Сауна са блоком од шљаке сопственим рукама. Извештај: од жеље до операције

Идеја о сопственим купкама дуго је била мирна. И на крају, одлучили смо да га саградимо. Штавише, одлучено је да се купатило смањи са блока шљаке на исте сопственим рукама. Такав избор је направљен на основу могућности финансијских инвестиција, а не жеље да се стабло користи као главни грађевински материјал за просторије високе влажности.

Место за будућу изградњу постављено је у куту дворишта изван града. У јесен су направљени сви земљани радови и изливена подлога.

Са почетком лета на чврстим темељима, почели смо да подижемо зидове. Као што је раније речено, одлучили смо да изградимо сауну са блоком од шљаке. Дебљина зидова је пола блока. Уопштено, ову причу треба класификовати као "како изградити купатило за једну седмицу заједно", јер се тако догодило. За све главне послове са мојим партнером, требало је четири дана. Радила сам зидање блокова од шљаке, а мој друг је направио зидано рјешење (цемент и пијесак у омјеру од 1 до 3).

Изградња купатила од блокова шљаке почела је са чињеницом да је навукла конац по ободу темеља и постављала углове блокова. Одлучио је да направи ложиште на улици, тако да је соба била чиста и да није било дима. Израђен је од метала дебљине 6 милиметара. Затим су поставили пећ на унапријед припремљени бетонски јастук и започели два дуга дана полагања. Опека на цигли, пажљива провера навоја и нивоа сваког блока шљаке, а сада је дошла до последњег реда. Напустио је рупе иза рогова. До сада на овом послузаустављен, тако да је купка са сопственим рукама редукована од блока шљаке до мало умоченог и ојачаног.

Недељу дана касније преузели су кров. Четири корака за наше купање било је довољно. Висина крова је направљена на основу величине профила на такав начин да би висила са рогова за 5 центиметара. Греде стропа у дијелу биле су 150к100 милиметара. Били су опремљени сталцима од 100к50. Направивши први такав троугао на земљи, на њему су направљена још три, а затим су само подигнути на зидовима у рупама које су остављене за њих и учвршћене цементним раствором. Затим су сплави причвршћени плаидима од неравних дасака 25 мм. Сутрадан су забат прекривени истом даском и покривени су кровом од валовитог картона. Сви вањски радови су завршени. Оно што се појавило у нашој сауни са фотографијом из блока шљаке испод показује:

Затим је прешао у унутрашњу декорацију. Плафон је исечен плочом од 25 милиметара, а таван је био загријан слојем "пене" и базалтне вате. Око цеви на тавану, направили су дрвени оквир метар метар и напунили га глином да би спречили пожар. Испод је све то са металним листом исте величине као и оквир. Унутрашња декорација направљена је од прућа од боровине на орецхетнику од греде 30к30, која је претходно прекривала зидове топлотно рефлектујуће изолације "пене". Ожичени и инсталирани три инсталације, по једна у свакој соби. На овом је наша сауна из блока од шљаке потпуно спремна за рад, коју смо искористили. После првог купања, ценили смо њену вредност - са њомуправљала је директним дужностима.

Одлична купка од блока од шљаке са великом праоницом, топла купка и удобна дневна соба. Желим да кажем у закључку о трошку новца, јер је то финансија у многим аспектима и одлучили смо се за избор главних грађевинских материјала. Цена наше купке од блока од шљаке је била око 130 хиљада рубаља. Ово је 2013. година. У принципу, трошак је адекватан - уложили смо у наше границе. Значајну улогу у очувању финансија имала је и чињеница да је сауна са блоком од шљаке изграђена властитим рукама. Поред тога, ја имам више поверења у свој рад него особа која ми није позната. Већ другу годину користимо наше купатило и за то вријеме нас никада није разочарало.