Шема детектора за откривање скривених каблова

Самостални трагач за скривеним кабловима

Ако су жице куће скривене у дебљини зида, онда понекад морате тражити њихову локацију. Погледајмо како се то може урадити. Помоћник у овом случају може постати самостални уређај. Не морате ни бити професионалац у области електронике или радио аматера - најједноставнији круг детектора скривене жице омогућава вам да то урадите код било ког домаћег мајстора.

У нашем чланку покушаћемо да избегнемо сложене научне и техничке термине. Хајде да покушамо да пишемо тако да је свима разумљиво. Не само да ћемо дати основну шему трагача за скривеним кабловима, као и називе и марке делова за монтажу, али и показати како се налазе закључци (спајање) елемената.

Зашто требате знати разводњавање електричних инсталација у кући


Бушите "слепо", можете наићи на жицу под напоном

Иако поправка оштећеног књижења није јако компликована, ипак је пожељно да се то избјегне. Стога, обавезно одредите схему ожичења у сљедећим случајевима.

 1. Приликом обнове куће и премјештања преграда, носећи врата и прозоре.
 2. Ако ћемо вршити поправке у вези са уградњом различитих елемената у дебљини зида или плафона. Чак и обешење слике на зид, можете случајно додирнути жицу.
 3. Ако ћемо инсталирати уређаје за гријање. Иако се можда не уклапају на зид, близина цеви и радијатора према електричним инсталацијама није дозвољенаморају бити постављени на удаљености мањој од пола метра, како не би дошло до оштећења изолације од прегревања.
 4. Приликом поправке и надоградње самог кабла (на пример, инсталирање додатних уређаја или утичница).

Наравно, кућу можете једноставно раставити и спојити оштећене жице, али то је неугодно и опасно из више разлога.

 • Немогуће је направити савремени поправак без електричног алата, искључити напајање напоном, нећемо га моћи користити.
 • Приликом уградње зидног носача, не знамо колико далеко стоји на жицама. Опција је да нисмо приметили да жица није сломљена, већ је оштетила његову изолацију. Тада ће вијак и метална полица, коју он ојачава, бити под стресом.
 • Могући случај оштећења тла. То није приметно, али уређаји на које је ишао и људи који их користе ће бити без заштите.

Зашто је потребан детектор жице


Не увек су жице распоређене у складу са правилима

Наравно, локацију жица можете наћи на друге начине:

 1. према цртежима- нису увек ту и нико није осигуран да нема одступања од пројекта.
 2. Съгласно разпоредбата на електрически направи, разводни боксови, утичниците, прекидачи и инсталации . Комбинују се у равним вертикалним или хоризонталним линијама. Као иу претходном случају, може се испоставити да је погрешно, због "фантазија" неквалификованих електричара.
 3. Пажљиво отворите третман зида (посебно са облогом)лиснатог материјала)- метод рада који захтева много посла и скупа је. Али ако ћете радити поправке, након уклањања тапета, често можете видјети трагове нарезане или закривљене жбуке, испод које се скривају жице.


Отисци стопала на штуко

Из свих горе наведених разлога, то је видљиво - без индикатора локације жице не може.

Зашто сами индикатор?


Детектори латентног ожичења фабричке производње

Из разлога што је употреба моје властите ствари угодна ствар. Можете уштедети новац. Куповина уређаја је такође могућа, а цена се креће од 1000 рубаља до кинеских модела са малом функционалношћу до 10 хиљада за професионалну опрему.

Цена делова за независну скупштину је мања од реда величине. Осим тога, скоро сваки круг за откривање скривених каблова, дизајниран за аматере, не садржи ретке елементе, све се може извући из сломљених кућних апарата.

Како ради скривени трагач за ожичењем

Распоред скривених каблова се заснива на два принципа:

 1. Било који проводник испод струје зрачи електромагнетно зрачење;
 2. метал, чак ни магнетски (алуминијум и бакар), утиче на спољашње магнетно поље.​​

За претрагу или одређивање проводника под струјом његовим зрачењем, или усмерити магнетно поље и одредити његову промену (као детекторе метала). Уређаји могу радити на једном од принципа или комбинирати два, као што то сваки од њих имањихове предности и мане.

Предности и недостаци тражења електромагнетног зрачења

Међу предностима су:

 1. уређај не реагује на цеви и спојнице у зиду;
 2. могуће је пронаћи мјесто квара проводника;
 3. круг је једноставнији.

До минуса:

 1. Жице морају бити под напоном.
 2. након лома жица није видљива.

Осетљивост се повећава ако струја тече кроз жице (оптерећење је повезано). Ако нема оптерећења, испада да је жица иста, јер наизменична струја пролази кроз необичан кондензатор (капацитет) између инструмента и ожичења. Због тога можете тражити и лоцирати друге каблове (телевизијске, дигиталне) спајањем на њих алтернатора. На овај начин се користе службеници за везу.

Савет. Након лома, жица се може наћи спајањем генератора са стране оптерећења.

За и против рада на принципу детектора метала

Плус један за све - можете тражити неповезане жице и цијеви.

Негативно више:

 1. компликованија шема;
 2. мање осетљивости;
 3. Тешко је наћи жице у армираном бетонском зиду.

Сада размотримо шеме детектора скривеног ожичења и њихову имплементацију:

Савет. Понекад, уместо трагача, можете користити најједноставнији индикатор фазе. Његова не-жаруља светли чак и без контакта са фазним водом, са апроксимацијом.


Индикатор фазе као прикривени починилац поште

најједноставнија шема

Ово је најједноставнија шема, па хајде да прво о томе поразговарамонајвише детаља о свим детаљима (нека се људи не смеју разумети). Ако желите, можете га сакупити сви.


За реализацију нам је потребно:

 1. пољски транзистор типа КП 103 или КП 303 (означен од стране ВТ);
 2. 1.5 1.5В напајање (једна или више батерија);
 3. електромагнетни телефон (означен са СП);
 4. жице;
 5. било који прекидач или прекидач;
 6. охмметар (означен?) Или авометер (тестер), иако можете без њега.

Алати захтијевају само лемилица и клијешта. За лемљење је природно имати сос, флукс или розин. Сада више о нејасним детаљима.

Трансистор поља

Најважнији детаљ, у шеми, означен је следећом осом:


Структура и ознака поља транзистора

Погледајте десну страну слике, лијево нам није важно, ево слова која су означена његовим закључцима:

 • "З" - затварач (правац стрелице означава и тип п или н, такође се не узима у обзир у овом тренутку;
 • "И" - цурење;
 • "Ц" је други круг.

Ако транзисторска капија не напаја напон између цурења и дренажа је висока, струја готово да не тече. Након давања напона, отварамо затварач и смањујемо отпор (док отварамо славину на цијеви), струја почиње тећи. Штавише, пољски транзистори су веома осетљиви, круг детектора скривеног ожичења заснива се на овој функцији.

Ово је детаљ на фотографији.


Транзистор КП103 у металном кућишту

\ т

Транзистор КП 303 има исти изглед, али је означен ознаком.Након што су цифре још дословно, ми то не узимамо у обзир. Друга опција је могућа у пластичној кутији у облику призме и три равна цртежа одоздо.

Како ће закључци о овом случају бити јасни са доње слике. На њему је транзистор у металном кућишту представљен закључцима доље, вођени кључем.


Тако су и закључци о том случају

.

Пажња. Транзистори у пољу могу бити изгорени електростатичким вођењем. Стога је при раду са њима пожељно уземљење лемилице и његовог тијела (уз помоћ металне наруквице и жице).

Телефонска електромагнетна

Ово није телефон, већ само његов дио (уређај је добио име), изгледа овако:


Електромагнетни телефон

\ т

Испоручује се са кућиштем направљеним у потпуности од пластике. Долази са старих дисковних телефона. Налази се у цеви у делу који се спаја са ушима (из кога чујемо саговорника). Да би телефон био извучен, морате окренути украсни поклопац и одвојити жице на носачима.


Слушни апарат

Означавање нам није важно осим отпора, требало би да буде у распону од 1600 - 2200 охма (може се означити?).

Телефон ради према следећем принципу: унутар електромагнетног поља налази се електромагнет који, када протиче кроз њега, привлачи металну мембрану. Флуктуације у мембрани стварају звук који чујемо.

охмметер

Ово је мерило за одређивање отпора.

Он изгледа овако:

\ т
охмметер

\ т

Ако је тешко пронаћи нешто што ћемо без њега, схема ће функционисати и тако. Ако је потребно, можете извући закључке за повезивање и користити "тестер" (авометар или мултиметар је иста ствар) током претраге у режиму мерења отпора. Овај уређај је скоро свима.

\ т

Савет. Као трагач за скривеним ожичењем, једноставан транзистор са затвореним закључцима (отицање и цурење) може послужити као крокодили на сонди. Авометар природно ради у режиму мерења отпора.


Авометар или "тестер"

сакупи схему


Изградити довољно лемилица

Сви делови се склапају помоћу кабловског снопа према шеми. На улазу у транзистор, лемите комад жице са једносмерним дизањем са 5-10 центиметара. Биће то антена.

Након склапања, можете све да запакујете у одговарајући кућиште, као што је пластични сапун.


Посуда за сапун може послужити као случај

у потрази за ожичењем

Уређај ради до зида и ми почињемо да носимо антену дуж њега. На месту где постоји напон под напоном телефона да расте гласно (као у радном трансформатору). Што је ближе жици, звук ће бити јачи.

Прецизније можете наћи жице на индикацијама омметра, са апроксимацијом показује најмањи отпор. За рад са охмметром онемогућавамо напајање уређаја.

Како ради уређај

Цијела ствар (као што смо већ рекли) у високој осјетљивости поља транзистора. Водите га њемуБлокада антене са електромагнетним пољем отвара транзистор. Ток се шаље на телефон и почиње да производи аудио сигнале на фреквенцији од 50 Хз (АЦ фреквенција у мрежи).

Охмметар мери отпор између цурења и отицања. То постаје мање када се повећава сигнал затварача.

Погледајмо сада софистицираније уређаје, а не продубљујемо се детаљно.

на чипу

Веома распрострањена шема трагача за скривеним кабловима на чипу К561ЛА7.


Мицроцхип К561 ЛА-7

Пажња. Чип се може етикетирати без слова "К" испред - то значи да није општа сврха, а посебна је квалитетнија.

Ово је дигитални чип најједноставније логике, али одлично ради као појачало.

Ево принципа шеме са тсоколевку микрокројем:


Сцхеме фор постинг сеекер

Бројке у дијаграму су означене бројевима закључака.

Поред самог чипа, биће нам потребна и светлећа диода. То може АЛ307 или његове аналоге (АЛ336) са било којим натписом и било којом бојом, као и извор напајања од 3 15 В.

Пажња. Ако изаберемо напајање за више од 3-5 сати, тада струја кроз ЛЕД мора бити ограничена серијски укљученим отпорником од 1-1,5 кОхм.


ЛЕД ЛЕД АЛ307ГМ зелен

Лак ЛЕД (односи се на све ЛЕД диоде у сличном случају).

Принцип рада је једноставан - улази се шаљу са сигнала антене, као у претходном случају, појачава се. Да постоји улазни напон,ЛЕД диоде се пале. Два логичка елемента (И-НЕ) су укључена секвенцијално, јер су излази у чипу инверзни, то јест, ако постоји сигнал на улазу, онда нема излаза на излазу и обрнуто.

Недостаци овог трагаоца могу се приписати само чињеници да он не одређује удаљеност до жице.

За помоћ могу вам препоручити видео који приказује колекцију сличног дизајна.

Може се монтирати и са надстрешницом и поставити у било који практични случај.

Сакупљени трагачи за ожичењем

Уређај у кутији

Узимајући у обзир једноставна кола детектора скривеног ожичења, описаћемо и дизајнирати за искусне радиоаматере.

Комбиновани скривени чаробњак

Овај уређај је "два у једном" може радити како у начину претраживања за електромагнетно зрачење тако и као детектор метала.

Ево његове шеме:


Комбиновани детектор ожичења

Избор режима врши се прекидачем С 1, који може напајати тај или онај блок, ми ћемо их размотрити наизменично.

јединица детектора метала

Налази се у горњем делу (шема је тренутно искључена) и састоји се од следећих чворова:

 • Магнетна антена на феритним шипкама (ВА 1);


магнетна антена

\ т
 • Генератор транзистора КТ315 (ВТ 1) сакупљен на транзистору и другом магнетном антенском калему (Л2);


Транзистор ЦТ 315

 • Пријемна јединица на првој завојници магнетне антене (Л1), кондензатор Ц2 са детектором на диоди КД522 (ВД1);


диоде КД522

ПИНОУТ диоде

 • 140УД12 цхип појачало (ДА1);


Микрочип К140 УД 12 на броду

  \ т
 • ЛЕД индикатор као КИПМО1Б (можете да користите друге, као што је Ал 307);
 • импулса генератора до две секунде на логичких елемената дигиталних логичких кола симпле 561ЛЕ5 (Д1 1; Д 1 2);
 • Аудио генератори сигнала за две преостале елемента чипа;
 • Пезокерамицхескохо емитер В-1 (ЛА 1).


Пезокерамицхеские емитери, они се налазе у скоро свим малим уређајима са звучним алармом

Како метал детектор схема

  \ т
 • конфигурисан да генератор фреквенције у близини прагу опсега пријемника. Да би се ово прилагођавају отпорник Р2 и Р6.

Савет. Да бисте подесили уређај током рада, боље чак и одлучити да не прилагођавања Р2 и променљиве изведене из контролног панела ручке уређаја.

  \ т
 • У присуству оближњих метала тунинг кола генератора и промена пријемник и сигнал генератора пролази кроз филтер за фреквенције пријемника.
 • Додатна Оператионал Амплифиер - ДА 1 компаратор праг упореди са мрежним напоном од преградна отпорници Р9, Р10 на свом другом улаз. Ако се ово прелази почиње. Сигнал повећава оперативну појачало до нивоа довољног да се гледа генератор Д1, Д2 као логички јединицаи покрените га. Излаз појачала је такође повезан са ЛЕД ХЛ 1, који својим паљењем означава детекцију ожичења.
 • Сигнал из првог генератора повремено покреће генератор фреквенције на Д3, Д4. Пиезокерамички емитер повезан на излаз генератора производи дисконтинуални сигнал.

Магнетиц фиелд сеарцх блоцк

Да бисте га покренули, морате подесити прекидач С 1 на другу позицију. Овај чвор је много једноставнији. Монтира се на други оперативни појачавач ДА 2.

На улаз је прикључена антена, на излазу је инсталирана друга ЛЕД ХЛ 2. Ако се на антени налази сметња (сигнал), појачало ће подићи ниво и спојени ЛЕД ће се упалити.

склоп уређаја

Овде нам је драго дати, тако да је инструкција о монтажи бескорисна, трикови су исти као и код инсталације свих електронских уређаја. Успут, тешко је то урадити, боље је користити штампану плочу.

Радио аматери сами знају како да раде све. Али постоји једна напомена: за стабилан рад потребно је што је могуће више носити магнетне и конвенционалне антене.

Склопљени инструмент у акцији

Неколико савета за опроштај

Понекад, у недостатку трагаоца за латентним објављивањем или временом (жељом) у својој колекцији, можете покушати да га пронађете са другим уређајима.

Ево неколико примера:

  \ т
 • Не заборавите на искуство Одерста, који је открио однос магнетизма и струје. Распоред скривених претрага ожичења је следећи - повезујемо оптерећење и максимумодступањем стрелице налазимо положај жица. Главна ствар је да је струја била значајна, на пример, глачало или усисивач је био укључен.


Добро познати уређај вам може помоћи да пронађете жицу

  \ т
 • Радио пријемник подешен на таласну дужину може реаговати на ожичење. Метода ради посебно ефикасно ако постоје извори високофреквентних сметњи у мрежи.

Стари пријемник дугих таласа такође може бити детектор

 • Електродинамички микрофон, повезан са појачалом, и најраширенији електрични микрофони данас се не понашају на овај начин. Такођер можете користити електричну гитару за подизање, након што сте претходно уклонили жице. Боље је потражити један (ужи, један ред) него кориштење хумбуцкера, који има заштиту од вањских знакова.

 • Ако имате сачувану касету, још боље ваљак или плејер, онда можете узети њихову главу тако што ћете је скинути и продужити жице и потражити жицу, помоћу које ћете укључити уређај за репродукцију.
\ т

Пажња. Спојите магнетну главу са оклопљеном жицом.

  \ т
 • Неки људи још увек покушавају да пронађу вође користећи апликације у свом паметном телефону. Али из личног искуства рећи ћу да метода не функционише. Користио је програм "Метал Сеарцх Енгине", тако да није видела жичани кабел у крупном плану, који је био спојен на мотор од три киловата. Иако можда грешим.

Сцреенсхот програма детектора метала за Андроид.

\ тНадам се да вам је наш чланак не само отворио одговор на изглед изгледа скривеног трагача за ожичењем, већ је и помогао да се овај уређај сам монтира. Такође, ако разумете шта треба да знате о локацији скривених жица. Брзо и сигурно извршите поправке у кући.