Сензор покрета за укључивање светла - дијаграм везе

Да ли знате да је иницијално повезивање сензора покрета са сензором кретања било дизајнирано искључиво у сврху заштите? Када су нежељени гости ноћу одведени у складиште или паркиралиште, такав уређај је покренуо покрет, што је резултирало свјетлошћу. Дао је знак чувара или уплашио "госте". Али касније је неко смислио одличну идеју - и зашто не користити овај уређај у мирољубиве сврхе? Од тада, у многим јавним и стамбеним подручјима, постоји сензор покрета за укључивање свјетла. Шема повезивања са општом мрежном сложеношћу се не разликује, чак се са њом може бавити електричар без дугогодишњег искуства и искуства.

Где и када се примењује?

Прекидач са сензором кретања је веома погодан у случајевима када објекат улази у непознато, неосветљено место. Он неће моћи да се врти по зидовима, покушавајући да пронађе прекидач и упали осветљење. Чим се особа појави на вратима, лампица ће се упалити.

Сензор покрета за осветљење се често користи у следећим случајевима:

 1. На улазу у улазе у стамбене зграде.
 2. У пролазима и степенишним маршевима, који у поподневним сатима имају природно свјетло, ау мраку, потребно је додатно освјетљење.
 3. На степеницама које воде у подруме.
 4. У гаражама, оставама, подрумима и другим комерцијалним зградама и просторијама које нису природно осветљене.
 5. На пролазним степеништима која се протежу и унутракоридори који се налазе унутар зграде и немају природну дневну свјетлост.
 6. У купатилима (у овом случају, прекидач са сензором кретања је више потребан за искључивање свјетла, јер, у правилу, излазак из купаонице, посебно на јавним мјестима, многи заборављају и не искључују освјетљење).

Ако постоји таква потреба, можете подесити сензор покрета и истовремено га подесити да укључите лампу и било који кућни апарат (на пример, ТВ, вентилатор у купатилу, клима уређај).

Обратите пажњу! Прекидачи са сензором покрета су инсталирани, осим што им омогућавају да се осјећају удобно, значајно ће уштедјети енергију и смањити количину плаћања.

Класификација


топлотни сензор

Пре повезивања сензора покрета, сазнајте који је уређај и на чему се заснива принцип његовог рада.

Класификовати ове уређаје за неколико параметара. На пример, на месту инсталације су периметар (монтиран за улично осветљење), периферни и унутрашњи. Сензори покрета, који су дизајнирани за вањску уградњу, издржавају високе и ниске температуре, влагу.

Не покушавајте да инсталирате на уличне уређаје који су дизајнирани да раде у затвореном простору, они неће правилно функционисати.

Начин рада:

 1. Термални. Такви уређаји реагују на промену температурног режима у зони под њиховом контролом.
 2. Роллинг. Овде реакција већ мења магнетно поље илиспољашње окружење када се објекат помера.
 3. Звук. Рад је резултат импулса из флуктуација ваздуха када се појављују звукови.


звучни сензор

\ т

Уградњом:

 • Плафон (треба да буде инсталиран у спуштеним плафонима).
 • Надглавна (постављена на зидове).

У уређајима на стропу и зиду, различити углови гледања. Они који су монтирани на плафон, покривају 360 степени простора, док су на зидовима монтирани од 90 до 240 степени.

Структурно, уређаји су спољашњи (монтирани на посебним носачима) и уграђени (монтирани у кутијама испод прекидача или у посебним отворима на плафону близу мјеста гдје је лустер причвршћен).

Понекад су ови уређаји произведени на такав начин да су врло слични конвенционалном инструменту за свјетло. Често комбинују прекидач светла са сензором кретања, што је веома згодно, јер се у том случају извршава више функција одједном.

Како ради инфрацрвени уређај?

Инфрацрвени уређај за контролу кретања се иначе назива пасивним. Ако их упоредите, можете га повезати са термометром. Делује када извор топлоте уђе у његову зону деловања.

Али за рад таквог уређаја биће вам потребне додатне поставке. На пример, инсталирали сте такав инфрацрвени уређај и подесили га да изгледа као одрасла особа. Ако дете уђе у собу, сензор можда неће радити. Температура тела је иста, али количина топлоте коју проучавају одрасли и деца су различита.Да би се у овом случају уређај довео до минимума, такође, није излаз из ситуације, он тада почиње да реагује на било коју мачку или пса који улази у собу. То је недостатак инфрацрвених модела - требаће им детаљно ручно подешавање. Још један минус овог сензора је да погрешно активира унутрашње грејне уређаје.

Али овај сензор има и бројне предности:

 1. Прво, не зрачи ништа што би било штетно за људско тијело.
 2. Друго, по цијени је доступан широком кругу потрошача.
 3. Инфрацрвени уређаји имају додатну регулацију. Не само праг одговора, већ и кут дјеловања подложан је промјени.
 4. Уређај је погодан за употребу у затвореним просторима и на улици.

Више информација о инфрацрвеном сензору у овом видеу:

Карактеристике уређаја за ултразвук

Ултразвучни уређај се назива активним уређајем. Његов принцип рада заснива се на високофреквентним сигналима који се рефлектују од објекта који је пао у подручје гледања. Може се рећи да сензор "штеди" неку слику. Чим почне да се мења (појављује се нови објекат или се стари покреће), функционише. Са неким датим временским интервалом ултразвучни сензор шаље сигнале, они се приказују и уређај их анализира.

Такав сензор покрета уместо прекидача се не користи често, упркос његовој одличној поузданости. Сва питања по врло високој цијени, ултразвучни уређај кошта на вријемескупљи од инфрацрвеног. Најчешће се користи за сигурносне системе.

Још увијек постоји неколико недостатака у овом моделу. Прво, ултразвук је одличан за кућне љубимце. Друго, такав уређај ради на оштрим покретима, ако се објекат креће споро, сензор можда неће реаговати.

Принцип рада микровалног сензора

Микровални сензор се такође сматра активним уређајем. Он има сличан принцип рада са ултразвучним контролним уређајем, а таласи се емитују, затим приказују и враћају назад. Једина разлика је у употреби не-звучних и електромагнетних таласа.

Ово је најсвеобухватнији од свих таквих уређаја. Зона додељена њиховој контроли се стално скенира, сваки покрет ће бити примећен, сигнал за осветљење или покретање других уређаја ће обавезно радити. Валови достижу апсолутно све објекте који се налазе у зони деловања и приказани су. Ако се објекти не померају, валови се враћају истом фреквенцијом. Ако се открије било какво кретање, фреквенција валова се помиче и сензор се активира.

Као и са било којим другим уређајем, микроталасни сензор има своје недостатке:

 • високи трошкови;
 • уређај је превише осјетљив, па понекад лажно ради;
 • , такви зраци негативно утичу на здравље особе, тако да дуго није пожељно да се уђе у подручје овог уређаја.

Више информација о уређају за сензор покрета може се наћи у овом видеу:

Опције за повезивање струјних кола

Уређај који контролише кретање се дешавадва или три пола. За прву верзију је погодна само жаруља са жарном нити, која мора бити спојена серијски са лампом. Наравно, универзални је триполарни модел, такав уређај је повезан са различитим лампама.

Постоје две варијанте шеме: повезивање сензора покрета преко конвенционалног прекидача или директно на лампу.

Дакле, хајде да прво размотримо сензор покрета да укључи светло ближе. Шема њеног повезивања ће бити стандардна - један уређај у обичном електричном кругу. Овај сензор има три стезаљке (понекад четири, једна за повезивање заштитног уземљења). Сви они имају своје ознаке:

 1. Спојите једну фазну жицу на једну стезаљку, означену на инструменту словом "Л".
 2. Нула жица се повезује са другом, а ознака је слово "Н".
 3. И трећа стезаљка је повезана хотелским жицама са теретом (уређај за осветљење). У различитим моделима, користе се различите ознаке овог терминала - слово "Л" са стрелицом, слово "А" или само стрелица.
 4. Ако постоји стезаљка за заштитно уземљење, она је означена са два слова "ПЕ".

Када се користи таква шема, погодно је да се фокусира на обележавање сензора у боји: боја јоргована значи да је фаза укључена, плава (или плава) - нула, црвена - жица која излази на кертриџ лампе.

У овом случају, веома је важно не мешати фазу и нулу, као у уобичајеном прекидачу. Схема ће радити, али на лампи,чак ни на, неће бити фазе која је опасна за напон када замењујете лампе.

Ако је пожељно да у неким тренуцима светлост у просторији буде непрекидно присутна, без реакције на кретање објеката, користи се веза сензора покрета за осветљавање паралелно са прекидачем. У случају искључивања није омогућено управљање осветљењем преко сензора. Ако је прекидач у положају "укључено", напајање сијалице се напаја из другог ланца, заобилазећи сензор. Често се ова опција користи у дневним собама.

Постоје ситуације у којима један сензор не може да досегне целу површину просторије (на пример, ходнике са скретањима). Са тако сложеном конфигурацијом, биће неопходно имати неколико сензора који ће контролисати различите области, они ће бити повезани паралелно. Њихови поступци у овом случају су дупликати, светло ће се укључити са свим потезима у свакој од контролисаних зона.

Ако је оптерећење осветљења, у смислу његовог укупног капацитета, веће од техничких карактеристика сензора, онда се користи коло уз употребу релеја средње снаге (магнетни стартер). У таквој ситуацији, сензор не контролише директно светлосни инструмент. Напон се доводи до стартног свитка, а његови контакти за напајање већ блокирају ланац, а затим се пали лампица. Таква схема је добра не само због великог оптерећења повезаног. Ако дође до преоптерећења или кратког споја у мрежи, то може довести до топљења или спаљивања контакатасензор, а такав скуп уређај ће бити предмет замене. Ако се користи ова шема, релеј (или стартер) неће успети, што ће коштати много мање.

За детаље о повезивању сензора погледајте овај видео:

Постављање и избор места

Приликом уградње сензора у затвореном простору, размотрите следећа правила:

 1. Немогуће је да долазе директно из лампе из лампе.
 2. У зони њиховог утицаја није дозвољено присуство стаклених преграда или гломазних предмета који ће отежати преглед.
 3. Ако је просторија веома велика, препоручљиво је монтирати стропне сензоре тако да је зона удара кружна.
 4. Немојте ометати рад сензора, система гријања или клима уређаја, како бисте смањили неисправност уређаја из струје топлог зрака.

Постоје посебни модели који не реагују на кретање објеката који не прелазе 40 кг (то је назначено у пасошима на сензорима). Ако имате кућне љубимце у вашој кући, најбоље је да престанете да бирате ове опције одмах.

Приликом инсталирања уређаја у отвореним уличним просторима, постоје његове нијансе:

  \ т
 1. Уређај који се прикључује мора бити заштићен од директног сунчевог зрачења у поподневним сатима.
 2. Присуство грмља и дрвећа није дозвољено између уређаја и његове зоне утицаја. Опет, у случају сложене конфигурације локације, биће потребно неколико сензора.
 3. Такође, проверите да уређај не дође до осветљења са суседних подручја или из уличних светала.
 4. Веома је важноправилно изабрати осетљивост апарата. У потпуности би требало да покрије контроле зону, али не прихоплиувати подручје иза њега, или реагују на било које особе која пролази поред.
 5. требало би да буде сигуран да редовно обришите сочиво сензора, увек држати га чистим, иначе се акумулира током времена слој прашине може довести до смањене осетљивости уређаја.

Подешавања сензора је три окренути полуге које се налазе на телу. Један од њих је одговоран за време кроз које одржава онемогући лампу, други праг и трећи осетљивост осветљења.

Следећи видео се види постављање сензора покрета за рад са пројектором:

Када изаберете сензор покрета, обратите пажњу на следеће техничке параметре: Ранге, монтажу детекцију угла у хоризонталној и вертикалној равни, степен заштите од утицаја на животну средину, праг снага оптерећења на нивоу осветљења и способности да се прилагоди кашњење време за прекид везе.