Како направити под са топлим водом из котла на гас?

радије аутономне методе грејања, власници желе да једном за свагда реши проблем грејања стан или кућу. Независан систем грејања не само да обезбеђује оптималну температуру у дневне собе, али такође обезбеђује значајне уштеде у породичном буџету. Коју врсту независног грејања воле, одлучите. За почетак се упознају са главним постојећим могућностима кући грејања, на основу њихове потрошње енергије:

 • Електрични уређаји.
 • Уређаји за чврста горива.
 • јединице за течно гориво.
 • Уређаји гас.

Свака од ових група је подељена у подгрупе путем инсталације користи расхладне течности, обим и тако даље. Д. Али овај списак уређаја који се користе као примарно средство за загревање куће, треба да додате системе који су укључени у процес грејања ас побољшања која повећавају температуру удобност у просторији. Ови системи обухватају тзв подно грејање, електрични и воде.

Обавезно прочитајте: независно грејање у стану.

Од посебног интереса у овом погледу је блистава подно грејање, која послује на гасног котла - независни генератор топле воде. Систем је релативно нова, већ је студирао, перформансе превазилази ове уређаје, као што су вентилатори греју.

ЕГ - идеја и концепт

Идеја уређаја топлог пода у просторијама ненев Човек је дуго привлачио пажњу на законе физике око нас - топли ваздух у просторији увек се накупља на врху, испод плафона. Замрзнути ваздух, напротив, спушта се према доље, чинећи под најхладније мјесто у соби, једући драгоцјене килокалорије са својим огромним простором.

Вештачки загрејан на одређену температуру пода, постаје моћан извор топлоте у затвореном простору. Захваљујући великом подручју гријања, зрак се равномјерно загријава и диже према горе, испуњавајући цијели унутрашњи простор. Процес измене ваздуха обезбеђује потребну температуру у просторији, и минимизира разлику између њених вредности на поду и испод плафона. У собама опремљеним топлим подовима, практично нема зона са хладним ваздухом.

Плински котлови, који се данас користе за кућно аутономно гријање, сасвим су способни да осигурају нормалан рад пода топле воде. Постизање ефективног повећања комфора у овој ситуацији је могуће под одређеним условима - прецизним термичким и хидрауличким прорачунима, компетентном инсталацијом система топлих подова.

концепт

Могуће је обезбедити подно грејање полагањем у постојећи између пода и пода који покривају простор цевовода, у коме ће циркулисати носач топлоте који се загрева из гасног котла. Као расхладно средство, вода (обична или са посебним адитивима против смрзавања) дјелује као расхладно средство - традиционална текућина која се користи за аутономну котловску опрему.

Измјењивач топлине у овом случајуЦевовод се полаже испод подне облоге. Ефекат се постиже на рачун велике површине топлинске снаге. Количина топлоте која улази у унутрашњи простор довољна је за хоризонталну и вертикалну дистрибуцију топле ваздушне масе.

Важно! Основна разлика овог система од других типова система грејања је ниска температура расхладног средства. За колону са топлом водом довољно је загријати расхладно средство на температуру од 30-50 ° Ц.

Комплексни системи "подови топле воде"

Главни конструктивни елементи таквог система су:

 • гасни котао;
 • пумпа за убризгавање;
 • запорне вентиле и прикључне арматуре;
 • главни канал за разблаживање расхладног средства у стамбеним просторијама;
 • подна мини цијев за полагање на површину грубог пода;
 • колектор;
 • систем аутоматизације и регулације режима рада.

Гасни котао

За приватну кућу великог простора, гдје се планира повећати удобност температурног режима у великом броју просторија, оптималан избор ће бити подни двоструки плински котао у самосталном раду. Такви агрегати имају велики капацитет, који истовремено могу ријешити неколико проблема - гријање стамбених простора и опскрбу топлом водом.

Напомена: За гасну опрему за гријање у поду, потребно је опремити одговарајућу просторију са димњаком и вентилацијом. Премисе аллоцатедкотларница (капацитет котла до 30 кВ), треба да има површину од најмање 4 м 2 и минималну запремину од 8 м кубних метара. Ако се за топло подно грејање користи гасни котао са једним кругом, онда ће систем ПТВ морати да инсталира индиректни котао индиректног грејања који се може поставити у исту просторију.

За стан, где је сваки квадратни метар квадрата скуп, можете користити зидни гасни котао, који ће, уз правилан избор снаге, обезбедити и ефикасан рад пода. Захваљујући својим димензијама, мјесто за смјештај такве опреме је лакше покупити, плински котлови се могу инсталирати чак иу кухињи или у купаоници. Типично, снага зидних плинских котлова варира у распону од 7-30 кВ.

Зидни аутономни гасни уређаји у већини случајева имају затворену комору за сагоревање, тако да је довољно да се коаксијални димњак опреми излазом на улицу или на централни рудник димњака за његов ефикасан и сигуран рад.

Важна тачка при куповини опреме је одређивање оптималног капацитета гасног котла, који ће морати да обезбеди функционисање система "подног гријања воде", па је при избору модела гасног котла потребно ослонити се на податке термичких прорачуна.

За информације: за грејање 1 квадрат. м стамбеног простора је потребно око 100 В електричне енергије обезбијеђене добре топлотне изолације простора, стропова који не прелазе 3 м висине и нема превеликог броја прозора.

Већинапросторије приватне куће имају спољне зидове у својој изградњи, топлотне губитке кроз које могу захтијевати повећање потрошње топлине до 150 В за гријање од 1 м2. животни простор. Стога, приликом куповине гасног котла, чак и ако има термички прорачун који указује на потребну снагу јединице, боље је набавити уређај са сломом израчунате вредности ове карактеристике за 15-20%.

У већини случајева, капацитет дво-круговних котлова је дизајниран за снабдијевање топлом водом са једним или два водозахвата. Због тога, са повећањем броја тачака довода топле воде, биће потребно повећати капацитет котла.

У том смислу, под са грејањем на воду има предност утовара гасног котла у штедљив начин. Принцип система топлих подова у овој ситуацији захтева да се котао загрева носиоца топлоте минималне потрошње енергије. Највећи део снаге котла се ослобађа за загревање воде из система топле воде.

Цеви за подно грејање воде

За полагање подне топле воде користити бакар, полипропилен, метал-пластику или РЕХ-цеви.

Бакрене цеви (високи коефицијент топлотне проводљивости, издржљивост) су идеалан материјал за уређај водонепропусних подова, стога је њихова цијена висока, а доступност ограничена.

Полипропиленске цеви су такође мало раширене, али из другог разлога - њихова флексибилност није довољна, а минимални радијус савијања цеви треба да буде једнак 8 његових пречника, што уклања завоје један од другог.

Метално-пластичне цеви су заслужено популарне- унутрашња алуминијумска превлака им даје добру топлотну проводљивост, а љуска полимера је заштићена од оштећења. Са таквим карактеристикама, цена је добар подстицај да се изабере у њихову корист.

РЕС-цеви су материјал "умреженог" полиетилена, то јест, са вештачки модификованом молекуларном структуром, што овај материјал чини трајним и издржљивим. Цена РЕХ цеви је прилично приступачна, па је стога њихова употреба у уређењу топловодног пода широко распрострањена. Међутим, треба имати на уму једну специфичност овог материјала - РЕХ цеви током грејања имају тенденцију да прихвате своју првобитну контуру, тако да када се слажу на под, морају бити чврсто причвршћене за спојнице.

Систем гријања се не уклапа у један дан, тако да се мора осигурати његова поузданост, укључујући непропусност и трајност. У ту сврху, цеви се уклапају у један интегрални преградак, без спојева. Задатак - у процесу инсталације добити јединствену, затворену петљу, која ће циркулисати расхладну течност, за коју је боље користити воду са посебним адитивима. То ће спречити одлеђивање система током јаких мраза. Такав догађај је релевантан за власнике сеоских кућа и викендица са сталним пребивалиштем.

Важно! Приликом употребе у водоводном систему, мора се инсталирати додатни сигурносни уређај, компресор или балон са компримираним зраком за хитно чишћење цијеле контуре и одвод расхладног средства.

Важно! При куповини цеви за систем грејања обратите пажњумаркирање У производима намењеним за системе грејања постоје одговарајући симболи и симболи. Типично, ово је дозвољени притисак од 10 бара и температура загревања до 95 ° Ц.

У зависности од карактеристика просторије и типа подне облоге (дебљина причвршћивача, висина просторије, итд.), За уградњу система подова са топлом водом користе се цеви пречника 16-20 мм. Приликом полагања цјевовода дозвољен је минимални радијус савијања једнак пет пута промјера за метал-пластичне цијеви и 8к за полипропиленски материјал.

За потпуност слике предлажемо да се упознате са видео материјалом, који детаљно приказује и показује како се изводи инсталација топловодног пода.

Инсталација система "подног грејања"

Инсталација подног система на воденој основи почиње са припремом основе, која укључује неколико операција, које сада укратко разматрамо и разматрамо. Непоштовање захтјева грубог пода, који је монтиран на топлом поду, угрожава барем смањење ефикасности његовог рада, као максимално - смањење притиска са накнадним скупим великим поправкама.

Припрема базе

Разлог за полагање цевовода мора бити у складу с тим припремљен. Површина подлоге треба да буде чврста, чиста и равна. Дозвољене разлике висине у распону од плус или минус 10 мм по дужини дужине метра. Ако површина пода не задовољава захтјеве, она има велику закривљеност и очигледне недостатке, уређај за изравнавање са даљњимхидроизолација базе у случају надпритиска система.

Пре полагања цевовода врши се и изолација грубог пода. У ту сврху користе се плоче од екструдиране полистиренске пјене или базалтног влакна дебљине 30-50 мм.

Са довољним буџетом оправдава употребу плоча заштићених фолијом и опремљених специјалним избочинама за практично полагање цеви. Ове мјере се користе за смањење топлотних губитака на пола у просторијама првог спрата - топли под заједно са гасним котлом било ког капацитета ће радити са повећаним оптерећењем истовремено са загревањем пода за загревање подрума или туђег стана на спрату испод.

Важно! Прије излијевања положених цијеви система топлих подова цементним раствором потребно је причврстити периметар просторије за зидове траке амортизера траком дебљине 5 мм и ширином једнаком дебљини слоја испунити отопином. Трака ће компензирати експанзију температуре вијка и смањити притисак на вертикалне конструкције.

инсталација

Системи водено топлих подова на пројекту и, сходно томе, начину инсталације су подељени у 2 типа:

 • бетон (поплава);
 • подне облоге.

У првом случају, ради се о излијевању бетона на припремљену основу контуре система подног вода. Овој операцији претходи слом базе на секције и полагање арматурне мреже.

Изработки на следните типи: Тепловод:

 • змија
 • двострука змија;
 • спирала;
 • померана спирала;
 • комбинован начин.

Дијаграм показује како је круг гријања инсталиран у просторији са великим топлотним губицима - два или више вањских зидова.

Важно! Након уградње топлог пода, под притиском је 5 бара у року од 24 сата.

Бетонски естрих служи као додатни елемент процеса дистрибуције топлоте. С обзиром на лоше перформансе бетона на затезање, он се поставља под притиском у систему Термички водич у 3 бара, чиме се смањује оптерећење на размаку са накнадним доводом у систем воде до вредности радног притиска.

За раствор споја користи се цемент не мањег од М-300, а његова дебљина треба бити 30-50 мм, са слојем раствора преко цеви - Топлотни проводник не сме бити већи од 2 цм

Приликом уградње система топловодних подова, потребно је узети у обзир технолошко ограничење - чиста подна облога треба да има висок коефицијент топлотне проводљивости да би се топлота дала ваздуху уз минималне губитке. То јест, полагање на топлом поду од линолеума, ламината, паркета, планираног пода није изводљиво због високих термичких својстава ових материјала. Систем за укрцавање изнад система плочица, посебно са високом густином - керамички гранит, природни камен, метла није само оправдан, већ и погодан због константно хладне површине такве обраде.

Метода полагања пода се користи у просторијама у којима се примењујеестризи су непожељни због ниских плафона, или производња бетонских радова угрожава проток влаге у доњим или сусједним просторијама. Ограничења могу бити сезонска или повезана са структурним карактеристикама зграде. Главна предност подних система је висока брзина њихове инсталације. Подови за подне облоге топлих вода на материјалима система уређаја подељени су на:

 • полистирен;
 • дрвени:
 • модуларни;
 • шина.

Сви ови типови подних система су мање радно интензивни и недостатак значајног загађења стамбеног простора током инсталације.

Полистиренски топли подови

Овај систем је сет топлотно-изолационих превлака направљених од екструдиране пене (пјенасти полистирен), топлотних цијеви и расподјеле топлине на алуминијске плоче.

На медвјеђој подножју плоче од полистирена, на врху којих су монтиране алуминијске плоче са посебним жљебовима - одводи топлине.

Горњи део алуминијумских плоча је завршна обрада пода материјалом високе топлотне проводљивости (на пример, керамичке плочице на 2-компонентном епоксидном лепку).

Дрвени подни системи

\ т

Ови уређаји се монтирају на већ постојеће дрвене подове или трупце од дрвета.

У модуларним варијантама користе се плоче (модули) са каналима и жљебовима за дистрибуцију топлоте плоча и цијеви.

У подсистему ограде на топлом поду, инсталација модула се врши између доступногтврдо лакирани ламинатни подови, или се у ту сврху унапријед постављају трупци. Ове конструкције играју улогу крутих ребара распоређених по поду топле воде и његовим накнадним завршним обрадама, листа елемената дизајна се не разликује од модуларног изгледа.

Након полагања топлих подова типа подне облоге, систем се поправља и пушта у рад (провјера непропусности, затезање спојева).

Уређај за полагање пода система топлих подова је универзалан и примјењив у готово свим зградама и објектима. Међутим, његове предности се огледају у трошковима, који су прилично високи.

закључак

Компетентан пројекат у комбинацији са квалификованом инсталацијом опреме је гаранција позитивног резултата. Водени топли под, који ћете користити као додатни кућни аутономни систем грејања, биће ефикасан, економичан и практичан уређај који увелико повећава комфор вашег дома.