Шарке за унутрашња врата: како подмазати надземне механизме без резања скривеним причвршћивачима

Већина крпе за врата у комплету већ имају све потребне додатке или постоје строги захтеви у погледу његовог типа и изгледа. Уградња дрвеног платна је један од ретких случајева у којима се петље за унутрашња врата могу изабрати независно.

типови петљи

Петља је бар мали елемент у дизајну унутрашњих врата, али захваљујући овом механизму отварање и затварање улазног платна. Поред тога, важна функција шарки за унутрашња врата је да држе тежину читавог платна. Квалитет израде механизма директно зависи од трајања ефективног рада целокупног дизајна унутрашњих врата.

Сви механизми се могу поделити (на основу принципа рада и начина инсталације) на следеће типове:

 • Директна картица;
 • Карте са угловима;
 • завртањ;
 • скривено;
 • Италијански.

директна картица

Такви механизми су петље изнад главе, које се најчешће користе за унутрашња врата. Систем шарки састоји се од два цилиндра типа зглобног типа, од којих један садржи шипку. Причвршћивање на платно се врши помоћу издужених плоча, облика налик крилима. Да би се продужио радни вијек механизма, у подручје трења цилиндричних дијелова уметнута је бртва у облику лежаја или подлошке.

На основу методе причвршћивања механизма, директне шарке за унутрашња врата могу се поделити на надземне елементе без чипке и удубљења.За монтажу горњих петљи користе се конвенционални алати у облику одвијача и вијака одговарајуће величине. Принцип рада је уметање делова петље један до другог приликом затварања платна. Због тога их приликом уградње једноставно причврстите на крај кутије и врата без резања удубљења.

За вертикалне шарке типа директне картице за вријеме инсталације, потребна је израда удубљења, јер ће у противном бити немогуће потпуно затварање врата. Отвори за уметање шарки у крило и кутију врата достижу дубине до 3 мм.

Поред тога, постоје универзалне петље, као и леви и десни механизми за унутрашња врата. Главна предност петљи за леву и десну руку је несметано уклањање и обешење платна задржаних врата. Прилично је једноставно израчунати који је систем потребан у конкретном случају. Да бисте то урадили, потребно је обратити пажњу на то која страна врата отвара сама врата. У случају када тканина има распоред на десној страни, шарке ће такође бити у праву.

Једна од опција за универзалне петље.

Универзални механизми омогућују им да се користе на било којој страни веба. Међутим, систем има и ману. Да, процедура за уклањање крила врата је знатно компликована. Упркос томе, постоји још једна предност у дизајну: лежајеви се користе између цилиндара уместо подлоге у облику подлошке. Таква одлука се увелико повећававијек трајања петље.

угаоне карте

Приликом одабира структуре врата са предворјем, најбоља опција ће бити шарке за унутрашња врата типа угаоне картице. Главна разлика између ових механизама је њихова форма. Сама плоча петље је закривљена и има угао од 90 °.

За постављање таквих шарки на крај врата, исече се удубљење. На тај начин је могуће да се затварач платна чврсто прилагоди кутији. Материјали за израду овог механизма могу послужити:

 • челик;
 • месинг;
 • Нерђајући челик.

Производи од челика су најјефтинија опција, али истовремено и најмање поуздана. Такви механизми су веома подложни дејству влаге, а декоративни премаз нанесен на површину се брзо брише.

Месинг је један од најтрајнијих и најквалитетнијих материјала. Шарке за врата израђене од месинга и користе се за уградњу унутарњих врата, неосјетљиве на утјецај вањских фактора. Премаз на њима се дуго задржава у непромењеном облику.

Нај робуснији и поузданији елементи су зглобни механизми од нерђајућег челика. Њихов материјал не реагује када се влажност повећа или када се промене температуре. Међутим, такви производи не користе премазе, тако да шарке од нерђајућег челика увек имају само једну, "природну" боју.

Приликом уградње врата од стакла, често у квалитетубронца или алуминијум се користе за израду петљи.

вијак

Такви типови механизама се користе у структури врата са присуством трансформисане четвртине. Њихова главна разлика је одсуство правоугаоних шипки за причвршћивање. Уместо тога, постоје игле за уметање производа у крајњи део платна и кутије. Једна од игала мора имати резбарије.

Главне предности таквих елемената укључују могућност подешавања помоћу обичног хексадецималног кључа увијањем или слабљењем пинова. Након монтаже шарке су прекривене декоративним облогама различитих боја.

Међутим, за постављање петље овог типа, потребне су одређене вјештине, као и прецизност и прецизност у акцији. Неисправно уметање игала петље доводи до појаве пукотина и расцепа платна.

скривени

Не тако давно у унутрашњим вратима почела је монтажа механизама са скривеним шаркама. Склопни механизам, скривен у тијелу метала, фиксиран је у оквиру врата. Спајање врата са зглобним механизмом врши се монтирањем посебне П-облика полуге. Механизам самог елемента полуге састоји се од 2 дијела, који су међусобно повезани помоћу вијка. Приликом затварања крила врата елемент елемента полуге улази у врата специјалних врата

Због таквих карактеристика дизајна шарки, могуће је подесити крило врата у 3 равни. Осим тога, захваљујући скривенимсистем механизама, сам дизајн има уредан и комплетан изглед.

За постављање таквих петљи, потребно је изрезати значајне дубине у кутији и на платну. За ову процедуру боље је користити електричне резаче. Након тога се врши продубљивање трака за причвршћивање.

За инсталацију петље мора бити искључена. То се постиже одвијањем причвршћивања вијчаног елемента на полугу. Након тога треба причврстити и причврстити слободне дијелове помоћу вијака. Већина носача је монтирана у кутији, а мања је дизајнирана за платно. Повезивање елемената се врши завртањем и затезањем завртња. По завршетку поступка, подешавање петље се затвара декоративним елементима.

Италијански

Главна карактеристика таквих механизама за причвршћивање је принцип њихове монтаже. Инсталација петљи италијанског типа одвија се распоредом механизама у горњем и доњем делу мреже, а не са бочног краја врата.

Стандардне димензије и боје

Шарке за унутрашња врата разликују се не само на принципу рада и уградње механизама, већ и на мрежи. Дакле, на основу висине шарки заједно са шипкама за причвршћивање, уређаји су два најчешће коришћена типа величина:

 • 4 инча или 10 цм;
 • 5 инча или 12,5 цм

Број рупа за вијке увијек одговара наведеној величини. Да, у 4-инчном механизму има 4 рупе у сваком затварачушипке, и 5 инча - до 5. Стандардна ширина сваке шарке је 30 мм. Дебљина трака за причвршћивање не прелази 3 мм.

Избор производа у великој мери зависи од тежине платна. За лаке конструкције, довољна је уградња петљи мале величине. Међутим, у случају монтаже тешког или ојачаног платна, не само избор кругова великих димензија, већ понекад и повећање укупног броја елемената који се инсталирају.

Скала боја која се користи за покривање производа није веома широка, на првом мјесту је подијељена (на основу главних својстава) на сјајну и мат. Међутим, мат слој превлаке је много практичнији, јер су могући недостаци или различита места на њему мање приметни него на сјај. Предност сјајаног премаза је добијање сјаја и прелијевање боје.

Најчешће коришћена имитација боје различитих метала, као што су:

 • бакар;
 • бронза;
 • хром;
 • злато;
 • Никл.

Међутим, могуће су петље за унутрашња врата и нестандардна решења у боји у виду беле, црне, браон или чак нане и бисера.

Хинге Царе

На основу чињенице да правилним избором механизама и уградње нема потребе за систематским подешавањем елемената, сва брига о петљама је да их редовно подмазујете. За ову процедуру често се користе следећа средства:

 • Специјално уље или спреј;
 • Аутомобилско уље;
 • Литол или солидифолиа.

У недостатку специјалних мазива, ручке и шарке за унутрашња врата су дозвољени за обраду помоћу "народних средстава". У те сврхе могуће је користити биљно уље, дробљено у фини прах или прах сламке оловке, растопљено у текуће стање парафина или воска. Али важно је запамтити да употреба воска из ароматичних свећа има штетан утицај на механизам.

Народни лекови су делотворни када је потребно да се елиминишу огреботине, али је ефекат таквих процедура кратак.

Пре чишћења шарки врата, потребно је скинути сам лист. Након тога се на све дијелове механизма дијела наноси мазиво. Треба да се примени не само на детаље који се налазе на платну, већ и на елементе, фиксиране у кутији. Након подмазивања тканину треба обесити и неколико пута отворити и затворити. Ово је неопходно за равномерну и потпуну дистрибуцију мазива кроз механизам. Остатак мазива треба пажљиво очистити крпом.

У случају да није могуће потпуно уклонити врата, шарке за унутрашња врата се подмазују помоћу ручног алата на већ инсталираном платну. У те сврхе можете користити обичан медицински шприц или пипету у којој се сакупља мазиво, а наношење се врши убацивањем средстава у механизме механизма. Ако врата имају механизам петљи, што је платноуклања се подизањем, биће довољно да се подигне и створи зазор између фуга. За ову процедуру морате пронаћи помоћника.

Важно је редовно подмазивати елементе петљи. То ће омогућити механизму дуго да ефикасно обавља своје функције.