Самостално загревање гараже сопственим рукама

Гаража је одавно престала да буде ексклузивно место за складиштење личног превоза. Овде неко чува залихе производа, сакупља усеве који се бере у земљи, беру киселе краставце, неки воле да опремају своју радионицу, неко може да претвори гаражу у малу кућицу за састанке мушке компаније. Наравно, да би све то било могуће, неопходно је унапред водити рачуна о подршци у објекту угодне микроклиме, јер не постоји свуда централизована топлана. Независно ефикасно грејање у гаражи не само да чини боравак у њему што је могуће удобнијим, већ и пружа многе друге погодности.

Бенефициране бенефиције

Дакле, добро успостављен систем грејања има читав низ позитивних карактеристика:

 • Ако унутрашња температура прелази 5 степени, а вентилација је довољна, унутар просторије се не формира кондензат, штетан за делове тела возила.
 • Ниске температуре отежавају покретање мотора, повећавају густину уља, смањују капацитет батерије. Смрзавање је такође штетно за делове од гуме и гуме, они губе своју почетну еластичност и радни век.
 • Седење у загрејаном аутомобилу је много пријатније, нема потешкоћа у отварању браве, мотор се загрева мекше и брже, а то директно доприноси повећању ресурса.

Наравно, организација система гријања укључује неке напоре и финансијске трошкове, али резултат је вриједанод тога.

прелиминарна обука

Пре него што почнете са радом на грејању, треба да загрејете своју гаражу. Ако се испостави да је губитак топлоте кроз зидове, подове и кровове превисок, чак и употреба моћне опреме, изгарање огромних количина горива ће бити неефикасно.

Радови на изолацији се обављају следећим редоследом:

 • Проверава се густина приањања на прозоре и врата;
 • Изоловане зидове, зидане плоче од камене вуне или других сличних материјала;
 • Загревање крова;
 • Загријавање врата;
 • Изолација пода. Изненађујуће, такође постоји значајан део топлоте који се ослобађа у земљишту, али врло мало возача зна за то.

У фази припреме, поред изолације, препоручује се да се брине о ефикасном систему вентилације. Његов задатак је да одржава оптимални ниво влажности у просторији, као и да брзо уклони производе сагоревања, што гарантује безбедност. Пракса показује да се са повећаним садржајем влаге ружна мрља на каросерији аутомобила појављује све за неколико година.

обичне варијанте

Гаражно грејање може бити засновано на следећим системима:

 • Котлови и пећи на чврста горива. Популарне опције, али прилично опасне, захтијевају безусловно поштивање правила о заштити од пожара. Значајна предност је јефтино гориво, посебно за рурална подручја, гдје је могуће пронаћи дрво без проблема. Међутим, за константно загревање систем нијеПрикладан је, јер мушкарац треба да мами гориво сваких неколико сати.
 • Електрична енергија. Језик се не односи само на електричне котлове, већ и на топлотне топове, конвекторе, инфрацрвене емитере и филмове. Метода је згодна и сигурна, али за ове предности ће морати да се плати добро, цена киловата се повећава из године у годину.
 • Метода гаса укључује инсталацију котлова и конвекционих јединица. Главна неугодност је висока цијена инсталације, али када се прикључи на аутопут, она се чак и брзо исплати. Ако се користе цилиндри, онда је трошковни приступ близу струје.
 • Течно гориво. Већина возача у гаражама складишти бензин и дизел, који се могу користити за сагоревање у котлу. Међутим, ова технологија се може приписати категорији јефтиних (цијена ПММ-а, опет, повећава се из године у годину), поред тога, то неће учинити без формирања великих количина производа изгарања.

Ако је кућа у близини ...

Ако се гаража налази у близини викендице, може се користити грејни круг за гријање система гријања, што је повољно и економично. Власници треба само да преузму одговоран приступ процесу угађања, запамтите да у гаражи нема потребе за одржавањем температура које су релевантне за стамбене просторе, то ће бити довољно чак и за 5-10 степени. Међутим, чак и ако од викендице до гараже око 50 метара постоји могућност формирања јединственог система. Морат ћете загријати цијев како би се смањио губитак топлинепоставите је испод тачке смрзавања тла. Циркулационе пумпе се користе за обезбеђивање оптималног притиска. Ако је немогуће створити једну контуру, треба се руководити посебним условима:

 • Ако је гаража у задрузи која нема своју главну линију, мало је вероватно да ће приручник дати добар одговор на употребу котлова на течна или чврста горива. Проблем ће бити потребно ријешити инсталирањем електричних гријача, било да се ради о топлотном пиштољу, конвектору или инфрацрвеном емитеру. Препоручљиво је припремити се за повећање трошкова.
 • У друштвима са гаражама које имају зид од једног до другог, опћи котлови могу бити уграђени на гас, струју или чврста горива. Мораћете да водите рачуна о добијању многих неопходних дозвола, али ће крајњи резултат оправдати ове напоре.

Избор система заснован на интензитету употребе објекта

Свака гаража има своју сврху, која одређује колико често се људи у њој појављују:

 • Трајно функционисање возила током зимског периода - потреба за одржавањем стабилне собне температуре од 5 степени.
 • Одржавање возила с времена на време. Потреба за сталном подршком за температуру је елиминисана, систем високог квалитета може да преферира мобилну инсталацију грејања, као што је термални пиштољ или мала пећ на чврсто гориво.
 • Ако се гаража редовно користи као радионица, онда је најекономичнија комбинована шема или системаутоматска контрола температуре. У присуству људи, температура се аутоматски подиже, ау одсуству тога - смањује се на минималне ознаке које спречавају замрзавање расхладне течности.

Препоручујемо: Избор најекономичнијег начина гријања гараже.

У затвору

Дакле, аутономно гријање гараже, опремљено властитим рукама - то није луксуз, већ хитна потреба. Она заправо доприноси продужењу животног века аутомобила, штити га од корозије, повећава хабање мотора током загревања и друге негативне појаве. Приликом избора методологије препоруча се пажљиво одмјерити све факторе иза и иза, да останемо на шеми, чија ће се реализација показати корисном како у погледу трошкова тако и што је постигнуто. Главна ствар коју треба имати на уму је строго поштовање правила заштите од пожара, као и упутства за уградњу одређене опреме.