Схема премаза котла на чврсто гориво: природна, присилна и класична

Котао на чврсто гориво, као и сваки други, неће моћи да загреје кућу. Чак и најбоља опрема треба да се сакупи у систему грејања, након чега ће моћи да функционише. Овај систем укључује све главне елементе - у ствари, котао, радијаторе, цевовод, циркулациону пумпу, експанзиону посуду, запорне вентиле, до сигурносне групе. Инсталација свих ових система се назива везивање котла, и овај чланак ће говорити о томе како се процес везивања опреме на чврста горива.

Слика 1 Схема монтаже котла на чврсто гориво

 • Хитне траке
 • стручне препоруке
 • Исправно повезивање, извођење монтажних радова искључиво према схеми ће обезбиједити не само висококвалитетно и потпуно функционирање цијелог сустава гријања у цјелини, већ и економичност потрошње горива.

  Зашто везати?

  Прије свега, потребно је разумјети да је сваки сустав гријања - прилично комплицирана схема, с инсталацијом на коју морате обратити пажњу. Чак и мала грешка може изазвати хитну ситуацију и, као резултат, неуспех читавог система. Стога, пре него што почнете са пројектовањем инсталације, одредите коју шему дајте предност и шта ће јој бити потребно да је купите. Сазнаћете како се грејање котларнице на чврсто гориво врши у посебном чланку.

  Дакле, склоп везања котла на чврсто гориво је комплекс грејне опреме и сви се спајају и обезбеђују свој раделементи

  Видео 1 Одговори на питања о полагању котла

  Видео 2 Пример непрописног везивања носача

  Видео 3 Преглед бугова на ремену

  Поред тога што таква шема обезбеђује непрекидан рад читавог система, она приморава расхладну течност да циркулише, уклања све ваздушне мехуриће и омогућава истовремено спајање више контура.

  Обликовање - принцип повезивања цеви, који обезбеђује циркулацију расхладне течности. Укупно су 2 схеме:

  • је мали;
  • је супер.

  Мала контура се користи искључиво за гријање, јер што је мањи волумен, то је мање времена. И тек након што се опрема загреје, много тога је у функцији, што осигурава рад цијелог сустава и уједначен проток расхладног средства преко свих радијатора који се могу самостално прикључити. Како инсталирати батерије за гријање у приватном дому властитим рукама - у чланку.

  Како функционише

  До данас постоји неколико шема које се међусобно разликују по принципу рада и сложености.

  За мале (до 100 ск. М.) Куће најједноставнији систем, тзв гравитационо (без прикључка на електричну енергију). У овом случају, проток расхладне течности дуж контуре биће природан. Истовремено, ова обвјазка је метода заштите од прегревања система, док је други круг искључен због одсуства или пада напона у мрежи.

  Пхото 2 Гравитациона схема везивања котла

  Са организацијом гравитацијепринцип котла на чврсто гориво увек се налази у ланцу испод нивоа свих радијатора.

  Посебну пажњу заслужује могућност смањења снаге хидродинамике. У овом случају, експанзиона посуда са 2 дијела је инсталирана изнад нивоа радијатора. У једном делу таквог резервоара налази се вода, у другом - ваздух, који при високом притиску ваздуха у систему ублажава стрес. Радни притисак у систему не прелази 4 барела.

  везујућег круга

  Поред горе поменутог принципа гравитације, постоје још четири главна, која се користе за везивање котлова на чврсто гориво:

  • природно;
  • обавезно;
  • колектор;
  • Хитна помоћ.

  Између шема се разликују не само обезбеђивањем кретања расхладног средства, већ и зависности од извора енергије.

  природна циркулација

  Најједноставнија шема опструкције, која ради слично гравитационом принципу кретања носиоца топлоте. У сличној шеми, котао је увек постављен изнад радијатора, односно кретање расхладне течности ће бити природно - како се хлади, почиње све да се спушта. У том случају, контрола над радом опреме за гријање врши се ручно, као и контрола расположивости горива и рада горионика. Ово је најпопуларнија шема у оним регионима где постоји ризик од нестанка струје.

  Слика 3 Скица дијаграма једнокомпонентног котла са природном циркулацијом

  Када се бира природна шема, сматра се да је захтевани услов повећани пречник цеви,који су монтирани у кругу.

  принудна циркулација

  Кретање расхладне течности омогућава рад циркулационе пумпе. Ово је најпопуларнија шема у свим регионима, где се предност даје прилично једноставном послу и равномерно загрева све просторије. Треба напоменути да се ова шема разликује по низу квалитативних предности:

  • Највећа (преко 80%) ефикасност;
  • способност регулисања топлотне снаге сваког радијатора одвојено;
  • једноставност рада и нема потребе за контролом.

  У поређењу са природним обрасцем везивања, постоји један недостатак у обавезној, али прилично значајној - зависности од енергије. Да бисте се заштитили од овог неовлашћеног путовања, можете одабрати једну од следећих опција:

  • уградња обилазног цјевовода (гравитациони круг) око циркулационе пумпе, гдје ће кретање носача топлоте бити подвргнуто природним процесима;
  • уградња једног од кругова за хитне случајеве.

  Видео 4 Схема спајања капацитета котла

  Класични распоред

  Ова схема функционише само у систему циркулације принудне циркулације топлоте, али као сакупљачи, тзв чешљеви - део цеви са једним улазним отвором и неколико излаза много мањег пречника. И улаз и излаз у овом случају су истовремено прикључени на котао.

  Слика 4 Класификација везивања котла на чврсто гориво

  С обзиром да цео систем расхладне течности имати исту температуру, могуће је искључити /омогућити грејањезасебно. Иначе, такав склоп није популаран због сложености склопа и садржаја метала у колектору.

  Шеме планова за хитне случајеве

  Обавезан услов за непрекидни рад котла, чак иу одсуству електричне енергије, је исправна инсталација круга за случај опасности. Само у овом случају, котао ће наставити да ради чак иу дугом одсуству електричне енергије, мада, треба напоменути и са много мање ефикасности.

  Генерално, постоје 4 шеме за хитне случајеве, и то:

  • хладна вода;
  • батерија;
  • додатна контура;
  • истовремени рад 2 контуре.

  Снабдевање хладном водом

  Ефикасан начин да се осигура природни проток носача топлоте, али тренутно није популаран. Чињеница је да у савременом приватном сектору за снабдевање водом такође "кореспондира" са електричном енергијом, односно, када се искључи, престаје да ради само котао, али и водовод.

  Додатно напајање

  У правилу, као извор енергије, акумулатори се користе за осигурање рада циркулационе пумпе у одсуству електричне енергије.

  Не заборавите, посебно зими, да модернизујете и контролишете пуњење батерија.

  додатни круг

  Инсталација додатног круга који ради у малом опсегу и обезбеђује правовремену дисипацију топлоте. Овај круг се аутоматски активира након искључивања главне пумпе.

  Истовремени рад 2 кола

  Већинаефикасан рад, где сваки круг ради у нормалном режиму. Након заустављања напајања, главна пумпа се искључује, а гравитациони круг функционише у нормалном режиму, подржавајући рад котла на малом кругу.

  Препоруке и мишљења експерата

  Да би цео систем функционисао исправно и да не би стварао ванредне ситуације, морају се поштовати одређена правила.

  Усклађивање температуре

  Температура расхладног средства на излазу мора увек бити 55 степени, а улаз 45. Само у овом случају, котао ће радити цео декларисани радни период. Ако се ови захтеви игноришу, временом ће се кондензат сакупити на зидовима котла, који ће у будућности довести до корозије и уништења.

  вертикална позиција

  Сви котлови, укључујући чврсто гориво, требају бити смјештени само вертикално. Али у котлу на чврсто гориво мора бити цементни "јастук" не мањи од 10 цм

  Операција димњака

  На сваком димњаку, без обзира на вријеме пројектовања и производње, мора се монтирати колектор кондензата и вентил од нехрђајућег челика.

  Не штеди на фази пројекта и обезбјеђује рад димњака и инспекцијске поклопце, што ће омогућити лако и правовремено чишћење.

  Инсталација система за хитне случајеве

  Обавезан услов за непрекидан рад котла, који ће омогућити да се топлота пригуши и контролише њен рад.