Шта је електрично паљење за плински штедњак: како ради, круг, кварови

Модерне кухињске пећи имају у свом дизајну електрично паљење за плински штедњак. Ова функција почиње истовремено са доводом горива кроз горионик. Додатно дугме се може користити за искрење или је цео систем повезан са главним клизачима.

За плински штедњак Хепхаестус, Аристон, Гретта, Индесит или друге марке ставите висококвалитетан прекидач за гумбе, који помаже да се ослободите шибица из кухиње или свих врста упаљача у кухињи. Испада не само чист, већ и сигуран рад. Искре се појављују само у десном подручју. Међутим, током времена постоје проблеми кроз које морате жртвовати удобност или позвати сервис да поправи свјећицу.

Принцип рада система

Када престане да ради електрично сагоревање на гасној пећи, власници ове опреме морају да развију уређај за свој унутрашњи електрични систем. За почетнике који су мало упознати са таквим јединицама, вриједи знати да су унутар њега смјештени сљедећи елементи и чворови:

 • отпорник;
 • високонапонски трансформатор;
 • кондензатор;
 • диоде.

Обично је све испуњено полимерном смолом (једињењем) како би се искључило неовлашћено мешање у рад аматера, јер особа која има идеју о електричним колима може поправити електрично паљење гасне пећи. Такође, паралелно, уштедећемо неколико стотина на позив странаца.

Принцип рада електро-позхига

Опционо електрично паљење на плински штедњак Ханса, Хепхаестус и други. Може садржати закрпе у облику семистора или тиристора. У ствари, према поједностављеној шеми, рад полупроводника сличи санитарној славини, која струју пролази у једном смјеру. Они су такође укључени у схему, тако да на рачун малог напонског нивоа у опсегу од 5-12 В, обезбеђују контролу напајања.

Уз помоћ високонапонског трансформатора на излазном намоту се формира напон у неколико јединица кВ. Као резултат, формира се неопходни електрични лук. Напајање гасом се врши паралелно.

Постоје и друге схеме рада:

 • када се притисне дугме које контролише електрично паљење, пуњење кондензатора се врши напоном исправљача;
 • пораст Фарадаиа, акумулирајући набој, истовремено повећава напон контролног тиристора;
 • када пик параметар у Волтах достигне пражњење кондензатора;
 • примарни намот трансформатора се загрева;
 • излаз система повећава напон, што провоцира рад одводника;
 • пећ на гас је осветљена од формиране варнице.

Процеси се одвијају брзином муње. За старе моделе, искрење је вршено на свим горионицима истовремено, без обзира на расположивост њихових потреба. Последња генерација ће почети само са изабраним пламеником. Заправо, гасна пећ са таквим принципом рада заснива се на пуњењу кондензатора добијеног из исправљачке диоде.

Исхрана се врши оддомаћа струја 220 В. У близини пећи треба да буде утичница, заштићена од промена напона и опремљена уземљењем.

ВИДЕО: Шема уређаја

фактори инвалидности

Већина стручњака који често поправљају електричне плоче за пећи, често се сусрећу са следећим проблемима:

 • када је контролно дугме притиснуто или када се самостално дугме отпусти, систем не искре;
 • не ради на електричном паљењу на плински штедњак, али постоји пукотина или клик, иако нема искре;
 • када се отвори покреће се дугмад или контролно дугме на гасном штедњаку, не заустављају се одмах, а постоји искра или пукотина;
 • за поправак електричног паљења пећи на гас је потребно, ако постоји непрекидно искрење чак и када је дугме искључено;
 • куцање капица на штиту у стану на почетку;
 • дошло је до кратког споја пиезоелектричног паљења.

Забрањено је покретање система са уклоњеним горионицима, јер ће то нужно бити нежељени квар на тијелу.

ВИДЕО: Како поправити електрично паљење плинске пећи?

узроци кварова

Узроци неисправности система могу бити различити и многи од њих могу се носити сами.

Не устани Арпистово хапшење

Ако гасна пећ Аристон не ради електрично паљење, онда би власници ове опреме, као и друге марке, требали надзирати контаминацију механизма машћу илидругих производа треће стране. Током кувања, честице могу пасти на контакте, формирајући слој за закључавање на површини метала. Ово не дозвољава формирање искре.

Формулација изолационе површине, кроз коју се све лоше пали, може очистити детерџенте. Они напуштају филм или долази до контакта који влажи, што омета рад. Довољно је механичко чишћење или сушење како би се отклонио проблем.

Троубле моментс оф Горение

Потребна је честа поправка аутогасера ​​у случају квара или губитка непропусности, паљења свијећа. Решавање проблема помоћи ће да се комплет стави на нову инстанцу. Слично рјешење је потребно у случају тешког загађења од шљама које се јавља за вријеме интензивне експлоатације.

Постоје проблеми са блоком бране. Код окретања ручице, кодирање се не чује, а искра се не појављује, јер се пулс не појављује на контактима. Искусни мајстори знају шта да раде - потпуно мењају блок, јер то није поправљиво.

Дешава се да током чишћења плоча за кување, чак и са опрезом, течност може да уђе у голе контакте или подручја ожичења повезаних са спаљивањем горионика. Постепено, вода формира оксидни филм, оксидирајући слободну површину. Љествица је способна да буде размјештена у јако дуго вријеме. На тај начин долази до грубости контаката, који се на крају сломе или распадају.

Редовито се играјте, горионици изнутра јасно ван размјера, постепено акумулирајте из масне и текуће хране,који тече у пећ

Ово стање можете реанимирати сопственим рукама техничким или хемијским чишћењем. Тада је потребно осушити површину. Овакав превентивни рад се може обављати самостално и редовно.

Да бисте избегли кратке спојеве, важно је искључити систем из мреже пре дијагнозе, прегледа или поправке. Довољно да уклоните утикач како бисте се придржавали сигурносних правила.

ВИДЕО: Ако непрекидно кликне, али не искре

Ханса Гефест

Верује се да Ханс и Хефест имају слабу тачку операције дугмади. Вриједи се побринути за усклађивање трансформатора с могућом замјеном трансформатора. Ако се погрешно прикључи, неће доћи до искрења.

Вриједи обратити пажњу на ефикасност пламеника. Квар или значајна деформација ће имати негативан утицај на струју. Пламен се треба равномјерно распоредити, бити хомоген и не вртложити. У случају случајног просипања воде на контакте, потребно их је осушити, јер у противном неће доћи до паљења.

Када се пламен неједнако шири, онда сами очистите млазнице. Замена неисправног резача је такође дозвољена.

Босцх - чак и "Немци" не успеју

Често је главна подела јединица за подметање пожара. То је због флуктуација у мрежи и често се сусреће у удаљеним регијама. Такође, догађај настаје због кратког споја. Искусни електричари моћи ће самостално замијенити отпорник на радном аналогном, а придошлице ће моратикупите нови блок у потпуности, јер они неће моћи да разумеју штампану плочу без помоћи других.

ВИДЕО: Како направити високонапонски подметач за штедњак