХИР технологија (Халогена инфрацрвена рефлексија). У овом типу халогених сијалица инфрацрвено зрачење не напушта боце. Заштитни слој нанет на унутрашњост стакла враћа компоненту топлоте светлосног тока назад у спиралу. Приказана топлина га загрева и доводи до повећане светлости.

Дизајн ХИР лампе има издужену стаклену сијалицу са округлим обликом око спирале. Уређаји са инфрацрвеним рефлектором су високе боје и дају 70% више светлосног флукса од уобичајених.

плусес

Халогене лампе имају неколико предности:

 • захтевају минималан напор при замени обичних сијалица са жарном нити;
 • зрачи топлим тоновима, налик сунцу;
 • имају тржишну вриједност која је прихватљива за већину купаца.

Услед ниских трошкова, производња и потрошња халогених лампи остају високе. Имајући у виду компактност и отпорност на флуктуације напона, они се активно користе у аутомобилским фаровима.

минуси

Највећи део потрошене енергије троши се на одржавање напетости, а ефикасност халогених сијалица не прелази праг од 15%. Радни ресурс је у просекује 2000 сати, зависи од учесталости укључења лампе и скока у мрежи. Да би се повећао животни век халогених сијалица, неки потрошачи су приморани да инсталирају прекидаче са пригушивачима у кући како би се обезбедио несметан старт.

ЛЕД сијалице

ЛЕД сијалица је готов уређај који се састоји од извора светлости и возача. Појава јефтиних бијелих ЛЕД диода довела је до оштрог смањења трошкова производног процеса, отворила нове могућности за потрошаче да организују расвјету.
ЛЕД диоде са пластичним објективом постале су основа за гирланде и семафор, опремљене су дјечјим играчкама и контролном плочом у аутомобилу. Светлеће ЛЕД траке наглашавају стил ентеријера у кућама и канцеларијама. Лагани СМД кристали ЛЕД диода дуго су долазили у контакт са ручним батеријским свјетиљкама и почели су стварати озбиљну конкуренцију за ксенон у предњим свјетлима аутомобила. Доказ поузданости ЛЕД диода је седам-сегментни индикатор, који деценијама функционише у зидним сатовима и информационим плочама.

плусес \ т

Светиљке на бази ЛЕД диода карактерише велики број позитивних аспеката, и то:

 • тврде да је животни век ЛЕД сијалице са уграђеним примитивним драјвером око 36 хиљада сати (за скупље моделе са ефикасним хлађењем и бољим квалитетом стабилизације струје, ова вредност се може удвостручити);
 • Ефикасност ЛЕД-ова велике снаге достигла је праг од 30%;
 • тренутно укључивање и искључивање, што је важно у динамичким инсталацијама;
 • маливеличина кристала вам омогућава да направите лампе било ког облика;
 • одрживост;
 • релативно ниске температуре;
 • одсуство штетних компоненти и зрачења - гаранција сигурности.

Поред тога, светиљке са светлећим диодама могу се испоручити или са стаклом или са пластичном сијалицом.

недостаци

Недостаци нису заобишли ЛЕД лампе. Овде је вредно поменути неколико главних тачака које спречавају распрострањено ширење:

 • висока цена производа базираних на ЛЕД-овима са снагом већом од 5В. Ова чињеница ограничава њихово увођење у фарове аутомобила, рефлекторе, улична светла;
 • обавезно кориштење са посебним возачем;
 • производи ниског квалитета из Кине имају кратак животни вијек.

Шта је боље?

Многи потрошачи се често питају које су сијалице боље халогене или ЛЕД за кућу? Одговор на то је врло једноставан. Појавио се на тржишту ЛЕД лампе са стандардном базом Е27 су око 150-350 рубаља, халогена жаруља од само око 50. Али ЛЕД лампе, поред сличних параметара, имају радни век од око 30 хиљада и могу имати пластичну кутију отпорну на ударце која је загрејана само до 60 ° Ц. Ниједан халогени уређај не може дати сличне резултате.

Да бисте коначно били сигурни да је боље имати ЛЕД или халогене лампе, морате их почети користити. Уређаји за освјетљавање спиралом су једноставни за руковање, али са губитком чврстих стања имају готово све квалитативне показатеље. Осим тогасветлеће диоде настављају да се усавршавају и уклањају недостатке.