Садња тулипана у јесен: када и како садити?

Садња биљака у јесенском периоду пружа им благовремено и лепо цветање у наредној сезони. Овај чланак ће узети у обзир приликом садње тулипана у јесен тако да су добро укоријењени, лако се крећу зими у отвореном тлу.

Генерално, луковице тулипана могу се садити у земљи иу јесен иу прољеће. Али у прољетним мјесецима, само новајлије који нису свјесни правила за садњу култура сјемена сади тулипане. Али искусни цвећари и вртлари су апсолутно у праву када препоручују да се у јесен сетве луковица тулипана.

Садња тулипана у јесен у земљу је одговорна ствар. Уосталом, управо из поштовања правила слијетања, од правилне његе зависи и количина и квалитет распршених пупољака у прољетној сезони. Неправилно одабрано време, непоштовање важних правила за слетање у земљишту садног материјала често доводи до непоправљивих и нежељених последица.

Како чувати тулипане пре садње у јесен

Држите ископане сијалице потребно чисто, слободно од земље, додатних коријена и лишћа. Направите коцкасте сијалице у једном слоју у кутији или кутији и држите их на свежем ваздуху у хладу док се не осуше - од сувих сијалица лакше је очистити земљу, лишће и мртве љуске. Пре полагања на складиштење, протрљајте луковице у ружичастом раствору мангана - тако да ће биљке добити неопходне будуће манганске цветове, а истовремено заштитити од болести и штеточина. Држите сијалице у дрвеној кутији са пиљевином, упијајући вишак влаге, иПрепоручљиво је замотати сваку жаруљу у папир. Кутија се налази у сувој хладној просторији са добром вентилацијом и температуром ваздуха не вишом од 25? Ц. Ближе паду температура се смањује на 20? Ц и онда до 15? Ц.

Приликом садње тулипана у земљишту у јесен

Главни оријентир у овом случају је температура земљишта. Земља треба да се охлади на + 7-10 Ц. Ако желите да будете сигурни, користите термометар да га измерите на дубинама не мањим од 15 цм, а на вишим температурама сијалице могу пасти у јесен, а на ниским температурама замрзнути. У најбољем случају, тулипани ће бити ружни април, у најгорем - само умријети.

Садите тулипане тако да прије појаве стабилних озеблина, луковице могу бити укоријењене, али не и изданци. За изглед коријења луковица потребно је око 25-30 дана, тако да је оптимално вријеме слетања друга деценија септембра. Поставимо га до средине октобра, али на сопствени ризик.

Припрема луковица тулипана и избор места на градилишту

Како посадити тулипане или предобрадити садни материјал? Пре садње, пажљиво прегледајте луковице и баците све мале, болесне и покварене. Да би се спречила појава гљивичних обољења и уништавање паразита, луковице се третирају раствором мангана слабе концентрације (нијанса мора бити светло ружичаста). Непосредно прије слијетања у тло, могу се даље обрађивати стимулатори раста.

Имајући у виду да у дивљини тулипани расту у сушним областима, мјесто заУ складу са тим треба одабрати и цвеће. Требао би бити добро освијетљен, али истовремено заштићен од пропуха и импулса хладног вјетра. Тулипане не би требало садити на сјеверној страни куће.

Па, ако је гредица мало на врху, тако да биљке неће патити од стагнације воде у земљишту. Тулипани више воле тло лабаво и храњиво, тако да пре садње доносе минерална или органска ђубрива. Међутим, што је најважније, немојте претјеривати, вишак нутријената неће имати користи. Искусни цвјећари копају парцелу, додајући гнојива неколико тједана прије планираног слијетања. Као ђубриво, можете користити дрвени пепео или купити сложену композицију, посебно дизајнирану за биљке сијалице. Ако је тло врло тешко, онда додајте хумус у износу од једног 10-литарског капацитета на 1 м? ридгес

Тулипане ни у ком случају не смијете садити на мјесто гдје су га узгајали до других гомољастих биљака: у тлу, штеточине и паразити који су изразито погођени овом врстом биљака могу остати у тлу. На ову грубу сијалицу можете засадити не раније од 3 године.

Како се посади тулипани у јесен

Прије садње тулипана врло је важно одабрати највеће и најздравије луковице, јер оштећени или болесни примјерци могу заразити своје сусједе, што не само да ће утјецати на квалитету цвјетања, већ ћете чак и изгубити цвијеће. Пре садње калибрисаних сијалица на цвету, препоручује се да се третирају са слабим раствором мангана како би се заштитили од болести, или намочити у посебно време.антифунгални лекови.

Обвезни услови за јесенску садњу тулипана:

 • одабрати најбоље мјесто за садњу тулипана - мора бити сигурно скривено од вјетра и савршено освијетљено јер су засјењени простори цвјетних тулипана много гори;
 • Важно је дати цвеће плодном лабавом слоју земље дебљине најмање 35 цм;
 • дигестира земљиште и претходно оплоди компостом, дрвеним пепелом и фосфатним ђубривима;
 • да се сијалице морају поставити на дубину од 15 цм (дубина рупе треба да буде три пута већа од висине сијалице);
 • оставити растојање између сијалица тулипана око 10 цм, између мањих сијалица удаљеност се може скратити;
 • покушајте да поставите веће жаруље у средину, а мале на странама, а онда високи цветови неће зауставити светлост од најмањих;
 • Најбоље је садити тулипане по сорти - у том случају ће вам бити лакше да се бринете о њима током топлог периода;
 • Обезбедити заштиту од жаруља од мишева, што све ваше напоре могу поништити, уништавајући садњу тулипана током зиме.

Како бринути за тулипане након садње

Постављање лука, многи вртлари заборављају на њих до прољећа. Тулипани за формирање коријена захтијевају високу влажност, па ако је пад био јако топао и сух, повремено сипајте кревете. Урадите то одмах након слијетања. Сипајте кревете у изобиљу тако да земља процури влагу у дубине.

Избегавајте да садите гране смрчевеодлагање снега, ау првој или другој деценији новембра - листови су пали да би се смањио ризик од смрзавања у случају хладних зима. Заштити луковице од мишева избацивањем отровних мамаца у близини кревета.

Зашто садимо тулипане у јесен?

Почетници вртлари често праве грешку, вјерујући да је природно вријеме за садњу ове вишегодишње биљке прољеће. Очигледно, конфузно, сијалице које се појављују у малопродаји изгледају као масивне. Када сте се искрцали у пролеће, и ви ћете добити степенице и цветање, али верујте ми, резултат ће бити јако изгубљен за оне за које је аксиом садња тулипана у јесен у земљу.

Разлог за такав алгоритам дјеловања је сасвим разумљив ако размишљате о природном животном циклусу који је типичан за дивље биљке:

 • У рано прољеће, формиран је копнени дио, а управо за овај дио циклуса тулипани су добили заслужено свјетско признање. Велике, деликатне лутке са солистима у позадини још нису пробудиле пејзаже.
 • Чим сунчеве зраке добију снагу и донесу са собом топлоту, благе латице брзо пресуше, листови избледе и жаруља постаје једини живи дио.
 • Када температура почне да пада, а сва природа се припрема за зимски период, луковице се, напротив, пробуде и почињу да формирају коренски систем кроз који складиште хранљиве материје за накнадну вегетацију.