Рециклирање отпада: методе и модерне технологије

Данас је рециклирање отпада један од најочигледнијих еколошких проблема. Сваке године људи троше све више и више производа, повећавају стопе производње, односно повећавају укупну количину отпада. Према статистичким подацима из последњих година, ниво загађења модерне руске метрополе оставља много тога да се пожели.

Од совјетских времена, навикли смо на чињеницу да се употреба остварује путем извоза на огромној основи. На овим територијама, он је једноставно зависио, сасвим је природно да је то довело до тупости депонија. Не тако давно, нико се није бавио проблемом рециклирања. Срећом, ситуација се постепено мијења.

проблем отпада

 • У Русији је око 94% отпада намијењено за одлагање, посебно за сахрану, а само 6% се рециклира у материјале.
 • У просјеку, у Европи: 40% је предмет одлагања, 40% се рециклира за производњу нових производа, а 20% се претвара у енергију.

Важно је напоменути да прерада у Европи има важну стратешку важност, односно очување вриједних ресурса.

Тренутно се развијају различите технологије за рециклирање отпада у корисне секундарне сировине. Међу свим технологијама рециклирања смећа могуће је издвојити најпопуларнију термалну:

 1. Изгарање на депонијама - овај начин збрињавања смањује обим напуњених површина на једној страни, али узрокује огромну штету околишу - с друге стране.
 2. Пиролиза ниских температура - одсуство емисије штетних материја у атмосферу и формирање великеколичина топлоте која се може користити за производњу електричне енергије и топлоте.
 3. Обрада плазме - не подразумијева строге захтјеве за сировине, стога се чак ни сировине не могу исправно збринути.Произведени секундарни производи који се користе за производњу грађевинских материјала и керамичких плочица.

методе обраде

Остале методе обраде тематских области:

 1. Довољно перспективан начин коришћења је пуњење депоније - тако да се депонијски гас угаси.Отпад пада у слој земље, а затим се распада, што је праћено испуштањем гаса - метана.После пречишћавања, он се претвара у обичан природни гас, тако да је представљена метода економски исплатива. Рециклирање и накнадна употреба производе се прилично рационално. Међутим, треба имати на уму да ће се у ту сврху уклопити само специјално дизајнирани полигон.
 2. Прави начин обраде - компостирање. Овај метод је релевантан само за остатке органског порекла. Баш као вегетација, папир, остаци хране. Компостирање је метода која вам омогућава да добијете вриједно ђубриво, које се широко користи у пољопривреди. Употреба компоста у индустрији није прихватљива, али је одлична за употребу у приватном власништву.

Прерада отпада је прилично профитабилан и дугорочан посао у Русији, а сировине за данас имају јасан суфицит. У Русији постоји мањак предузећабаве се рационалном обрадом материјала који могу добити други живот.

Да бисте покренули управљање отпадом, морате прибавити дозволу од Министарства животне средине. Затим се припрема пројектна документација, опис технолошких процеса, дозвола од санитарно-епидемиолошке станице, као и услуге везане за заштиту од пожара. Лиценца вам омогућава да се укључите у неограничену обраду.

Затим, треба да изаберете место и изградите постројење за рециклажу отпада које ће у идеалном случају бити лоцирано поред градске депоније.Као бизнис, ова активност може бити представљена у облику мобилних инсталација, које могу промијенити свој положај и прећи са једног мјеста на друго (на таквим мјестима их је много).

избор сировина

Постројење за рециклажу пуног циклуса је корисно, можете покренути сопствени посао у преради одређених врста отпада.

папир

Послови на папирном отпаду.Ова врста сировине се може патентирати за прераду због својих својстава, тако да се сада око 50% све папирне сировине шаље на рециклирање.У основи, употреба материјала за рециклирање папира је усмерена на производњу тоалетног папира или картона.

полимери

Пословање са пластичним отпадом. ПЕТ боце су најпопуларнија врста пластике за рециклажу. Поједностављена шема за обраду ове врсте посла је:

 • Сортирање.
 • Чишћење.
 • Притисак.
 • Дробљење.
 • Прерада вруће паре.
 • Схреддинг.

Рециклажне компаније практикују употребу пластичних боца за производњу флексо пахуљица, ау будућности производњу гранулата, за продају предузећима, производе готове производе по повољнијој цијени.

Стакло

Пословање за прераду стакла. Секундарна сировина за прераду може се добити сортирањем отпада потрошње или намјерним сакупљањем стакла. То је сировина за производњу нових стаклених производа, као и за производњу грађевинског материјала.

На линији, отпад се подвргава пажљивом сортирању, чишћењу и мљевењу, а затим топлински обрађује. Резултујућа растаљена маса се филтрира.

Грађевински отпад

Пословање за прераду отпадних грађевинских материјала. У складу са горе наведеним планом, предузећа првенствено сортирају отпад.

Размотрити процес прераде бетона и опеке:

 • Ступите на линију бетона и дробљења опеке.
 • Дробљени материјал се разбија.
 • Уклањају се све врсте нечистоћа.
 • Одвајање насталих честица у величини.

Крајњи резултат ове врсте је секундарни дробљени камен. Можете приметити употребу материјала како би се олакшало, у грађевинским потребама. Прерада грађевинског материјала може значајно смањити трошкове примарних ресурса, као и заштитити природно окружење од загађења.

Гума

Послови на гумама и гумама. Процес прераде гумеможе се свести на једну фазу - брушење. Након ове фазе, употреба гумене мрвице као материјала за хумку стадиона и игралишта. Ако размотримо даљи процес, дробљена гума се може послати на сагоревање. Упркос штетним утицајима на животну средину, то је случај.

Дробљени материјал може такође бити предмет пиролизе. Користи се за разградњу гуме на састојке, који су популарна врста секундарних сировина (аналогни природни гас, чађа, метална тетива, уље, синтетички).Ако сагоревате гуму у котлу пиролизе, штета за животну средину је минимална.

Текстил

Пословање за прераду обуће и текстила. Употреба обуће и текстила за производњу нових производа широко је распрострањена у развијеним европским земљама, али не иу Русији. На сусједним подручјима налазе се контејнери за сакупљање одјеће.

Након транспорта у постројење за рециклажу отпада, третман се шаље у продавницу за сортирање у којој одећа није погодна за чарапу. Одговарајућа одјећа и обућа се шаљу у добротворне сврхе. Секундарне сировине се рециклирају и користе за израду нових производа, као што су неке врсте папира.

батерије

Прва компанија која је почела да прерађује батерије у Русији - Мегаполисресурс. Компанија је отворена 2004. године и већ годинама успешно послује у овој области. Све је почело са обрадом фото отпада.

БТренутно је укључена у рециклирање батерија користећи властиту напредну технологију. У овој компанији може конкурирати водећим европским компанијама. Да би се сакупили материјали који се могу рециклирати, предузимају се промотивне акције које привлаче пажњу јавности.

Компанија је учествовала на престижном међународном такмичењу и добила више од једне награде. Све ово сугерише да се креће у правом смјеру, радећи на добробит наше планете, развијајући нове рафиниране технологије обраде.

резиме

За отварање постројења за третман отпада потребно је:

 • изаберите собу
 • Добили лиценцу
 • купити опрема
 • Договорити се са релевантним властима

Не могу се рециклирати све врсте отпада, тако да остаје исто хитно питање на располагању. Посао рециклирања у Русији није толико распрострањен као у, на пример, земљама Европе и Азије.

Из наведеног се може закључити да је рециклажа обећавајућа ниша за стварање бизниса, не само финансијски, већ и морално. Главно је да доприноси побољшању стања животне средине и здравља људи.