Ролетне (70 фотографија): како спустити пластичне ролете-жалузине на прозоре које је боље одабрати

Када се хладна сезона коначно промени са сунчаним и топлим данима, увек желите да задржите хладну и пријатну атмосферу у соби. Завесе са густим завесама, напротив, могу се показати још чупавијим, али постоји одлична алтернатива - инсталирати ролете на прозорима.Предности и недостаци

Прво, капци су се сматрали канцеларијском варијантом, али данас је то једна од најпопуларнијих и најкориснијих опција заштите за дом. У том смислу, постојала је велика разноликост материјала и врста ролетни за обичне прозоре.

Овај уређај има многе предности и предности пред завесама и завесама:

 • Ролете, за разлику од завеса, не акумулирају прашину, тако да ће зрак у просторији бити много чишћи, а сама површина се може једноставно обрисати влажном крпом свака два мјесеца. Због присуства појединачних ламела, ваздух неће стагнирати у просторији, већ ће слободно циркулисати.
 • Биће пријатно задовољан и ценом. Куповина тканине или већ готових завеса на прозорима ће се показати много скупљим, јер, осим њих, потребно је купити и завјесу на којој ће се завјесе. Поред свега, они добијају и тил за дневно време и густе завесе за вечерње време. Ролетне су много функционалније, могу се користити и дању и ноћу.

Нема недостатака као што су они са жалузинама, али постоје бројне карактеристике. Ако су импрегнирани ПВЦ-ом, најбоље је да се суздржите од куповине. Када се загреју, хоћеда издвоји непријатан и токсичан мирис. Важно је напоменути да металне ролетне могу створити малу буку на ветру, што не може имати веома повољан ефекат на спавање или одмор.сорти

Модерно тржиште је богато различитим жалузинама. Можете их прикључити и на обичне прозоре и на еуро-прозоре. Постоје одговарајући дизајни чак и за нестандардне трокутасте прозоре или панорамске прозоре.

Све врсте жалузина су подељене у велике стандардне групе: хоризонталне, вертикалне, заштитне и ваљане.

 • Хоризонтално усмјерене ролетне се називају и венецијанске, захваљујући њиховој конструкцији водилице ламеле су постављене паралелно с подом или постољем. Они одлазе или пропадају од дна до врха. Ова врста се може објесити на прозоре с двоструким стаклом и на обичне дрвене прозоре. Стандардне димензије шина у ширини су приближно 25 - 50 мм, све зависи од материјала који се користи. Може бити од пластике, метала или природних дарова (сено, дрво, трава).
 • У радњама се често проналазе раскошније конструкције ћелијског типа. Састоје се од шупљих металних, пластичних или папирних цеви. Могу бити двоструки или појединачни. Њихова занимљива структура ствара необичну рељефну структуру.


 • Касетне ролетне су прототип уобичајене хоризонталне. У основи дизајна налази се касета која се причвршћује директно на прозор пластичних прозора. Плоче затварача су направљене од пластике или тканине са одличном рефлексијом од сунца.
 • Ролетне ће вам помоћи да визуелно повећате висину просторије. Састоје се од главног држача вијенаца, ваљака, вага за подупирање облика, спојних ланаца за ламеле и ужади за контролу соларног протока кроз прозор. Типично, такве завесе-капци су направљене од тканине, али постоје сорте.
 • Вертикални распоред ламела је најпогоднији за уобичајене прорезе за прозоре него за канцеларијске просторије. На платну се може нацртати платно или занимљив и прихватљив рачун за просторије. Форме могу бити различите, постоје и равне и накошене ивице. • Разне ролетне су ролетне. У људима се и даље зову - ваљци. Они се не састоје од појединачних саставних делова, већ од интегралног материјала. То могу бити густе тканине, папир или природни материјали. Што је материјал дебљи, то је боље и боље продирање у светлост. Можете поставити ролетне и на сам оквир прозора и на клизне ложе.
 • Постоје платнене грчке завесе, које су састављене по типу хоризонтале. Израђени су од двоструког слоја тканине, унутар којег су ушивене ужад, дрвене или металне шипке.
 • Жалузија се недавно појавила на тржишту. Они представљају чврсти чврсти материјал, који је равномерно и уредно састављен у идентичним наборима, стварајући ефект хармонике. Механизам за подизање је сличан дизајну хоризонталних жалузина. • Сигурносне ролете укључују ролетне. Они суМоже се користити за кућне прозорске шупљине, као и за пословни простор. Врло често постоје ламелирана врата која се могу даљински контролисати или једноставно инерцијална. Израђени су од метала да директно извршавају своју заштиту од провале или пенетрације.
 • И даље се истичу клизне ролетне. Могу се причврстити и изнутра и са предње стране куће или стана. Они се такође односе на заштитни тип. Оквир и ламеле су хоризонтално распоређени. За издржљивост и поузданост направљени су од дрвета, метала, бамбуса.
 • Једна од јединствених врста завеса може се назвати вертикалним жалузинама са ламбрекином. Њихова особина је да могу комбиновати више материјала одједном (тканина и метал, папир и пластика, итд.). Први слој на ролетнама су прозирне ламеле од тила или густе тканине са рефлектујућим премазом. Изнад је ламбрекин - лучно украшен од пластике или густе тканине. Може узети не само облик лука, већ и ламбрекине у облику таласа, косих љестава. Може бити равна или нагнута. Најчешће такве конструкције не виси на једном малом прозору, постављене су у велике кантине или канцеларије. • На велику радост угледних купаца, врата унутрашњег предворја налазе се на тржишту. По својим карактеристикама нису ништа горе од обичних врата. Имају добре акустичне особине, наиме, ограничавају проток буке из друге просторије.
 • Зазонирање декоративне зоне понекад користи лоувред екране или ролете-преграде са стропним носачем. Имају вертикални распоред ламела од тканине или филамента. Лијепо украшавају и дијеле простор на зоне.
 • Ако желите имати необичне и лијепе ролете на прозорима, али такве нису у трговинама, најбоље је направити домаће. По цени ће бити много јефтиније, а квалитет и јединственост су гарантовани.материали

Ролете - ова врста заштите од сунца и страних очију, које су направљене од потпуно различитих материјала. То може бити пластика, метал, дрво или тканина. Најчешће су пластичне жалузине.

 • Пластика, као материјал, сама по себи није лоша, али има способност да се топи на сунчаној страни од високих температура, чиме се нарушава њен интегритет и функционалност. Најбоље је на прозоре од прозора сјенке објесити пластичне ролетне.
 • Гвожђе, односно алуминијум, модели су много практичнији од пластичног. Они ће бити мало скупљи, али цена оправдава квалитет. Такође је задовољан богатим распоном боја, који се може изабрати за апсолутно сваки ентеријер.


 • Постоји хибрид - ролетне од метал-пластичног оквира. Унутар главног панела налази се метална шипка, која је покривена пластиком на врху. Метал ће додати снагу, али ниједна од својстава пластике није отказана, тако да овај дизајн треба да буде објешен и на страни сјене.
 • Један од најпопуларнијих, практичних и тихих материјала се сматра текстилом. Тропске жалузине имају невероватно велики избор боја и текстура, и лако их је чувати и користити. Угодан бонус ће бити чињеница да можете сами изабрати степен заштите светлости. Лако се одржавају, а што је најважније, не ломе се и не растапају од сунчевих зрака.


 • Различите текстилне ролетне су ролетне од тила. Они нежно расипају светлост кроз просторију, остављајући природно светло што је могуће удобније за перцепцију. Типично, од тила се праве ваљкасте структуре, тако да материјал није остао спојке и хале.
 • Изванредност и лакоћа просторије ће вам помоћи да обезбедите жалузине са навојем. Обично су то велике синтетичке нити које се романтично шире на ветар и чине природну светлост много мекшом и удобнијом.
 • За љубитеље оријенталног стила, интересантно рјешење је инсталирање папирног дизајна на чичак. Папирнате завјесе имају много боја и нијанси, прихватљиву цијену, разноликост облика и различиту дебљину материјала, што вам омогућава контролу свјетлосног тока. • Недавно, на тржишту, јединствени у свом дизајну појавили су се жалузине са стакленим ламелама, које се могу аутоматизовати, тј. Само стакло може имати различит степен заштите од сунца, као и различиту текстуру и боју.
 • У кухињи је веома важно да се придржавате заштите од пожара, и тако даљепрозор је боље обесити ПВЦ ролетне. Разликују се по својој отпорности на киселине, уља и раствараче. И не палите у ваздуху, што је веома важно ако је прозор поред пећи.
 • За љубитеље природних материјала и текстуре, капци од сламе ће имати укус. Производе се углавном од пиринча, трске или трске. Њихов изглед је специфичан и истовремено импресиван. Одликују се својом малом тежином, лакоћом бриге и еколошки прихватљивошћу. Једини минус таквог материјала - треба га чистити само сухом четком или убрусом.Димензије

Пре него што купите слеп, потребно је извршити мерење прозора на који ће висити директно. Ово могу да ураде и професионалци и власници прозора, и што је најважније, морају се придржавати одређеног низа:

 • Прво, треба да одлучите о типу и моделу жалузина, и на којој површини ће их причврстити, то је од фундаменталног значаја, јер ће мерења бити различита.
 • Ако су одабране хоризонталне ролетне и одлучено је да се причврсте на унутрашњем прозору прозора, потребно је измерити ширину између два капка и уобичајену висину прозора, од почетка до вишег прозора.
 • Након учења висине, ширине и дубине отвора прозора, могуће је израчунати одговарајућу структуру на унутрашњем отвору прозора. Веома је важно да отворени прозор не додирује ролетне, јер може да га повреди и деформише.
 • Понекад објеси конструкцију и зид. Да бисте то урадили, морате знати ширину отварања прозора идодајте од 5 до 10 центиметара са сваке стране, тако да ће капци изгледати много лепше него када се позиционирате близу.Стручњаци савјетују за велике прозоре да користе ролетне са великим преградама, а за мини прозоре, напротив, - уже ламеле. Вертикалне жалузине могу се причврстити на исти начин као и хоризонталне, али чак и на плафон.

 • Пре постављања вертикалне структуре у прозорски отвор, измерите његову ширину и одузмите 1,5 - 2 центиметра, што ће бити оптимална ширина за ролетне. Инаце, висина у вертикалним конструкцијама је веома лако регулисати. Да бисте то урадили, морате знати жељену висину, након чега се из сваке траке извлачи пондер, затим се ламеле секу и нарезују, уз израчунавање подкометар за велика оптерећења.
 • Ако се слепе завесе причврсте на плафон или на зид, онда ће ширина бити исти параметар. Дуљина ће бити другачија, јер, вјешање вијенца на стропу, морате додати висину прозора удаљеност од стропа до себе. Врло је важно оставити малу удаљеност између прозорских прагова и крајева жалузина, отприлике 7 - 10 инча. Ово је неопходно да би тежине биле у слободном лету и да се ни на који начин не придржавају.


Такође треба узети у обзир чињеницу да ће на малом и уском прозору, предуге вертикалне жалузине изгледати бесмислено.

Исто важи и за велике прозоре: прекратке ламеле визуелно ће смањити прозор, а такође неће бити у потпуностиштити од директне сунчеве светлости.Популарне боје и дизајн

У последње време, застори су престали да се сматрају канцеларијским прозорима. Модерни апартмани и куће све више напуштају уобичајене завјесе од тила. По правилу, верзија стана је погоднија за вертикалне жалузине, јер су најчешће од тканине. Материјал од тканине може имати различите боје које се лако могу подићи под укупном схемом боја просторије. Постоје и стандардне боје (црна, бела) и светле, богате (ружичаста, црвена, зелена, љубичаста, жута, итд.).Све више и више популарних жалузина са 3Д дизајном. Ламеле могу бити израђене од поликарбонатног филма. Ово је прозирни материјал који има необичан образац, одличне рефлексивне особине и равномерно распршује светлост из просторије због своје сјајне површине.

Постоји још једна могућност, наиме 3Д штампање на жалузинама. На интегралном листу будућих ламела постављен је цртеж са перспективом. Вјешање ових завјеса ће изгледати као шума, море, тропска џунгла или било које друго мјесто које ће привући купца.


Купци преферирају и венецијанске ролетне од природних материјала: дрво, трску, пресовано сено. Ови материјали су веома лепи, текстурирани и еколошки. Могу бити обојени. Типично, то су нијансе зелене, жуте, смеђе, бордо, пешчане. Понекад се додајуукрасно суво цвеће.?Увек су били у моди и ролетама.

Направљене су од разнобојног платна или папира. Овакве елегантне и интегралне жалузине чине прозоре не само извор природне светлости, већ и значајну декорацију просторије.

Технологија није на месту, а произвођачи су почели производити огледала. Најчешће је то хоризонтална конструкција са металним ламелама. Људи често залепе фолију на прозорима тако да се сунчеви зраци одбијају и не загревају прозор и ваздух у просторији. У том смислу, дизајнери су смислили како да комбинују функционалност и естетику (филм на прозорима изгледа јефтино и ружно). Одлучено је да се на једну страну лијепе алуминијске фолије, које треба окренути према прозору. Тако ће у соби чак иу најтоплијем дану бити пријатна атмосфера.


Прибор и додатна опрема

Сваки тип и модел жалузина имају одређени сет прибора, као и додатне резервне дијелове или додатну опрему. Стандардна опрема у вертикалним и хоризонталним жалузинама састоји се од ламела - исте траке од тканине, пластике, метала или других материјала које је изабрао купац. Једини изузетак су ваљци, који се састоје од холистичког комада материјала који је намотан на осовину.Пакет вертикалних "завјеса" укључује главну стреху, тешку за утезање, клизне траке за причвршћивање материјала, ланац или ужад за контролне ролетне.

 • Вожња - то су делови тела дизајна, којима се директно причвршћују све компоненте жалузина. По правилу, направљен је од метала (алуминијум), али је такође пластичан (многи купци не препоручују пластику, јер је веома ломљива, брзо се деформише и изгори на сунцу).
 • Утеге и утези су неопходни за стабилизацију лаких ламела тако да се не проливају кроз ветар, и мирно и равномерно леже.
 • Тоцкови су причвршћени како за стрехе тако и за траке материјалног материјала. Они су ти који стварају механизам за кретање летвица на жалузинама.
 • Што се тиче ланаца за повезивање, они везују утеге један испод другог на истој удаљености, тако да траке од тканине не пролију у различитим смјеровима од пухања вјетра.
 • Контролни кабл је потребан за гурање и повлачење ролетне када је потребно.
 • Хоризонталне ролетне имају сличну опрему, са изузетком утега и ланаца који причвршћују ламеле на крајевима.
 • Ако не желите да отворите рупе у зиду или прозорском отвору да бисте објесили оплату, можете користити специјалне причврсне елементе: магнете за ролете или носаче. Они ће вам помоћи да инсталирате ролетне без додатних рупа у зиду или оквиру прозора.

Додатни додаци укључују браву за ролете, аутоматски прекидач са даљинским управљањем, производе за негу, наиме - специјализоване слепе четке. Све то можете купити у истој продавници у којој су купљене ролетне.

Више о одабиру жалузиненаучит ћете из сљедећег видеа.

Савет о раду и нези

Као и сваки други кућни предмет у кући, ролетне такођер захтијевају одређена правила за бригу и рад.

  \ т
 • Један од најважнијих услова за трајност пројекта је да је потребно отворити глатко и затворити капке. У супротном, постоји ризик од деформације ламела или ће се контролни механизам стално заглавити.
 • Веома је важно брисати ролете од прашине и прљавштине, ако их има. За то постоје специјалне четке. Састоје се од неколико пахуљастих површина које су уметнуте између шина. Нека господа користе усисивач без млазница на усисној цијеви. Да би се то урадило, потребно је спустити ламеле на доле и причврстити их гушће једна према другој, онда је могуће усисати је уредном транслацијском процесијом.
 • За превентивно и брзо чишћење, жалузине се фиксирају у повишеном стању и истовремено се цијела конструкција потпуно усисава. Ако обављате ову процедуру најмање једном недељно, онда не морате да чистите велике грудве прљавштине и прашине једном у шест месеци.
 • Важно је знати значајке чишћења различитих материјала. Ако су ролетне металне, онда се оне могу прати употребом штедљивих средстава за чишћење, али ни у ком случају не би требало да се дозволи да вода продре у унутрашње металне делове надстрешнице, они могу да рђају.
 • Када чистите пластику, немојте користити топлу воду, јер се лако деформишу танке плоче.
 • Са тканином је много лакше, може се усисати, лако се излажеНежно прање у топлој води. Ако има пуно мрља или је неко случајно контаминирао површину, онда можете нанети детерџент. Контаминиране комадиће се могу сакупити у посуду и натопити 10-15 минута. Након прања, тканина се не глачи, јер се под тежином вага сама исправља.Шта изабрати?

Да бисте одабрали оптималне ролетне за ваш прозор, морате одлучити о њиховим сортама. Познато је да су ролетне хоризонталне и вертикално оријентисане.

  Вертикалне жалузине у већини су тканине. Изгледају много удобније и симпатичније него хоризонтално, јер се чешће инсталирају у уредске просторије, а не у апартмане. У кући је човјек више навикао на завјесе од тканине. У том смислу, можете направити веома лијепу и необичну комбинацију: висите преко прозирног прозирног тила.
 • Модерне жалузине могу имати нестандардне 3Д цртеже или отиске. Такве жалузине не само да ће штитити сунце, већ ће свакога дана подићи ваше расположење. • Пре него што купите хоризонталну конструкцију, морате знати од којег материјала је направљен вијенац: пластика или метал. Алуминијум је много јачи и стабилнији. Што се тиче саме ламеле, боље је дати предност истом алуминијуму или модернијем материјалу до данас - дрвету. За кућу је и најбоља опција.
 • Производња жалузина се обавља у многим земљама, али већина купаца, као нечудно, преферирају француске или италијанске ролете. То је због чињенице да је почетна производња изградње потекла из Европе.

Ако су жалузине сломљене или оштећене услед пада или озбиљног удара на чврсти предмет, можете самостално отворити и раставити једноставну структуру и поправити оштећење дијела.

Положај идеја у унутрашњости

Недавно су ролетне биле намењене само канцеларијским просторијама и пословним просторијама, али данас је овај стереотип практично уништен. Користили су се и за кућне прозоре соба, дневних соба, спаваћих соба или кухиња.


Данас је постао модни тренд да се комбинују светлосне ролетне и завесе. На први поглед се чини да ролете и тила у једном прозору неће бити комбиновани, али у пракси изгледа веома лепо и модерно. Постоји неколико опција. На прозору, први хоризонтални трупци су обешени на металне или природне материјале, а са врха је тил. Или први слој је завеса, а са врха је декоративни ламбрекин са ролетнама.Необично рјешење ће бити кориштење сјенила за зонирање просторије. Типично, структура са навојем или тканина је објешена, тако да зрак слободно кружи по просторији.