Сечење пене: како се реже пена (да се не распада)?

У грађевинарству се често обављају радови везани за изолацију конструкција, које користе пјену, као најјефтинији материјал. Сходно томе, и густина оваквог гријача је ниска, што доводи до његовог резања до формирања много смећа, што је прилично тешко саставити, јер комади пјене имају способност да електрификују и држе се свега што ће се срести на свом путу. Да би се олакшао процес резања изолационог материјала, постоји много начина и уређаја који помажу у резању пене без мрвица.

 • Шта и како се реже пена
 • Како резати пену ножем тако да се не распада
  • Како резати пену без употребе термичких уређаја
 • Термички уређаји и уређаји
  • Како самостално направити термални резач за пену
  • Потребни материјали и алати
 • Суштина чланка

Шта и како резати полифаму

Да би се изрезао одређени облик изолације, може се користити било који уређај за сечење пене:

 • нож;
 • дрвени или метални нож;
 • лемилица;
 • кутна брусилица, названа "бугарски";
 • танка метална жица типа стринг;
 • термички резач;
 • машина за резање пене;
 • електрична тестера са загрејаном пилом.

Ако је одабран дрвосјеча, његови зуби требају бити што мањи. Сви алати који се не загревају на одређену температуру не гарантују да се не распада. Слични алатикористе се у малим количинама радова, али када је неопходно изоловати све ограђене објекте куће, боље је користити машину за сечење пене, чији су импресивни поступци засновани на загревању резног елемента.

Како резати пену ножем тако да се не распада

Када се у процесу загревања зидова, плафона, кровова користе сопствене руке, користе се плоче од полимерног материјала, термички резачи нису увек оправдани. Конструкције, по правилу, имају строге геометријске облике, а материјал је сасвим могуће резати једноставним ножем, главно да је сечиво танко, а његова дужина премашује дебљину лима грејача. Добар алат за такве радове је нож за папир, ако је потребно изрезати малу дебљину пјенастог полистирена.

Чињеница да је оштрица таквог алата веома суптилна и када се реже велика дебљина идеално једнаког резања мало је вероватно да ће се постићи, на резу може настати гирус који неће дозволити чврсто повезивање појединих делова грејача. А то ће довести до стварања мостова хладноће.

Поред ножа, потребно је:

 • Мјерење крутог равнала или сталка савршеног облика.
 • Рулет.
 • Једноставна оловка, маркер.

Одрежите полистирен на чврстој основи да бисте спречили да се лист "игра" у рукама. На површини полистиренске плоче направите трагове жељене величине, након чега се стављају чврсти лењир или шина, и праве оштар рез ножа. Ако дужина ножа није довољна, можете изрезати две супротне странелист, главна ствар је да се не изгубите у величини. Онда исеци папир. Уз одговарајућу вештину, посао ће ићи брзо, без претјеране буке и трошкова струје. Смеће ће, наравно, бити, али не толико, као из ножа. Главно је да је алат био веома оштар и тражене дужине.

Пре резања материјала, алат треба загрејати, као и периодично затезати нож.

Како се реже пена без употребе термичких уређаја

Принцип резања листова пене ножем, без обзира да ли је то лим или дрво, не разликује се од резања ножем, главно је да су зуби мали и да имају добру дужину платна.

У овом случају, резолуција ће бити равномјернија и неће произвести много малих остатака. Кретање тестере мора се одвијати глатко, без трзаја. Али са овом методом сечења биће много мрвица од пјенастог полистирена.

Сечење листова пене се може обавити електричном пилом или кутном брусилицом (бугарски). Међутим, овом методом се гарантује огромна количина смећа.

Велика брзина бугарског бројчаника и довољно велики зуби ће изазвати снажно уништавање структуре материјала на месту сечења. Код употребе алата такођер је немогуће добити савршено равну површину на резу, због вибрација пиле, што додатно доводи до стварања мале полимерне прашине.

Најмањи део пенасте пластике се формира када се сече, ако се користи само-направљеналат за резање пјене. Најједноставнији облик овог уређаја је уобичајена танка жица (жица), на коју се причвршћују оловке, ради веће удобности. Промјер жице треба бити одабран најмање, не више од 0,5 мм. Овде једна особа не може да се носи, помоћник ће бити потребан. Жица се поставља на планирану ознаку на пјенасту пластику и прави чак и покрет на обје стране. Као резултат трења металне жице од пјенастог полистирена, она се загрева и материјал почиње да се топи на месту сечења.

Резање пјеномје најефикаснија метода за образовање минималне количине смећа, али вријеме проведено на таквом послу је знатно веће него код резања других инструмената.

Термички уређаји и уређаји

Није увек употреба грејача подразумева да се исече у правилним геометријским димензијама. Понекад морамо да пресечемо полукруге, отворе и друге облике са замршеним контурама. А онда нож или нож више неће помоћи. Но, носити се с таквим послом бит ће машина за резање пјене, која је сасвим могуће да се изграде властитим рукама.

Принцип рада ових уређаја је да се елемент за сечење напаја електричним напоном, што доводи до његовог загревања на одређену температуру, која се може контролисати посебним уређајем. С обзиром на топљивост материјала, пјенасти полистирен се лако и брзо загријава жицом или жицом. У исто време није тешко дистрибуирати мале остатке.

Како самостално направити термални резачфор пена

\ т

Ако се одлучите, боље је одвојити грејач без стварања малих остатака, онда ће на првом месту, наравно, бити професионална опрема. Али за кућну употребу, куповина таквог уређаја може бити скупо "задовољство", тако да машина за резање пјене многи обртници раде својим рукама.

Потребни материјали и алати

За монтажу термалног уређаја за резање потребно је:

 • Жица од волфрама (ницхроме) О 0,2 мм.
 • Материјали за израду оквира - шипки, метални профили било које секције. Опруге за причвршћивање волфрамове нити.
 • Реостат или спуштање трансформатора.
 • Изолатори.
 • Цламми.

Жица од волфрама може се купити у специјализованој продавници или из домаћих апарата - из било ког грејача, уља за маслац. Изрежите жељени комад спирале, исправите га и учините га једнаким.

На чврстој и трајној основи, потребно је саставити оквир уређаја. То може бити стол, радни стол или нека друга површина. Морат ћете причврстити вертикалне елементе од метала до базе на таквој удаљености, тако да слој пјенастог полистирена може слободно проћи између њих. Поред вертикалних регала причврстите опруге, опруге изолаторе, а за њих - жицу од волфрама.

Опруге су потребне да би се жица држала у хоризонталном положају, јер се загријава, има могућност да промијени своју величину на већу страну, која пријети његовом прогибу, ако нема опруга. Уместо опруга можете користититежак, задатак ће бити исти као и опруге.

Када се такав резач ретко користи, батерија може бити батерија која је без сумње сигурнија у поређењу са електричном мрежом где је напон већи од 220 Б, док батерија производи не више од 10 -12, а то је сасвим довољно, за загревање жице. У присуству реостата, напон који се примењује на нит волфрама може се подесити у зависности од дебљине лима и брзине кретања око стола.

Овај уређај ће изрезати пену на хоризонталне плоче, чија ће дебљина зависити од удаљености између жице и стола. Ако је потребно да се материјал реже вертикално, жица се такође треба поставити вертикално.

Вертикални резач за пену је погодан за сечење фигуралних елемената из екструдиране и обичне пене. Када се користи такав уређај, исечак се испољава као раван и без мрвица. Овај уређај ради по принципу убодне тестере. Да би се направио фигуиран предмет, боље је користити Финоплек, материјал добивен екструзијом из полимерне сировине - стирен, док пјена није прешана стиреном.

Брзо направите термални резач од лемилица. Да бисте то урадили, на крају алата, поставите оштрицу, ако желите да уклоните пену из вертикалне или хоризонталне, или круну из електричне бушилице, када је потребно направити рупу у материјалу, утор. Уместо круне, дозвољено је да се користи самокопирни округли комад направљен одгалванизед ирон.

Основна тачка чланка

Шта резати пенасту пластику - механички алат - нож, тестеру, електричну - кутну брусилицу, шаблону, или уз помоћ уређаја са загрејаним елементом за сечење, сваки бира по својој вољи. Термални уређаји искључују формирање смећа, али су скупи. За кућну употребу постоји могућност уштеде новца и израде термалног строја за резање пјене.