Шта је хладни мост у кући

Мост хладноће у конструкцији - је елемент конструкција високе проводљивости топлоте. Ови елементи, у одсуству топлотне заштите, доводе до значајног губитка топлоте из просторије. Топлотни мост је разлог високих трошкова гријања животног простора зими и појаве кондензације. Као резултат тога, током времена долази до корозије металних конструкција, појаве плијесни и плијесни на зиду. Размислите како да прекинете хладни мост приликом изградње куће.

Чак иу дизајну куће треба размишљати о дизајну зидова и плафона тако да проводници топлине кроз зид нису. Приликом градње куће, избјегавајте металне и друге материјале који проводе топлину у зидовима и темељима са улице. Приликом уградње на фасаду олучних кућа, клима уређаја и других елемената, елементи за причвршћивање не би требало да досегну границу тачке рошења у зиду куће.

Мост хладне конструкције

Тачније је позивати елементе података као што су "топлотни мост" или "топлотни мост", јер је то питање губитка топлоте из животног простора, а не хладноће. Али израз "хладни мост" се користи чешће, тако да ћемо у чланку користити овај концепт. "Термички мост" у конструкцији се појављује тамо где се материјали са високом топлотном проводљивошћу истовремено спајају на спољашње и унутрашње површине.


Мостови хладноће у пластичним прозорима (снимање термалном камером)

Најјачи мостови топлоте који се налазе у свакој кући су бетонски скакач прозора, темељ и армопоа куће. У одсуству топлотне изолације са улицеовим дизајном постоји најкраћи пут до грејања. Топлота иде према ван уз пут најмањег отпора, у овом случају - то су бетонске конструкције направљене употребом металног прибора.

Мостови хладноће у зидовима, прозорима, преклапањима

Ако мостови хладноће нису изоловани, могу се појавити у облику мокрог зида, кондензације и појаве плијесни. Први знак - мирис влаге и прилости, али узнемиравање треба подићи са појавом кондензације. Ако финансијска средства дозвољавају, препоручује се да се топлотни губитак у зимском периоду провјери кроз термалну слику или да се индиректно уклоне све могуће хладне струје у зиду до сљедеће зиме.

Како избећи мостове хладноће у зидарству

Мостови хладноће у циглама (снимање термалном камером)

Главни мост хладноће у зидовима су шавови цементног малтера и зидане мреже у зидовима. Искусни градитељ ће направити шавове што тање. Ако су зидови куће распоређени са блоком од 40-50 цм, онда је дизајн у норми очувања топлоте. Међутим, у зиду се налазе шавови цементног малтера, који се не узимају увијек у обзир при изради калкулатора топлинске проводљивости зида.

Произвођачи данас нуде блокове са системом спојева трња-жљебова, који се полажу на танки слој љепила или отопине, обликују топао дизајн са минималним мостовима хладноће. Како самостално изолирати кућу од блока од цигле или пјене, можете прочитати на нашем сајту. Затим ћемо размотрити и друге конструкције оквирних кућа које могу бити проводници хладноће у кући.

Како избјећихлађење моста у преклопу

Поткровни плафони - ово је важан дизајн у сваком дому, без квалитетних изолација које могу довести до губитка 40% топлоте. Дакле, није неопходно уштедети на изолацији поткровне минивације и заборавити на поштивање одређених правила. Дебљина слоја топлотне изолације мора бити најмање 150 - 200 мм. Препоручљиво је да се грејач постави у два реда тако да се други слој преклапа са шавовима првог слоја.

Крижања и спојеви различитих грађевинских конструкција често доводе до појаве мостова топлоте. Проблемска зона је увијек спој зидова, међукатних и поткровних стропова. Како уклонити хладни мост на споју зида и стропа? У овом случају, потребно је извести изолацију зидова зграде од улице не само са стране фасаде, већ и испод крова куће (види даље загријавање фотографије).

Како избећи мостове хладноће у прозорима

Шема загревања хладног моста у прозорима

Прозорски отвори, чак и код модерних вишекоморних профила и вишеслојних двоструких остакљених прозора, и даље остају најслабија карика, у смислу енергетске заштите. Прозори треба да буду постављени у дизајну куће на јужној и источној страни, а са сјеверне стране је боље ставити мале прозоре. Таквим уређењем прозори ће играти улогу соларног складишта топлоте у јасном времену.

Где год се прозори налазе, они треба да буду што је више могуће заштићени од топлотних губитака. Како самостално уклонити хладне мостове у прозорима? Да бисте одговорили на ово питање, прочитајте чланке - Како изоловати прозорске клупчице, Како изоловати косине прозора и какоизоловати бетонске мостове. Извршавајући све препоруке из ових чланака, можете самостално елиминисати губитке топлоте.

Како избећи мостове хладноће у кући


Изолација фасаде објекта без хладних мостова

Ако је сеоска кућа изграђена на оквирној технологији, гдје се између трибина налази пјенаста пластика или Рокуетте Минват, онда ће дизајнерски сталци имати улогу мостова хладноће. Дрвени регали и дрвене греде преклапања са довољном дебљином, мало ће пропустити топлину. Друга ствар су металне греде и регали, који нужно захтијевају додатну изолацију.

Било која врста минералне вуне, попут фибергласа, губи своје добре карактеристике топлотне изолације када је мокра.

У кући од трупаца или трупаца, мостови хладноће су пукотине и пукотине на дрвету, недовољна стожаста гомила трупаца, итд. Овде проблем није толико у значајним топлотним губицима, већ у томе колико је могуће да се влага појављује између ивица трупца и, као резултат, одлични услови за ширење трулих формација. Погледајте видео о томе како уклонити хладне мостове у зиду куће.

Видео. Шта је хладни мост и тачка рошења