Семе јагода на садницама - детаљна упутства за почетнике

Јагода је једна од централних култура практично у свакој сеоској кући. Може се узгајати или из младих биљака које се узгајају у расаднику или самониклим јагодама на садницама. Друга опција је проблематичан и дуготрајан процес, али се исплати.

Сетва јагода на садницама

саднице јагода

Зашто узгајати јагоде из семена

Постоји разумно питање: ако се јагоде могу засадити у сеоској кући у облику садница које су купљене од некога, зашто онда трпјети и узгајати их из сјеменки? Посебно зато што није лако добити младе биљке из семена. Међутим, чак и искусни вртлари, а не само почетници у свету биљног узгоја, често узгајају сламу из семена. Постоји неколико разлога.

 1. Ово је сјајна прилика да се у сеоском домаћинству населе нове, понекад чак и јединствене сорте бобица.

  Узгој јагода на градилишту

 2. Повремено ће бити сувишно ажурирати садњу усева на плантажи, посебно ако су се претходно култивисане биљке разболеле.
 3. Младе биљке добијају боље од оних које су живјеле на локацији неколико година.
 4. Саднице добијене из бркова или дијелећи грм могу имати генетске болести које се насљеђују. Али купац никад не зна да је сто посто од онога што су биљке купиле саднице умножене.
 5. Коначно, узгој семена је одличан начин да се сачува породични буџет, пошто су семена, у поређењу са комплетним биљкама, у суштини пенија.

Начин сакупљања семенајагоде на садницама

Јагоде у викенд насељу могу бити два типа:

 • велики плодови, који дају велике сочне бобице;
 • је мали-опуштени поправни тип (који се назива и алпски) који се вади неколико пута од почетка љета до самог пада.

Напомена! Из семена можете узгајати апсолутно све јагоде. Једина разлика је у томе што алпски клице боље и брже од добијања великих плодова, а ове сјеменке су јефтиније.

Јагода од алпског поправка, разред "Александрија"

Приликом одабира семена јагоде за узгој садница, покушајте да зауставите свој избор свјежих, и дајте предност сорти од познатих произвођача производа од непознатих фирми. То ће повећати шансе за успех у расту садница.

Поправка јагода мора бити пажљиво одабрана прије слијетања у тло

Приликом сетве семена

Након куповине семена јагоде, морате одлучити када ћете их садити на садницама. Још је рано да се то чини бесмислено, јер се узгојене биљке могу пресадити само у мање или више загрејано земљиште. А ако сијате касно, онда не можете имати времена да чекате жетву.

Семе јагода на садницама

Уобичајени израз за засијавање јагода је фебруар и март. Тако да ћете добити први усев прилично рано. Неки сеју и у мају, али онда саднице зими у кући на прозорској дасци, а не у земљи. Раније у фебруару, сјетва сјемена још увијек није потребна, у супротном ће бити потребне саднице за раст и развојдодатно осветљење. Светли дан за младо грмље јагоде не би требало да траје мање од 12 сати.

Предлага се да се семе од семејствите сорти јагоде одмеше одедно

.

Напомена! Боље је да не прекидате свој избор само у једној врсти - купите неколико различитих и покушајте да све сијате. Дакле, штитите се од чињенице да нека врста уопште не нестаје, и можете одабрати ону која ће највише уживати.

припрема семена

Сјеменке јагода ће се састајати само ако се изврши припрема прије сјетве, што укључује намакање и стратификацију. Стратификација је стварање вештачких услова блиских природним за семе. То је неопходно да би се зауставило деловање блокатора раста - специјалних супстанци које држе семе у стању хибернације. Стратификација се обавља једноставно.

семена јагода

Корак 1. Сјеме се распростире на комаде природне тканине или памучне плоче, благо навлажи са водом, а затим прекрије другом влажном крпом и очисти у посуди с поклопцем у којем су направљени отвори.

Семе се разлаже на комад природне тканине

Корак 2. У овом стању, семе се може чувати око 3 дана на температури од + 16-18 степени.

Семе јагода се чувају у контејнеру

Корак 3. Однесите посуду у фрижидер на 14 дана.

Корак 4. Извадите посуду из фрижидера и ставите у просторију у којој је температура ваздуха око 18 степени.

Корак 5. Свинеколико дана проверите семена и сачекајте клијање.

Клијање семена јагоде

Припрема амбалаже и земљишта

Све док су сјеменке стратифициране, вријеме је за припрему амбалаже и садница за саднице. Постоји неколико варијанти припреме земљишних смјеса погодних за узгој садница јагода. Главни услови - добра пропусност и лакоћа.

Подлога за саднице јагода

Табела. Варијанте мешавина земљишта за јагоде.

цомпонентс
Речни песак, биохумус, тресет, не-киселина 1: 1: 3
Тресет, травно тло, песак велик 1: 2: 1
Компост, јасен, урбано земљиште 3: 0.5: 3
Вермикулит, велики песак, тресет 4: 3: 3
Биохумус, кокосово влакно 1: 1
Песак, хумус, земља из града 3: 1: 1
Хумус, песак 5: 3

Пре пуњења земље у саднице, потребно је пари или ферментирати - то ће омогућити уништавање штетних микроорганизама, ларви паразита и других опасних компоненти. Генерално, након ове процедуре, земљиште треба оставити на миру око 2-3 недеље да би се вратио. Зато је важно да се процедура спроведе унапред, а не пре сетве.

Припрема земљишних смеша за саднице јагода

Напомена! Па, ако просијате земљу кроз велико сито. То ће вам омогућити да уклоните велике честице и смеће.

Као што су шкампе одличнеприкладне пластичне посуде са прозирним поклопцем, које чине отворе за приступ ваздуху. И на дну сваког резервоара направите дренажне рупе. Они се пуне земљом, не досежући врх од 2-3 цм.

Пластични контејнер са провидним поклопцем

Садјење семена јагоде на садницама

Једна од метода засијавања јагода је комбинација овог процеса стратификације.

Корак 1. Пошто су семена јагода веома мала, могу се засадити у земљишту са наоштреним дрвеним штапом. Врх штапића је навлажен водом, а затим се храни једним зрном. Након тога је уредно уздрмана до земље, која је већ положена у контејнер и изравнана.

Сетва семена јагоде са танком дрвеном палицом

Корак 2. Слично томе, све семе треба потрести до земље. У исто време, требало би да покушате да их равномерно расподелите по површини.

Семе мора бити дистрибуирано што је могуће равномјерније

Корак 3. Тло треба темељито навлажити водом из пиштоља за прскање.

влажење земље

Корак 4. Након што се сва сјемена нађу на земљи, није их потребно посипати земљом - умјесто тога површина је прекривена слојем снијега са улице. Потребно је користити чист снег.

Семе је сакривено слојем чистог снега

Корак 5. Затим, контејнер је покривен филмом или поклопцем.

Контејнер затворен поклопцем

Корак 6. Ако је на улици температура ваздуха до -5ступњева, затим се контејнер налази на улици. Ако је хладније или топлије, онда у фрижидеру.

Корак 7. Дан касније, снег ће се готово истопити, а унутрашњи садржај кутије ће изгледати као на фотографији. У цјелини, снијег се не треба одмах истопити, ау року од 4-5 дана - тада ће се створити оптимални услови за клијање семена јагоде.

Снег је потпуно растопљен

Снег током топљења даје воду која захвата сјемење у тло. Само у овом случају, биљке ће дати што више тешких степеница, али ће се појавити око 10-15 дана, или чак мјесец дана касније. У фрижидеру, посуда са сјеменом се чува око двије седмице.

Видео - Семе јагода

Коришћење пилула од тресета

Данас, вртлари све више узгајају саднице јагода не на горе описани начин, већ уз помоћ таблета за тресет.

Узгој јагода од семена у тресетима

Јагоде у соковима од тресета

Позитивни моменти употребе таквих пилула су следећи:

 • значајна уштеда времена и сила;
 • одличан супстрат за узгој садница јагода;
 • Нема потребе за поступком брања садница.

Таблете од тресета долазе у различитим величинама - од 24 до 44 мм у пречнику. У случају клијања семена јагоде, оптимални пречник је 24-33 мм.

Димензије пилуле за тресет

Корак 1. Припремите семена и проклијте их према технологији описаној у одељку "Припрема семена".

Припрема семена за сетву

Корак 2. Таблете за тресет постављају се у пластичну посуду и пуне водом. Дајте јој времена да се облачи, остаци одлазе. Пилуле током овог времена се надувају.

Пилуле су напуњене водом

Корак 3. Након тога, ткиво са сјеменкама се распоређује, свако зрно се уклања из њега чачкалицом за зубе, великом иглом или неким суптилним предметом.

Корак 4. Свако семе се преноси на пилулу. За једну постоји неколико делова одједном - на пример, 4-6.

Семе јагода се налази у пилулама

Корак 5. Семе благо издужено, али не и покушај.

Корак 6. Након тога, таблете за тресет с семеном се попрска водом из спреја, затвори поклопац и стави под лампу 3 дана под константном светлошћу.

Контејнер затворен поклопцем

Након појаве првих правих листова, склониште се може уклонити

Брига за саднице

Брига за клијање семена и садница јагода укључује неколико основних аспеката. Можете се упознати са њима проучавањем стола.

Табела. Брига за саднице јагода.

\ т Прва три дана након сетве семена на уобичајени начин, потребна им је константна светлост. Генерално, сјеменкама јагода је потребно 12 сати свјетлости.
фактор неопходне услове

расвета

Температура зрака

Температура ваздуха мора бити најмање + 18-20 степени. Покријте из посудесе уклања, када ће трајати најмање 3-4 дана од првог појављивања прве мердевине.

Хумидити

Ако на поклопцу контејнера постоји велика кондензација током клијања семена, она се мора отворити и благо провјетравати. Залијевање садница у пилулама је потребно јер се супстрат суши. Вода се може бацити на дно посуде - саме таблете ће упити влагу. Ако семе "седи" на уобичајеном тлу, онда када се суши, такође влажи спреј. Запамтите да је прекомерно заливање штетно и за биљке - лако је изгубити све своје напоре. Осим тога, Суницхи богати водом може постати жртва "црне ноге".

пицкинг

Ова процедура се спроводи ако су биљке засађене у општој амбалажи. Пиколо се прави након што се у засебним чашама појави 2-3 правих листова, што је веома погодно за употребу са пинцетом. Успут, неки вртлари роне саднице, када се на биљкама појави 3-4 правих листова. Да, саднице ће бити јаче, али постоји још један проблем - преплитање корена. Саднице се могу међусобно испреплетати ако је садња предебела.

тхиннинг

Ако прве степенице у контејнеру седе веома густо, онда их треба мало протрљати.

Мрље од јагода под фитолампе

Храњење и попуштање

Врло младе биљке не захтијевају редовну исхрану. Први се прави само када се биљке појаве на 4 листа. Добро је комбинирати процес наводњавањађубрење минералних ђубрива за саднице. Сами ђубрива треба да садрже азот и фосфор, као и калијум и друге корисне микроелементе.

Минерална гранулирана ђубрива за јагоде

Стврдњавање младих биљака врши се постепено и веома пажљиво. Немогуће је макнути филм или поклопац из контејнера једним налетом - боље је почети са кратким дневним вентилацијама, које се постепено повећавају. Отприлике крајем априла, ако се улица мало загреје, саднице могу "прошетати" по остакљеној лођи или веранди. Главно је да у овом тренутку биљке не би требало да буду изложене ветру и сунцу. Тако ће се постепено навикнути на улицу и бити спремни за пресељење на земљу. Слетање се обавља почетком јуна.

Танко клијање садница

Зашто семе не може никнути?

Нажалост, дешава се да јагоде одбијају да расту. Зашто се то може догодити?

 1. Ако стратификација није извршена, семе једноставно "не пробудити" и не може никнути. Овај процес је поставила сама природа и бескорисно је расправљати с њом.
 2. Семе је било истекло или једноставно лошег квалитета или лажно.
 3. Контејнери са семеном су били покривени стаклом или филмом.
 4. У просторији у којој су стајале кутије са будућим садницама, било је превише хладно или превруће.

Сејање петуније на садницама

Свијетли цвјетови ове дивне биљке могу украсити парцелу попут постављања драгог камења.Осим тога, петунија се активно користи као биљка у саксији, са којом се краси балкони, веранде и терасе. Постоји неколико врста петуније, које се разликују у облику цвећа и величина. Међутим, петунија је узимала саднице практично исте за сваку од ових врста.

Сада знате како узгајати саднице јагода из семена. То је болна ствар, али знајући све суптилности и тренутке читавог процеса, успећете и ускоро ћете бити задовољни својим рођацима и пријатељима са зрелим бобицама које се појављују на јагодама које се узгајају сопственим рукама.