Самоносива изолована жица: подручја примене

ЦИП бранд жице

Самоносива изолована жица СИП је недавно постала све популарнија. Активно се користе у индустрији као иу приватним домаћинствима. Избор таквих жица се повећава, па смо одлучили да овај тип водича детаљније размотримо, посебно обраћајући пажњу на њихове специфичности, области примене и предности.

Изградња СИП жица и њихова примјена

Да бисмо боље разумели предности и недостатке овог типа ожичења, морамо се бавити њиховим дизајном, као и подручјима примене. Из овога и започните нашу причу.

Изградња СИП жица

Тренутно, тржиште представља пет главних врста жица овог бренда.

Размотримо сваку од њих одвојено:


На фотографији је диригент СИП - 1

Ова жица има неколико проводника уплетених заједно. Један од њих је нула - заштитно уземљење је лежај. Ова жица је лако визуелно детектовати, јер за разлику од других, она нема изолацију.


СИП жице - 2

Следећа могућа опција је жица СИП 2. Она има сличан дизајн као и СИП-1 жица, али његова нула-носива језгра такође има изолацију. У нормалној жици, направљена је од термопластичног полиетилена стабилизованог светлом. Али ако узмете самоносиву жицу са алуминијумским праменовима СИП-2А, онда има изолацију израђену од прошивеног светлосно стабилизованог полиетилена, као и изолацију главног живог. Ово је сада веома важносхватићете зашто.


Разлика СИП-1А от ИП - 1

Чињеница је да можете упознати бренд СИП-1А. У овој врсти жице, упркос припадности првом типу, нула жица има и изолацију, али је израђена од термопластичног полиетилена стабилизираног свјетлом, као и изолације главног стамбеног простора. Термопластични полиетилен има нешто мање квалитативне особине, за разлику од шивених. Али ове разлике ће бити важне само за професионалце, а просечни потрошач их неће приметити.


Вире СИП - 3

Поред тога, ту је и самоносећа изолована жица 3. За разлику од прва два типа, пројектована је за напон до 35 кВ. Прва два типа се користе у мрежама до 1 кВ. СИП-3 се производи само од једног језгра и користи се претежно у индустрији, тако да ћемо у даљој анализи овог типа проводника бацити.


СИП-4 и СИП-5

Самоносиве изоловане жице СИП-4 и СИП-5 се опет разликују само од врсте изолације. У СИП-4 је термопластични полиетилен, ау СИП-5 - ушивен. У другом су практично идентични. Немају самосталне вене, што намеће одређена ограничења њиховој употреби.

СИП жице

Као што смо већ споменули, СИП је самоносећа изолирана жица која се широко користи. Али постоје одређена ограничења. Разговарајмо о томе детаљније.


Линије помоћу СИП жице

Електричне мреженапон до 1 кВ чине највећи део свих дистрибутивних мрежа у нашој земљи. Углавном је то мрежа напона од 380В, али има и других - напона од 660В. То је за ове мреже и постоји жица.

 • Проводници СИП-1, ​​СИП-2и њихови деривати користе се за уградњу и реконструкцију ваздушних водова, као у видеу. Осим тога, они се користе у инсталацији водова снабдијевања постављених на нацртима зграда, као и спуштања на електричну опрему.

Монтажа водова путем жице СИП-3

 • Проводници типа СИП-3користе се у исте сврхе, али у ваздушним водовима напона до 35 кВ. Једина разлика је у томе што је ова врста жице једнопроводна, па је за стандардну трожичну мрежу неопходно користити четири или чак пет жица овог типа.


Коришћење двоструке жице СИП-4 за повезивање приватних домаћинстава

 • СИП 4- самоносећа изолована жица, која се не може користити за монтажу надземних водова. Захваљујући својој конструкцији, има прилично ниску отпорност на ломљење, па чак и са малим оптерећењем ветра може се сломити. У том смислу, може се користити само као спуст од подморнице до енергетске опреме или за изградњу објеката. У већини случајева, стиче се веза за приватна домаћинства са ваздушним линијама.

Обратите пажњу! За повезивање приватних домаћинстава често се користи жица СИП-4 4х25 или16. Мањи пресеци су неприхватљиви у смислу ПУЕ, а велики делови су неприкладни.

 • Исти обим употребе и СИП-5 каблови , који имају врло сличне карактеристике СИП-4 жице.

Предности жица марке СИП

Па, и сада, најважнија ствар - које жице самоносиве изоловане СИП заслужују тако раширене у новије време?

И одговор на то питање се састоји од неколико предности:

 • Почнимо са листом најзанимљивијих - смањење губитака. Чињеница је да је индуктивни отпор у ваздушној линији изведен од стране ИПС жице у поређењу са линијом коју је извршила жица А или АУ у три, па чак и више пута нижа. У суштини, практично је иста као у кабловској линији. Што је виша класа радног напона, то је та примјетна.
 • Следећи важан аспект је да се смањи вероватноћа кратких спојева на таквој линији. То је због присуства изолације, као и због недостатка могућности за перецхестванииа жице, што је чест узрок кратких спојева у ваздушним водовима са АЦ жице.


Смањење трошкова чишћења дишних путева

 • Слично томе, упутство указује на смањење трошкова сервисирања линије, што је повезано са знатно нижим трошковима чишћења трасе од зелених плантажа. Ово питање је такође релевантно када инсталирате нове нумере.


На један ступ може се монтирати до десет различитих линија

 • Још један важан аспект је да је сада могуће монтирати жице различитих класа напона на један пол. И ове линије на једнојстуб не може бити један или два, већ десетак.


Комплет прикључака за монтажу СИП жице

\ т
 • Полиетилен нема поларитет. С тим у вези, на таквој жици је много мање нагомиланог снега, а вода се значајно одводи од жице. Тиме се смањује вјероватноћа стварања снијега и критичних накупина леда на жици.

Једноставна инсталација Цип линије

 • Важан аспект је тренутак када се таква линија може саставити својим рукама чак и од стране особе без посебног образовања. На крају крајева, присуство специјалне арматуре вам омогућава да саставите линију са минималним сетом алата и направа.


Инсталација СИП жице може се извести на фасади зграда

 • Значајно поједностављење прикључења нових потрошача електричне енергије. На крају крајева, нова веза се може извршити и без уклањања напона са линије. У ту сврху постоји посебна опрема која пробија изолацију и осигурава поуздан контакт.


Арматуре за нови прикључак

 • Проблем неовлашћеног повезивања решава се и самоносивом изолованом жицом - СИП жица има изолацију која компликује извршење пражњења и скривених спојева, јер захтева или употребу специјалних вентила или обраду изолације, што је јасно видљиво и током визуелне контроле.

Повезивање осветљења са помоћне жице СИП

 • Па, и још једна предност ИПЦ жице може се назвати присуством помоћних вена. Такве вене омогућавају организовањенапаја се овом линијом мреже расвете. Поред тога, постоје помоћне вене за повезивање контролних кола које се могу користити за теле-сигнализацију или релејну заштиту.

Обратите пажњу! Када се повежете са помоћних проводника СИП жице, лако можете организовати економичан контролни систем за ово и повезати рачунарске уређаје.

 • Што се тиче недостатака, то је само једна, и то је цијена ИПИ жице. Нешто је већа у поређењу са жицом А или АУ. Али имајући у виду велики број предности СИП типова, овај фактор не може бити одлучујући.

закључак

СИП - Самоносиве изоловане жице, које омогућавају решавање читавог низа проблема везаних за полагање нисконапонских ваздушних мрежа. У исто вријеме, његова цијена се мало разликује од осталих доступних марки жица. Али с обзиром на број предности у коришћењу ИПИ жице, фактор разлике у цени није толико одлучујући.