Ширина линолеума 5,5 метара (34 фотографије): каква је дебљина, величина производа за под, што је минимална ширина ваљка и дужине

Модерно тржиште завршних материјала нуди велики избор подних облога. И међу свим разноврсним опцијама, линолеум је посебно истакнут. Заслужила је широку популарност међу својим клијентима кроз своју трајност, практичност, демократску вриједност и друге заслуге. И да бисте пронашли најквалитетнији тип линолеума, који се савршено уклапа у просторију по величини и карактеристикама, важно је знати одређене казне. Ради се о величини и карактеристикама овог материјала.

Димензије у зависности од премаза

Мало људи зна, али линолеум није само јефтина, умјетна подна облога. Овај материјал је изумљен пре неколико стотина година, а његов састав се састојао искључиво од природних састојака. Линолеум је направљен од дрвеног брашна и смоле, вапна, јуте, ланеног уља. Добијена подна облога је била еколошки прихватљива, није изазвала алергијске реакције, имала је велики рок трајања. Међутим, цена природног линолеума је такође била одговарајућа. Због тога природни материјал није добио много признања. И заменио је приступачнију опцију вештачких материјала, најчешће од поливинилхлорида.






Линолеум је подељен у три врсте у зависности од типа просторије за коју ће бити намењен.

И зависно од типа бетона, димензије платна су директно зависне. Узмимо више детаља о свим варијантама линолеума:

домаћинство

Ово је најчешћи тип линолеума. Његово име говори самаза себе: материјал се користи за подне облоге у стамбеним насељима (градски станови, приватне куће). Потрошачки премаз карактеризира већа разноликост опција дизајна, лакоћа уградње и приступачна вриједност. У исто време, то је најсуптилнији премаз, који не скрива значајне недостатке на површини пода и неће вам служити више од једне деценије.

полу-рекламе

Ова врста подне облоге је мало дебља и гушћа од претходне. Полу-комерцијални линолеум је направљен за просторије са просечним степеном пропустљивости. То могу бити канцеларије, козметички салони. Неки купци радије шаљу такав материјал чак и код куће. На пример, у купатилу, кухињи или ходнику. Јер управо такве просторије у стану су најиздржљивије и потребно је поуздано премазивање, које ће трајати много година и неће се покварити од прекомерне влаге. Овај тип материјала је покривен посебним заштитним слојем, који повећава његову отпорност на хабање. Дебљина овог премаза је просјек свих трију варијанти.

комерцијални

Такав материјал карактерише максимална густина, трајност и трајност. Живот комерцијалног линолеума траје неколико деценија. Овај тип подне облоге се монтира у просторијама које имају веома висок степен пропусности. Као што су болнице, школе, трговачки центри, вртићи и сличне институције. Структура овог премаза је најдебља и најиздржљивија.

Подељен је на два делавиевс:

  1. Хомогена. Материјал овог типа има исти састав на платну. То значи да се временом слика подне облоге неће избрисати и неуједначено покварити. Овај тип линолеума је врло издржљив и врло практичан.
  2. Хетерогени. Овај израз означава премаз који се састоји од неколико различитих слојева. Хетерогена структура материјала понекад се може састојати од чак осам одвојених слојева. Подови увијек имају посебан горњи слој, који је врло издржљив и издржљив.

Обе варијанте поклопца разликују се по ширини, густини, оквиру и његовој тежини: што је материјал шири, тако је и тежи. С обзиром на посебну структуру, хомогени тип линолеума ретко иде ширином већом од два метра. Док димензије хетерогене подне облоге досежу четири метра.




Говорећи о врстама линолеума, у зависности од сврхе, такође треба напоменути да постоје посебне врсте материјала. Дизајниране су специјално за спортске дворане, медицинске установе, па чак и за транспорт. Слични премази имају посебне карактеристике, које, на пример, за домаћи линолеум нису тако основне. То могу бити посебна протуклизна и антимикробна својства, која се постижу обрадом специјалних супстанци. Ту су и бучни и изолациони материјали. Или проводне и отпорне на хемијске утицаје врсте подова. У зависности од верзије материјала који одаберете и за коју сврхусе разликују и његове димензије.


Која је ширина?

На данашњем тржишту подних облога наћи ћете линолеум готово сваке величине. Типично, минимална ширина поклопца је око један и по метара. Док је максимална ширина 5 метара. Ријетко се материјали налазе у ширинама од 6 до 5,5 м. Често се таква широка покривеност врши за комерцијалне просторе. Такозвани "корак" у разлици у ширини материјала је пола метра. Дакле, ширина линолеума је 2, 2,5, 3, 3,5 метара и тако даље. Најраширенији су били премази, чије су димензије у распону од два до четири метра. По правилу, ова величина је довољна да покрије под у већини просторија, без обзира на њихову намјену.

Дебљина по класама примене

Приликом избора подне облоге веома је важно обратити пажњу не само на ширину, већ и на дебљину линолеума. Заиста, на основу овог индикатора, трајност материјала зависи од отпорности на хабање.

Већина произвођача производи премазе дебљине од једног до четири милиметра. Мање од једног милиметра линолеум се практично не догађа. И то је разумљиво. На крају крајева, врло танки премази не могу превазићи било какве недостатке у сексу. Такође је сувише крхка и краткотрајна и брзо ће постати непогодна за било какав механички удар. Према томе, дебљина подне облоге зависи од намјене за коју ће се користити.


Дакле, оптимална дебљина равног линолеума је нешто мања од дебљине, што је најбоље за кућу изван града. Зато што су карактеристике подне облоге у таквим просторијама мало другачије. Такође, не заборавите да ће и линолеум за кухињу или спаваћу собу бити другачији. Кухињу карактеришу тешка оптерећења и јака загађења. Дакле, покривеност такве просторије треба да буде отпорна на механичка оштећења, а такође и да се не поквари претераним утицајем влаге, јер половину кухиње треба често прати.

За кухињу, ходник и купатило је препоручљиво одабрати просјечну дебљину. По правилу, ово је полу-комерцијални линолеум. У том случају, подне облоге ће вам потрајати много дуже, док неће изгубити свој прастари изглед. Ово правило важи и за дечије собе. Уосталом, у таквим просторијама под је подвргнут разним тестовима. Деца бацају играчке, намештај, сипају различите течности. Због тога је веома важно да се тамо пошаље што дебљи линолеум са добрим заштитним слојем.


Истовремено, захтјеви за подне облоге за спаваћу собу више нису тако крути. За такву просторију, сасвим је прикладан материјал дебљине око два милиметра. Уосталом, у спаваћој соби, под се не користи тако интензивно. Није изложен тешким оптерећењима, па премаз не мора нужно бити веома густ.

Да би купцима олакшали да разумеју како да изаберу линолеум за тоу другој просторији, продуценти су подијелили све материјале у неколико разреда, у зависности од појединости њихове примјене. Класе су означене бројевима од 21 до 43. Такође, у многим линолеум пакетима могу се наћи специјални симболи који показују једну или другу класу отпорности на хабање материјала.

Линолеум за домаћинство је 21, 22 и 23 класе. Што је виша класа, већа је стабилност материјала на абразију. Тако се подна облога 21 класе користи за дневне собе са веома ниским интензитетом употребе, на пример за спаваће собе. Док ће 23. - то ће бити корисно већ за просторије са више проходности. Као што су хале, ходници, кухиње и купатила.

Полу-комерцијалне подне облоге означене су класама од 31 до 34. Према томе, отпорност на хабање материјала је ниска, средња, висока и врло висока. Линолеум класе 31 се обично користи у канцеларијским или пословним просторима уз мали пролаз. То могу бити хотелске собе, студијске собе, сале за састанке. Следећа класа отпорности на хабање је дизајнирана за неке врсте продавница или учионице у приватним школама. Класа 33 јачине линолеума је одлична за трговачке центре, велике канцеларије и друге просторије, које карактерише прилично висок интензитет употребе.

Потоњи, 34. разред је најјачи. Посебно је дизајниран за употребу у тешким окружењима. Премаз ће издржати интензитет оптерећења, што се дешава у салама за готовину, жељезничким станицама и другим просторима гдје се свакодневнопостоји врло велика гомила људи. Линолеум 41, 42 и 43 класе је намењен за индустријске просторе који се разликују по веома великим оптерећењима. Према томе, класа 41 је намењена за употребу у индустријским просторијама са минималним оптерећењем. За велике радионице и складишта потребна је 43 ступња отпорности на хабање. Такав премаз може дуго да издржи веома велика оптерећења.

дужина ваљка

Дужина која ће бити ролна линолеума зависи директно од произвођача материјала. И такође по типу и дебљини. У правилу, линолеум се производи у дужини од дванаест до тридесет метара. Дуга пецива су много мање популарна међу купцима. Поред тога, превише генерални материјал је тешко транспортовати.

стандардне величине

Већ смо разрадили које су врсте линолеума. И како величина материјала зависи од њене величине и дебљине. Још једном, скрећемо вам пажњу на важност правилног избора стандардне величине поклопца.

Пре него што одете на куповину подних облога, пажљиво процените сврху за коју је намењена. И будите сигурни да купите управо ту верзију линолеума, који је погодан за одабрану собу.

Такође, не заборавите да димензије поклопца морају јасно одговарати површини простора. На крају крајева, зглобови и шавови изгледају веома неатрактивно, ако их учините нетачним. Много боље ако линолеум лежи на поду са чврстом крпом.

Како израчунати величину пода?

Да би се правилно израчунале димензије пода, није довољно само измерити обим простора. Да бисте то урадили, морате узети у обзир све перформансе и неједнакости, ако их има. Укључујући цијеви за гријање, отварање врата и још много тога. Сада измерите дужину и ширину просторије, а затим додајте барем десет центиметара на резултат.

Није потребно купити материјал чије се димензије тачно-на-начин подударају са простором простора. Увек имајте на уму да линолеум може мало да седи. Или можете случајно да смањите.

У случају да не можете купити линолеум, који ће лежати у соби у једном тканини, онда ништа страшно. Лако можете комбиновати неколико комада облоге помоћу конструкције двостраног љепила, хладног заваривања или специјалног љепила. Ако су сви шавови уредно направљени, под ће изгледати веома лијепо.

Како одабрати собу?

Дакле, сада знате скоро све о величинама и врстама линолеума. Избор димензија премаза или његове густине неће представљати никакву потешкоћу.

Али при куповини линолеума потребно је обратити пажњу на друге параметре. На пример, веома је важно да изглед поклопца буде у комбинацији са целокупним стилом просторије.

У каталозима модерних продавница наћи ћете велики избор опција за линолеум дизајн. То могу бити једнобојни и обојени модели. Такође, имитацијски материјали су веома популарни међу купцимапаркет, природно дрво, ламинат, цријеп или природни камен.






Модерне технологије ће омогућити прецизно понављање не само цртежа и боје природних материјала, већ и њихово олакшање. На тај начин добијате лијеп и практичан поклопац за ваш род, који је много јефтинији од природних. Као и линолеум је много лакше и брзо сложен. Такођер није потребно заборавити да свјетлосни материјали визуално проширују простор. Док тамније нијансе линолеума могу визуелно украсти подручје собе.

Пажљиво бирајте величину, дизајн и густину линолеума. А онда ћете добити чврсту и поуздану подну облогу која ће трајати јако дуго.

Упуте за избор линолеума можете видјети у сљедећем видеу.